Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2011 09:35
zoey

XXX.XXX.41.2

Dobrý den. Stala se mi taková nepříjemná věc. Moje hříbě, kterému nyní budou dva roky je na hříbárně. Než jsem jsem ho tam dovezla, bylo hodné a poslouchalo mě. Umělo chodit na vodítku. Nyní, když za ní přijedu, bohužel se tam dostanu jen jednou za za měsíc, je to dost daleko jdu s ní na procházku. Kobylka je nornálně venku s ostatními hříbaty 24 hodin, když je hnusně nebo zima, mají společnou velkou stáj a noční výběh. Od ostatních koní umí nornálně odejít, ale co se nestalo. Když s ní jdu na procházku, na nornání ohlávce a vodítku, snaží se mě furt předbíhat. Ona je tedy hodně vysoká a má hlouhé nohy, tak jí asi dělá problém jít pomalu, ale tohle nejde. Ona udělá tři svižné kroky a já za ní skoro musím utíkat. Když to udělá tak jí zacouvám zpátky, to umí dobře, ale asi to nepovažuje za trest a hned udělá to samé. Asi dvakrát jsem jí plácla koncem vodítka po prsou, jakože to nesmí, samozřejmě že ne moc, ale ona jen blbě kouká a vůbec jí to asi nedochází. Jistí lidě, ne z hříbárny mi doporučovali vodit ji na štajgru, nornálně tak vodí svoje koně, ale mě se to moc nelíbí. Ač nejsem příznivcem přirozené komunikace a považuji to jen za někaký moderní momentální nápad, tak jsem začala uvažovat o parelce. Vím, že je ve složitém věku, kdy to zkouší, ale si myslela, že ona je tak hodná, že to prostě nezkusí. Já prostě někde dělám chybu a nevím kde. Jak by jsme to řešili vy, prosím, může mi někdo poradit, jak s takto "zdivočelou" kobylou?

4.3.2011 12:57
klawdie

XXX.XXX.94.254

zdivočelé hříbě? to je trochu přehnaný pojem, toto prostě vysvětlíte stejně jak staršímu blbě vychovanému koni tak hříběti...respektivě tak jsem to velmi jednoduše vysvětlila každému koni, se svými samozřejmě pomaleji, s mým prvním 3 letým jsem chodila s tušírkou a stačilo klepnout přes nos nebo plece, stačilo tak pravidelně chodit a doted si to nese jako vštípené a nemá s tím problém ani ted po 5 letech, stejně tak ted máme prcka a ten pochopitelné z dětinské radsoti měl taky občas snahu mě předběhnout, stačila jedna vyhrocená situace, kdy mě předběhla vedle mě vyhodil,dostal na plec vodítkem odcouval a nyní již bohatě postačí zvednout prst, hned se zase zařadí za mě...je třeba jasně koni vysvětlit co po něm chcete...kobylka tomu evidetně nerozumí.

4.3.2011 12:59
batriv

XXX.XXX.167.236

Pokud to zkoušíte jen jednou za měsíc, tak myslím, že hlavní problém je tady, v nedostatku času. Kdyby jste s ní chodila každý den, nebo alespoň párkrát za týden - byly by výsledky znatelné, ale takhle se nedivím. Štajgr a hříbě (resp. mladý kůň) - podle mě zbytečné a kontraproduktivní, pokud tedy nechcete mít z koně nerváka.
To, co kobylka dělá je nedostatek respektu, nevidí důvod vás následovat. Respekt si lze získat opakovanou a častou prací ze země. Samozřejmě vás nechci nijak rozzlobit, také času nemám nazbyt a vím jaké to je, ale mladý kůň ho naopak potřebuje hodně. To je prostě fakt.

4.3.2011 13:06
zoey

XXX.XXX.41.2

já vím, že to s tím časem je špatné. Ona uměla chodit za mnou než jela do hříbárny, vše jsem ji naučila. Jsem z Prahy a ona k ní to je skoro 200 km. Tak to není jednoduché s ní být denně. Já bych s ní ráda byla klidně 24 hodin, ale někdo musí vydělat ty peníze na její zabezpečení. No, budu si muset vzít aspoň týden dovolené a zkusit to s tou tušítkou. Moc díky.

4.3.2011 13:18
batriv

XXX.XXX.167.236

A nešlo by ustájit kobylku někde blíž? 200 km je tedy pořádná dálka.

4.3.2011 13:49
zoey

XXX.XXX.41.2

No, to je těžké. Já jsem hledala u Prahy hříbárnu, ale nikde jsem ji nenašla. A k soukromníkovi už nikdy! Kobylka je dovezená z Německa jako odstávče. Hledala jsem hříbárnu dlouho před dovezením koně, ale nikde nenašla. Pak mi přepravce doporučil právě jisté soukromníky, své známé. měli právě odstavenou kobylku a asi 10 dospělých koní. Slibovali veké výběhy a měli obrovské bosy na noc. Dala jsem jí tam. Kobylka měla chodit ráno do výběhu a na noc do boxu. Výběhy už čelaly jen na oplocení, bylo to v září. No jak to dopadlo: chodila asi dva měsíce do výběhu velkého jako a širokého jako autobus s druhým hříbětem a dvěma poníky, a to bohužel jen na tak 3 hodiny denně. Jinak v boxe Pak do trochu většího. Koupili mi na mé přání granule pro hlíbata, které k ním vozí dealer. O vánocích prodali kromě 3 koní všechny i jejich hříbě a slíbili mi jiné na ustájení. Holt si špatně vypočítali náklady a vyplácelo se jim to. Už to mělo varovat. Velké výběhy až v březnu, pak začala mít kobylka problémy, zdravotní. Nenapadlo mě bohužel se jim dívat pod ruce, co jí dávají k jídlu, podažovala jsem je za znalé. Ppo vyšetření vetem a zjištěných problémech s klouby jsem zjistila že granule nejsou hříběcí ale pro koně sportovní a ve vysoké zátěži. Nenapadlo mě že neumějí číst a překontrolovávat si co jí krmí. O měsíc později už kobyla putovala bohužel velice daleko do hříbárny. Soukromníci byly, pravda, jen 70 km od mého domova, ale i tak jsem se tam dostala jen o víkendu. Považovala jsem to za odchov, kde se kobylka jen ráno vypustí a večer zavře a samozřejmě očkování a strouhání. Neměli s ní žádné starosti. Kobylka hodná, vychovaná, umějící chodit na vodítku atd. Hlavně, že jí v boxe škrábali na zadku, jak to měla ráda:((

4.3.2011 14:05
batriv

XXX.XXX.167.236

Tak tomu rozumím, že už soukromníkům nevěříte. My měli štěstí, kobču mám ustájenou u známé, celý den je venku - na noc do boxu, výběhy dostačující, krmnou dávku jsem si sestavila sama - na všem se dá dohodnout, majitelka je velmi vstřícná. Dobře si ale uvědomuji, že tak to bohužel nechodí všude. Na druhou stranu, ve dvou letech už by kobča mohla být klidně ustájena i v "normální" stáji (ne hříbárně) a časem stejně někam jinam bude muset jít. Možná by nebylo od věci začít se porozhlížet v okolí, věřím, že i tady na fóru byste našla někoho, kdo by měl zkušenosti zrovna se stájí, o které byste chtěla sehnat informace.
Dopuručuji hledat. Časem budete stejně muset kobylku někam blíže přemístit, nedovedu si představit, že byste ji měla jezdit obsedat 200 km daleko. (Nevím, v kolika letech se na to chystáte, ani co je za plemeno.) :-) Stejně tak si bohužel myslím, že žádné velké pokroky s takovou dálkou mezi sebou nejspíš neuděláte.. I kdyby se naučila nepředbíhat, může se objevit další problém - a věřte, že se objeví. :-):-)) Hodně štěstí přeju vám i kobči.

PS: ke špatné stravě, má po těch špatně určených granulích trvalé následky? :-(

4.3.2011 14:21
zoey

XXX.XXX.41.2

Ona je Trakenka. Chtěla jsem ji nachat tak do 3 let, jak to bývá. Před novým rokem se ale budeme stěhovat na venkov, na Slapy, tak bych ji asi už pak převezla. Je to pozdější plemeno, tak nevím přesně když začít s obsedáním, nechci nic ale spíše bych jí chtěla dát nějakému profesionálovi na obsednutí. Ty granule: No byly zjištěny na rengenech nedostatečně vyvinuté kloubní hlavice. Příliš energické granule a málo pohybu (3 hodiny venku jinak v boxe) udělali své. Alespoň to mi bylo řečeno jak odborníky, tak jsem stejný případ našla na eqch. Na hříbárně měla od veta nařízenou samotku, aby moc neběhala a nezatěžovala ty nohy, přísnou dietu a gelapony arthro. Po 4 měsích je už v pořádku jako normální hříbě jak ukázaly nové rentgeny. Tak už je naštěstí zdravá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík