Ahojky! tak zakládám nové pokračování naší diskuze .
Sedýlko vypadá pohodlně, tak přeji pěkné ježdění. Jaruško, já taky překonávám obdobně příkopy..nerada skáču , neskáču a vlastně ani skákat nesmím.
Jinak mám blblou zprávu.....skončili jsme včera na ATB. Dopoledne přijel veterinář, Usinka dostala jednu dávku do žíly a zbytek má v prášku do jídla (Norodine). Dva dny nemůže ani chodit, má v tom podlomu těžkou infekci, možná i tím, že je celkově oslabená, tak se to nedařilo prostě jakkoliv vyléčit klasicky mastičkami, které běžně koním fungují. Prostě dostala infekci.
Dobré je to, že ta ATB fungují i na přeléčení těch plic, takže to vezmeme z jednoho vrzu. Na nožky má pak ještě mastičku, včera se ji nedalo na to ani sahat, moc ji to bolelo..ty kreace co tady dělala, když ji vet jen sáhnul na tu nožku...se smál, že tohle by s nohou ani normálně neudělala, kdyby ji tam moc nebolela... To byla hotová joooga
. Chuďatko, mi ji bylo líto. No a plíce tím pádem zfoukneme taky a pak pro mě bude mít lék, vlastně to samé jako lidský Bromhexin, ale asi za 600,- na tři měsíce u ní to vyjde minimálně , na vykašlání a uvolnění toho zbytku. Tak jsem zvědavá. Nyní má ta ATB. Z nosu už ji neteče, ale včera ještě dost kašlala záchvatovitě. Jsem zvědavá, co s ní udělají ty léky. ...no hned mě to všechno stálo 3 tácy
. Ale hlavě aby ji to pomohlo. Dneska bude ještě doma, má to natelké a špatně se ji chodí, ale už ji to tolik nehniše.
Jéžiny,to je mi Usiny líto,ono je takhle krásně a ona se s těma podlomama nemůže ani koupat,viď,ani s těma ATb asi nikam stejně moc nesmí,viď,jen tak na pastvu nebo procházku na ruce..
Ale tak hlavně že se to dýchání zlepšuje.
Děkujeme,Lucí,poježděníčko v tom sedýlku je fakt pěkný,ty sedla jsou vycpány ovčí vlnou,tak to víš,to je měkoučký.
To to moje posedlí tak měkký není,
ale já už jsem si zvykla,mě to zase tak nevadí.
Jára včera večer šla krmit koně a kopla se do palce
,dost si to rozsekla,ale tak blbě,že to je i nehet,takže ježdění zatím nehrozí,protože jí to dost i nateklo a bolí
,ani plavit nemůžeme,
ach jooo.....
Plavit jsme nebyly ani loni, to už byla nemocná a letos taky ne. Ale právě jsme to včera s vetem probírali, že je taková mastná a potřebuje vykoupat a vyšamponovat te´d častěji, aby se rpočistila ta srst, ale mám strach, aby se nenachladila nebo tak. Že se nemám bát a hned ji vykoupat, že má stejně silná ATB teď, takže doma hadicí v pohodě. Samo, že plavit ne. Jiank na patvinu za koňmi už nešla tři dny. Předvčerem jsem ji nechala doma, protože to nebylo úplně ok a nohy jsem mazala desinfikovala a tak.a už to měla oteklé a boly ji.Včera jsem čekala veta a nemohla vůbec chodit. No a dneska jsem ji teď vyšamponovala, vydrhla, rozmočila ty nožky, děsně ji bolí. Ale opatrně jsem vyčistila ty nožičky, popásla ji, prošla se s ní před barákem, aby trochu opadly ty otoky a opratrně jsem ji promazala nožičky mastičkou, co mi dal vet.
Ježiš Lucky to je hrůza,že už je zas Usa na ATB no snad vám to zabere a už budete mít od všeho pokoj.
Jaru,tak to jsi ráda,že už máš konečně sedlo doma viď, vypadá moc hezky.
