Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2011 22:09
ryanna

XXX.XXX.224.3

Máte mladého koně v přípravě na sedlo ?smajlík

13.8.2011 22:10
gabsa.6

XXX.XXX.190.12

Už ne, ale mám jich pár za sebou:-)

13.8.2011 22:16
ryanna

XXX.XXX.224.3

ryanna napsal(a):

Máte mladého koně v přípravě na sedlo ?smajlík

Nedaří se mi přidat foto smajlík

13.8.2011 22:27
ryanna

XXX.XXX.224.3

ryanna napsal(a):
Nedaří se mi přidat foto smajlík

smajlík

13.8.2011 22:30
ryanna

XXX.XXX.224.3

Já připravuju tříletého, ale zatím se moc nedaří :-( Šíleně se sedlem vyvádí.

13.8.2011 22:32
gabsa.6

XXX.XXX.190.12

ryanna napsal(a):
Já připravuju tříletého, ale zatím se moc nedaří :-( Šíleně se sedlem vyvádí.

Jaktoooo?smajlíkCopak dělá?

14.8.2011 11:38
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

Ano, ale nijak nespěcháme. Včera měla naše mladá (2 a 1/4 roku) sedlo na sobě poprvé (jinak by ho měla až o pár měsíců později - někdy v zimě), byla jako model, abychom věděli, jak sedlo sedí na typu hřbetu jako má ona. U sedlání se tvářila, jako by to byla běžná rutina - dečka, sedlo, krátký podbřišník - trocha neplánované improvizace s podbřišníkem :-)) a znova pokus o dotažení, tentokrát už délka stačila, tak jsme se trochu prošli, zaklusali, nafotili a sedlo sundali. Tak uvidíme, jaké pak bude samotné obsedání :-)

14.8.2011 17:03
ryanna

XXX.XXX.224.3

koník nám po nandání sedla utekl, strašně vyhazoval, sedlo se přetočilo a byl to fakt hroznej pohled. Koukala jsem , že Bořánek tohle dělá, že je nechá se sedlem vyřádit. Ježe já mám o toho koně strach, je to strašně nebezpečný, může se i zranit. Ted se toho sedla bojí a já se nedivim. Tak ted zkouším začít od znova, pomalu s dečkou, nechce mě pustit ani k telu na tu levou stranu, abych mu to mohla nandat. Tak ho pořád uklidnuju a hladim a chválim. Nakonec jsem ho musela trošku přidržet, abych se dostala vedle něj, ale nejdřív jsem ho jen hladila rukou, pak tou dečkou a potom jsem ji na něj dala. Odskočil, já jsem ho hladila a chválila, hýbala jsem s dečkou. Potom jsem ji sundala, zase nandala a tak pořád dokola. Myslím , že zítra bude zase uhýbat, než se s tím uplně vyrovná a přestane se bát. Pak mám v plánu dát přez dečku obrkurt, tak uvidíme. Bohužel se mi nedaří sem dát foto smajlík

14.8.2011 18:06
vercas1

XXX.XXX.8.106

Já měla toho svého od hříběte a dělala jsem mu od mala hrozné 'prasárny' :D (dávala mu na záda pláštěnku, mikinu, kartáč, pytlík, plachtu, prostě cokoliv, co bylo po ruce) a když pak přišel čas na sedlo, ani se neohlédl, byl už zkrátka zvyklý, že ho zas něčím otravuju, ani s obsednutím nebyl žádný větší problém.

14.8.2011 18:20
krissta

XXX.XXX.72.254

lucnidvur napsal(a):
Ano, ale nijak nespěcháme. Včera měla naše mladá (2 a 1/4 roku) sedlo na sobě poprvé (jinak by ho měla až o pár měsíců později - někdy v zimě), byla jako model, abychom věděli, jak sedlo sedí na typu hřbetu jako má ona. U sedlání se tvářila, jako by to byla běžná rutina - dečka, sedlo, krátký podbřišník - trocha neplánované improvizace s podbřišníkem :-)) a znova pokus o dotažení, tentokrát už délka stačila, tak jsme se trochu prošli, zaklusali, nafotili a sedlo sundali. Tak uvidíme, jaké pak bude samotné obsedání :-)

Tak tohle sedlo kobyle opravdu nesedí....

14.8.2011 18:21
krissta

XXX.XXX.72.254

ryanna napsal(a):
koník nám po nandání sedla utekl, strašně vyhazoval, sedlo se přetočilo a byl to fakt hroznej pohled. Koukala jsem , že Bořánek tohle dělá, že je nechá se sedlem vyřádit. Ježe já mám o toho koně strach, je to strašně nebezpečný, může se i zranit. Ted se toho sedla bojí a já se nedivim. Tak ted zkouším začít od znova, pomalu s dečkou, nechce mě pustit ani k telu na tu levou stranu, abych mu to mohla nandat. Tak ho pořád uklidnuju a hladim a chválim. Nakonec jsem ho musela trošku přidržet, abych se dostala vedle něj, ale nejdřív jsem ho jen hladila rukou, pak tou dečkou a potom jsem ji na něj dala. Odskočil, já jsem ho hladila a chválila, hýbala jsem s dečkou. Potom jsem ji sundala, zase nandala a tak pořád dokola. Myslím , že zítra bude zase uhýbat, než se s tím uplně vyrovná a přestane se bát. Pak mám v plánu dát přez dečku obrkurt, tak uvidíme. Bohužel se mi nedaří sem dát foto smajlík

Pokud tohle kůň dělal se sedloem, tak ještě nebyl na nasedlání připravený!

14.8.2011 19:55
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

krissta napsal(a):
Tak tohle sedlo kobyle opravdu nesedí....

Díky, ale nepotřebuju rady a komentáře tohohle typu, pouze bylo z mé strany vyhověno žádosti o vyzkoušení sedla i na ní, což se stalo. Její sedlo to nikdy nebylo a ani nebude. smajlík

14.8.2011 20:10
hankaladyb

XXX.XXX.198.186

krissta napsal(a):

Tak s tímhle naprosto souhlasím, pokud se mu sedlo přetočilo, tak si ho neměla dotažené.... No přidělala sis spoustu práce.... dám ti radu, ZAPOMEŇ NA DEKY A SEDLA.....!!!! Teď ho voď správně, to znamená v podřízené poloze - za tebou... uč ho na lonži, choď s nim přes plachtu atd. a až ti začne znovu věřit, tak zkus tu deku..... a nechvátej na něj.... jinak si ten problém ještě zhoršíš..... začni od základu a postav to znovu a líp.... prvně sedlat není lehké, také jsem se bála abych kobču nepřetáhla, ale byla tak vychovaná na ruce, že se pak ještě nechala dotáhnout..... a pak jsem ji teprve nechala pustit to ven.... je pravda, že ji mám od hříbátka, tak mi věří..... Zapracuj na důvěře, to je teď váš největší problém..... a nesnaž se dělat to co Vašek Bořánek, on umí koně připravit a ví co si může dovolit..... vim o čem mluvim, Vašek nás před lety učil......

14.8.2011 20:26
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

hankaladyb napsal(a):
Tak s tímhle naprosto souhlasím, pokud se mu sedlo přetočilo, tak si ho neměla dotažené.... No přidělala sis spoustu práce.... dám ti radu, ZAPOMEŇ NA DEKY A SEDLA.....!!!! Teď ho voď správně, to znamená v podřízené poloze - za tebou... uč ho na lonži, choď s nim přes plachtu atd. a až ti začne znovu věřit, tak zkus tu deku..... a nechvátej na něj.... jinak si ten problém ještě zhoršíš..... začni od základu a postav to znovu a líp.... prvně sedlat není lehké, také jsem se bála abych kobču nepřetáhla, ale byla tak vychovaná na ruce, že se pak ještě nechala dotáhnout..... a pak jsem ji teprve nechala pustit to ven.... je pravda, že ji mám od hříbátka, tak mi věří..... Zapracuj na důvěře, to je teď váš největší problém..... a nesnaž se dělat to co Vašek Bořánek, on umí koně připravit a ví co si může dovolit..... vim o čem mluvim, Vašek nás před lety učil......

Souhlas. Chce to umět svého koně vnímat a zbytečně nespěchat a někdy je lepší svěřit koně na obsedání někomu, kdo už má zkušenosti, ví co a jak a koně nezradí hned na začátku. Chyby se pak napravují hodně špatně.

14.8.2011 21:49
ryanna

XXX.XXX.224.3

vercas1 napsal(a):
Já měla toho svého od hříběte a dělala jsem mu od mala hrozné 'prasárny' :D (dávala mu na záda pláštěnku, mikinu, kartáč, pytlík, plachtu, prostě cokoliv, co bylo po ruce) a když pak přišel čas na sedlo, ani se neohlédl, byl už zkrátka zvyklý, že ho zas něčím otravuju, ani s obsednutím nebyl žádný větší problém.

Tak to je super, pokud je tahle možnost, nít konika od mlada a začínat si s ním hrát :-) Věřím , že pak je to sedlo úplně o něčem jiném.Vidím to i u mojí známé, má kobylku asi od roka a půl a ted jsou jí tři pryč a sedlo úplně v poho a už chodí i na vyjíždky. To já si musím počkat, nemá cenu to uspěchat :-)

14.8.2011 21:52
ryanna

XXX.XXX.224.3

lucnidvur napsal(a):

Můžu se zeptat, co je to za sedlo?

14.8.2011 21:54
ryanna

XXX.XXX.224.3

krissta napsal(a):

No, nevím, už na sobě toto sedlo měl a chodil normálně, pak nosil i anglii, taky v pohodě. Proto mě ta reakce dost zaskočila. Každopádně ted zase začneme od začátku.smajlík

14.8.2011 22:05
ryanna

XXX.XXX.224.3

hankaladyb napsal(a):

Určitě nechci dělat to co Bořánek, jak jsem řekla, moc se mi ta metoda vyřid si to koni se sedlem nelíbí. Nám se to stalo neplánovaně a na to , že to sedlo na něm nebylo prvně mě to zaskočilo. Důvěru máme, přez plachtu chodí, chodí zamnou, na procházky atd. Jde opravdu o překonání strachu, proto dělám s tou dekou, aby poznal, že mu neublíží. Ale nic proti Bořánkovi, je to šikovnj chlap a určitě umí. tahle metoda se používá na rančích v USA a odtamtud si myslím , že to okoukal. Každý má svou metodu , každému vyhovuje něco jiného. Záleží , co si kdo zvolí. Mě se víc líbí metoda Oldy Nováka. On tu i byl a koníka viděl, takže ví jaký je. Stále se s ním radím a také mi doporučil začít obrkurty a dečkou.

15.8.2011 22:52
lesterka

XXX.XXX.146.52

Mám za sebou pár obsedlých koní, nejčerstvější dva dny zpět a dnes jsem další kobylu učila na sedlo i uzdečku dohromady. Prakticky i na lonž a kobyla byla naprosto v klidu, sem tam si poskočila, a ač mě prakticky vůbec nezná během chvíle mi začala důvěřovat a snažila se pochopit co se po ní chce, spíš než by vymýšlela proč to nechápat. Jak tu už bylo řečeno, metod je spousta a hlavně na každého koně může sedět něco jiného. Ale hlavní věc je - je to o tvém přístupu. Člověk musí být naprosto v klidu, nesmí se nechat vynervovat, tím pádem bude i kůň daleko víc v klidu, naslouchat ti a snažit se plnit to, co po něm chceš.
V tvém případě předpokládám, že tě nic netlačí a na koně nemusíš spěchat. Takže bych pokračovala ve snažení s dečkou. hlaď jej dečkou všude, nech ho ji očuchat, choď s ní kolem něj...dělej jenom to, pokud je kůň v klidu...tady půjde o cit a o to, jak koně znáš, musíš vědět, kdy je pouze z něčeho znepokojený a kdy má opravdu strach. Znepokojení se dá kůň uklidnit a pokračovat. Musíš taky vědět, kdy můžeš přitlačit, protože si z tebe dělá srandu a kdy je naopak mu nechat chvíli klidu a mít trpělivost.
Dneska mi bylo řečeno, jestli nejsem zaříkávač koní, když kobyla (výše zmíněná) o které všichni tvrdí, jaký je debil, tank, tupec a nevychovanec docela slušně chodila na lonži i se sedlem a bylo na ní vidět, že se opravdu snaží mi porozumnět. U nás to musí jít trošku rychleji, jsou to koně, kteří přijdou na výcvik a jdou zase zpět k majitelům. Ale i tak se to s nimi dá, když člověk nedělá podle učebnice, ale podle svého citu a snaží se ke každému přistupovat individuálně.
Kůň si může i na lonži se sedlem udělat bordel, ale nikdy se ti nesmí stát, že se otočí sedlo (musí být natolik dotažené, aby správně sedělo). Pokud se to stane, máš zaděláno na takový problém, jaký jsi poznala a musíš začít od začátku daleko pomaleji a znovu koni vrátit důvěru. A nebo ho můžeš zlomit pomocí tvrdého přístupu. Předpokládám, že to ale není tvůj případ.:-)

16.8.2011 09:46
ponyka

XXX.XXX.14.8

Taky jsem měla koníka od 1 roku a půl, už od začátku jsem ho seznamovala se sedlem, stále s ním blbla (plachty, voda, apod.) a obsedání bylo úplně v pohodě.. Postupem času se to stále zhoršovalo, nyní je mu 6 let a začínáme už poněkolikáté od začátku smajlík smajlík

16.8.2011 17:49
ryanna

XXX.XXX.224.3

lesterka napsal(a):
Mám za sebou pár obsedlých koní, nejčerstvější dva dny zpět a dnes jsem další kobylu učila na sedlo i uzdečku dohromady. Prakticky i na lonž a kobyla byla naprosto v klidu, sem tam si poskočila, a ač mě prakticky vůbec nezná během chvíle mi začala důvěřovat a snažila se pochopit co se po ní chce, spíš než by vymýšlela proč to nechápat. Jak tu už bylo řečeno, metod je spousta a hlavně na každého koně může sedět něco jiného. Ale hlavní věc je - je to o tvém přístupu. Člověk musí být naprosto v klidu, nesmí se nechat vynervovat, tím pádem bude i kůň daleko víc v klidu, naslouchat ti a snažit se plnit to, co po něm chceš.
V tvém případě předpokládám, že tě nic netlačí a na koně nemusíš spěchat. Takže bych pokračovala ve snažení s dečkou. hlaď jej dečkou všude, nech ho ji očuchat, choď s ní kolem něj...dělej jenom to, pokud je kůň v klidu...tady půjde o cit a o to, jak koně znáš, musíš vědět, kdy je pouze z něčeho znepokojený a kdy má opravdu strach. Znepokojení se dá kůň uklidnit a pokračovat. Musíš taky vědět, kdy můžeš přitlačit, protože si z tebe dělá srandu a kdy je naopak mu nechat chvíli klidu a mít trpělivost.
Dneska mi bylo řečeno, jestli nejsem zaříkávač koní, když kobyla (výše zmíněná) o které všichni tvrdí, jaký je debil, tank, tupec a nevychovanec docela slušně chodila na lonži i se sedlem a bylo na ní vidět, že se opravdu snaží mi porozumnět. U nás to musí jít trošku rychleji, jsou to koně, kteří přijdou na výcvik a jdou zase zpět k majitelům. Ale i tak se to s nimi dá, když člověk nedělá podle učebnice, ale podle svého citu a snaží se ke každému přistupovat individuálně.
Kůň si může i na lonži se sedlem udělat bordel, ale nikdy se ti nesmí stát, že se otočí sedlo (musí být natolik dotažené, aby správně sedělo). Pokud se to stane, máš zaděláno na takový problém, jaký jsi poznala a musíš začít od začátku daleko pomaleji a znovu koni vrátit důvěru. A nebo ho můžeš zlomit pomocí tvrdého přístupu. Předpokládám, že to ale není tvůj případ.:-)

Moc hezky napsáno smajlíkJe pravda, že opravdu nepospíchám. I když musím přiznat, že jsem si kupovala už tříletého koně právě kvůli tomu, že jsem myslela, že už bude nějak připravený. Majitel to i tak nějak sliboval. Jenže to tak nebylo, kůn přišel, byl vystrašený, problém byl mu i zvednout nohu. To všechno jsem sním dohnala ani ne za měsíc. Dneska je hodnej, chodí za mnou s hlavou dole, jako beránek. Stále se na něj musí opatrně , protože vím, že se nového může bát. S tím sedlem se nám to fakt nepovedlo, myslela jsem , že je dotažené dost, ale ona jak z pod sedla vyletěla podsedlovka, tak se uvolnilo. Taky se asi hodně vyfouknul, jak začal vyhazovat. Jako, to sedlo mu opravdu nesedělo, řekl mi i sedlář, že je spíš na koně s kohoutkem, protože jemu vůbec nedrží na kohoutku a na ramenou. Ted dělám jen s dečkou, pořád mi před ní ustupuje, ale tam musim trochu přitlačit a podržet ho, jinak by mne k sobě nepustil :-) Ale jak na něj tu dečku dám, tak je v poho. Už dneska ani neodsakoval. Trošku jsme chodili s dečkou na zádech :-) On se srovná, prostě to budu dělat tak dlouho, dokud nezůstane klidně stát při nandávání. Pak mu ji zkusim přepásat tím obrkurtem. Sedlo sháním nové, tak až seženem, budu ho tam brát zatím jen na očuchání, ale nebudu ho zatím na něj cpát. Je pravda, že když už jem to pokazila, tak ted na něj musim v klidu a pomalu. Ale věří mi, protože i po tom karambolu se sedlem nechal mě, abych mu ho sundala, před kamarádkou utekl. Bylo mi hodně razeno, že mám koně nechat osedlat někým jiným, zkušeným trenérem. Částečně je to fakt, určitě by to bylo jednodušší pro mne. Znám ale případy, kdy si dali koně na obsedání a vrátil se jim nervák a ještě poraněný. Momentálně ani nemám finance na to, abych si mohla zavolat cvičitele. Tak to prostě musím udělat sama. Snažím se ale získat rady od lidí , co už to umí. Myslím, že i touhle cestou vznikne mezi mnou a koněm pouto, Nebudu ho posílat k jiným, nebo ho nechat v rukou člověka, kterého nezná. On se i bojí chlapů (původní majitel). Byl to starej konák, ale taky asi se starejma zvykama, jako "uhni " a následuje plácanec přez zadek. Koník byl strašně citlivej na zadek, nenechal si na něj šáhnout, No a dneska úplně v pohodě :-)) Je to hodnej kluk, můj malej. Doufám, že to zládnem a já si na něm nakonec zajezdim :-)Omlouvám se za případné chyby v pravopise. Já jsem v tom hrozná, zvlášt, když píšu hodně a to co mi zrovna jde hlavou :-)

16.8.2011 20:37
haisovad

XXX.XXX.240.250

Ponyko, určitě si pamatuješ jak jsme ti tu promlouvaly do duše rok 2007? tuším viz odkaz...

https://www.ifauna.cz/kone/forum/r/detail/247686/re-re-re-re-zajizdeni-na-2-a-pul-roku-co-myslite

Prosím tě, je to takovejch let a u tebe se toho nejspíše moc nezměnilo. Jsi od Jičína, tak je spousta človíčků, o kterým můžu říct že koním rozumí. Pokud budeš chtít tak ti dám pár kontaktů...
Pokud to řešit nebudeštak je to začarovanej kruh:-|

16.8.2011 21:43
ponyka

XXX.XXX.14.8

Stále se to snažím rešit, jezdila ke mě holčina až z Brna, nestačila jsem na něj, bohužel jsem ale ani neměla srdce na to ho prodat nebo dát někomu na výcvik, když jsem s ním strávila denně tolik roků... Majk je pro mě za země milionovej kůň, přesně podle mých představ, ale jakmile se dostaneme k sedlání a ježdění, vždycky se to zkazí smajlík Budu ráda za nějaké kontakty, asi už to jinak nepůjde...

17.8.2011 08:54
ryanna

XXX.XXX.224.3

ponyka napsal(a):
Taky jsem měla koníka od 1 roku a půl, už od začátku jsem ho seznamovala se sedlem, stále s ním blbla (plachty, voda, apod.) a obsedání bylo úplně v pohodě.. Postupem času se to stále zhoršovalo, nyní je mu 6 let a začínáme už poněkolikáté od začátku smajlík smajlík

To je škoda. A co se pokazilo??smajlík

17.8.2011 16:10
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

ryanna napsal(a):

Můžu se zeptat, co je to za sedlo?

Je to nějaký dětský western, ale není špatné. Je na prodej - shetlandík se moc vyžral, tak už mu není.

17.8.2011 19:17
ryanna

XXX.XXX.224.3

lucnidvur napsal(a):
Je to nějaký dětský western, ale není špatné. Je na prodej - shetlandík se moc vyžral, tak už mu není.

Aha, tak to by bylo asi moc malé. Ale dík :-)

18.8.2011 07:57
lesterka

XXX.XXX.146.52

Ještě bych ti mohla poradit...přijeď s koněm k nám, třeba ti pomůžeme :)

18.8.2011 08:16
ryanna

XXX.XXX.224.3

lesterka napsal(a):
Ještě bych ti mohla poradit...přijeď s koněm k nám, třeba ti pomůžeme :)

Díky za pozvání. Momentálně ale opravdu nemám na to, koníka někam vozit a platit výcvik. Pokud to nepůjde, tak zkusím pozvat někoho sem. Přeci jen v jeho prostředí by to bylo lepší. A odkud vlastně jste?

12.11.2020 21:45
Vallinkkaa

XXX.XXX.138.150

Zdravím všechny koňáky.
S mamkou máme problém s koníkem. Abych vás uvedla, měli jsme za život asi 7 koní z toho jsme jich spoustu zajížděli já mám koníky od mala a mamka taky. Učila se sama mela nezvladatelnou kobylu kterou v 15 sama obsedala trvalo to 5let.Kobyla byla blázen. No pak jsme měli tažnou kobylu taky jsme zajížděli nenechala si na sebe sednout okamžitě se splašila a při cvalu kozlovala a dali jsme ji pelhlam a rázem se uklidnila. Posledně jsme měli arabku byl to můj koník byla užasná ale strasně extremně dopředná taky jsme ji zajižděli měli jsme ji od roka a pul a šlo to všechno krasně na konec jsme kobču museli prodat já měla moc školy a mama moc práce. A jak jsme ji prodali bylo nám to moc lito a řekli jsme si ze koně dalši už nechceme uběhli asi 4mesice a nedalo nám to ,dala jsem si jen tak inzerát s požadavky kdyby se nám někdo ozval a ozval se nám pan nabídl nám čisteho welsh ponyho of Cob, že je klidný a flegmaticky. Vzali jsme ho. Koníkovi jsou 4 roky. Je to strašný mazel je kamarádský a hodný. No začali jsme ho pomalu zajíždět s koníkem jsme pracovali ze země sedlo , jakoukoliv deku nemá problém si vzít nevadí mu nic. Jednou jsem s nim takhle pracovala sundala jsem sedlo a vyskočila na něj koník stál udělal semnou par kroku a krásně takhle asi 3x jsem to ještě udělala. Začali jsme s mamkou chodit na procházky s tím ze na něm bez sedla pojedu a ona ho bude jistit když se zdál byt připraveny na jízdarne byl v pohodě když jsem s nim šla mimo jízdarnu byl take v pohodě no a šli jsme všechno v pohode a pak najednou skrcila jsem se pred vetvi lekl se a rozebehl a spadla jsem rekla jsem si ze dobry ze se lekl neni zajezdenej. potom s nim chodila mama take si na nej sedla a dobry prej. Dalsi den jsem si ho vzala chtela jsem se projet zkousela jsem vyskocit ale 4x za sebou me schodil jak jsem dosedla vykozloval mi. Potom s nim jezdila mama a vsechno v pohode za dalsi dny jsme sli spolu a uz to vypadalo nadeejne jen kdyz na nej clovek sedl musel stahnout oteze aby se nerozbehl ale to se pak naucila stal. Pak uz zacal klusat i par kroku cvalu vsechno slo krasne zacala jsem jezdit. Jeden den sem si ho vzala a jeli jsme na louce konik se zacal šklebit a okem me sledoval zkousel smrskávat zadek ale vzdy jsem mu zatahla mela jsem slezt ale v tu chvili jsem si rekla opak po chvili co to zkousel to opravdu udelal smrsknul zadek a bezel a zacal kozlovat a zase jsem spadla v lese opodál jsem na neej nalezla jen co jsem sedla poznala jsem ze kun je vynervovanej a stuhlej chtela jsem udelat jen dva kroky s nim a razem se zase uplne stejne splasil a letel mezi stromy a veřte neda se zastavit konik ma opravdu silnou hlavu. Takze jsem spadla a to mezi stromy dost hnusne. No mamě jsem rekla ze me zase 2x schodil byli jsme z toho s mamou spatny a tak jsme ho vzali a mama take spadla. Kdyz se na nej sednete konik smrskne zadek a leti a to jak se sedlem tak bez sedla tom je jeste horsi.. no a tak jsme s nim zase po nekolikaaty zacali delat plachty ruzně na zada šustive a toho se koník bal..(samozdrejme jsme s nim chodili a delali jsme s nim spoustu takovych veci prvně a byl v pohode) potom jsem zkusili pytle naplnit senem aby je mel na zadech a i v klusu a slo mu to po tydnu se toho ani nebal ale jak mile na nej nekdo sedl je to to same, zase smrskne zadek a plaší se....koupili jsme pelhlam mysleli jsme ze to bude fungovat (jako u te tazne kobyli jak jsem psala) ale nepomaha konik se jeste vic plaší a skoro semnou i spadl kdyz jsem zatahla kdyby ho nikdo nedrzel zase na voditku jsem zas na zemi... už nevíme co s ním. Spustu lidí nám řeklo že není možný aby nešel zastavit nebo aby jsme se neudrželi nebo tak..ale neni to jednoduche tak jak se zdá.
Budu rada za jakekoliv rady..

12.11.2020 22:16
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Kolik vám je let?

13.11.2020 06:27
Slon Indický

XXX.XXX.243.64

No, to je jednoduché - koně odeslat profíkovi alespoň na půl roku nebo dýl, aby na tyhle pokusy zapomněl.
Sobě zaplatit hodiny ježdění pod dobrým trenérem.
Následně pokračovat na vlastním koni pod trenérem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.11.2020 08:06

Po překousání toho vašeho textu mi z toho vyplynulo, že téměř každý kůň, kterého jste s mámou "obsedaly" byl problémový. Problémy se řešily uživatelsky, lepší brzdou.

Doteď jste měli koně, kteří nakonec zavřeli hubu a vpasovali se do vašeho režimu. A teď přišel welsh, s vlastním názorem a vy jste ho naučily používat sílu. Pokud se chcete zmrzačit, jste na dobré cestě.

Řešením je změnit váš přístup, protože evidentně nevyhovuje skoro žádnému typu koní. V první řadě zapomeňte, co jste se naučily "samy doma", a pořiďte si trenéra, který vám opraví vaše chyby.

V druhém sledu si nechte zkontrolovat, zda není kůň bolavý, zda má v pořádku zuby, zda mu sedí postroje, zda jsou v pořádku kopyta a tak dále.

To, zda bude potřeba koně poslat na převýchovu, by měl posoudit ten trenér. Trenér s dobrými referencemi, jehož svěřenci mají se svými koňmi příkladnou spolupráci, nevybírá se lehko, ale třeba budete mít štěstí.

Můžete napsat, odkud jste, třeba vám někoho doporučí.
Bohužel poradit od stolu na váš problém jen tak nepůjde, váš popis je velice obecný, a i kdyby byl detailní, je potřeba vás a vašeho koně v té situaci vidět.

13.11.2020 08:40

Mě by taky zajímalo, jaké jiné vyžití ten koník má? Má možnost si psychicky odpočinout ve stádě na pastvině od těch vašich hokusů pokusů? A navíc tedy rajtovat ho (sorry, ale jinak tomu říct nemůžu podle popisu) skoro denně je taky síla. Chudák koník.

