Wouw teda holky, vy jedete
Prakticky sem si početla dobré psaní, věechny máte svým způsobem pravdu, od každého se dá něco sebrat a udělat si z toho svoje..
A Marino? Do jaké třídy patříme my s Amirem
Já chci aby mi někdo řekl, jestli mám klorektního koně nebo ne. Člověku jako majiteli se libí to, ale já třeba klidně řeknu že i pravej opak je hezkej, dkyž je to fakt souhra pěkně postaveného koně...
Ale co je vlastně nejlepší? Je těžko řešiltený...ne?
Marino...teď jsem si teď vzpoměla na jedno "moudro" , bylo to něco ve smyslu "nech děda matky být otcem otce..." nebo něco takovýho...:D hledám to na netu a nemůžu to nějak najít :D
Když na to tak koukám, tak to zní hodně blbě...asi to bude jinak. Ale myslím, že budeš vědět, co tím chtěl básník říci :D
Marino...teď jsem si teď vzpoměla na jedno "moudro" , bylo to něco ve smyslu "nech děda matky být otcem otce..." nebo něco takovýho...:D hledám to na netu a nemůžu to nějak najít :D
Když na to tak koukám, tak to zní hodně blbě...asi to bude jinak. Ale myslím, že budeš vědět, co tím chtěl básník říci :D
haaaaaaaaaaa, já to našla! Ale že mi to dalo :D
"nech otce otce aby byl dědem matky"
tak jsem to skoro trefila :D
Tak, že bych přidala,taky svůj názor :-)
"Ale tady se taky posunují limity, podívej se, jak vypadali show koně před 10 lety a jak vypadají teď a za tím je taky obrovský kus práce. A do toho snaha se co nejvíce přiblížit k dokonalosti."
"Samozřejmě, že přístup Beduínů byl "krapet" odlišný, ale co s nimi mají dnešní koně společného? Samozřejmě, že přístup Beduínů byl "krapet" odlišný, ale co s nimi mají dnešní koně společného? Takže tohle popravdě tak nějak neberu."
Tak tohle zas neberu já Káťo :-). Ono je otázka, jestli ten "kus práce" je správným směrem a jestli je vůbec dobře, že ho někdo odvedl. Co má s beduíny společného dnešní shouw arab, no bohužel dost málo a to je podle mě špatně. Je fakt, že já jsem takový tradicionalista, ale prostě krásného divokého arab si představuju po boku beduína v poušti a ne naleštěného uprostřed velkoměsta po boku chlápka v obleku. A podle mého "ideál dokonalosti" má právo určovat ten, kdo stál u zrodu toho plemene, ne nějaká komise uprostřed Evropy. Jak vypadá dokonalý kůň podle rozhodčích zjistíš, když se podíváš komu dává dvacítky.
Navíc by podle mého zvíře obecně jako živý organismus mělo být maximálně funkční, tedy korektní, vyvážené ( a proto mám vlkodava cha, cha), když je k tomu ještě hezké je to super. Ale podle mého je každý korektní jedinec krásný. Takže mi to vychází, že obecně jsem spíš pro sporťáky, kteří podle mého mají k tomu tradičnímu arabovi blíž. Ale zas by si měl samozřejmě zachovat charakteristické znaky, aby člověk co se na něj podívá si řekl, tenhle má určitě něco společného s arabem. Takhle bych já viděla cíl šlechtění - mám ráda rovnováhu.
Neříkám ať nejsou výstavy, taky se rozplývám nad těma krásnýma hlavičkama, ale ať sedí na stejně krásných nohách.
Jo Leni, je to evoluce, jenže jak už člověk se svými sklony k extremismu x-krát dokázal, když se do něčeho přírodě vloží, většinou to blbě dopadne.
Ale beru věci jak jsou, tohle je můj pohled jak píše Lenka kdo chce dnes jezdit na výstavy a být tam úspěšný tak si prostě musí vybrat to co frčí a adekvátně tomu se přizpůsobit. Ten kdo tam jet musí, jak většina u nás :-) by to měl taky respektovat a připravit se.
Apropó článek na EQCH, Proč jsi tam Marino nenapsala svoji reakci? Byla by to určitě služba plemeni, kdyby si všichni nezainteresovaní nemysleli, že jediný prvotřídní arab je ten co sbírá dvacítky na show a tudíž arab = výstavní kůň, ale radši na něj nelezte.Nebo napsat nějaké zamyšlení v tomhle směru na stránky achpaku.
A já měla včera poprvé úplně sama službu u koňů a malošek byl vzorňák, 4 hodiny spal, tak jsem mohla makat. Kobylu jsem sice neviděla, protože se neuráčila vylézt ze sadu a já už neměla čas ji jít hledat, ale jí to určitě nevadilo :-). Ale byl to na mě pohled když jsem vycházela z baráku, na břichu dítě, na zádech batoh, v jedné ruce psy, v druhé ruce tašku...občas si člověk říká, že to auto by se hodilo :-)))
Luckai naprosto s tebou souhlasím Beru to asi dost podobně.
Já se jen děsím doby, kdy se to dotáhne do extrému a koně na výstavy budou fakt dost na dně. Třeba se toho ale bojím neprávem a lidi budou přece jenom rozumní. NIkdo z nám nemá doma světového šampiona z výstav...tak nemůžeme posoudit, jestli se na něj dá hodit sedlo a vyrazit na 4 hodinky do terénu nebo nedá.
Nevim co i zase o nás ,, těžkooděnců,, myslí ti, co mají arabáče výstaváky...jeslti to taky chápou tak jako my,
Kathy, nezlob se na mě za upřímnost, ale ty jsi někdy úplně mimo mísu.. jo, pošli je do pouště…
Podle mě jsou oba extrémy špatně. Jak nefunkční výstavní koně, tak sportovní koně, kteří nevypadají jako arabi. Tím neříkám poslat oboje do buřtů, opakuju ať si každý chová, co chce, ale obecně prezentovat něco z toho jako „dokonalost“ a to, kam by měl každý chovatel směřovat, je nesmysl. Aby zas nedošlo k omylu, neříkám ani, že všichni výstavní koně jsou nefunkční (někdo chtěl příklady, tak pokud se budu držet čistě egyptských, ve kterých se orientuju, nedávno zmíněný Al Adeed Al Shaqab má velmi dobré nohy a celkově stavbu těla a pokud vím, tak předává, Imp. Baarez, res. svět. šamp. byl velmi dobře přiježděný do drezury. Naopak Hadidi, svět. šamp. je přikleklý (což to by do sportu asi až tak nevadilo, ale pořád je to vada, za kterou by podle mne měly jít body dolů) a má jedny z nejhorších kopyt, co se vůbec vidí, dlouhé, extrémně úzké s opravdu neuvěřitelnými patkami. Loubna nevím, ale viděla jsem její mámu a ta má nohy naprosto katastrofické, medvědí spěnky na zadku tak, že chodí skoro po spěnkách a hele, stojí u Woodyho s Capeccim a tahají z ní hříbata embryotransferem…) a ani neříkám, že všichni sportovní koně nevypadají jako arabi, tam je těch pěkných typových dost.