My se o víkendu byli podívat u tý Evči na ustájko a vypadá to hezky, hlavně tam budou i s našima jen 4 koně, tak ani nebudou takový boje o seno a přístřešek, takže od prvního srpna naši oři budou měnit bydliště. Já nakonec o jízdárnu nepřijdu, páč v té samé vesnici mají manželé koně do vozatajství a mají velkou louku pro trenování, tak prý nebude problém se s nima domluvit, že když tam bude volno, tak tam budu moc chodit se Sobistou trenovat
Jinak jsme měli přes víkend oře doma a to bylo holky bájo
Tak to je super, že se koně budou stěhovat do dobrých podmínek, nebudou tolik boje a s tou jízdárnou to taky vyšlo.
Jinak já jsem vetovi říkala, že měla nedávno ATB. Mám doma ještě lahvičku. Říkal, že to byly takové lehké, zaměřené jen na ten zánět v hlezně, ani na ty plíce to nešlo, celkem o ničem. A že ty podlomy mají bohužel takovou infekci, že to jinak než ATB nezlikvidujeme. Takže dostala další ATB, ale tyhle jsou celkově a budou řešit i ty plíce. A včera večer už byla veselejší, dneska má tu jednu nožku zase nateklou, ale řekla bych, že už ne tolik. Sice má konev až po hlezno, ale ne tak velkou jako včera. A holky...od večer nesípe. Sice mě v noci probudila, že dostala záchvat kašle ve výběhu, ale nesípe a celkově vypadá lépe po těch dvou dnech. Teď dostala na snídani do jídla další dávku ATB. kolem poledního přijde holčina s Bendou, vet na nej koukal, že kopýtka super jsem mu upravila a Beník byl včera poprvé pod sedlem zase a má elánu na rozdávání. Ale potřebuje zase snížit patky o kousek a poupravit. Musí se to nyní často pomalu doupravovat, aby ta kopýtka se brzy dala dokupy.
A uvidím jak Use bude do té doby, že bych ji pak hodila ke koním.
Ahojte, Lucí, to je mi líto Usinky, ona má na to fakt smůlu... Jedno zranění za druhým
Já vám sem teď moc nepřispívám, mám problémy, které mě dohání k rozhodnutím, na které jsem neměla ještě nedávno ani pomyšlení
Ale čtu vás tu pravidelně
Mějte se tu hezky
Hojte kochandy,
to byl zase víkend...vedro na padnutí...bléééé koníci od pátku opět spokojení v ohradách ani na noc nechodili ven...takže jsem vždy doplnila tekutiny do kádí postříkala repelentem....poupravila čabraky (nevím jak to třeba Roza dělá, ale čabraku vždy měla na jednom uchu )
v neděli teda bylo hnusně až na padnutí...to se Rozíí nechala i dobrovolně polévat vodou....původně jem chtěla jet do řeky nebo potoka, ale u nás bylo fakt neskutečně......to se člověk potil hned jak vylezl ven a udělal první krok....takže jsem si napustila vak vodou vzala kýbl a šla polévat.....byla nadmíru spokojená....asi i proto, že mě viděla jak uklízím cajky zpátky do stáje
začala jsem uvažovat, že Roze koupím na předky botky pro koníky....protože, se u nás jezdí každý rok přes hory do Machova, což je cca 50-60km (cesta tam i zpět) a jde se hodně po kamenitých cestách...jednou jsem to absolvovala ve voze jednou na Roze...to už neměla podkuvky a myslela jsem že domů jí budu už muset nést na zádech já....je fakt, že cestu zpět co se vjelo do lesa a kde je ta cesta nejhorší jsem sesedla a vedla, ale i tak měla toho plné zuby......druhý den si skoro ani nenechala vybrat bordel z kopýtek jak byla otlačená....časem bych je asi koupila i na zadky, ale ty předky jsou přednější....
Lucíí, to mě je fakt moc líto, že Usinka má stále nějaké problémy...chudinka krásná bílá.....
Míšo, už jsem něco četla na Equichannelu.....věřím že to je hrozné, když se takhle člověk dostane do slepé uličky a teď co??.......
ale jak jsi psala, bude moc Puňta být s ostaními.....
Čmouda ve své skrýši.....teď si našel ještě jednu lepší, ale tam se mi ho ještě nepodařilo blejsknout....
Ahoj,Míšo,nevím,co se děje,nestíhám číst..
Markét,Pierot má taky boty a posloužily mu dobře v těch nejhorších časech,kdy se mu sundaly podkovy a on dost píchal,a dneska má kopyta jedny z nejtvrdších ze stáda.
My byly s Járou včera tak jakoby bloudit.
A tady už vesele bloudíme,najely jsme na tuhle úzkou cestičku a jely jsme furt a furt neměla konce
,tak jsme se vrátily a jely jinudy.
Tady jsme musely přejít přes silnici dost frekventovanou a ještě kousek jít podél silnice,než jsme hodily odbočku doprava.
Jsou tu všude takový úzký uličky,tak Fous muší chodit a běhat za Monďáskem.
Bouřky kde??? u nás zase ani kapka ani hromeček ani blestíček.....no vzduch na krájení....potím se v práci jak nevím co...blééééé
Šaríí hezký fotenky...a taky se mu nedivím...však on se otrká a uvidíš jak bude hopsánkovat
kobyla když je bláto tak chodí jak baletka jen aby někde neupadla....jooo ale když příjdu s mrkvičkou, bláto nebláto a frrrr a už bruslí
nedočkala jsem se sekání tak jsem koně pustila na celou louku. se tam proběhli a já jsem zvědavá jestli a za jak dlouho to vypasou
ale dlouho se tam nezdrželi. strašně to tam žralo a pražilo utekli do stínu
cválající kůň focenej z druhýho cválajícího koně dobrý na foťák za 1700 ne
No mááš
,jako vrata,
tak se hlavně brzo uzdrav
,já měla jednou zánět močáku a to bylo teda něco...
Legišek dneska odjel do nového domova.
Taky doufám,vypadal spokojeně,sice se s Monďáskem dlouho volali,
to bylo takový dost smutný,
ale pak už jsme se rozjeli a snad dobrý.
No,v tomhle rozmáčeným terénu se dá jezdit jenom v lesích,tady na těch hliněných cestách je to doslova o pusu,
hrozně to klouže.
Ale poměrně rychle to tu vysychá.
To je hrůza,co,holky,to počasí,sice mám vyžehlíno,uklizíno,ale už mi pomalu hrabe,
pomóóc,já chci vééén....
Tak mám dobré zprávy,Legišek si už udělal pořádek,jako že by ho mlátila kobyla,jo?
Ten první den,ale jinak už vykope on jí,hihi,no jo,je malej,ale šikovnej.
Takhle krásně nalezl Jarče do přepravníku,nejhorší to bylo pro mě,já ho držela než tam nalezl Monďásek,a Legišek vyváděl jako pusťte mě tam taky rychle
,málem mě převálcoval
,jen aby už byl ve vozejku,to jsem ještě neviděla.
http://www.youtube.com/watch?v=xhuW0OX2xHU
To je ta jediná výhoda hnusného počasí. Člověk si uklidí doma a nemá výčitky svědomí, že mohl být místo toho venku:-D Včera jsem taky uklízela celé odpoledne, ale aspoň mě to tak neštvalo...Však se to musí zase zlepšit, tady už alespoň přestalo pršet, tak ještě aby se oteplilo. Stejně mi to tak připadá, že u nás už léto tak nějak ani neexistuje..pár teplých a horkých dní a zbytek vypadá jako na podzim..
On byl vůbec vždycky nedočkavej,takhle tahá už maminu ven na vyjížďku
,zdálo se mu,že už je na dvoře moc dlouho.
No,snad srpen má být hezčí,tak doufám,že tomu tak bude,jinak mě taky z tohodle počasí šibne.
Jak se teď hodí,že Legišek chodíval po mostech,když byl malej,páč majitelé s ním norrmálně choděj na ohlávce na procházku
,ale musej přes most,tak Legišek nic neřeší a jde
,nic nezapomněl.
Jé, krásný fotečky, bude se vám po něm trochu stýskat, co?
Já přidám taky pár teď už skoro vzpomínkovejch, v pondělí jsme byli s Athoskem na jedný z posledních vyjížděk :-(
Jinak včera jsem navzdory močáku a počasí vlezla na jednoho nabušenýho koně a teď ležím doma v posteli a léčím si rány :-( Jsem ráda, že jsem celá a obávám se, že mi bude trošku trvat, než se zase odvážím vylézt na koně...
jaruska
napsal(a):
No,snad srpen má být hezčí,tak doufám,že tomu tak bude,jinak mě taky z tohodle počasí šibne.
Nejhorší to mají snad ty děti..ty dva měsíce jsou tak kratičký a půlka, ne- li víc je déšť a zima..Kam se ztratilo to léto, co trvalo opravdu celé tři letní měsíce?Ale to jsou moje dětské vzpomínky, což už je hodně dávno..Člověk by řekl, že se takhle přestěhuje někam do tepla, ale mě by chyběla ta naše česká krajina:-( Jinak gratuluji k Legiškovu novému domovu, snad se tam bude mít dobře, tak jako u Vás:-)
Bude,
ale zase se dostal do perfektních rukou,takže můžeme kdykoliv přijet se podívat,což jsem ráda,protože Olda tím směrem občas jezdí,tak mě vezme s sebou apak mě zase nabere,až pojede dom.
Má tam volný pohyb
,jak jsem pro něj chtěla,měla jsem na něj několik zájemců,ale všicí přiznali,že by ho zavírali do boxu,
přestože jsem v inzerátu slušně psala,že box pro něj nechci,
a tady mám i jistotu,že na něj nikdo nepoleze dřív,než v jeho třech letech,
což taky velice oceňuju,jsou to opravdu moc rozumný lidi.
Co se Ti stalo,Gábi,proboha?
Spadla jsi,jo?
jaruska
napsal(a):
Bude,
ale zase se dostal do perfektních rukou,takže můžeme kdykoliv přijet se podívat,což jsem ráda,protože Olda tím směrem občas jezdí,tak mě vezme s sebou apak mě zase nabere,až pojede dom.
Má tam volný pohyb
,jak jsem pro něj chtěla,měla jsem na něj několik zájemců,ale všicí přiznali,že by ho zavírali do boxu,
přestože jsem v inzerátu slušně psala,že box pro něj nechci,
a tady mám i jistotu,že na něj nikdo nepoleze dřív,než v jeho třech letech,
což taky velice oceňuju,jsou to opravdu moc rozumný lidi.
Co se Ti stalo,Gábi,proboha?
Spadla jsi,jo?
To je moc fajn, ono se vyplatí počkat na ty pravé majitele, co nebudou nikam pospíchat..Ono lidi naslibujou leccos a pak hurá hned ho obsedat a honit, jen co se za ním zavřou dveře. Mě občas připadá, jako když ti lidi ten inzerát vůbec nečtou...a to je všude, ne jen co se týče prodeje koní:-(
Tak dám poslední fotičku jednoho ošklivého bezpůvodového křížence,
abych to tu zase moc nezalegiškovala.
Ne, ale bude ho jezdit někdo jinej :-(
Chtěla jsem si včera vyzkoušet jednoho koníka, majitelka říkala, že ho zvládne i pokročilejší začátečník, ale pak přiznala, že stál dva dny jenom v boxu, nebyl ani venku a i ona měla plný ruce ho zklidnit, takže jsem nejen spadla, ale hlavně tomu předcházela několikaminutová fáze šíleného trysku sem a tam, kdy jsme bojovali, kdo z koho. No, koník vyhrál, já skončila na hrazení, ale mám jenom odřeniny, spoustu modřin a nakoplou ruku. Ale co je horší, asi se mi vrátil můj strach, když teď vidím koně, tak při představě, že bych na něj měla sednout, se mi dělá mírně nevolno
No právě,Markét,já pro něj chtěla to,na co je zvyklý a né aby se stresoval někdo třeba i sám v boxe,to v žádném případě,
tady boxy nemají a koníci žijí venku celý rok.
Ale mají možnost si zalézt do takového kutloušku při nepřízni počasí.
Jejda,Gábi,
tak to je fakt hrozný,žes na něj lezla,
ale hlavní je,že nejsi polámaná,odřeniny se zahojej.No,já být Tebou,tak si určitě nějákej čas od koní pohov dám,určitě do tý doby,než bude ten strach minimální,páč se to hodně přenáší na ty koně a oni to cítí.
Jéé, Legišek šel do světa? Tak hlavně, že se dostal do správných rukou. A ty procházky jsou opravdu dobrý, naučí se ničeho nebát, prozkoumá okolí a až začne jezdit pod sedlem, budou se mu všechny zkušenosti hodit
Já měla včera takové vzpomínkové Myslela jsem na svou první kobylku, kterou jsem prodala do Bratislavy
Našla jsem fotky, jak veze nějakou nevěstu
Krásná, stýská se mi po ní..Tak ráda bych jí viděla, ale je to dálka
Jo, to o tom boxu a že už to párkrát udělal, jsem se dozvěděla až na zemi (prý už když naklusal, tak viděla, jak koulí očima a bylo jí to jasný) :-( Tak uvidíme, snad to nebude tak strašný, u koní, co znám a vím, že něco takovýho nedělaj, by to snad mohlo být v pohodě, rozhodně nikam spěchat nebudu.
Jojo,Mišo,šel do světa,
taky jsem ty lidi dostatečně ocenila,chudáci si mysleli,že si jdou koupit koně za 26 tisíc a já jim ho dala za 20
,protože splnili moje podmínky
,tak byli z toho docela překvapení
,ale byli moc rádi,
víš co,já ty peníze už tolik nepotřebuju,my už to tu máme vybudovaný,jak potřebujeme,kdežto většina lidu u koní pořád buduje,tak oni taky,tak jsem si říkala,ať to radši použijí pro koně
,dala bych bývala tu slevu každýmu,kdo by ho měl takhle ve volnosti,a nesedal na něj dřív,jak ve třech letech,jenže jsem to nikde neříkala,
pro mě je tohle daleko důležitější,aby se měl koník fajn
,ono dneska najít rozumný majitele je fakt docela kumšt,
ale tohle bylo přes Petra,co nám dělá kopyta,tak ten je zná ty lidi a reference super.
Olda taky říká,že jsem cvok,
ale pro mě je Legiškovo blaho přednější,vždyť jsem byla u toho,když se narodil,tahala jsem ho za ty nohy,páč Moruš tlačit nechtěla,jenom koukala za sebe a očima říkala-tak tahej,bábo,já tlačit nebudu.
Tohle asi moc lidí nepochopí,jeden pražák mě taky docela napadal,že asi nejsem v pohodě,když mu nechci prodat koně do boxu a nemohl pochopit,jak pro některý lidi můžou bejt peníze až na druhým místě.
Chtěla jsem jí už přiložit k příspěvku, ale nevím, snad to majitelce vadit nebude a ani nevěstě Pro jistotu fotografka Lydia Hudecova
Nene, je to kříženka Norika a plnokrevníka, ale máš pravdu, vypadá jako čt Prodala jsem jí, protože jsem na ní jednou vážně spadla jejím zaviněním. Zakopla a spadla i semnou. Sice jsem na ní začala znova jezdit, ale pak jsem otěhotněla a měla bych strach na ní lézt i po porodu. A mít jí jen tak, abych na ní koukala jsem nechtěla. Paní, co jí koupila jí má na hipoterapii a pro své účely. Má se u ní skvěle
Jaru,kéž by všichni co prodávají koně smýšleli,tak jako ty Je fajn když jsi s majiteli v kontaktu a můžeš se na Legíška zajet podívat, to člověk přeci jen hned lepší pocit viď
Jinak s tím přepravníkem tě chápu, Sobeš přesně tohle dělal když jsme jeli na ten Mělník, jak uslyšel,že tam řehtá kobyla, tak ještě ani nebyla schozená rampa a on by se tam snad procpal těma bočníma dvířkama Je s nima sranda s ušatcema
Nám začíná poslední týden v Seleticích a příští neděli se přesouváme k tý Evče, vezmeme to po kopytě, vždyť je to tak max 15 km, tak se oři aspoň trochu projdou. Tak snad se nám i podaří ušetřit nějakou tu korunku na dopravě,páč to máme při cestě z práce a od nás je to jen 3 km :-). Korunky se nám teď budou hodit páč s pozemkama u nás doma to vypadá velice dobře
,ale nechci to zakřiknout.
Gabčo pád musel být asi nepříjemný,ale jak psala Jarča, tak podu se budeš bát tak bych taky zatím na koně nelezla, zkusila bych třeba práci ze země nebo tak, aby jsi opět získala důvěru. Je to lepší a bezpečnější než nervovat sebe a koně když na něm sedíš.
Míšo já občas k Bratislavě jezdím, mám tam příbuzenstvo. Kde kobylka stojí? Možná tak za 1,5 tam pojedeme,tak bych si třeba udělala nějaký výlet a blejskla ti jí .
Zítra se s holčinama chystáme na celodenní výlet, tak snad nám bude přát počasí
Ta se fakt teda povedla
,já viděla křížence plnokrevníka a chlaďasky a to bych nechtěla,ani kdyby to byl jedinej kůň na světě,to je děs.
No,ono je asi lepší,Míšo,když jsi jí prodala,protože ses na ní už pak bála,to pak nemá cenu takový ježdění se strachem.Já ani nevím,co by to se mnou udělalo,kdybych něják blbě spadla z Moruš a pak bych měla na ní jezdit,fakt nevím.
Holky, díky za rady a uklidnění! Ono člověku pomůže už jenom to, že si má o tom s kým promluvit, přítel, ten se mi jen smál, jaký mám modřiny a lidi nejezdci to nepochopí. Já už jsem spadla kolikrát, ale to byly takové "normální" pády, že se kůň lekne a člověk nedává pozor a sletí, ale tohle bylo úplně něco jiného, taková ta bezmoc, kdy už člověk ví, že poletí, že je to jenom otázka času :-( A hlavně jsem si uvědomila, že když se kůň rozhodne, že člověka sundá, tak se mu to dřív nebo později podaří (hlavně, když ještě nejsem tak dobrý jezdec) a to je horší, že jsem doteď měla pocit, že těm zvířatům můžu věřit
No to určitě Jaruš, že by byla hodná, to by byla úplně skvělá
Gábi, úplně vím, jak se cítíš, když si vzpomenu já na ten pád, tak mi leze mráz po zádech. Nejhorší bylo uzdravování, otřesený mozek a bez rukou(obě dvě zlomený). Museli mě krmit, umývat, oblékat a i na záchodě. Ze začátku jsem propadala stydlivosti, ale nic jiného mi nezbylo Kobylku jsem měla po dobu léčení u chlapa(bydlela jsem ještě u rodičů) a mé první znovu sednutí na ní znamenalo cca 10 km cestu domů
Tu jsem přežila, ale už to nebylo ono...
Ivčo,jukni sem,já být blíž,tak je beru okamžitě.
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/11052105/Kvalitni-seno.php
Ahá,to já nevěděla,že jich máš tolik.
To já bych je brala,tady sehnat balík za 250 Ká absolutně nehrozí,a když,tak je ze stohu napůl plesnivý,jinak tady platíváme tak pětikilo za jeden.
Ahojky!
Já si to tady dočtu večer, ještě teď se docela klepu z nervů...s Usou je moc zle. Musím sie na chvíli uklidnit, pak ji nějak hodit na deku asi nějaký igelit, aby moc nepormokla, a musíme se jít projít.
No, v sobotu tady byl vet a dostala ta atb, jak už víte. Docela se to zlepšovalo, ale na nohách měla hodně velké strupy, nešly vůbec dolů, měla to děsně rozlezlé. Ale už byla i u koní, nohy splaskly, jen ráno byly vždy trochu natelké, ale už i ležela a spinkala. Měla jsem od něj Holtův krém a taky jsem to mazala Indulonou. A tak nějak podle rad všech, co mají koně s podlomy jsem koupila včera tu mast na podlomy od Efollu.
No to jsem si dala. Ona už měla trochu oteklé včera ty nožky, protože byla celý den doma. Odpoledne jsme koupili tu mast, krásně volní, vtírá se super, dokonce dobře rozložila i ty strupy a šly pěkně sundávat dol...no jo, ale nehy hřály a nic moc teda. Jsem si říkala, že se to zlepší. Ráno nohy jak konve, rudé, hřály, no strašné! Dostala ATB. čekám, nohy strašné! Konve až po hlezna, sáhla jsem ji na nožku a málem se vyvrátila ve stáji, jak s ní udělala chvat karate...teda ne že by mě chtěla kopnout, ale uhýbala s tou nožičkou a málem si tu nohu dala nad hřbet! dovedete si představit ten manévr? Moc moc ji to bolí. Nemohla chodit, stála a klepala se ve stáji, normálně se třásla zadními, neůže na nich stát a přitom si nemůže lehnout, protože ji tak moc nožky bolí. Tak jsem ji popadla, vytáhla ven do lijáku a chladila nohy vodou, umyla jsem ji všechnu mastičku, vydrbala opatrně co nejvíc stroupků a chladila a chladila. Vysušila a namazala opatrně tím krémem od veta zase.
Dala jsem na ni deku, protože se třásla bolestí asi.
Takže jsem to tou mastí pořádně zmrvila. zrovna jsem dlouze telefonovala s vetem. Chudák, že prý mám všechno příště konzultovat!!! No jo, koho by to napadlo, že mast na podlomy nemůže dát na podlom!!!! Prý aby veterináři měli co dělat.... mě nenapadlo, že když to jiní mažou na podlomy a hojí se, tak ji to udělá takový bordel!!!! Ale strašné. Má v tom horečku, nohy jako konve, třese se, no strašné!!!
Prý když je podlom suchý a má jen suché stroupky, tak se to dá, ale ona v tom má infekci, má to mokvavé, řetízkové rány a tínhle sajrajtem se to zalepí, nemůže to dýchat a místo aby se to vyhojilo, tak se to zhorší.
Takže jsem nohy pořádně vyčistila , půjdu se s ní nějak v tom lijáku projít. Mám strach, aby si ta zadní kopyta třeba neschvátila, když stojí ve stáji, v nohách má horečku a těžký zánět, takže na ni něco musím hodit a jít s ní ven, aby se to rozproudilo a trochu to splasklo.
A Honza mi poradil složení krému, který si doma mohu udělat sam a dobře funguje, takže táta mi nyní ve městě koupí na to vše potřebné a večer budu vařit krém na nožičky :-D
Jsem si dělala srandu, že už ze mě brzy bude napůl vet, když pořád něco ošetřuji a ještě to takhle zmrvím takovou kravinou...no, načež vet si taky uděla srandu, aby to ta Usa vůbec přežila.... ty moje pokusy...
Takže tu mast od Efollu mám na nic...... chjo...
Jinak Usinka má horečku 39 :-( , byla jsem se s ní projít, nožičky ji moc bolely. Jak jsem přišly domů, tak jsem ji nožičky jsem umyla, vyšamponovala speciálním antibakteriálním šamponem, abych co nejvíc odstranila stroupky a hlavně tu mast, vydesinfikovala betadinou a táta mi přivezl sádlo a zinkovou bělobu, takže podle receptu veta jsem umíchala za tepla krém na nožičky a už je má usinka namazané. Tak uvidíme jak ji zítra bude, ale tou procházkou ty nožičky trooošinku opadly, ale jako konve jsou stále. Chuděrka, moc ji to bolí.
NO jo, si chuděrka užije. Vet mi psal sms, že zadekovat odpockou a ráno celý pytlík atb. Takže deku už na sobě měla hned jak se začala klepat, to jsem ještě nevěděla, že má takovou teplotu, ale jak se mi kůň klepe, je jasné, že hned valím pro deku.... Takže ji pak měla i přes noc. Ale byla jsem za ní ještě kolem 12 a šmatlala pomaloučku po výběhu a bylo už ji lépe. Bohužel mi vet brzy ráno volal...v 7 a já spala...a ještě k tomu jsem dneska fakt zaspala a probudil mě táta až v 9, že mu taky volal a taky to chudák neslyšel....já na noc vypínám mobil, ale on ne. Že byl prý někde poblíž, tak se chtěl stavit za Usou juknout...no tak nic, ale nevadí. Usinka už je lepíš, ta mastička vypadá, že pomáhá, krásně to vysušila, zase ji to namažu a asi půjde ke koním dneska, ale až odpoledne, až trochu vsáknou kaluže a vyschne bláto, aby si to moc nezaprasila.... Má to natelké pořád, ale už ne tolik.... i když i tak jsou nohy jako konve. Ale už nemá teplotu a je veselejší, to je hlavní. Dostala léky ve snídani a bude určitě dobře. NO...jsem poučená pro příště.
mimochodem, už vím , proč mi na tohle nikdy nefungovala teď i kdysi zinková MAST! Takže jsem si podle rady udělala sama zinkový kréém..je v tom veeeelký rozdíl...
