Konečně!!! Tak sedlo mám vypucované, udečka v cajku a včera jsem se rozhodla, že jdeme na to
Po víc jak roce jsme nasedlali ....aby prý holčí aspoň krokovala a opadlé svaly nám trochu zase zvětšily objemBobeček.....chvíli šla jako opilý koník, hlavně ještě se mnou pak.
Šla se sedlem jak božatko ztuhlé..než si zase zvykla, že má podbřišník a tak..jako ne že by něco dělala, ale nezvyk
A jak jsem na ni v olšině vylezla..hned chuděrka musela projít blátem a loužemi, ale šla jak profík, ovšem kolem řeky šla jak ožralá, zakopávala, takové nekoordinované..než se zase naučí něco nést
Potřebuje po kousíčkách a zase začít pracovat se svalíky, které jsou úplně ochablé, takže ji nemohu hned vzít zítra do Bašky na špacír...by ji bolela záda, takže ani náhodou...jedeme tam s koníky vozit děcka a chtěli jsme, že by Usa mohla jít taky a v ohradníku se tam třeba pást, že by se vzla a udělala se malá ohrádka, ale po včerejšku to nepřichází v úvahu. I když to není zase tolik daleko (asi 2,5km k přehradě, tak pro ni by to se sedlem byl záběr a ještě pak zpátky)
Já teď koukala na telku a má být polojasno s přeháňkami
no prostě počasí nic moc
Myslím, že na dvě hodinky by tam koně jít mohli..uvidíme.
Usu hodím do ohrady..ona se bude pást, nebo zaparkuje ve stáji a bude čekat, až se někdo vrátí
Ale ještě nevím jak dál...já dneska budu testovat kolo....mám ho nějaké ucházející..buď ventolek, nebo píchlé..nejezdila jsem víc jak rok na něm..nafouknu a vezmu třeba psa ke kolu..jak dlouho to vydrží....vzala bych si pumpičku a dofoukávala případně
Ale ta Usinka byla včera takové zlato.... hned brala udidlo, chramst a už se nechala oblíknout...hned se nastavovala, že bude sedlo a bude mít "šatičky" ji vždycky říkám a bude "čačí" ...a ona na mě kulí těmi kukadly a jak jsem ji pustila na zahradu,tak spěchala k vratům, že jako jdeme vééén :-D ona je fakt zlatko
Ale evidentně se těšila..tady po nasedlání šla hned parkovat k vratům, že teda jedeme, ne? :-D Zlatko moje milované.......
Jo, ten mobil fakt nic moc..já nevím, ale v tak v podvečer už to houby fotí
Ahojky...
Lucííí tak to mám velikou radost, že už zase pomalu couráte....tak držím pěstičky a přeji pevné zdravíčko ať můžete zase výletit
u nás se jezdilo ve středu...já teda ne, nebylo mi nějak dobře, tak jezdila v kruhovce paní domácí..Dája
sice mi pak říkala pojď si sednout, ale myslím že v tu chvíli rychlejší pohyb a je zle
ale byla Rozárka hodná už tolik nezastavovala kdykoliv se objevila na mé urovni
tak a poslední rájová......musí se prý tráva pořádně čechrat aby se nezapařila.....ale při Rozárčině žrací rychlosti to nehrozí.....pak i Zuzka zjistila že se přivezla tráva.....i když Roze by nevadilo celou tu kupu sežrat sama.....
Teda Rozárka v ráji nemá chybu...tááková hromada. To by Usa asi pukla.
No, jako uvidíme jak ji bude, ale zase trochu sípe a pořád mě štve ta jedna noha...tu levou má skoro vyhojenou, má tam růžovou kůžičku a šupinky,, pořád mažu a koupu. Ale tu pravou má horší a na vnitřní straně má malé ložisko , ale na té venkovní to má pořád větší.
To mě těší Lucí, že jsi seděla na Use To byl krásný pocit, co?
Markét, Rozárka vypadá moc spokojeně
Jééééééééé,no to je paráda zase takhle vidět nasedlanou Usinu,huráá,to jsem ráda,holky,že už budete zase vejletit,
to je jasný,že to žádný kvalty zkraje nebudou,ale hlavně že už je zase Usina fit,a může začít pomaloučku chodit.
Tak ať Vám to,holky,vydrží.
Pierot je teďka s Moruš docela kámoš.
Markét,to jsem se tu nasmála
,jak jsem viděla kopici zelenýho a Rozárce jen kousky nohou,to jsou hezký fotky,Rozinka se tam má kráásně.
Monďásek se vymódil docela zajímavě
,akorát netuším,jak to udělal.
Punťa je moc krásný
,ale vodit bych ho asi nechtěla,neudržela bych ho...
Jára dneska mušela jezdit v teplákách,páč spadla z kola a má orvaný koleno,tak ty rajtky by na tom byly moc těsně,tak si radši vzala tepláky a dobrý.
Krásné fotečky, fakt závidím to ježdění cvalem po strništi, i když já před XX lety na to nemám zrovna dobré vzpomínky a skončila jsem se šrouby v zádech....ale na Usince by to bylo úúúžasné.
Já si tady dávám kafčo, pak musím nějakou snídani a svačinku si nachystat, oblíknout a snad se mi do rána nevyfouklo včera do provozu po po roce uvedené kolo. Usu hodím na pastvu, ale bude sama, protože Benda s Betty jedou na přehradu v Bašce dnes vozit lidi..budou Baškohrátky, takže večer asi padnu z toho chození kolem přehrady
Tady pohled ze sedla na holčí...jsem na ni že kuk.foto ..... na ten mobil to byl asi děsný fofr v tom kroku
Ale teda koukala jsem, že po víc jak roce na ni sednu se sedlem a i udidlo neměla prostě hooodně dlouho..fakt jsem na ni posledně jela někde v půlce června loni, jak jsme se ještě pokoušeli na jízdárně o nějaký trénink, ale nedopadlo to dobře a vzdali jsme to..prostě to nešlo s kašlavkou....děsně se tam rozkašlala. No a teď jsem na ni sedla a ona až na to hledání rovnováhy, poslouchala naprosto špičkově! Když jsem jen ze srandy chtěla, aby když jde, trochu vyklenula ten krk a zaklapla hlavu trochu....jen jsem jemně přibrala otěž, holeň a ona bác, měla hlavu kde má mít a krk krásně vyklenutý, hned se snažila podsadit.. a šla na volné otěži. Na veškeré pobídky reagovala s rychlostí, jakoby včera měla za sebou pořádné přiježďování na jízdárně...prostě profík. Fakt jsem až koukala, jak byla děsně hodná a nezapoměla vůbec nic. Jen prostě nemáme svalíky, které jsme měli, rovnováhu silně chytáme..kousek jsme i zaklusaly, ale to bylo jak na velbloudu
jj já to četla zdálo se mi o čertech dneska jsme taky cválali po strništi a najednou kousek před honzou díra jako prase! já zazmatkovala a začala zbírat otěže a zařvala na honzu. ale dobře to dopadlo. stačili jsme skoro zastavit a šlapnul jen do krajíčku a ustál to. u nás musím koukat pod nohy já, protože on nekouká
jednu dobu byl na kolenou každej tejden
i když už se to zlepšuje. začíná i překračovat kořeny a skoro nebrká ani na nerovnostech ani o vlastní nohy
treba se to na starý kolena naučí
Ježkovy voči
,no to jsi dobrá,že jste to zašlajfovali,
kde se tam ta díra vzala?
To tady jsou naštěstí roviny a je to krásně přehledný.
Tady vím o jámách,kam by se propadl tank
,bohužel to není něják označený
a i chudák jezdec s koněm by to měl blbý,protože by ho tam nikdo nenašel dlouho,
a zdaleka nejhorší je,že když to zaroste trávou,tak to zdálky vypadá jako náádherná cvalovka...
Díky,Ivčo,
překážky jsme koupili od jednoho strého koňáka,jsou ty stojany opravdu vymakaný,jsou skládací.
Pán už bohužel zemřel,ale dobře jsme ho znali a já na něj při pohledu na ty překážky pořád vzpomínám.
A jeho snacha sem jezdí jezdit na Pierotovi.
Jo,to znám,hele,v tom fofru člověk moc nepřemejšlí,taky se mi tohle už párkrát stalo,že jsem brzdila i vočima
,přitom to šlo normálně objet,
ale člověka to napadne až pak.
Tak hlavně že jste tam nespadli,to já jednou s Feldonem,když jsme ho neměli moc dlouho,tak jsme zkoumali terén a taky jsme jednou vlítli do takovýho prostoru úzkýho,že se tam ani neotočil,ale z každé strany byl minimálně metrovej sráz dolu,fuj,to bylo hnusný
,ještěže Feldon zachoval chladnou hlavu a v klidu vycouval
,nebylo to vidět,jak to bylo zarostlý trávou,uviděli jsme to,až když jsme tam byli.
Ivči na těch polích to je fakt,že člověk musí koukat pod nohy i za koně, u nás jsou taky ďoury po prasatech, ale Sobeš je naštěstí opatrný,ale i tak raději koukám i za něj.
Malá Jarča je prostě šikula a s Pierotem jí to moc sluší.
Jarča už to ví, ale pochlubím se i vím ostatním v sobotu jsme byli na takový sranda akci, původně jsem myslela,že pojedeme normální parkur, ale oni postavili mini-maxi, ale i tak jsme bojovali
Šárí,Ty jsi prostě skvěláááá
,moooc a moooc gratulejeme k nádhernému místečku mezi velkýma koňmama,
Soban je frajer,že jim to tak natřel,to asi koukali,cooo??
Kolik jste dali?
Pomaloučku mě asi začíná opouštět Fotyho přístroj,
jednou vyleze,pak zase 3 x ne,
zkusím ho dát vyčistit
,jestli to nebude dražší než novej,
uvidíme.
Šári moooooc gratuluji kolikátí?
Téda ta malá Jarča válí A Monďásek ve westenu :)))))
Díky moc,Helčo.
No,Monďásek ve westernu,asi mu to moc nesluší,k němu mi jde spíš anglie,jenže já když se na něm chci svézt,tak já do anglie nevlezu,
jinak na něm je vyjížďka úplně super
,ten je tak pohodlnej,
to je nádhera.
Jéé,ti pesani jsou úžasní,já vždycky obdivuju,jak někdo dokáže víc než jednoho psa srovnat na gauč a ještě zařídit,aby se skoro usmívali.
Já bych hrozně chtěla toho nahatýho psa,ale zbytek rodiny nee
,ale to je otázka času,hihi.
Teda ty díry na polích jsou nepříjemné. Já zase měla vždy opačný problém..Usa až moc hlídala terén, takže byla schopná i ve cvalu stopovat na poli, protože se ji "něco" nezdálo.... co by jiní koně přešli a třeba si i nohy polámali..má to své vyhody, ale i nevýhody.
Jinak Baškohrátky měly úspěch, popíšu později. Nyní musím pro Usu a jsem utahaná z dnešní výstavy na hradě v Ostravě, ale Fabby má Krajského vítěze a v soutěžích se dostal mezi 5 nej psů výstavy
Tak jsem se vyspala jako mimino, totálně rozlámaná za ty dva dny a utahaná jak pes. Večer jsem padla do postele jak mrtvola.
Jinak k článku na EQ...ten jsem četla už v pátek myslím jak vyšel. MVDr. Ján Mach je můj šikovný vet a známe se dlouho, holčí teď léčil z těch nožiček. Ještě mám tady flašku atb. na vrácení, co mi dal kdyby nááááhodou se to ještě rozjelo a nemusel hned jet, jen bych to po poradě telefonem nasadila, když tam ty končily a ta infekce se díky tomu sajrajtu od Effolu co jsem koza na to v dobré víře koupila, tak rozjela ....mimochodem, jedna nožka se mooooc hezky hojí a ta druhá hůře, ale přidala jsem zinku do mazání a lepší se to. Potřebovalo to zase více zasušit.
Jsem zvědavá, až pak pokecáme jak bylo u Vydry, ale myslím, že i z článku mi to stačilo. Janka Kempe musela mít taky šok
. Já jsem Vydru viděla na Beskydské podkově před dvěmi lety tady v Kunčičkách. Nějak jsem to nesledovala, přes dav jsem byla ráda, že vidím jak jezdí, což mě moc nepřesvědčilo, ale beru, že díky jemu a propagování bosonožství a celkového přístupu ke koním, dělá hodně mezi lidmi osvětu. Hodně lidí už se na mě nekouká jako na magora, že kobylka nemá podkovy, že jedu na parelce bez sedla a bez "zubadla" a že je kůň nonstop venku....
Myslím, že v tomhle dělá vydra dobrou práci a díky svému jménu ho lidi poslouchají. Bohužel, jestli má koně v takovém stavu, nedělá to dobré jméno a hází mnoho příznivců bosých koní do jednoho pytle.....
Brala bych to, jestli má nemocné koně s kopyty a léčí je. tázkou je, proč nechodí i po 6 letech..... ovšem přijde mi jako prasárna na těch koních jezdit v takové zátěži a potom koukat, jak se koně plahočí bolestí
Tady 5 nej psů výstavy
Monďásek taky takhle zblízka vejrá na zem,aby náhodou do něčeho nešláp,kolikrát se mu fakt strašně musíme řehtat,protože to je doslova jako když husa čučí do flašky.
No,přesně tak,Lucí,nekvíc je mi líto tý dvacetiletý kobyly,to je jako straej člověk,už se hůř hojej i ty svaly namožený,všechno,ta už by spíše potřebovala jen třeba dvouhodinový vyjížďky,a né 100 kiláků,sice bez jezdce,ale stejně...
Hiltrud Strasse tam píše,že koně k pohybu nikdo nenutí-jakto,že je nikdo nenutí,nenutí je nikdo jako aby je popoháněl,ale pakliže mají pastevní ustájení udělané jako dneska moderní padock paradise,tak jsou ti koně k pohybu nuceni,aby neuhynuli hlady,takže sice je nikdo nenutí jako násilím,ale ten hlad je donutí,takže svým způsobem nuceni jsou,i když si myslím,že by po těch jeho vejletech raději stáli,než takhle viditelně bolestivě chodit.
Tím samozřejmě nemyslím,aby stáli na fleku,aby mě někdo nechytal za slovo.
Šárí,neboj,první tejden v září burza nebude
,ale nebude ani druhej tejden,jak jsem původně v koutku duše plánovala.
jo..tady je všech 5 plemen..myslím, že to vyhrál jezevčík. Jako tohle je trapárna stejně...srovnávat různá plemena mezi sebou....
Lucky,tak blahopřeju k výstavnímu úspěchu.
Jaru to mini-maxi je přesně jak píšeš, jen dvě překážky jedna myslím zůstala na 60 cm a druhá se zvyšovala. My jsme myslím končili na 85 cm ( v životě jsme tolik neskákali), pak už z toho měl Sobík respekt, tu první skočil dobře, ale před druhou už hodil brzdu. Bylo i docela na prd, že to bylo postavený na velký koně a nám moc nevycházely kroky,ale i tak mi udělal radost. Byli jsme 7 v konkurenci koní, kteří tam končili tuším na 145 cm.
Jinak to byl celkem příjemně strávený den, před náma se ještě jeli soutěže spřežení a bylo opravdu na co koukat
Jinak víc fotek máte tady http://sarikus.rajce.idnes.cz/Bystrice-mini_maxi/ ať to tady nezaplácávám
jedna ze spřežení
Přesně, ti koně musí chodit, aby se vůbec napili, najedli a neumřeli hlady....
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale já sama vím moc dobře, co je to mít nemocného koně v léčbě a ač se tomu spousta lidí diví...ano, rok na ni nejezdím. Víc jak rok. A proč bych měla? Je nemocná! A upřímně...nebudu na ni jezdit ani nadále. Byla jsem jednou a nebylo to ono a cítím, že není natolik v pořádku,abych ji vůbec zatěžovala i krokovkou, takže ač mi někdo radí, že už by mohla, tak já cítím, že ji nechci přemáhat a nechci ji vědomě ubližovat. Možná jsem pro někoho blbá, nebo měkká, ale mám ji opravdu ráda, a je mi jedno , jestli bude jen sekačka na trávu. Ale je to můj přítel a moc si ji vážím jaká je a prostě udělám vše pro to, abych ji pomohla, ne abych ji ještě více ublížila. A možná by se měl pan Vydra zamyslet nad tím, zda on neubližuje svým koním jen proto, že si chce povozit prdel.....
Lucky úplně s tebou souhlasím, taky mám naše koně jako přátelé a pokud by se něco stalo,že už bych na nich nikdy jezdit neměla,tak jak píšeš ty,budou prostě sekačky na trávu. Nedokázala bych je jen tak odkopnout jen proto,že si na nich člověk už nemůže vozit zadek. Mě třeba plno lidí ještě ve starém ustájení říkalo,že Sobíka na jízdárně moc šetřím a že nechápou proč s ním neskáču 80 když by se to z něj dalo dostat . A nebo proč ho neprodám,že to není kůň do vysokýho sportu a koukali na mě jako na exota, když jsem řekla,že nemám důvod ho cpát do 80 když vím,že by to bylo jeho maximum a zbytečně bych mu tím ubližovala a i kdyby v životě nepřelezl ani spadlej klacek, tak je to můj přítel, kus mého já...
Taky znám lidi, co mají i dušného koně a nakopnou ho do žeber a makej herko a basta.....
je to o přístupu ke koni a respektování jeho potřeb a zdraví.
Já mám Usu jako přítele, jsem vděčná za to, že ona tak bere i mě a mohu mít doma tak úžasného koně. A prostě bych ji vědomě nikdy neubližovala.
Tak jsem tu zase Děkuji za pochvalu Punti
Jaruš, ono záleží kdy by jsi ho měla vodit Když jen tak na procházku třeba, tak ho uvede i moje Lucinka. Kdy je skoro k neuvedení, tak to je když vidí cizí koně nebo je v cizím prostředí
Musíme to pilovat...
Včera jsme si s Lucinkou udělali malý výlet-vydali jsme se na houby..Nachodili jsme kolem 10 km a našli jsme jen 14 hub Já byla večer jak mrtvola, boleli mě nohy jak...Za to Lucka by to mohla jít ještě jednou
Večer dělala blbosti, skákala, běhala a nechtěla spát-usla až kolem půl jedenáctý
No,to jsem myslela,Míšo,že bych ho neuvodila,když by se objevil někde,kde je víc koní.
Viď,Šárí,je to smutný s těma Vydrovejma koňma,naši si teda taky občas píchnou,né že ne,vždycky ten týden po strouhání občas píchají,než to zase doroste,ale tohle je fakt síla,ty koně mají ty kopyta úplně omydlený.
Tak jsem byla venku,kráásně jsem promokla,a to tak,že mi promokl i Austráliho kabátek,
takže budu mušet provésti impregnaci,ale až to pořádně uschne.
A Fotyho přístzoj mě opravdu nadobro opustil,
zítra tam s tím zajdu,jestli není třeba v háji baterka,nevím.
A musím dát do opravny Jarče jezdecký boty,
rozbil se tam zip.
no ani ne, spíš se na ní všichni šklíběj pepan, kuba a pak i myšák na ní byli vyloženě hnusný tak mám zas dočasně dvě stáda
spoléhám se na to, že je to za pár dní přejde
kdyby někdo scháněl koníka na couračky, tak bych prodala gábinu. na závodění by nebyla. na to by byla moc nervní, ale v terénu je hodná a opatrná
Momentálně o nikom,kdo by sháněl koníka,nevím,
ale třeba se někdo časem objeví.
Gábina je moc pěkná,určitě najde nějákého super člověčího parťáka na couračky.
Tak Fotyho přístroj se sice zbláznil,ale občas funguje
,asi spíš blbne nabíječka nebo už je stará baterka,já nevím,raději jsem si zavčasu všechny fotky z foťáku rychle stáhla na flešku,abych o ně nepřišla,kdyby nááhodou kiksnul úplně.
Včera jsem se byla juknout na frísule.
A tady je Hubert,ten vypiplanej na mlíku,jak ho máma nechtěla,je to sice taková nitěnka,ale to ta jeho máma byla taky,když byla roční,a dneska je to kobyla jak stodola.
Hubert už je valach.
Ahojky, malá je krásná! Ono zaběhnuté stádo většinou jen tak lehce nepřijme nového "vetřelce". Ale ono se to snad srovná.
Včera jsme fotili Beníka s Btety jak holky jezdí. POtřebovala jsem totiž vyfotit sedlo, které se koupilo na Btety a musí se znovu hodit na inzerce a prodat, jelikož Betty nesedí a už má objednané sedlo, které měla před tím od Dvořáka, le jak si Betty odkoupili, Dvořák si sedlo vzal. Tak teď bude mít stejné a to co se koupilo přes aukro se musí zase prodat.
A když už jsem měla foťák, tak holky chtěly nafotit, Ell, co jezdí Bendu tam měla kamarádku, takže mají fotečky a pan se učila jezdit malá Anežka a poprvé na Bendovi i cválala.
