Podle mě záleží na tom, co ten koník dělá. Jestli celý rok stál a teď ho chcete vytáhnout, tak asi jen na chvíli kolem stáje. Pokud je ale celoročně ježděn v normálu, tak ho na těch 1,5 hod klidně vemte. Ale zase ne, aby jste celou trasu procválali...
Já bych měla zase otázku, jak jezdíte, když nemáte obsednutého koně/ jste jen jeden ? Chtěla bych vytáhnout kobylu, která umí chodit jen v zápřahu. Ale řeším jak na to. Dá se zvládnout držet se rozporky a zároveň držet opratě a řídit koně? Přivázat si k sobě provaz nebo něco takového mi nepřipadá rozumné, kůň může cokoliv udělat a mě potáhne bůhví kam a čím... Hledala jsem googlem ilustrativní obrázky, ale ve většině případů mají jezdce... Děkuji za rady.
Tak mi už jsme zapřahali takhle druhým rokem, k prvnímu dotazu .. opravdu jde o to co ten koník dělal dříve, pokud chodí pravidelně pod sedlo, tak by hodina a půl neměl být problém (krok, klus, na nějaký planince si zacválat - trochu!!) .. s koníkem takhle jezdíme všelijak .. buď s bobama a nebo lyžema .. když tahnem boby, tak sedim na něm a taham někoho vzadu, na lyžích ho zvládám udržet sama .. mam sedák na horolezení a k němu si připínám lano na panik karabinu .. jeli jsme takhle asi 25 km :-D a pohodička, přes vesnic jsem sundala lyže, vzal je do ruky a šlo se :-D koníka sem měla asi na 4-5 metr. opratich (lanech) .. bohužel nemáme žádný poprní postroje,takže to taháme přes chomout .. jediný problém byl jedno a to když koník začal vyhazovat a napral to se mnou :-D naštěstí to bylo do kopečka, takže se dal uřídit .. jinak doporučuji pokud je koník živěšjí ho před tím trochu vyběhat (když vám nebude nikdo na koni sedět)
Díky za radu. Horolezecký sedák nemám, ale dostala jsem teď nápad. Nechám si udělat takové "téčko" s pohyblivým spojem. Něco ve stylu jak je na lyžařském vleku. To by mě nemuselo rušit držení se rukou rozporky a zároveň vést koně. Zítra zadám chlapovi, aby mi to zhotovil
Snad bude tak hodný
samueliprostor
napsal(a):
jo jo je to výborná věc :-) neumím si představit že bych řídila koně a ještě se držela :-D tak držím palečky
Takhle jsme jezdili loni a bez problémů :-)
axl
napsal(a):
Tak jsme to dnes zkusili a PARADA! Mela jsem trochu obavu z toho, ze za nami budou ty lyze sustit, ale dobry. Jak starej mazak konik frcel. 2 hodky (normalne to jezdime 1,5h) venku, zadnej kopec a pritel nadseny, ze si za staje ani lyze nechtel odvezt
Tak to jsem ráda :-) hlavně to pořádně užijte než to roztaje :-)