Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2011 21:44
nessy

XXX.XXX.244.44

Mám trochu zmatek v používání správných pomůcek, takže prosím abyste mi to trochu pomohli ujasnit:

1) Když klušu s koněm dokola v kruhovce a on mi jde víc na střed, ale já ho potřebuju dostat zpátky
blíž k hrazení, tak ho vytlačím vlastně vnitřní nohou? A to tak, že tu vnitřní nohu jen přitisknu na
podbřišník? S vnější nohou nehýbu?
2) Když s koněm v terénu někam zatáčím (dejme tomu doleva), tak levou nohu přitlačím na
podbřišník a pravou ZA podbřišník. Otáčím ho vlastně kolem levé nohy. Je to tak správně?
3) když v kruhovce pobízím ke cvalu tak vlastně VNĚJŠÍ nohu dám za podbřišník, že? Ale když
jsem v terénu a chci nacválat na rovince tak je to jedno kterou nohu dám za ten podbřišník?
4) Dejme tomu když klušu po prostředku nějaké rovné lesní cesty, a potřebuju koně dostat z
prostředku na kraj té cesty (dejme tomu pravý kraj) - tak vlastně ho na ten kraj VYTLAČÍM tím že
mu přitisknu na podbřišník levou holeň a NEBO ho na ten kraj vlastně STOČÍM (přitisknu pravou
na podbřišník, levou za podbřišník a přitáhnu pravou otěž)? Nevím prostě jestli ho tam mám
vytlačit nebo stočit.
5) A ještě poslední dotaz, asi trochu blbý... ale pokud cválám, jak vlastně kůň pozná jestli
zasednutím a zádrží mu dávám pokyn ke spomalení do klusu, kroku nebo jestli chci zastavit? Jak
mám já tyto pokyny od sebe "odlišit"?
6) Když spomaluju ze cvalu do klusu, tak mě to při tom přechodu do klusu úplně naruší rovnováhu,
jako by mě to tak vyhodí, u jednoho koně s tím problém nemám, ale u druhého ano. Může to být
tím, že ten druhý kůň má o hodně rychlejší klus a vlastně ze cvalu většinou přejdu do docela
nepohodlného rychloklusu? Nebo co dělám špatně?

Děkuji za vaše odpovědi

24.1.2011 13:53
nessy

XXX.XXX.244.44

No táák, žádná odpověd? Prosím holky. Já vím, že je to ke čtení moc dlouhé, ale prosím poučte mě trochu :-).

24.1.2011 17:48
shantal88

XXX.XXX.250.238

Snad ti trochu pomůžu :-)
Možná mě někdo opraví ve vysvětlení,i když se do toho nikomu nechce smajlíksmajlík
Ted nevim co přesně tam bylo.
1)Když jsi na kruhu a chceš koně vytlačit použiješ vnitřní nohu tak jak si psala.Pokud klušeš do kruhu,máš nohy stále v pozici vnější za podbřišníkem vnitřní na a pouze vyvíjíš větší tlak na vnitřní noze.Můžeš to vyzkoušet i s váhou,zkus si na rovince zatěžovat střídavě jednu a druhou nohu ve třmenu,a uvidíš,na kterou stranu ti kůn bude uhýbat,to se dá také využít při obloucích.
2)správně
3)Pokud chceš nacválat do leva dáš pravou za obřišák tak jak si psala.V terénu jde o to,na kterou nohu chceš koně nacválat(třeba je tam usek do zatáčky a potřebuješ aby kůn cválal na levou/pravou nohu).jde ti rovně(respektive si ho trochu přidržíš otěží pokud je třeba a dáš mu pomůcku)naskočí ti na správnou nohu a cválá rovně.
4)Pokud chceš koně uhnout na stranu cesty při přímém směru je na tobě jaký zbůsob si zvolíš.Můžeš to dělatt tak i tak.Nic není špatně.
5)Zádrže jsou odstupnované. Klasický postup je sed-holen-zádrž(1-2-3).Sedem a zádama ztuhneš v sedle,přiložíš holen a pobídneš a ruka ti podrží otěž a bere koně dozadu. Když ti kůn přejde ze cvalu do klusu povolíš,pokud nepovolíš zádrž kůn ti přejde do kroku nebo do zastavení. když chceš pouze přejít ze cvalu do klusu použiješ zádrž a když ti kůn přejde do klusu povolíš,aby věděl že má vykročit vtom daném tempu.Takhle je to dost složité na vysvětlení no snad to pochopíš:-) Jde i o to na co je kůn naučený,někdy používají pouze slovní povely,někdy jsou lidi koně brzdit jen za hubu.
6)Znala jsem kobylu na které se pomalu nedalo klusat,ale ve cvalu byla jak křesílko,je možné že je koník dost nepohodlný a proto drncavý.Vyzkoušet ho vzít do pomalejšího klusu,nebo si trochu odlehči v sedle při přechodu a uvidíš jestli to bude lepší :-)

Snad jsem ti trochu pomohla....

Přidejte reakci

Přidat smajlík