Jinak Usa je celkem nefotitelná a vedle těch dvou vypadá jako chrt. Jo a Beníkovi přišel konečně včera plastový náhubek, takže má pořádný lkýbl na držku a má po srandě.... bude hubnout, protože je jako koule.
http://luciekolatorova.rajce.idnes.cz/Betty_a_Benda-_jezdeni_na_louce_a_vycvik_male_Anezky/
má hodně opadlý zadek. Děsně shodila svaly po té léčbě za poslední měsíc a mimochodem, byla jemně přichvácená...s čímž jsem tak nějak počítala....z těch horeček a léčení...má na všech kopytech kroužky, na předních více. Ale nic hrozného, Benda to má horší, ale chycená je lehce. On každý kůň si za život nějakou lehkou laminitidou projde a u nemocných koní je to riziko větší. Kámočce se tak schvátila kobyla dost škaredě v boxe..taky měla zraněnou nohu a jak ten koník odlehčuje nohy, tak to prostě zasáhlo kopyta.
Ale uděláme zase úpravu a dáme to dokupy, není to žádná tragédie u ní, ale na kopytech to poznám, že malinko tam proces byl a nepřekvapilo mě to. Já měla strach, aby se fakt neschvátila víc, jak měla ty nohy jako slon, horečky, nemohla chodit a odlehčovaa těm zadním, stála pořád na předcích co nejvíc to šlo....
a to ještě letos nemám seno :-( Malé balíky nejsou. Pán co mi dělá seno letos pokosil a pak to všechno promoklo a shnilo na polích..tááková škoda. A druhou taky nebude mít asi, protože kdy chcete nasušit seno. Fakt málo komu se to podařilo
Takže dneska pojedu se psy pro staré balíky sena k Jarce, to Usa zbagruje ještě..já mám doma poslední 1,5 balíku malých. A budu muset velké kulaté, jen mám problém s uskladněním. Asi je budu muset za stájí rozebrat a nějak narvat do seníku, což si máknu...nevím, zda se mi jich tam vleze 4-5 nebo 6...fakt nemám představu. A něco uskladním do kotce, ale musím orřezat mříže, protože vrátky tam ten balík neprokoulím..jsou tam palety co na nich mívám ještě seno a přikryji to plachtou a bude to.....mě trefí. Ale máme kontakt na pána, co má seno někde z Kozlovic, poveze nyní seno pro Betty a Bendu, tak pak se musím s ním domluvit, že potřebuji taky no...
Já mám teda část sena a slámy u známýho kus od nás 2 vesnice na půdě,pro všechny případy,kdyby se cokoliv stalo,tak aby člověk nemusel shánět krmení a doprošovat se cizích,ale tam je to jak železná zásoba a ana to nešáhnu,dokud nebudu muset,takže sena by bylo dost,ale já jsem takovej sysel,že mám furt málo,
takže se asi budeme muset snažit tuhle seč ještě usušit,a na zimu si přikoupím ještě od známýho 2 nebo 3 balíky,který ve velkých mrazech nakulíme koním do výběhu,ať baštěj.
Já bych taky potřebovala nějaké sedlo na naši tlusťošku. Loni jsem jí chtěla obsedat, sehnala jsem na ní opravdu, ale opravdu široký western, ale i tak se přetočilo a to byl mazec...Dala jsem jí rok pauzu a chci to zkusit znova..Ale nevím, jaké sedlo na ní... Jedno sedlo v sedlovně tedy je, co by pasovalo a to vojenské, ale já v tom neumím sedět a jistě by mě schodila z něj...To raději nechci riskovat. Ještě na ní nikdo neseděl a je jí 9 let. Ale zase chodila několik let v tahu, tak by to nemuselo být tak zlé. Ona je ale typ časové bomby
A ještě, nevíte kdo shání koně pod sedlo i do tahu? Prodáváme naší Dafné. Má atraktivní barvu, vhodná pod sedlo i pro začátečníky. Je spíš flegmatičtější, ale umí to i rozparádit... Vhodná též do chovu-dala krásnou kobylku Dorku. Klisna je odsvodovaná. Nar. 2004. Inzerát najdete zde: http://zvirata.bazos.cz/inzerat/11399708/Prodam-norickou-klisnu-atraktivniho-zbarveni.php
Ještě info, do pěti let byla jen pastevně, velmi dobře krmitelná
Když je riziko,že se sedlo může přetočit,tak bych používala poprsák,pokud neprdne podbřišník a je ten poprsák vyštelovanej tak,aby byl akorát,nesmní být volný,jako to kolikrát vidím u westerňáků,že mají ten poprsák jen na ozdobu a na tom koni docela visí úplně zbytečně,protože takhle volný nemůže plnit svoji funkci,v té Račíněvsi jsem viděla jednu chudinku poničku,že to měla zapnutý tak volně,že jí to až překáželo při chůzi,
tak se sedlo přetočit nemůže.
Díky moc!
Už jsou další!!! Dva klucííííííííííí!!! Jako buci .
Já byla usu dát ke koním, před tím jsem ji vyšamponovala zase nožičky a pořádně promazala. Na té pravé ji otéká přes noc spěnka pořád a má to tam horší, ale už zlaté oproti tomu jaké to bylo hnusné. A ta levá nožka už má sem tam stroupeček co se tvoří, ale jiank je tam růžová kůžička, ale není stejně ještě normální ta kůže, je taková hrbolatá. Snad se to vyhojí dobře časem a nebude mít problémy s podlomy
. Chjo..táákovou infekci chytit
.
Vzala jsem sebou psy a pořádně se vyplavali, takže jsou spokojení. Nyní se trochu zatáhlo jakýmsi oparem a zvedá se vítr, takže je příjemněji než ráno.
Taky gratuluju ke štěňátkám Luci jak dlouho trvá než má čubina štěňata, já bych chtěla příští rok připustit tu naší, tak se musím vrhnout na studium nějakýho materiálu
U nás včera vedro jako blázen, tak jsme vzali koníky do rybníka, teď to máme tak půl hoďky krokem/klusem. A to byla paráda, jsme je z tý vody nemohli pomalu ani dostat i když my jsme taky neprotestovali. A Aleš už konečně na Mie trošku zacválal, sice trošku nedobrovolně páč jí na poli moc pustil otěže,ale kobyla se naštěstí chovala slušně
Taky by jsme v záři až se vrátíme z dovči zkusili MIu zapřáhnout, Evča má chlaďasku a i dvoje postroje, Tak už se těším
U nás bouří teď, je tu hrozná černota
pohoda navečer
A gratuluju Alešovi k prvnímu cvalíku,
a vyřiď mu,Šárí,že není sám,já poprvé v životě taky cválala nedobrovolně,teda né jako že bych nechtěla,ale starší holky mě vzaly s sebou na vyjížďku s tím,že měly přikázáno JENOM klusat,
no to je jasný,že to nevydržely
a říkaly-my si zacváláme a Ty jí drž jenom v klusu
,tak já-no tak jóó,
no chvilku pravda jsem jí v tom klusu udržela,ale pak kobča viděla,že se jí holky malinko vzdálily a davaj za nima
,a já řvala po celým lese : HOLKÝÝÝÝÝÝÝÝÝ,JÁ CVÁLÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁM.
A holky na mě-tak neřvi,
nebo nás uslyší vedoucí.
Ale bylo to úúžasný
,kobča taky nic neudělala,nechala mě si tu nádheru toho cvalu vychutnat bez nějákých zákeřností,přestože zcela na 100 % věděla,že kdyby sebou jen malinko šópla na nějákou stranu,že by své obtížné břímě hned ztratila,
ale ona to neudělala a já jsem jí věřila
,byla to fakt paráda,na první cválání nezapomenu doufám do smrti,
přitom když jsem na ní jednou dřepěla na lonži,tak normálně vyhazovala,jako koza tam skákala,
ale mně se něják nepovedlo spadnout
a v terénu jsem věděla,že je hodná.
Pak jsme spolu cválaly ještě mockrát,kobča byla hodně podobná té Míšině,taky to byla ryzka,jak jí sem tůdle dávala s tou nevěstou,taky to byla takovej univerzální kůň,normálně chodila tahat na pole a pod sedlem učila jezdit a jezdilo se na ní normálně ven,chodila i Huberty.
Lucí gratuluji k štěňátkům
Šárí, Mia je moc krásná. Dala se u vás dohromady. Je taková pevnější Mně se moc líbí šimlové, jednou jsem měla na výcvik kladrubačku, nádherná šimla. Kdybych neměla zamluveného Punťu, tak bych si jí nechala. Majitelka, co jí prodávala, za ní chtěla směšnou sumu kvůli její povaze
Bůh ví, kde zkončila..jeden říkal, že zkončila na jatkách a druhý, že chodí v jedničce někde na moravě...Až budu mít flešku, dám sem její fotku
Jinak u nás v noci pořádná bouřka, až mě to vzbudilo a to je co říct Pak kolem půl osmé ráno další bouřka, ale taková, že to bouchalo ze všech stran
No a teď už zase polojasno a horko
No my jak jsme šli právě plavit, tak jsme šli přez strniště, tak aby jsme se tam nepekli,tak že k lesu klusnem, jenže mi s Evčou bez sedla,no to drncání se nedalo vydržet tak jsem Sobíka pobídla do cvalu, za náma jel klusem Aleš a za ním cválala Evča se Žofkou a nejednou slyším : jéé holky my cváláme, já nevim co mám dělat
, no jediný na co já jsem se v tý chvilce zmohla bylo: tak se drž a nepadej
no a takhle si přecválali asi 50 metrů, ale říkal,že Mia fakt byla hodná,že mu ani neházela hlavou a že to bylo hrozně pohodlný
Dám sem pozvánku na Huberta pro případné zájemce,my tam ale nebudeme..
Fakt je moc pěkná, vždy se u ní kochám Není nad koně, který může být co nejvíce venku... Znám spousty lidí, co mají koně jen na štontu. Do výběhu nemůžou, že prý mají podkovy a při zeptání, proč je nepustí aspoň samotný, tak že by si je mohli strhat
A do tahu jdou jen max. jednou do týdne, přes zimu někteří stojí v kuse...
Pak je hrůza pozorovat ty koně, jak jsou celý ztuhlý, neumí pořádně chodit a rovnou je zapřáhnou do těžkého tahu(např. hnůj, odvoz sena, apod.) Hrozný a kolik těch lidí a koní po světě je
To je smutný,Míšo,
my tady jednu dobu měli mistra kováře,který dával šestitýdenní záruku na podkovy,když třeba Feldon jednu podkovu na vyjížďce ztratil,tak pan mistr přijel a zdarma překoval
,nedovedu si představit,že by kvůli podkovám nemohl koník chodit ven....
Včera jsem tady měla jednu paní,přivedla s sebou holčinu 12 let,ta paní je její teta,prý jestli by se mohly podívat na koně.
Nakonec z toho byla docela pěkná vyjížďka,sice holčina vůbec neuměla jezdit,ale na koni na vyjížďce seděla prvně v životě,jeli jsme takový dvouhodinový okruh jenom v kroku,já jela na Moruš a Monďásek šel s ní za mnou jako oslík,měla jsem ho pro klid té holčiny na vodítku,byl opravdu moc hodnej,holčina chudák to nemá doma lehký,
a přitom je taková slušně vychovaná
,to už se dneska moc nevidí,
tak měla aspoň nádhernej zážitek,
pak se od Monďáska nechtěla ani odlepit,jak ho pořád mazlila
,ach jo,škoda,že je tak zdaleka
,tady je na týden jen u té tety.
Moruš byla taky moc a moc hodná
,dokonce kolem nás projel náklaďák s hlínou,teď to tu máme krásně rozkopaný,dělají nám kanalizaci novou,tak jsem docela se divila,že Moruš nto vůbec nevyvedlo z míry,sice po něm koukala,ale nic neudělala,on jel sice pomalu,ale ona se dřív bála i těch,co jedou pomalu,
tak jsem netušila,co bude vymýšlet,ale naštěstí byla rozumná.
Jaru tak to holčina musela být nadšená viď, když se rovnou mohla podívat ven
Mě včera dorazila bezudidlovka na Sobíka, tak jsem jí byla vyzkoušet a paráda,bych nevěřila, že na tom bude tak fungovat, ale pořád jsem na tom taková opatrná abych mu s tím nějak neublížila nebo tak něco, je to sice taková ta obyčejná provazová, ale i s tím se dá nadělat plno paseky.
Chodíte holky plavit? My tenhle týden jezdíme jen k rybníku, tam je nejlíp
No,to víš,že holčina byla nadšená,
vydržela bez deseti minut 2 hodiny,
tak jsem byla ráda,že jsem jí mohla udělat radost a mohla se pokochat krajinou,ono v tom výběhu to fakt není ono,i ty koně se radši projdou venku,než kdyby se měli crcat ve výběhu.
Máš fotičku,Šárí,tý bezudidlovky?
No,my chceme jet dneska plavit,jenže já si myslím,že to moc teplý nebude,nevím,uvidíme.