13.11.2020 10:08

Vallinkkaa napsal(a):
Zdravím všechny koňáky.
S mamkou máme problém s koníkem. Abych vás uvedla, měli jsme za život asi 7 koní z toho jsme jich spoustu zajížděli já mám koníky od mala a mamka taky. Učila se sama mela nezvladatelnou kobylu kterou v 15 sama obsedala trvalo to 5let.Kobyla byla blázen. No pak jsme měli tažnou kobylu taky jsme zajížděli nenechala si na sebe sednout okamžitě se splašila a při cvalu kozlovala a dali jsme ji pelhlam a rázem se uklidnila. Posledně jsme měli arabku byl to můj koník byla užasná ale strasně extremně dopředná taky jsme ji zajižděli měli jsme ji od roka a pul a šlo to všechno krasně na konec jsme kobču museli prodat já měla moc školy a mama moc práce. A jak jsme ji prodali bylo nám to moc lito a řekli jsme si ze koně dalši už nechceme uběhli asi 4mesice a nedalo nám to ,dala jsem si jen tak inzerát s požadavky kdyby se nám někdo ozval a ozval se nám pan nabídl nám čisteho welsh ponyho of Cob, že je klidný a flegmaticky. Vzali jsme ho. Koníkovi jsou 4 roky. Je to strašný mazel je kamarádský a hodný. No začali jsme ho pomalu zajíždět s koníkem jsme pracovali ze země sedlo , jakoukoliv deku nemá problém si vzít nevadí mu nic. Jednou jsem s nim takhle pracovala sundala jsem sedlo a vyskočila na něj koník stál udělal semnou par kroku a krásně takhle asi 3x jsem to ještě udělala. Začali jsme s mamkou chodit na procházky s tím ze na něm bez sedla pojedu a ona ho bude jistit když se zdál byt připraveny na jízdarne byl v pohodě když jsem s nim šla mimo jízdarnu byl take v pohodě no a šli jsme všechno v pohode a pak najednou skrcila jsem se pred vetvi lekl se a rozebehl a spadla jsem rekla jsem si ze dobry ze se lekl neni zajezdenej. potom s nim chodila mama take si na nej sedla a dobry prej. Dalsi den jsem si ho vzala chtela jsem se projet zkousela jsem vyskocit ale 4x za sebou me schodil jak jsem dosedla vykozloval mi. Potom s nim jezdila mama a vsechno v pohode za dalsi dny jsme sli spolu a uz to vypadalo nadeejne jen kdyz na nej clovek sedl musel stahnout oteze aby se nerozbehl ale to se pak naucila stal. Pak uz zacal klusat i par kroku cvalu vsechno slo krasne zacala jsem jezdit. Jeden den sem si ho vzala a jeli jsme na louce konik se zacal šklebit a okem me sledoval zkousel smrskávat zadek ale vzdy jsem mu zatahla mela jsem slezt ale v tu chvili jsem si rekla opak po chvili co to zkousel to opravdu udelal smrsknul zadek a bezel a zacal kozlovat a zase jsem spadla v lese opodál jsem na neej nalezla jen co jsem sedla poznala jsem ze kun je vynervovanej a stuhlej chtela jsem udelat jen dva kroky s nim a razem se zase uplne stejne splasil a letel mezi stromy a veřte neda se zastavit konik ma opravdu silnou hlavu. Takze jsem spadla a to mezi stromy dost hnusne. No mamě jsem rekla ze me zase 2x schodil byli jsme z toho s mamou spatny a tak jsme ho vzali a mama take spadla. Kdyz se na nej sednete konik smrskne zadek a leti a to jak se sedlem tak bez sedla tom je jeste horsi.. no a tak jsme s nim zase po nekolikaaty zacali delat plachty ruzně na zada šustive a toho se koník bal..(samozdrejme jsme s nim chodili a delali jsme s nim spoustu takovych veci prvně a byl v pohode) potom jsem zkusili pytle naplnit senem aby je mel na zadech a i v klusu a slo mu to po tydnu se toho ani nebal ale jak mile na nej nekdo sedl je to to same, zase smrskne zadek a plaší se....koupili jsme pelhlam mysleli jsme ze to bude fungovat (jako u te tazne kobyli jak jsem psala) ale nepomaha konik se jeste vic plaší a skoro semnou i spadl kdyz jsem zatahla kdyby ho nikdo nedrzel zase na voditku jsem zas na zemi... už nevíme co s ním. Spustu lidí nám řeklo že není možný aby nešel zastavit nebo aby jsme se neudrželi nebo tak..ale neni to jednoduche tak jak se zdá.

Mám jedinou radu - DOBRÉHO trenéra. Jinak zkazíte koně (to už jste začaly) a sebe zmrzačíte.

