Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2011 19:28
koki

XXX.XXX.176.25

Máte doma někdo potomky po hřebci 2636 Hene? Zajímá mě hlavně dědičnost muchavosti po tomto hřebci.
Máme po něm doma 5.letou kobylku, silná muchařka. I když je to kobyla skvělá povahou i pracovitostí zapřísáhla jsem se že muchaře už doma nikdy nechci když vidím jak v tomto období trpí a je komplet vydrbaná :-(
Nyní váhám nad koupí další kobylky s původem po Hene zda do toho jít..

5.7.2011 20:23
sally

XXX.XXX.70.138

Ahoj, měla jsem dvě jeho dcery.
Pravé sestry - jednu jsem koupila jako hříbě s matkou, druhá se u nás narodila. Ta mladší byla muchařka ( bez boláků a poškození kůže, ale v sezonu odrbaná hříva a kořen ocasu) a to od hříběte. Starší byla v pořádku celou dobu, co jsem ji měla, než jsem ji v jejích 14 letech prodala.
Muchařka vlohu pro tohle postižení předala dál svému prvnímu hříběti - syn hřebec tím trpěl v podobné míře ( břicho, prsa bez mazání rozdrbané, ocas a hřívu si moc nedřel) a projevilo se to u něj ve 4 roce věku. Byl plemeníkem a kvůli tomu jsme ho nechali vykastrovat, aby se to nepřenášelo dál ( kéž by podobně uvažoval majitel Heneho, ZH Tlumačov a nenabízel stále dál k připouštění odrbaného hřebce smajlík). Její další hříbata, pokud vím, jsou zatím v pořádku; ale o dědičnosti si po zkušenosti už myslím svoje. Když se to objevilo u prvního potomka, přestali jsme ji připouštět. Do té doby v zajetí tvrzení jiných, že se to moc nedědí... :-(
Asi by nebylo tak moc rizikové koupit po Henem kobylu nad 10 let, která tím netrpí ( a nežije na horách); ale já bych ani tak do potomka po něm nešla. Stačilo mi....
Nebyla jsem letos na ZV v Klokočově, ale údajně tam po něm byla pára tříletých klisen - jedna byla bez hřívy úplně, druhá částečně. Třeba se ozvou jiní, kteří viděli na vlastní oči...
Odkaz na ty naše:
-muchařka: http://www.farma-stipa.estranky.cz/fotoalbum/archiv/54_329-sandra/
- nemuchařka: http://www.farma-stipa.estranky.cz/fotoalbum/z-naseho-chovu-pochazi/54_322-sita/

5.7.2011 20:42
koki

XXX.XXX.176.25

Sally musím přiznat že tvoje muchařka je oproti naší krasavice. U nás se to projevilo před 3 rokem. První rok trochu odrbaná hlava a hříva. Dnes v 5.letech hříva pryč úplně, kohoutek, břicho, zadek a kořen ocasu do krve.
Povahově je to milionový kůň, pracovitá, učenlivá.. Ale tohle mě štve :-( Nechápu proč nechává Tlumačov pořád Heneho v chovu když mají spoustu jiných a kvalitních hřebců.

5.7.2011 21:02
sally

XXX.XXX.70.138

koki napsal(a):
Sally musím přiznat že tvoje muchařka je oproti naší krasavice. U nás se to projevilo před 3 rokem. První rok trochu odrbaná hlava a hříva. Dnes v 5.letech hříva pryč úplně, kohoutek, břicho, zadek a kořen ocasu do krve.
Povahově je to milionový kůň, pracovitá, učenlivá.. Ale tohle mě štve :-( Nechápu proč nechává Tlumačov pořád Heneho v chovu když mají spoustu jiných a kvalitních hřebců.

No, ono svoje dělá i to, že na fotkách je mimo sezonu; ale je pravda, že do krve a holé kůže to nikdy nebylo. Stejně, ty její příchody do stáje z venku, kdy si zapřela krk o jakoukoli hranu a drhla a drhla, z toho mám fobii dodnes a pořád sleduju, jestli se někdo nedře...
S povahou a ochotou ke spolupráci souhlas, byli to zlatí koně.
Heneho stále v chovu nechápu a nejsem sama. To se ho ještě snažili vloni na Valašsku namnožit, aby se zachránila linie. Můj názor je, že pokud linie končí odrbaným hřebcem, ať si zanikne, za záchranu nestojí :-(. A to měl otec Hegar tak velkou a dlouhou příležitost na Klokočově - k rozmnožení linie...
Podobně je na tom prý i Novic ( rozhovor s jedním s držitelů, který ho rozčileně po roce vracel). Sama za sebe ohledně koupě - hříbata po Henem a Novicovi nebrat smajlík:-(

5.7.2011 22:01
koki

XXX.XXX.176.25

Já mám nyní koně venku 24/7 s přístupem do lesa, takže se kobyla dře o stromy téměř pořád :-( Zatím nemám k dispozici box, abych jí zkusila zavírat :-( No teda mám, ale stojí mi tam plemeník Rigoš :-)
V inzerci je ted pěkných původových hříbat málo, nebo vše kříženci norik x belgik. Takže mi asi nezbývá než se obrnit trpělivostí a čekat až se něco solidního najde a modlit se at z toho není zase muchař.

6.7.2011 00:48
sally

XXX.XXX.70.138

Souhlas, s inzercí je to bída. Přijde mi, že co za něco stojí, je prodáno i bez inzerce - myslím kobylky. A pokud se tam přece jen nějaká slušná objeví, je hned pryč, když není přehnaná cena. Nejlepší je poptat se hřebčáků, kdo co vloni pouštěl a kde by mohly být na prodej kobylky. Mívají přehled :-)

6.7.2011 19:30
jmisak

XXX.XXX.111.65

Zdravím Vás, sleduji vaši diskuzi. Kdyby jste měli zájem o kobylku bude po odstavu k prodeji. Hnědka s nosním pruhem. Narozena 1.3.2011. Z Matky Samanta 72/520 po hřebci Nonet. Sally měla jejího pravého bratra. Nedávno jsme se na něho byli a je to pěkný kůň. S pozdravem Mišák

Přidejte reakci

Přidat smajlík