U jiných plemen je to jednoduché, pokud chovatelé zjistí, že se svým jednáním (šlechtěním) ocitli v koutě, prostě vyberou příslušníka jiného plemene, který pro ně udělá práci, kterou potřebují. Jenže my chováme plnokrevné araby. Potřebujeme chovatele, kteří zachovají původní typ a funkčnost, i když třeba nedosáhnou na nejlepší umístění na výstavách a v nejvyšším sportu jen příležitostně. Potřebujeme různorodost, aby bylo kde brát genetický materiál, už tak je genofond hodně úzký. Nepotřebujeme, aby výstavy byly propagovány jako to jediné, kde je vidět „dobrý arab“ (a… přečtěte si v Tutto Arabi, proč musí naši koně na výstavu - http://www.tuttoarabi.it/articoli/eventi/prague.pdf) . Jo, mimochodem, každý chovatel ví, že pěknou hlavu je velmi jednoduché získat, zpravidla stačí jedna generace použití hřebce s extrémní hlavou, pokud to hodně nejde, tak dvě. Naopak taková špatná kopyta.. to je práce na mnoho generací a ani tak to nemusí vyjít (a pokud si někdo říká chovatel, musí myslet v generacích, ne hříbě k hříběti). A že zrovna úzká kopyta jsou v čr velký problém. Dokonce jedna moje vetka, která přichází s araby hodně do styku, byla z takových kopyt tak zblblá, že když pár let zpátky viděla Duchess, tak prohlásila, že má „nearabská“ kopyta. Přitom ona je na dobrá kopyta ujetá, ale myslela si, že arab je prostě nemůže mít kulatá. Pro mě to bylo dřív taky skoro nepředstavitelné, i když si to člověk přečetl v každém „standardu“ plemene.
Kathy, " Nechápu ale, na co známka za nohy je, když není třeba je hodnotit." "No, mě připadá, že ty nohy se hodnotí prostě proto, že je kůň má :D" Připadá ti to jako stupidní otázka se stupidní odpovědí? Ale já to po tom, co se u kdekoho, včetně svět. porortců, snažím roky zjistit "jak je to možné" (některé do očí bijící příklady nejen na svět. show) a odpovědi se mi nedostává, myslím smrtelně vážně. Poslední dobou mi z toho vychází nejlíp, že by bylo nejjednodušší známku za nohy na výstavách prostě zrušit, odbourala by se tím spousta diskuzí. Ale ono by to asi vypadalo blbě, co?
Takhle: koukni na známky z různých výstav a koukni na porotce, kteří nohy hodnotí realisticky. Jsou v módě? Obávám se, že si skoro neškrtnou...
Kathy, „nech otce otce, aby byl dědem matky“ je běžně používaný a fungující line-breeding, hlavně u egyptských koní. Výsledné hříbě má společného předka ve druhé a třetí generaci.
Luci, reagovat na článek na EQCH, víc jsi mě pobavit nemohla. Jestli to netušíš, tak článek v Jezdectví byl nerealistický, málo chválící, hodně kritizující, který určitě spoustu chovatelů od účasti na výstavě odradil. Horší službu plemeni jsem nemohla udělat :))))
Vlaďce odpověď jindy, musím svištět do Prahy.
No do prdele, moje sáhlodlouhá esej se mi při pokusu odeslat smázla...takže znova, ve zkratce.
Marino moc dobře víš, jak jsem to s tou pouští myslela. Jestli si po ránu potřebuješ do někoho rejpnout, tak budiž, já to s největší pravděpodobností přežiju. :D
Taky neobhajuju na pohled hezké ale jinak nepoužitelné koně. Z článku na EQCH jsem taky měla všelijaké pocity. Vezměte si ale, kolik lidí z jiných jezdeckých odvětví, i laiků, se bylo podívat na výstavě v Praze...a kolik z nich se třeba jede podívat na závody enduracne? Asi možná nikdo, co...? Lidi vnímají to, co je nejvíc vidět. Jen tak z legrace jsem teď najela na google, obrázky a zadala naprosto jednoduché heslo "arab"...a co mi vypadlo na prvním místě? Magnum Psyche.. :D A pak se tady můžeme divit.
"Kathy, " Nechápu ale, na co známka za nohy je, když není třeba je hodnotit." "No, mě připadá, že ty nohy se hodnotí prostě proto, že je kůň má :D" Připadá ti to jako stupidní otázka se stupidní odpovědí? Ale já to po tom, co se u kdekoho, včetně svět. porortců, snažím roky zjistit "jak je to možné" (některé do očí bijící příklady nejen na svět. show) a odpovědi se mi nedostává, myslím smrtelně vážně. Poslední dobou mi z toho vychází nejlíp, že by bylo nejjednodušší známku za nohy na výstavách prostě zrušit, odbourala by se tím spousta diskuzí. Ale ono by to asi vypadalo blbě, co?
Takhle: koukni na známky z různých výstav a koukni na porotce, kteří nohy hodnotí realisticky. Jsou v módě? Obávám se, že si skoro neškrtnou..."
Marino, prosím tě, přečti si to ještě jednou a bez přesvědčení, že stupidní jsem tady hlavně já. Pak zjistíš, že to, co ty jsi popsala v několika vzletných větách, já jsem napsala v jedné. A taky jsem to myslela naprosto vážně.
Občas mi připomínáš moji češtinářku z gymplu, která jednou pronesla památnou větu "Samozřejmě, že každý má právo na svůj názor!! Ale ten TVŮJ je ŠPATNÝ!!"
Vlaďko, nevím, možná jsem vybrala jediného a posledního rusáka, který splňuje line-breeding u nás, nevím. U mně to určitě úmysl nebyl, tehdy jsem šla prostě po koni, co by se mi líbil a co by splňoval moje představy, Šárka mi ukázala tohodle...a bylo dohodnuto. Nevím teda jakého otce má Habib...google mi to nechce povědět, ale předpokládám, že Normativ to asi nebude.
Habib má otce Imana bint Inez - s původem na Aswana a Těrsk (jako Normativ). Iman je vítěz české národní přehlídky arabů - myslím z r. 2002(?). Mezi těmi dvěma Iman x Nadzih je jediný, pro nás jako rodinu podstatný, rozdíl. cca 10-20 cm v KVH:-(.
Iman velikost předává, protože habibova matka má tak 145-148 KVH. Jenže předává i to, co do vytrvalosti nepatří. Navíc si nejsem jistá, že ti koně, kteří prošli páně Mašínovou stájí, jsou schopni mít hlavu v pořádku.
Zkoušela jsem cenu odstávčete ze stáje zaměřené na ruské/těrské nebo rusko/francouzské araby. Cena odstávčete je nižší než v ČR. Nechci se pouštět do otázky jaká cena je přiměřená. Jen prostě jsem díky googlu zjistila, že si mohu dovézt z EU koně, který má takové pedigree, které bych chtěla - navíc si mohu vybrat zhruba ze 3 stejně starých koní - kluků (kdybych chtěla holku, tak jich je zhruba 6-7). To by v tom byl čert, aby alespoň jeden nebyl korektní a vhodný pro vytrvalost. Takovou nabídku tady nikdo nemá - tedy pokud Marině na jaře nevypadnou samí kluci. A to bych jí nepřála - to by mne asi zabila
Vlaďka
Marino, nechápu, proč jsem tě pobavila, proč nenapsat pod článek svůj názor a ještě k tomu názor, který není jak říká Werich nic proti ničemu, ale naopak by výstavu postavil do trochu jiného světla, nemyslím, že je špatné vidět věc z několika úhlů pohledu. A článek v jezdectví jsem bohužel nečetla, nějak mě to zrovna ten měsíc minulo :-) a kým byl ohodnocen jako nerealistický? Ale nečetla jsem, tak nemůžu hodnotit. A jakože ten EQCh je realistický :-)? Mě se teda docela líbil, myslím, že to pro veřejnost není vůbec špatně napsané, jen je to tak nějak tendenčně směrované a zavádějící, kam všichni víme a bez chovatelských informací, takže člověk co se o to trochu zajímá se moc nového nedoví. A právě proto by se tam tvůj názor skvěle vyjímal.
Proč mi přijde, že přes Marinin názor tu nejede vlak?
Mě se líbí názor Luckai, I Kathey to nemyslí blbě. Navíc si myslím že dneska je to těžko rozpohybovatelné. Protože právě proto že si každý myslím něco trochu jiného byť ze základu stejného nebudou ti arabové naprosto stejní. Navíc je 100% jisté že na výstavu pojede víc ,,cizích,, lidí než na závody, kde z 95% trati nic nevidí.
Navíc se široko daleko řeší jedna věc a to je breeding. Dle mě je to genetickej boj...a nemůžu říct, že se mi to úplně líbí. Prochovávat dokola jeden kmen. Dřív nebo později tam musí něco blbnout. To je jen můj názor. Nějak normálně je to reálné. Ale když se v rodokmenu objeví asi 8x už mě to nepřijde fajn. A když už má být výstaní arab vzor krásy, tak proč né kompletně??? Včetně noh?
Já když sem viděla araby na doubravě, i u Kathey...tak sem čuměla. Protože ten můj má asi kopyta po arabo norikovi Stejně úzké kopyto ve spěnce jako na konci je asi divné :-D pro mě. Ale i nýnější arabky co sem teď poznala z rakouského chovu jsou natom stejně, ale běhajííííí
děckáááá já se zabouchla
Gondoliera po Pamir x K.I.M. My Destiny
Je naprodej
Nemáte někdo milion????
sabina
napsal(a):
děckáááá já se zabouchla
Gondoliera po Pamir x K.I.M. My Destiny
Je naprodej
Nemáte někdo milion????
eče jedna fotka...
Postižená hvězdička..tak teď jsem šla faaakt do záchvatu smíchu .
Ta kobyla vypadá hezky, bílé nohy by mi teda nevadily....když mám bělouše, mám bílé nohy pořád, až na to, že kopyta máme černá. Ale bavila jsem se už s několika odborníky a nikdo to neumím říct. Podle někoho jsou světlá kopyta nevýhoda, jiní tvrdí, že choulostivější nejsou. Zásadní je tvar a kvalita rohoviny jako taková..i tmavé kopyto může být na nic.
No říká se, že jsou bílá kopyta slabší- s tím ale taky naštěstí nemáme problém :-) Jednou jsme ale měli na bílé spěnce podlom, ostatní tmavé končetiny se "nenakazily", tak asi na tom něco bude, že ti tmaví mají světlé nožky "slabší"
Já jsem zase slyšela kdysi kováře říkat, že bílá kopyta bývají tvrdší.
A že bílé noh bývají slabší...to teda nevim. My máme 2 kopyta bílá (ta zadní, kde máme bílé ponožky) a kopyta jsou kvalitní, fakt parádní a nohy bez jakéhokoliv problému. Zato ty přední jsou věčně s nějakým úrazem a pravé kopyto nám šlo šejdrem.
Co já vím, tak bílé kopyto je prej stejně kvalitní jako čené, resp. není rozdíl mezi bílou a černou rohovinou. Ale bílé nohy, jako nepigmentovaná kůže (odznak) už problém bývá, kůže je náchylnější na infekce, podlomy, spálení atd. I z vlastní zkušenosti Sněhule má jednu spěnku bílou a když se sem tam objevil podlom, tak na té bílé býval horší .
Mě kdysi kovář tvrdil, že stěvlá kopyta jsou náchylnější a měkká. Mě se to zdálo jako blbost v mnoha ohledech, co jsem se začala zajímat o bosá kopyta a pak mi několik kopytářů říkalo, že v tom rozdíl není. Jediné co také vidím jako nevýhodu bílých nohou je ona depigmentace kůže v oblasti spěnky a patek, která je náchylnější na záněty a podlomy. Ale taky si myslím, že je to i o jedinci. Někteří mají problémy s podlomy a depigmentaci na nohou nemají., přesto se toho zbavit nemohou
Tak koho by to třeba zajímalo, tak kompletní výsledky z Paříže jsou tady http://www.jump-results.com/OPEN/arabes10.htm
Tak nás zase vytahuji hore :)
Musím se pochlubit, po dlouhé době mi přišly zprávy z Itálie. Na fotečce je ze závodu (58km), kde doběhl 3. Příští rok se prý chystá na 90, tak jsem na něj zvědavá :)
Teda prcek v Itálii docela válí..šikovný . Hlavně ať mu zdraví slouží
.
Cesta letadlem musí být nyní fakt pro odvážné, nebo hoodně trpělivé, kteří chtějí čekat na letištích.
Tady byla dneska děsná inverze a mlha, naštěstí se nám to už kolem 2 rozplynulo, ale mlha byla taková, že Usa nemohla najít výběh :-))))
joo pro odvazne to je :D
ja mam takovejch zazitku, ze bych ted nejradeji jela tim autobusem zpet... to byla jedna perla za druhou, ale nebudu vam to tu tim zaplacavat, ale obcas to bylo na pest a obcas uz jsme se jen a jen smali... no misto toho abych dorazila v pul devate vecer do prahy jsem dorazila ve tri rano :D
tak ja nas vytahnu z propadliste dejin,
Satus bude ted v unoru tri, to to leti...tak jsme ted zacli malicko pracovat, chodime se divat nahoru do haly jak tam jezdej, chvili tam pochodime, ucime se zacovat na lehky pohyb, aby nepredbihala cloveka a tak, je strasne sikovna hned vse chape...tak snad nic nepokonim, ale je sni sranda, je pekne nasravaci :D
tady jedna sobi fotecka (btw mam nasobe taky sobi cepicku, co jsem tu dostala k vanocum)
Koukám, Satinka vypadá moc dobře. Klári, kolik měří?
Luci závidím, já na koni neseděla víc jak měsíc, Samči kvůli přezubování vadí udidlo a na ohlávce si netroufnu, protože už před tím začínala dělat i na uzdečce krávu, nehodlám se někde přizabít. Přemýšlím, že se na to asi vyprdnu úplně...i takhle jsem ji při škole zvládala brát max 1 (když se stal zázrak, tak 2x...někdy zase třeba vůbec..) týdně....a to je k ničemu :(
Btw. Ubajlan je na prodej.
ahoj, no netusim, merila jsem ji nekdy v kvetnu a to myslim mela nejakych 154cm...ale hodne zmohutnela od te doby a myslim, ze i par centimetru dala, je tu jedna z nejvetsich, a k tomu nejussich :D to vite vedle QH vypada jak vyzle, a ted to dohani brichem, je jak brezi kobyla :D
Tyo, tak to bude docela veliká :) Na té fotce mi připadá menší :) Náhodou, ten pupík mi nepřijde nijak hroznej....máš vidět, jaké vyžrané arabky jsou u nás...až to hezké neni. Jediná moje vypadá normálně, jelikož ji ty mrchy nenažraný docela málo pustí venku k senu. Jo, nají se dostatečně, ale nepřežere se, takže já jsem spokojená :)
Já jsem momentálně naměřila 146-7 cm :)
Jojo Kláro, vím jak vypadá arab mezi QH, jsme na tom stejně :-), Káťo Sněhule je taky otloukánek a myslím se venku k senu moc nedostane, na druhou stranu přes noc v boxe tomu taky moc nedá, drží si linii :-)
Já jsem minulý týden opět byla nachystaná na vyjížďku, ale když jsem uviděla kobylu, tak jsem se chtěla obrátit a jít domů. Vím, že se ráda válí, takže jsem čekala, že něco bude, ale doufala jsem, že si nepřichystá to nejhorší ... no bohužel, z obou stran souvislá vrstva bláta včetně uší a kdyby to bylo aspoň suché. Ještěže byla rozmrzla hadice, takže nakonec jsem po hodině čištění (kdy se většina toho blata přemístila na mě) jela na půlhodinovou krokovku na podmáčenou louku. No super. No a tenhle víkend zas přimrzne, jenže taťka bude pryč, takže máme s ježděním utrum.
Přesně, otloukánek...to jsi vystihla. Vyjíždí po ní...ale fakt hnusně i malá ghazalice (uši na krku, vyceněné zuby...)...asi si tím něco kompenzuje :D
To Zanzira je nenažraná, takže přes noc sní všechno, co jí dáš...o Vánocích jsem tam pracovala já a jednou jsem neodhadla dávku a dala jí málo. Někdy k ránu prý mlátila kovovým okem na přivazování "dejte mi najíst!!!"...to ona se umí ozvat.
My máme přemrzlo pořád a stojí to za prd....ať už to buď roztaje nebo pořádně nasněží.
Leni, to je mi líto, už jsem viděla na FB. Už víš co to má? že ti naši ořové jsou takoví smolaři co věčně něco vyvedou, co?
To my léčíme a snažíme se a zdá se, že pomalu se to zlešuje. Holčí bojuje a zdá se lepší a lepší. Až na to, že už teda pěkně línáme. A nejen Usa, ale i psi..včera jsem z Fabbyho vyčesala půl pytle a navíc to na něm ani vidět nejde a dneska se asi pustím do Darése..ten je jako medvěd grizzly
Au...a co s tím nyní? Jaká je prognóza?
No hodiny strávené nad česáním ani nepočítám. Nejhorší je to jarní línání.
Operaci? Božatko! Na kliniku do Brna? Tak hlavně že prognóza je dobrá, ale ty prachy za vety...joooo, to znám
Hmmm, já už mám do dostihu taky jenom jednu. Druhou jsem právě prodala do Emirátů...(tu s dostihovým původem). Tak co Sabča? Byla by škoda, kdyby se nekonal, když už si s tím někdo dává tu práci.
Zlomená bodcová kost není žádný velký problém. Moje první kobyla s ní běhala 140, Watan s ní běhá 160... (tomu teda nikdo nedělal RTG, páč mi to dámy neráčily nahlásit když to bylo čerstvé, takže nevíme, jestli byla zlomená, nebo naštípnutá). Když úlomek netlačí na šlachy, tak se nemusí ani operovat. Ale tahle operace by měla být rutina.
Jinak tady se těžce těžce dlouhodobě nestíhá. Teď zrovna visím na netu, neb řeším veterinární podmínky exportu, ale jinak kdybyste někdo něco potřeboval, tak jen na telefonu.
Sabča se tvářila, že by jela, když do toho půjdu já, tak snad do toho půjde i beze mně, Bonzel říkala, že když jí zbudou peníze a bude příjemná konstalace hvězd, tak by mohla taky dorazit. Ještě můžeš zkusit kontaktovat Janu od Marana, ta je z okoli Brna.
JJ. doktor se tvářil, že to bude ok, po operaci, jenom to chce pořádně doléčit a vysolit prachy :-)) Žert mi zase operaci výrazně doporučil, jinak prý v jeho případě dojde ke třenímu s kloubem, šlachou a tou kostí a mám na průser zaděláno. Takže klídek pohoda a hlavně dát vydělat doktorům.
To bude dobrý...i veti musí být z něčeho živí :D Třeba ten náš mi bere telefon slovy "Nooo, copak zase?"
Marino, Hrazdila jste nezkoušeli? I když...to je asi mimo. Měl by tam teoreticky 2 koně způsobilé, ale obě v kondici "za měsíc budu rodit a minimálně trojčata".
Ještě bych mohla zkusit slečnu, která má Saladina...třeba by měla zájem.
ahoj devcata,
tyyjo to je ale koumak ten Nady... tak snad to bude dobry, preju brzke uzdraveni.
holky jaky dostih? to se k nam az do Belgie nedostalo... jetli se to bezi bez jezdce a bezelo by se za balikem sena, tak ta moje by treba i udelala nejakej ten krok navic :D se mi tu smejnou ze mam lenosivyho araba, a ze tak vyrovnanyho neposahanyho araba jeste nevideli
Marino copak jsi prodala? a co jinak noveho? jak na tom jsi s brezosti a obsedanim?
Tak z Ghajariy už je sud kulatý, ač máme ještě skoro 2 měsíce čas, kulhá stále a tak ji čeká kariéra, která se jí evidentně zamlouvá, tedy mateřská. Má letos teprve 10let, tak se snad dočkám pár krásných arabských miminek. Germaine to má ještě až za 3 měsíce, tak ta je ještě v atletické kondici.
A co jinak nového, pro ty co mne znají? Pořídila jsem si něco na ježdění. No, při své výšce (175cm) jsem si pořídila ponyho
. Ale beze srandy, malá (140cm) má 3,5 roku, je z pastvin, zcela syrová, ale s její chytrostí, předčí asi všechny koně v naší stáji. Otec je qh, matka je pak kříženka po camarguiském hřebci. Někdy dám i fotku, možná, protože s arabem to vážně nemá nic společného. Tak ať mne neukamenujete.
héééj no to se na ni podívejme chvíli to nepřispívá a už je toho o jednoho víc.. tak gratulujem
Já? No říkala sem že když jde Lenča, pojedu taky, mám to kousek. Teď když Lenča není, tak se přimluvila abych jela i tak..takže nejspíš - pokud budem mít nohy, hlavu a tělo...tak se asi dostavíme. Mám sice ten termín závody (pokud se stihne natrénovat) Ale asi bych i jela - pokud není podmínka licence...proč ne. TU mám v plánu trochu pozdějc
Takže?
Peti gratuluji :-) Určitě nám sem hoď klidně i tu svou novou malou! Já tady občas taky prskla na kuk huculi nebo poníka :-D
A Gáju by jsi taky mohla vyfotit..na sousedeček bychom jukly, ne?
Holky...kdo máte koně běhací..sím, jeďte! Já chci juknout na arabský dostih!!! A co Lada s Larou? Koukala na jsem Fb, že už má Shivánka obsednutého :-)
Zdravím
hele Leni, že vy si vyrobíte vždycky něco, když máte něco naplánované, jestli on nebude ten Nady trochu lenoch . Držím palce ať to všechno dopadne, s parchama to fakt chápu ... ale buď ráda, že máte dobroou prognózu, aspoň něco pozitivního.
Marino, kterou si prodala se mi nechce zkumat ta jejich minulost, bahísu?¨
Peťo tak na tu kříženku jsem teda zvědavá, určitě dej foto, kdo ví kdy se tam k vám dostanu. No Gája si to vymyslela dobře.
Maloch mi stále umožnuje víkendové ježdění, takže můžu sněhuli protáhnou faldy, asi přrd 3 týdnama na ni tak děsne vlezlo jaro, že sem myslela, že ji přetrhnu, když jsme potkali dva cizí koně, tak dostala hysterický záchvat, jak jsem se posléze přesvěčila byla to naše slečna vetka, takže jsme se teda předvedli. Ale když jsem se jí ptala jestli to byla tehdy na louce ona, tak mi řekla: " já myslela, že trénujete spiny "
No ale tento i munulý víkend už byla konečně po zimě super jízdárna (sice ne celá :-))), ale bomba, tak jsem toho musela využít a soboty i neděle po obědě jsme povzpomínali na něco jako trénink a překvápko docela dobré, až na to, že jsem myslela, že padnu, protože jsem kobylu musel tlačit každý druhý krok a celou dobu se tvářila, že je to její poslední:-).