13.11.2020 11:40
Arbora

XXX.XXX.233.168

Určite trénera a pripravte sa nato, že kôň možno nikdy nebude pre začiatočníka.
Predtým by som ale dala skontrolovať końa vezerinárovi, tieto panické reakcie môžu byť vyvolané rôznymi zdravotnými problémami- slabý zrak, zrasty na stavcoch, niektorá forma psssm, atď.

13.11.2020 15:12
koně

XXX.XXX.174.63

Vallinkkaa napsal(a):
Zdravím všechny koňáky.

Spousta koní ,ze sedmi ,a všichni jebnutí?
Nebude chyba spíš ve vás a matince?
Ti co jste vy nekrotily,byli normální? Aspoň zpočátku?
Prodat skvělou arabku a za 4měsíce už máte míň školy a máma míň práce, tak šup honemka dalšího koně? Divné postupy,tedy podle mě.
Proč na welše lezete,když vidíte že je ve stresu a nemáte nad ním kontrolu ? Stáhne zadek a utíká ,vy někde spadnete ,to vás baví?
Ostřejším užděním si nepomůžete.Silou koně nikdy nedostanete,na to byste měly mít mozek
Vy máte chudáka samotného doma? Upřesněte,prosím jeho podmínky.
A je vůbec zvyklý chodit ven,sám ?
Pokud byl ze stáda, a teď je v cizím a nedejbože najednou sám a navíc po něm nahonem rajtujete ,je to pro něj obrovský stres .To bych se nedivila,ž se bojí a utíká.
Vraťte se ve "výcviku" tam ,kde byl koník ještě spokojený.
Tzn. k vodění na vycházky nebo po jízdárně.kde to kůň zná.
Jde někdo s ním po zemi a někdo na něm.Chvílemi sleze ,chvílemi nasedne.
Upevňujte v něm pocit ,že jste mu oporou,že s vámi s nemusí bát. Dělejte jen po chvílích ,abyste ho úplně nezakyselily .
Welšové jsou krevnatí a citliví koně potřebují jistého a důsledného člověka,který ví,co dělá

13.11.2020 17:05

koně napsal(a):
Spousta koní ,ze sedmi ,a všichni jebnutí?
Nebude chyba spíš ve vás a matince?
Ti co jste vy nekrotily,byli normální? Aspoň zpočátku?
Prodat skvělou arabku a za 4měsíce už máte míň školy a máma míň práce, tak šup honemka dalšího koně? Divné postupy,tedy podle mě.
Proč na welše lezete,když vidíte že je ve stresu a nemáte nad ním kontrolu ? Stáhne zadek a utíká ,vy někde spadnete ,to vás baví?
Ostřejším užděním si nepomůžete.Silou koně nikdy nedostanete,na to byste měly mít mozek
Vy máte chudáka samotného doma? Upřesněte,prosím jeho podmínky.
A je vůbec zvyklý chodit ven,sám ?
Pokud byl ze stáda, a teď je v cizím a nedejbože najednou sám a navíc po něm nahonem rajtujete ,je to pro něj obrovský stres .To bych se nedivila,ž se bojí a utíká.
Vraťte se ve "výcviku" tam ,kde byl koník ještě spokojený.
Tzn. k vodění na vycházky nebo po jízdárně.kde to kůň zná.
Jde někdo s ním po zemi a někdo na něm.Chvílemi sleze ,chvílemi nasedne.
Upevňujte v něm pocit ,že jste mu oporou,že s vámi s nemusí bát. Dělejte jen po chvílích ,abyste ho úplně nezakyselily .
Welšové jsou krevnatí a citliví koně potřebují jistého a důsledného člověka,který ví,co dělá

Jenže zadavatelka asi nebude ten typ, bohužel.

13.11.2020 17:13
koně

XXX.XXX.174.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jenže zadavatelka asi nebude ten typ, bohužel.

Má maminku
Uvidím jestli se ještě ozve,jestli už jí vyblázněný welš někde definitivně nerozdupal

13.11.2020 19:19

koně napsal(a):
Má maminku
Uvidím jestli se ještě ozve,jestli už jí vyblázněný welš někde definitivně nerozdupal

Ani maminka nebude ten typ

14.11.2020 08:00
dsj

XXX.XXX.255.137

Já se vždycky držím pravidla, že pokud je správný přístup, tak nejsou problémy a koně ochotně spolupracují. Někdy nerozumí anebo se jim nechce, ale pak se vrátím zpět a na místě kde to drhne se pracuje dýl nebo to zkusím odjinud. Takového koně zničenéno nevhodným přístupem snad nejlíp pustit na pár měsíců zpět do stáda a nechat ho zapomenout a pak přes přípravu ze země zkusit znovu obsednout, ale na jiném místě a jinými lidmi. Co je pro mě u koně nejcennější je důvěra v člověka - a i když se zrazený koně nakonec obsednou, tak důvěra se vrací nejhůř anebo vůbec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík