Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.11.2010 09:44
jahudka

XXX.XXX.89.131

mam dotaz mam 3,5 letého valach a objevila jsem bouličky na předních nohách, jsou tvrdé a nijak se nemění 4 dny které je sleduji, bohužel jsem si nevšimla jestli je tam měl i předtím ....bylo mi řečeno že by to mohli být návní kosti, tak se chci zeptat zda-li s tím máte zkušenosti? děkuji

4.11.2010 09:49
jahudka

XXX.XXX.89.131

...jo jinak je to na vždy na vnitřní straně nohy a celkem nízko....

4.11.2010 12:06
klawdie

XXX.XXX.94.254

zřejmě jsme s valachem nečím takovým také prošli, objevila jsem bouličky na zadních nohách, právě mi bylo řečeno, že jde o návní kosti a že to zmizí, opravdu to časem odeznělo...samozřejmě není dobré nic podceňovat..tak uvidíš...

zde z článků MVDr.Švehlové....

Návní kost není třeba považovat za závažný problém, pokud se nepojí s nepravidelným postojem, pokud nezasahuje do kloubu či šlachy.

Jakmile jednou tato reakce proběhne a bodcová kost sroste s třetí metakarpální kostí, je jen malé riziko, že by se situace mohla opakovat.

U koní do 4 let věku se kosti výrazně přestavují, návní kost často „sama od sebe“ vymizí.

4.11.2010 13:21
jahudka

XXX.XXX.89.131

děkuji Kláry...no jenže já nevím jestli to je ono...nějak se mi to nezdá a nevím jestli to mam nějak řešit a nebo nechat být?? měli jsme jet v sobotu na Huberta (lehkého - žádné tryskání po poli a ani skákání jen společnost jiných koní, aby si zvykl) a tak nevím jestli se na to vyprdnout

6.11.2010 20:12
janda

XXX.XXX.20.77

V podstatě je to jak napsala Klára. Může to být problém, ale nemusí. Kdysi jsme prodávali hřebce (8 let) s návní kostí. Kůň byl do svých 3 let držen v nevyhovujích podmínkách (především z hlediska výživového - nevím jestli to může mít souvislost), byl obsedán ve věku 4 let, následně adekvátně narůstající zátěž + sportovní kariéra. Problém nikdy nebyl. Ani nevím odkdy měl tu návní kost. Nicméně se prodával za nemalou částku do vysoké drezury, takže nastávající majitelé chtěli mít jistotu že je všechno v richtigu. Čili veterinární vyšetření bylo zevrubné. Z té kosti měli právě strach, ale veterinář nedokáže, pokud zrovna kost netlačí na nějou šlachu apod. určit okamžitě jestli to může dělat problém. Protože ta kost se i může časem zvětšovat (a pak působit problémy), nebo nikoliv. Koně si tedy vzali s tím, že zaplatí jen větší část ceny, po roce se provede nové RTG vyšetření jestli se právě kost nezvětšuje a tomu se pak případně přizpůsobí celé odkoupení. Naštěstí to po roce dopadlo dobře, dneska je koni 15 let a stále aktivně sportuje v T drezuře.
Momentálně u nás stojí ještě klisna s tímto problémem. Ta to má už od mládí, tuším že se to zaregistrovalo ještě před obsedáním. Majitel vyšetření nedělal, takže těžko říct zda jde jen o estetický problém či může být v budoucnu zdravotní. Nicméně dneska je klisně tuším 7,od 5 skokově sportuje a ani tady nebyly zaznamenány zdravotní problémy, které by s tím mohly nějak souviset...
Určitě je dobré to konzultovat s vetem, pokud on v tom nespatřuje větší problém, pak asi jedině pro klid duše celý "problém" monitorovat, čili udělat po nějaké době nové RTG aby byla jistota že kost se nezvětšuje a nedělá problémy

6.11.2010 20:19
janda

XXX.XXX.20.77

klawdie napsal(a):
zřejmě jsme s valachem nečím takovým také prošli, objevila jsem bouličky na zadních nohách, právě mi bylo řečeno, že jde o návní kosti a že to zmizí, opravdu to časem odeznělo...samozřejmě není dobré nic podceňovat..tak uvidíš...

zde z článků MVDr.Švehlové....

Návní kost není třeba považovat za závažný problém, pokud se nepojí s nepravidelným postojem, pokud nezasahuje do kloubu či šlachy.

Jakmile jednou tato reakce proběhne a bodcová kost sroste s třetí metakarpální kostí, je jen malé riziko, že by se situace mohla opakovat.

U koní do 4 let věku se kosti výrazně přestavují, návní kost často „sama od sebe“ vymizí.

Jinak s tím vymizením je to zajímavé Klári. Já teda ten článek doktorky Švehlové nečetla, ale osobně jsem se s tím ještě nesetkala. A to jsem to registrovala i u mladých koní ještě před obsedáním, přičemž obsedáni a zátěžováni bývali rozumně. Všem to zůstalo i po tom 4 roce vyloženě jako estetická vada

6.11.2010 21:33
equisychra

XXX.XXX.11.52

Pokud to je opravdu návní kost, tak to lze poměrně snadno s dobrým výsledkem léčit jodovou mastí. Nejde to rychle ale jde to. Měl by to ale vidět někdo, kdo to opravdu pozná, co to je. Že by došlo ke spontánímu vymizení jsem také neslyšel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík