Jak převézt neregistrovaného koně?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.5.2011 15:23
krissta

XXX.XXX.61.9

Dobrý den,
zaujal mě inzerát na prodej koně, ale je to dost daleko, a když jsem se po telefonu zeptala jestli má kůň udělané krve pro převoz, tak paní říkala, že ne a nepůjde je asi dodělat, protože není registrovaný.
Protože se mi kůň líbí, tak přemýšlím, jestli do toho jít. Kůň není registrovaný, nemá krve, evidentně nebude ani očkovaný a nebude mít nejspíš ani výžeh. Vozit takhle "načerno" koně přez půl republiky se mi teda nechce, navíc nepoznám jistě ani kolik je mu let, nebo kdo je majitel (co by se napsalo do průkazu)?
Máte s tímhle zkušenosti? Budu vděčná za názor, nebo radu....

2.5.2011 15:49
sally

XXX.XXX.70.138

Jde o to, jak moc o toho koně stojíš...
Moje zkušenost:
Před osmi lety jsem sháněla spolehlivou klidnou a hodnou ponici pro dítě začátečníka. Tady na Moravě aspoň v té době nesehnatelné zboží, buď samý temperamentní sporťák, zkažený hajzlík nebo neochočená divočina.
Nějakou dobu jsem se hrabala inzeráty, pak vybrala tři adepty skoro všechny na druhém konci republiky s tím, že je objedeme a něco dovezeme.
Padla mi do oka hned ta prví, Linda. Přátelský kukuč, na dvoře se na ní navolno vozily dvou a tříletá dcera majitelů, tříletá mi na volně puštěné ponici ukazovala, jak dává pěkně nožky. Na zahradě mi ji předvedl 12 letý kluk pod sedlem, i jak skáče.
Spokojenost největší - jenže majitelé neměli téměř tucha o nějaké evidenci, všechny koně bez papírů, výžehu.
Bylo mi jasné, že pokud budu vyhledávat nějaké potíže typu krví a evidence, odveze si ji první, co ji uvidí po nás a řešit to nebude. Takže jsme sepsali jednoduchou kupní smlouvu - s popisem koně, jménem a udaným věkem, zaplatili, naložili a odjeli. Nikdy jsem toho nelitovala, je to anděl vtělený do poníka.
Po příjezdu se jí vet koukl na zuby, +- souhlasilo s udávaným, naočkovali jsne a odčervili, inspektor vypálil a popsal s uvedeným věkem ( neřešil nic), přišel Průkaz koně.
Stát se to dnes, udělám to přesně tak, když mi ten kůň za to stojí.

2.5.2011 16:06
krissta

XXX.XXX.61.9

Koně jsem ještě naživo neviděla, je to celkem daleko a tak bych tam nechtěla jet s tím, že se na koně podívám, ale stejně vím, že koupit ho nemůžu. Koník (podle popisu majitelky) vypadá, že je to co hledám...i za tu správnou cenu, ale když není registrovaný jsme trochu jinde.... nechtěla bych ho přivézt domů investovat do něj dalších 7 tisíc za dopravu a 5 za registraci a očkování a zjistit, že mu není 6, ale 12.
Jsem z Prahy a tady i často chodí kontroly a registrace atd kontrolují.... No je to těžké rozhodování...

2.5.2011 16:29
sally

XXX.XXX.70.138

Je to jen o tom, jak moc o koně stojíš, o ničem jiném. Taky jsem se rozhodla až na místě - ponďa pěkná, bez viditelných vad, vypadala zdravě, ikdyž jet s vetem by bylo jistější i kvůli tomu věku ( já to podle zubů neumím). Ale poníci jsou dlouhověcí, kámoška má ponici ročník 1974...
Co člověk nikdy neví je to, jestli je prodávající férový a v případě neregistrovaného koně je to ještě o to horší, že není nic dohledatelné. Takže se může zadařit stejně jako se může hnusně narazit.
Jo a doprava mě stála víc než poník :-).

2.5.2011 16:34
krissta

XXX.XXX.61.9

Jo, doprava je v denešní době pěkná pálka... Každopádně díky za příspěvek, ještě to promyslím, případně se kouknu na nějaké jiné inzeráty z okolí ať tam nejedu jen kuli jednomu koni a zkusím se domluvit s majitelkou.....

2.5.2011 16:50
sally

XXX.XXX.70.138

Tak dobře pořiď, ať se rozhodneš jakkoli :-).

2.5.2011 23:05
klawdie

XXX.XXX.0.138

7000,- za dopravu 5000,- za registraci...to jsi z drahého kraje. dopravci si počítají zhruba 10-15 Kč za km...a co se týče registrace..700,- inspektorovi za popis a čip a necelé 300,- za modrý průkaz,očkování 400,- a krve ted přesně nevím,ale zas taková palba to není...jinak co to je těchto pár tisícovek, pořizovací náklady je to nejmenší..ale pokud nevezeš koně na závody nebo to po tobě vysloveně nevyžaduje stáj kam koně vezešpochybuju o tom, že by tě stavěli policajti aby zjitili jestlil má kůn odebrané krve anikdo jiný to po tobě chtít nebude, pokud si ho vezeš k sobě domů, doma dáš do pořádku co bývalý majitelé zanedbali, není to jistě první ani poslední neregistrovaný kůn.. každopádně počítej s tím, že vyřízení modrého průkazu chvilu trvá...

3.5.2011 09:17
krissta

XXX.XXX.14.7

klawdie napsal(a):
7000,- za dopravu 5000,- za registraci...to jsi z drahého kraje. dopravci si počítají zhruba 10-15 Kč za km...a co se týče registrace..700,- inspektorovi za popis a čip a necelé 300,- za modrý průkaz,očkování 400,- a krve ted přesně nevím,ale zas taková palba to není...jinak co to je těchto pár tisícovek, pořizovací náklady je to nejmenší..ale pokud nevezeš koně na závody nebo to po tobě vysloveně nevyžaduje stáj kam koně vezešpochybuju o tom, že by tě stavěli policajti aby zjitili jestlil má kůn odebrané krve anikdo jiný to po tobě chtít nebude, pokud si ho vezeš k sobě domů, doma dáš do pořádku co bývalý majitelé zanedbali, není to jistě první ani poslední neregistrovaný kůn.. každopádně počítej s tím, že vyřízení modrého průkazu chvilu trvá...

Ale já se neptala co vše je potřeba, jak se to dělá a kolik to stojí. Mám koně dost let na to abych věděla kolik co (u nás) stojí. 7000,- za dopravu byla odhadnutá cena (když si vezmu, že to mám za koněm cca 265 km a počítám cestu tam, zpět a nějaké přístavní kilometry (od dopravce ke me) tak mám asi 570km krát 12=6840,- + třeba nějaká čekačka)... no a 5000,- za registraci bylo myšleno za vše (1200,- inspektorovi+ 500,- za průkaz +600,- očkování tetanus-chřipka+ 200,- krve +500,- odčervení+ 600,- přeočkování po třech mesících...atd atd) no možná jsem z drahého krje, jsem z Prahy.
Že jsou pořizovací náklady to nejmenší vím moc dobře, musím ještě toho koně zaplatit, pořídit mu výbavu a pak ho živit (myslí m, že to bude přibližně stejné jako u mích ostatních koní...taky asi potřebuje žrát, ne?).
Policajti ani nemají právo tě nějak postihnout za to, že kůň nemá krve a očkování (pochybuju, že o tom něco vědí)..... ale například KVS řeší takové věci i zpětně (že neměl krve při převozu)....
A jak dlouho vyřízení takovýchto věcí trvá vím....

3.5.2011 13:10
klawdie

XXX.XXX.94.254

Pak potom nechápu tvůj dotaz, když vše víš...

3.5.2011 13:35
krissta

XXX.XXX.14.7

Ptala jsem se, jestli je třeba možno zařídit to nějak provizorně, ale "legálně". To je přeba nějaký provizorní doklad, krve a očkování a po převozu zařídit průkaz... Koník ale nejspíš nemá ani výžeh, takže to nepůjde určitě.

3.5.2011 14:07
ambra

XXX.XXX.93.198

krissta napsal(a):
Ptala jsem se, jestli je třeba možno zařídit to nějak provizorně, ale "legálně". To je přeba nějaký provizorní doklad, krve a očkování a po převozu zařídit průkaz... Koník ale nejspíš nemá ani výžeh, takže to nepůjde určitě.

krissta myslím, že ti již výše bylo vysvětleno, že i kůň bez výžehu(jak to tak vidím, výžehy jsou v týhle době asi už minulostí) když už se zcela běžně i čipuje, může být dodatečně popsán a vystaven mu modrý průkaz(trvá cca +- 2měsíce). Jinak pokud by sis toto zařídila již u stávajících majitelů, může ti inspektor nechat kopii, nic víc ti nikdo nedá, stejně tak očkování a krev s dokladem od veterináře který úkon provedl(např. doklad o zaplacení úkonu + štítky od vakcíny).
Jinak sally ti tu popsala celkem běžnou situaci v týhle republice. Ještě jsem se nesetkala s tím aby někdo někdy kontroloval papíry od koně, při převozu. Spíš je zajímají doklady od auta a povolení k přepravě zvířat, zvíře samo jde mimo kontrolu ze strany policie. A KVS spíš u kontroly zvířat zajímá aktuální stav, vybavení stáje, ukládání hnoje, krmiva apod. A pokud vím tak zvířata bez papírů se řeší při převozu tím stylem, že se vemou papíry od jiného podobného zvířete, prostě jenom tak pro strýčka příhodu.
Ale je jenom opravdu na tobě jak moc o toho koně stojíš a co všechno jsi ochotna riskovat a obětovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík