mam dotaz mam 3,5 letého valach a objevila jsem bouličky na předních nohách, jsou tvrdé a nijak se nemění 4 dny které je sleduji, bohužel jsem si nevšimla jestli je tam měl i předtím ....bylo mi řečeno že by to mohli být návní kosti, tak se chci zeptat zda-li s tím máte zkušenosti? děkuji
zřejmě jsme s valachem nečím takovým také prošli, objevila jsem bouličky na zadních nohách, právě mi bylo řečeno, že jde o návní kosti a že to zmizí, opravdu to časem odeznělo...samozřejmě není dobré nic podceňovat..tak uvidíš...
zde z článků MVDr.Švehlové....
Návní kost není třeba považovat za závažný problém, pokud se nepojí s nepravidelným postojem, pokud nezasahuje do kloubu či šlachy.
Jakmile jednou tato reakce proběhne a bodcová kost sroste s třetí metakarpální kostí, je jen malé riziko, že by se situace mohla opakovat.
U koní do 4 let věku se kosti výrazně přestavují, návní kost často „sama od sebe“ vymizí.
děkuji Kláry...no jenže já nevím jestli to je ono...nějak se mi to nezdá a nevím jestli to mam nějak řešit a nebo nechat být?? měli jsme jet v sobotu na Huberta (lehkého - žádné tryskání po poli a ani skákání jen společnost jiných koní, aby si zvykl) a tak nevím jestli se na to vyprdnout
V podstatě je to jak napsala Klára. Může to být problém, ale nemusí. Kdysi jsme prodávali hřebce (8 let) s návní kostí. Kůň byl do svých 3 let držen v nevyhovujích podmínkách (především z hlediska výživového - nevím jestli to může mít souvislost), byl obsedán ve věku 4 let, následně adekvátně narůstající zátěž + sportovní kariéra. Problém nikdy nebyl. Ani nevím odkdy měl tu návní kost. Nicméně se prodával za nemalou částku do vysoké drezury, takže nastávající majitelé chtěli mít jistotu že je všechno v richtigu. Čili veterinární vyšetření bylo zevrubné. Z té kosti měli právě strach, ale veterinář nedokáže, pokud zrovna kost netlačí na nějou šlachu apod. určit okamžitě jestli to může dělat problém. Protože ta kost se i může časem zvětšovat (a pak působit problémy), nebo nikoliv. Koně si tedy vzali s tím, že zaplatí jen větší část ceny, po roce se provede nové RTG vyšetření jestli se právě kost nezvětšuje a tomu se pak případně přizpůsobí celé odkoupení. Naštěstí to po roce dopadlo dobře, dneska je koni 15 let a stále aktivně sportuje v T drezuře.
Momentálně u nás stojí ještě klisna s tímto problémem. Ta to má už od mládí, tuším že se to zaregistrovalo ještě před obsedáním. Majitel vyšetření nedělal, takže těžko říct zda jde jen o estetický problém či může být v budoucnu zdravotní. Nicméně dneska je klisně tuším 7,od 5 skokově sportuje a ani tady nebyly zaznamenány zdravotní problémy, které by s tím mohly nějak souviset...
Určitě je dobré to konzultovat s vetem, pokud on v tom nespatřuje větší problém, pak asi jedině pro klid duše celý "problém" monitorovat, čili udělat po nějaké době nové RTG aby byla jistota že kost se nezvětšuje a nedělá problémy
klawdie
napsal(a):
zřejmě jsme s valachem nečím takovým také prošli, objevila jsem bouličky na zadních nohách, právě mi bylo řečeno, že jde o návní kosti a že to zmizí, opravdu to časem odeznělo...samozřejmě není dobré nic podceňovat..tak uvidíš...
zde z článků MVDr.Švehlové....
Návní kost není třeba považovat za závažný problém, pokud se nepojí s nepravidelným postojem, pokud nezasahuje do kloubu či šlachy.
Jakmile jednou tato reakce proběhne a bodcová kost sroste s třetí metakarpální kostí, je jen malé riziko, že by se situace mohla opakovat.
U koní do 4 let věku se kosti výrazně přestavují, návní kost často „sama od sebe“ vymizí.
Jinak s tím vymizením je to zajímavé Klári. Já teda ten článek doktorky Švehlové nečetla, ale osobně jsem se s tím ještě nesetkala. A to jsem to registrovala i u mladých koní ještě před obsedáním, přičemž obsedáni a zátěžováni bývali rozumně. Všem to zůstalo i po tom 4 roce vyloženě jako estetická vada