Tak to je super,že už Usina nemá teplotu,
Lucí,nám taky tenkrát ta mast zinková z lékárny nepomohla
,až ten olejíček na dětský prdelky.
Dneska je náádherně,tak jsme byly s Járou chvilku s koníkama v zahradách se najíst broskví u kamaráda
,broskve já můžu,meruňky mi zase až tak nechutnaj.
Kousek dotud jsme potkaly 2 divoký psy,
bylo teda vidět,že jsou hubený,hladový,ale nebyli nebezpeční,
ani na Fouse nešli,
tak se nám dost ulevilo.
to už jsou dnešní? já měla v tomhle měsíci první volnej den, tak jsme vyrazili
trošku vlhko
cesta domu moc pěkná ale při výlezu z lesa nám káča upadla na silnici pěkně se sedřela, tak doufám, že z toho nic nebude
Jojo,Ivčo,to už jsou dnešní fotičky,poměrně dost to vyschlo,ale z kopce se ještě klusat nedalo
,dost to klouzalo.
Ještě to chce den jako je dneska a bude to dobrý,i seno vypadá docela dobře.
Jé,to jste dobrý,že jste se šly koupat
,to my ještě neměly odvahu po tý zimě.
Chudák Káča,
no,já už se taky silnic bojím jako čert kříže
,sice se mi nic nestalo,ale byl to i tak tvrdej dopad.
Monďásek je pěkně grošovanej
,ale furt to něják neumím vyfotit,aby to bylo vidět.
Když jsme přijely s koníkama dom,tak až Jára poklidila koně,tak se šla podívat s děckama k rybníčku a oni tam byli pořád ti psi toulaví,tak doběhla domů pro granule,ale než přišla,tak psi byli fuč.
Ahojky. Teda já bych asi v takové zimě koupat nešla..no tu moji určitě nee. Jinak ty pády na cestách jsou blbé, Usa sebou taky kdysi švihla na cestě jak byla malá. Nějak se lekla psa a vyskočila do vzduchu, prásk a byla na zemi..měla sedřené nožičky, ale naštěstí se to zahojilo, ovšem dodnes má na jednom karpu vepředu jizvu
Usa byla včera do večera u koní, ale ty nožky se mi nelíbí. Domů jsme lezly věčnost a má je pořád hodně natelké, dneska ráno má vzadu sloní nohy jak něco a bolí ji to. Sice mastička pomáhá, vysušily se ty podlomy, už to nehniše a vypadá to hezky na to, co to bylo, ale znervozňují mě ty otoky
Tak otoky jsou fakt hnus, volala jsem vetovi, chladila a hadicí jsem to promasírovala směrem nahoru, jak radil jako lymfatické masáže. Ona je má hodně cetlivé a bolavé, ale musí se. Namazala jsem ji dole podlomy a šmatlaly jsme snad hodinu ke koním. Cestou děsně kašlala, sípala, vypadala, že sebou každým krokem praští, nožičky ji bolí, ale musí se to trochu rozpoudit a lepší ji bude celý den na pastvině, kde bude pomaloučku šmatlat s koníky, než doma jen stojí ve stáji a radši se ani nehýbe.. Večer to mám zateplit a ráno uvidíme.
To věřím,že bylo ve vodě teplejc než venku,jenže jednou z tý vody člověk vylízt muší a to já bych hned poté umrzla.
To je vždycky nejhorší vylézt ven,pak vždycky půl hodiny drkotám zubama.
My dneska byli s Oldou venku.
Pierot byl rád,že je venku,dneska už sekají tady všude kolem dokola řepky,tak snad už brzo vjedou do obilí a budeme se moct proběhnout po strnišťatech.