Ale už začíná pouště chlupy, sice jen velmi decentně sem tam, ale tak doufám, že ví co dělá a jaro už není daleko.
Jo a viděli jste našeho skřítka?
jo a mám nový šátek, nějak jsem na tom nošení začala ulítávat, dostala jsem se do "špatné" společnosti a tak mám kromě zvířat další náměty na utrácení , není to zrovna nejlevnější sranda, ale co by pro ty malochy člověk neudělal
Tak jsem chtěla odpovědět, že Satinčiného závodu za balíkem sena bychom se mohly účastnit také...no, nemohly. Zanzira, asi na podporu Nadyho, začala v sobotu z neznámého důvodu pajdat. Ráno byla ok, a večer jsem ji vedla z výběhu šmajdavou.
Legrace je, že jí nic nehřeje, šlachy jsou ok, nikde nic není oteklé, na prohmat nereaguje...prostě nikde nic...ani přes noc. Ráno, jak je z boxu ztuhlá, tak belhá o trochu víc, přes den se to zlepší. Jsem z toho jelen. Nekulhá nijak extra moc, ale přece jenom už jsem to nevydržela a zítra dorazí vet.
Ještě jednou se mi někdo pokusí nakecat, že arabi jsou tvrdí, odolní koně....
Tak nás zase vytahuji hore...a to jen kvůli tomu, že něco potřebuju :D
Prosím, prosím, někoho, kdo ovládá němčinu na lepší úrovni než já (jsem si schopná přeložit zhruba...ale potřebuju přesně).
Chtěla bych zajet s kůň do Kreuthu v červenci...co jsem tak koukala, tak tam ze zahraničí takřka nikdo nejezdí, tudíž mají web a všechno s tím související v němčině. A já se v tom ztrácím... :( Jediné, co jsem vyluštila je, že v pátek večer bude šampáňo zdarma a jízda na elektrickém býkovi :D
Kdyžtak prosím na mail (kathey@centrum.cz).
tohto tu som nasla u nas v SR:
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/7675922/ARABSKY-PLNOKRVNIK.php
Ona barva není všechno, u mě třeba je barva to poslední, co bych u koně řešila, ale jinak koník nevypadá špatně.
Mě se třeba vždycky líbili koně Eshera http://www.gestuet-rothenberg.de/ , ale to až jednou budu ten milionář
O černém slovenském vím už dlouho, má ho majitel naší maminky :) Měl by v září zavítat na Intercup, tak ho můžete jet zkouknout live :) Měl by být homozygot, takže černá barva zaručena... V těch "černých liniích" se absolutně nevyznám, když pominu linii Padrons Psyche z otcovy strany...
Dostaly se ke mě drby, že Uranos je prodán do Německa, takže smůla. Ale mě osobně ten hřebec nic neříkal a nebýt černý, tak si ho nikdo nevšimne.
Ale já jsem z těch, co na barvy nehrajou, no. . .
Tak osobně bych černého koně nechtěla, ale tak obecně je vždycky sháňka po tom, co je relativně vzácné.
No tak u nás s tím výběrem jaký máme je barva opravdu to poslední na co člověk u hřebce hledí
Já taky na barvy nehraju, ale ryzáka ne, ani vraníka ne ... ono vlastně ti šimli jsou nejlepší
Tak já se přiznám , že kdysi dávno jsem se jako malá zamilovala právě do černého hřebce.....po shlédnutí filmu Návrat černého hřebce jsem se totálně zcvokla do arabů. Páni!! To už je let!!!! Snila jsem o černém hřebci strašně dlouho a vždycky jsem chtěla vraníka k tem černým fundlákům
.
Nakonec mě to časem opouštělo a skončila jsem u názoru, že je vlastně fuk, jakou má kůň barvu. No a ani nevím jak, ale nakonec mám black and white
...pro toho kdo neviděl na Fb odkaz, tak tady moje spřežení vraníků
http://www.novofundlandskypes.estranky.cz/fotoalbum/vycvik/pracanti/
A nikdy jsem bílého koně nechtěla a dneska toho svého svítivého bělouška můžu samou láskou spapat.
Ale je fakt, že vraníci jsou všeobecně u arabů pořád v ceně a vždycky se mi zdá, že tak nějak nejrychlejí se prodají
Já třeba vždycky obdivuji na Fb co mám v přátelích Talithu Bakker ... http://www.arabianstudeurope.com/ ..má krásné koně (a překrásné fotky)a hlavně se mi líbí ten vztah k nim. Taky má krásného hřebce Jazzmeena....akorát se mi zdá podle fotek asi malinký. Ale líbí se mi, jak ho nechává s kobylou, nyní má jednu březí (myslím, že před pár dny už porodila) a hřebec s ní chodí ve výběhu, spí spolu vedle sebe na pastvině (kobylka s břichem)..krása. Myslím, že měla nějakou dobu i od Mariny Asfouru.
Tak asi na těch fotkách jsou kolem něj všichni nějak velcí. Né, vážně, mě se líbí a hlavně obdivuji celkově ty koně a jde vidět, že jimi žije.
Proč jsi na vraníky alergická? Já teda barvy nepreferuji, ale když bych měla mít nějaké pořadí, tak o mě je známo, že jsem trochu ulítlá na tmavé ryzáky..mňam ..jako čokoláda :-D ....pak teda žeru pstružáky a to moje zvíře je nějak pořád málo puntíkaté....to Sněží je teda boží ..jak přes cedník. Usa jsem myslela, že bude pstružatá po Utrechtovi a nějak bych ty její puntíky i lehce spočítala..
.
No a pak teda bych toho vraníka až tak na třetím místě..ale on každý kůň má své osobité kouzlo a když mě chytne za srdíčko, je fuk jakou má barvu.
Mě se třeba líbí ta šedivka hucule Betty, co s ní Usa chodí. Arabi myslím v té barvě snad ani nejsou, vím, že quarteři to chovají přímo jako barvu grullo....
tady si dovolím ještě jednoho grullo qh..arab by vypadal hezky v té barvě, co?
Lucy my tu obcas nejakou qh grullo mame, a jsou to spis takove sede mysky, nez to co jsi dala, ono ale kdyz asi jsou v letni srsti a hodne nastrikane vsim moznym, tak asi i tak svitej, ale stejne ikdyz takhle nezarej, tak maj proste neco v sobe.... musim se jit podivat, jestli tu jeste jednu mame, a zkusit ji vyfotit...
Kdysi jsem vám tu slibovala tu moji ,,ponici", co se jmenuje Pony. Otec je QH a matka je po camarguiském hřebci.
Byla jsem s ní na westernovém kurzíku u Tondy Solanského. Anepodivujte se výšce, já mám 175 cm a ona je vážně pony . Je to taková pozdě vybělující šimla a taky je teď na sluníčku pěkně stříbrná.
A myslím na vás, Gajka ještě ,,nepraskla", jak bude mimís, hodím ho sem.
Ponice vypadá hezky a na Gáju jsem zvědavá, co z ní vypadne. Nám ji tady hoď s bříškem..ta musí být široká
.
Jinak ti grullo je falt, že asi vypadjí nejlépe naleštění na sluníčku. Ale zase je to zajímavé a nemá to každý kůň. Vyfo´t něco, byla bych zvědavá .
u nás se oteplilo a uň začala zase řádně pelichat
Tak Gajka má termín za týden a už je opravdu jak soudek. Tohle bylo foceno před 14 dny.
Taky bych něco potřebovala...
Mám Liu na klinice v Brně, minulé pondělí vypadala, že se hodlá ohřebit a hříbě by ve stáji v žádném případě nepřežilo (byla 289. den březosti). Vzala jsem jí tam krmení cca na 10 dní s tím, že to už nejspíš pojede domů ať tak či tak, ale vypadá, že drží (naštěstí), jen se jí udělala mastitida v jedné půlce vemene (páč má chudák už víc jak týden nasazené mléko). Něco z toho, co jí dávám, tam mají a něco má na delší dobu, ale potřebovala bych tam nějak dopravit pytel extrudovaného lněného semínka (zrovna ona je na krmení náročný kůň, u některých jiných bych se na to i vykvákla). Nebyl byste někdo z Brňáků ochotný ho někde koupit a dovézt na kliniku? Zaplatím samozřejmě jak semínko, tak naftu/benzín, tak čas a práci. Nějak se mi úplně nechce do Brna jezdit, i když bych ji moc ráda viděla - ale padám tady na zobák i bez toho. Holky - vetky, co se o ní starají sice znám, ale nechci je zneužívat, kdyby to šlo vyřešit nějak jinak. Kdyby se našla nějaká dobrá duše, tak prosím jsem spíš na telefonu (603 119 968), než na netu. Děkuju moc.
Leni, pytle mají u Kalendy http://www.equisboy.cz/krmivove-doplnky/lnene-seminko-extrudovane-15kg
Už jsem se na to koukala ráno, akorát my zítra v 5 razíme přímo opačným směrem, do Prahy :(
Peťo taky se mi "poník" líbí :-) a Gája je teda fakt dobrá koule.
Kdyby Marina stíhala net, tak bych se zeptala co Lia :-) a jak to u nich rodí, ale snad se co nevidět uvidíme ;-)
A tady náš malý jezdec - konečně vám sem můžu prsknout i koně :-)
Luci, teda klobouk dolů.....to jste se sladili úžasně!!!! Hnědá a modrá! Ty v modré, malý v hnědé, Sněží hnědě puntíkatá + vybavení hnědo modré..no prostě to nemá chybu! To bylo záměrné nebo náhoda?
To já byla minulý týden něco foti na ranči, tak jsem vzala Usu sebou na procházku, abych někde něco fotla. Akci jsem po ní nechtěla, ale krásně vše kvete, tak aspoň něco
ty keře byly jako posněžené...nádhera! Konečně zima pryč ...miluji jaro a léto!
a tady byla zavřená v kruhovce, než jsme nafotili nějaké kobylky....to byl řev
Ještě vám sem hodím veselou Shahkiru z Kašovic, kde šla Z-ko s Terkou Pečovou - já už jezdit nemůžu, za měsíc mám termín porodu, naposledy jsem odtrénovala dva koně v půlce března a moc mi to neudělalo dobře, tak od té doby jsem na koni neseděla. Teď má jít v Hoštce L-ko, zatím má podkovy jen na předku, tak uvidíme, jak se s tím popere
Přišla o mámu. Uhynula 8 hodin poté, co se bezproblémově ohřebila, ráno byla ještě ok, žrala, starala se o malou, pak se objevily kolikové bolesti, vzala jsem jí z boxu ven projít a vyšetřit, ale hned už jsem obvolávala vetky, kdo to sem stihne nejdřív, protože se rapidně zhoršovala, vetka jí stihla po příjezdu už ležící jen píchnout nesteroidy, zakanylovat a dát necelý první pytel infúze, když to vzdala... necelá hodina... buď jí praskla nějaká tepna v děloze, nebo torze střev poté, co se uvolnilo po hříběti místo v břiše. Pitvat jsem ji nenechala, stejně by jí to život nevrátilo.
Duchess 4 dny předtím porodila mrtvého hřebečka a taky měla co dělat sama se sebou, i přes ošetření asi 2 hodiny po porodu se jí nestahovala děloha, druhý den měla 40 horečku a museli jsme ji vypláchnout snad 30ti litrama, než z ní přestaly jít s***ky, ATB, netseroidy atd., naštěstí se neschvátila a dala se docela rychle dohromady. Malou si adoptovala neuvěřitelně rychle, sice jsme ji na první napití přispali, ale bylo vidět, že jí to i dělá dobře a malou ve vedlejším boxe pořád sledovala... odpoledne jsme je už dali spolu. Je to zlatá kobyla. Naprostá většina kobyl cizí hříbě chce tak akorát zabít, minimálně ze začátku.
Lia v Brně ťuk, ťuk ok, dnes je 311. den. Teď začínám stejně řešit White, ta je 291. den.
Letos to bohužel slyším všude okolo, fakt "dobrej" rok...
Luci, sladění jak se to vezmě ale asi vpodstaě záměrné. Máme rádi modrou a taky kombinaci modré a hnědé, takže většinou se to tak sejde, že jsme sladěni :-)
Marino, už se těším na ty tvoje malochy naživo, v nedělu dorazíme.
A termín porodu v březnu to máš jako ty osobně , jsem něco zaspala
?
To je strašné. Kdysi jsem taky byla u toho jak kobyla umřela při porodu a malá byla pak sirotek. Pak jsem vždycky řvala, že kobylu nechci. A nakonec ji sice mám doma, ale hříbě neměla a teď už možná ani mít nebude. Momentálně by to bylo roziko a to nepotřebuji podstupovat, na to ji mám moc ráda.
Ale s malou to dopadlo dobře, že má adoptiivní mámu. Přeji aby prospívala a aby všechna hříbata byla zdravá.
Tady to spí?
My už jsme vzhůru...
Ghajariy se 7.5. 2011 narodila rezavá kobylka...
Ale ne...nespí...pokračujeme dál, akorát jinde :D
Ke kobylce moc gratuluji. Určitě přihoď víc fotek, rádi se podíváme.
Jinak, já na Kreuth kašlu z jednoduchého důvodu...není předvaděč :D Netuším, kde bych koho měla kontaktovat, a stejně mám obavu, že valná většina by mne s amatérsky trénovaným koněm poslala do háje zelenýho a zbytek by si za to, že si případně bude kazit image, nechala adekvátně zaplatit, a na to já fakt nemám. Takže až do Prahy... a podle toho, jak to dopadne tam, se uvidí na další sezonu. Ale vidím to, že začnu vystavovat na cca 10 letech...tam už není taková konkurence :D
Ještě se musím pochlubit, že minulé úterý jsme oslavily narozeniny, Zanušce už jsou 2 roky :)
Koncem dubna jsme byly poprvé v rybníčku a tak se jí tam zalíbilo, že chtěla chodit co nejvíce do hloubky a nechápala, že jelikož ještě týden před tím tam ležel sníh (zbláznilo se počasí), tak se mi nikde fakt plavat nechce.
Taky jsem už pomalu začala trénovat, aby si to zase pořádně zažila. Někdy se k tomu dostaneme 2x týdně, někdy jednou a někdy taky vůbec, podle toho, jak se mi zrovna chce :) Přijde mi to jako lepší varianta, než ji pak drtit měsíc před výstavou 3x denně.
Techniku si myslím, že už máme relativně slušně zvládnutou...ale chybí takový "detail"... výraz. Já už jsem okoukaná a i kdybych tam skákala po hlavě, tak kobyla čučet nezačne a nezačne. Někdo nějaký nápad? :)
V pátek tu byla Lenka a té se povedlo ji zaujmout alespoň tak, aby se netvářila jak postižená lama.
A tady je výsledek (foceno z nic moc úhlu a z kopečka (aneb hledej rovinku na vysočině :D)). Ale myslím, že k cíli jsme se vydali správným směrem.
Jakékoliv postřehy a kritiku vítám, protože z polska se mi dostalo jenom komentáře "very, very nice..". Ač jsem prosila o kritiku a moc dobře vím, že kecá.
Teda představa, že se kůň tváří jako postižená lama...to se mi fakt líbilo..se tady válím smíchy.
Vypadá moc moc hezky a teda obdivuji její zálibu ve vodě. Ta moje to dlouho brala jako týrání.
Možná by se ohledně té výstavy dalo zavolat panu Lacinovi, ne? Možná by něco vymyslel..přece jen se v těchto kruzích pohybuje, že. Možná by se dalo kdeco zařídit..ale to jen tipuji, ale za zeptání člověk moc nedá...teda jen zaplatí telefon .
To máš dobré, že se aspoň chystáš do Prahy, to my už se nechystáme nikde...
Jinak gratuluji Petro k malé kobylence!!!! Gája bude určitě super mamina! Vypadá moc spokojeně a určitě nám hoď tady více fotek.
S tou vodou....já ji už jako ročku "týrala" s vodou v hadici...mám zkušenost, že koně vodu "tekoucí odnikud" snáší kolikrát hůře než rybník. Na to, jaká to byla koza mrňavá, tak mne jenom při pokusu vodu pustit vláčela přes půlku dvora, načež se k onomu místu odmítala přiblížit. Teď už se cáká i ve vodě z hadice a často mi pod proud strká hlavu.
S tím Lacinou by to možná šlo...třeba by poradil. Ale já na to fakt kašlu, kobyla je květnová a proti koním narozeným v lednu má slušné zpoždění :D Nevím jak to dělají, ale některé ročky vypadají tak, jak ona teď ve dvou letech.... A proti těm obrovským 2-3 letým přežraným kobylám nemá šanci :D Tak nějak jsem došla k tomu, že nemusím být u všeho.
Luci, já věřím, že se z toho Usa ještě dostane, jo, nikdy už to nebude 100%, jenom to chce čas. . .
ahoj Peti, taky gratuluji :-) dej více foteček :-) po kterém hřebcovi je SH nebo OR1/1?
Přidávám foto své 3leté achalky (foceno v zimě) , snad budu mít jednou taky malého :-)
Pomalu začínám obsedat.
Jj, ceny shagya arabů jsou u nás teď tak malé, že jsem si pořídila po Gajce koníčka na vyjíždky. Malá je po QH. Ale už má bílé chloupky kolem očí, tak to vypadá na šimlindu. Já bych tak ráda fotila, jak teď svítí sluníčko, ale...malá je jak drak. Hrozné číslo. Ta řádí, tak mi to nějak nejde. Ale jak od někoho vymámím fotky, hned přihodím. Gaju budu opět pouštět, ale až na druhou říji. Hřebec už je vybraný, Shagya arab.
Teď čekáme ještě jedno čisté sh. arabátko... Z Germaine po Wizardovi.
budeš si hříbátko nechávat nebo půjde na prodej?
časem chci koupit ještě arabskou kobylu OR (pro kamarádku ale spíše starší a klidnější, než hříbátko)
jinak s tou vodou-moje kobyla dělá pěknej tanec když vidí petku nebo cokoli kde je voda a míří na ní, do potoka se mi jí podařilo dostat jednou - min.rok a to byly fakt vedra, nešla za koněm, musela jsem jít první a smočit se taky, mám to vychcaného a rozmazleného koně teda :-) ale zase mi věří a třeba do přepraváku není problém vlézt (včera mi vlezla do hospody a obsluha z ní byla nadšena).
Horší to je když jí chci polít kýblem a umít-nemožné, hadice už vůbec ne.
Do potoka vleze pouze když tam dá jedno kopyto a otestuje, zda-li je to přijatelně teplé, jinak marná sláva.
Tak to ta moje teda trpí jako zvíře, když ji koupu, ale stojí a mlčí...co ji zbývá. Řešila jsem to s ní od mala, navykala na houbičku s vodou..dodnes když mě vidí jít s kýblem s vodou, tak bere nohy na ramena a mizí mi po výběhu. Ale jak zjistí, že ji vidím a neuteče mi, tak teda stojí a nechá si máchat ocas v kýblu, ale tváří se děsně znechuceně a jako týran á arabka
.
Do potoka nebo do řeky mi dlouho trvalo ji tam dostat, ani za koněm...prostě jakoby měla vlézt do kyseliny. Postupně jak jsme si budovaly vztah, tak to šlo, ale poprvé jsme ji do potoka musela stejně v brodu nacouvat do vody...aby zjistila, že ji to nesežere....
Plavení je chvíli přemlouvání, ale nakonec si zaplave i dvě kolečka.....
Takhle se tváří týraný kůň
Jinak achalka je hezká, takový pubošek teď, co?
tady jsme už teda plavali
jééé závidím nádhera, no já na ní čekám, nejsem magor, má nyní něco málo přes tři roky, je to moje kočička :-) Poprvé jsem na ní seděla asi měsíc zpět. Od té doby jezdím jen po dvorku krokem, zacouvat-je hodně vysoká má 155 a ještě roste tak nechci zatěžovat páteř a klouby. Psychicky už je docela v pohodě. Pořád zkouší co si může dovolit :-)
ona do vody by vlezla za mnou, ale to už jednou okusila a jak teplota není jak chce-nevleze a přemlouvat možu jak chci, určitě to není o důvěře-věří mi hodně, mám jí od půl roku. Když byla hříbátko chodila jsem s ní po týdnu co jsem jí měla na procházky tím stylem že vodítko v ruce a kobyla puštěná, vždycky mě doběhla, zapásla se atd...mazlík no, nyní má trochu jiné zájmy-už to není málé hříbě-má řiji, takže pěkně protivná.....ale hříbě nechci zatím, nemám na to ani zázemí, furt se stěhujem-přes léto je na pastvě, takže by to ani nebylo vhod, navíc si myslím, že kobyla by měla za sebou něco mít než se připustí. Třeba jak Ghaja. To je profík. Mám s ní v plánu vytrvalost a hlavně aby jsme byly partner jedna druhé. Možná nějaký hobby parkur, kde by to šlo na něčem jiném než udidle. Jinak výstavy v Pardubicích se zúčastnit chceme. Uvidíme co nám život přinese.
myslím že toho máme my dvě (Lucky) společného
foto rok staré
JJ, já taky na hříbě podmínky nemám a teď už by to ani momentálně nešlo. Bylo by to riziko a nezlikviduji si kobylu kvůli hříběti, na to si ji moc vážím.....
S ježděním není kam spěchat, arabi i ahcali jsou hodně pozdní a každopádně si myslím, že po tom třetím roce třeba učit sem tam základy a až ve čtvrtém vůbec trochu víc jezdit. Navíc záleží od koně. Jsou koně, kteří už ve třech vypadají na 4 a koníci, kteří ve třech vypadají málem na dvouletky.... kam spěchat, že...
musíme vodu prozkoumat....
no achal teke jezdí od dvou dostihy, achal je hodně podobný na anglického plnokrevníka, je to taková srnka co je vyspělejší třeba dříve jak nějaký frísan nebo španělští koně. Radím se o všem s chovatelkou od které jí mám, jsme takřka denně v kontaktu. Obsedám jí nyní a jezdit budu pomalu co nejdříve-moje achalka je hodně temperamentní a kdybych jí nechala do 4roku ladem tak by mě pak zabila, ona na to už postavu prostě má, vyvíjí se, nevypadám na ní jak blbec který sedí na nevyvinutém koni. Musím vyfotit a dát fotky :-)
jinak na té první foto má Usa úžasnej škleb, evidentně se jí to fakt líbí
lerry
napsal(a):
Ta je kráááásná. Akorát ty bílé nožky by nemusela mít, ty nejsou moc praktické :-)
Fascinuje mne ta ohrada, pět pásek, to je jak pro slony
Hi friends!
I'm the owner of K.I.M. Grazija, mentioned above.
Fortunately, we do not keep elephants the reason for these fences is our insurance, they want 1,50m fences because of the stallions and only three electric wires were not enough to keep the little foals inside so we had to put another two wires in.
Oh, and our horses do not cost a milion, so if you are interested, please send me an email!
Cheers, Kathrin
Troufám si nesouhlasit s tvrzením, že pokud necháš temperamentního koně do 4 let ladem, tak tě zabije :) Já si svého koupila až téměř ve 4 a v tomto věku jsem ho taky obsedala. Všechno bylo naprosto v pohodě, v kruhovce na ohlávce a bez sedla. A myslím, že nikdo nemůže říct, že můj kůň je nějaký hodný bubík...no teď už relativně ano, když má zaměstnání a dobrou náladu...ale pořád je to sakra temperamentní zvíře, řekla bych, že abnormálně temperamentní :)))
Tím neříkám, že ji máš nechat do 4 let být :-) Tím říkám jenom, že se správným přístupem tě nezabije ani při obsedání ve čtyřech letech, ať je to zvíře sebetemperamentnější.
Jsem taky koupila a obsedala ve 4 a ic hrozného se nestalo :-)
Tož ženy, já o vás nic nevim, tady to nějak vymřelo, a k FB se dostanu až tak někdy za dlouhých zimních večerů, snad, teď lépe se činiti na jízdárně než na fauně, že:-).
A co Marina, že by nám sem hodila na mrknutí dvounohého prcka? Teda jestli ještě zvládá sledovat aktuální časoprostor a není ze všeho už mimo :-)
Luci, já jsem taky pořád mimo...tak nějak nonstop v letu, třeba dneska jsem (pracovně) vyrazila o půl 8 ráno a navrátila se v tu samou hodinu, akorát večer a ještě jsem stihla zajet za kobylou. :) A takhle podobně to mám celé dny, pořád dokola. Do toho ještě stíhám 2 kůň (jednoho jezdit, druhého se pokoušet dostat do výstavní kondice :D).
Teď už pomalu začínáme řešit výstavu, termín odeslání přihlášek se blíží :) Do toho mi ještě nedorazí původně domluvený předvaděč, takže musím sehnat jiného. Sama totiž nepoběžím, ani mne nehne. Btw. pojedeš alespoň hodit očko? Tuším, že se nás tam sejde spooousta...vlastně asi všichni a možná ještě víc :D
Takže si dovolím přihodit jedno vzpomínkové foto (které jsem ukradla Sabči z FB). Už se fakt těším.
ahoj, ja se pridavam ze mi teda zatim jedem, prihlasku mam poslanou, a ted resime prkotinky :D kde treba budu spat, kde sehnat kozene voditko v Cr a tak :D u Mariny se nam dela pekna ohlavka, tak to mam z krku, a zbytek ukaze cas
jo a jeste treba kam se posilaj penize na achpak... v ceskejch propozicich zadny bankovni ucet neni, jen v tech mezinarodnich, no tak babo rad...
Klári, peníze bych poslala prostě na ten účet, co je u přihlášky na mezinárodní a k tomu třeba v poznámce jméno koně...pro jistotu :) Kožená vodítka šije např. hauzr a vlastně jakýkoliv sedlář. Věřím, že poprosit někoho s tím, že bys to do měsíce akutně potřebovala mít doma, tak to ušijou. Já to z toho "mého" tahala více jak čtvrt roku!! Urobil pod pohrůžkou fyzického násilí...zabralo mu to asi 2 hodiny práce. Kdyby jsi náhodou nesehnala, tak ti můžu půjčit to svoje plastové (či co to je za materiál),nebo i to kožené, pokud naše kobuše nepůjdou proti sobě :D což je teda docela dost možné. A Lacina tam nemá na půjčení? Za ty prachy... :D
Luci, na fundláky hoď bobek...vysaď taťku i se psy na džbáně a přišmajdej hezky na císařák.
Jinak, já ještě přihlášku neposlala...zvolila jsem taktiku vyčkávání a náhlého útoku :D A taky čekám, jestli mi někdo z achpaku slavnostně odepíše na dotaz (ohledně ustájení do neděle)...a tak čekám a čekám, už asi 14 dní. Třeba to bude ještě letos...
No, já doufám, že se na klubovku nepojede. Doufám, že se dost poučil z jarní, která byla hodně trapná a už tu jsem bojkotovala pobytem doma .
mimochodem, kde se dá v Praze přespat? Já mám teda ve Strašnicích rodinu, tak to by problém nebyl, ale radši bych klidně s váma někde v nějakém kempu nebo tak: Kde jste spaly loni? nebo si klidně vezmu spacák do nějakého boxu s nějakým moooc pěkným uuuň ...včeras jsem máálem usla s tou mou uň ve stáji. Konečně si po pár dnech lehla a spinkala v leže...
My loni bydleli v kempu cca 10min cesty pěsky od haly. Je fakt, že by to chtělo se domluvit a pomalu něco objednat...loni už měsíc předem byl kemp, který jsme si vybrali nejdříve, obsazený. Bylo by fajn bydlet nějak pospolu :)
Hodím to ještě na fb....dejte mi vědět, kdo by chtěl a od kdy do kdy (já budu od pátku do neděle), a zařídíme to. Určitě půjdeme do nějakého kempu (aby to bylo co nejblíž) , stejně tam člověk jenom přespí a v centru prahy je jakékoliv ubytování nehorázně drahé :)
tak ja se hlasim z patka na sobotu. taky mam kde bydlet (Cimice, ale jestli nas bude vic, tak bych rada vecer pokecala)
Dik Kato, ja to zkusim jeste ted v pondeli tady v obchode v Belgii, a kdyztak mam vyhlidnute voditko u obluka s retizkem, ale retizek se da sundat... hele dotaz jak dlouhe to voditko ma bejt?
ahoj holky, prisly vam uz ty slozenky na zaplaceni vystavy? me jeste ne, a tak doufam, ze to stihnu zaplatit, dojde to k babice, kde mam trvale bydliste, ta to musi odnest mamce, ta dat tatkovi ten naskenovat a ja to tu v Belgii muzu zaplatit potom :D chci vedet co platim a kolik nez tak ucnim, proto tak slozite...ale asi to dopadne, ze chudak babicka pokluse na postu to zaplatit, protoze to urcite prijde v patek a v sobotu to ma bejt zaplaceny...
jak jinak u Vas probihaj pripravy? a kde nakonec budete bydlet? ja prosvihla to ubytovani v Herzogu nebo co to je... sem cekala kam se ubytujete, a pak jsem nemela cas to rezervnout a pak uz bylo pozde...pro sebe ubytko mam, ale jedou semnou dve kamosky... a rada bych nekde v blizkosti, abych mohla jit kdyztak kone zkontrolovat...