Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

DenisaK

2.9.2011 11:36
DenisaK

XXX.XXX.112.58

Zdravím vás,

přišla jsem se k vám poradit. Kamarádka mě poprosila, abych se přišla podívat na jednu kobču. Je to 4 a půl letá "puberťačka", teda doufám, že je to jen puberta a není "zkažená", která je absolutně závislá na matce. Nikdy se od ní nehla. Je obsedlá, ale.. Když ji vezmeme na lonž, tak udělá maximálně půlkruh, potom se okamžitě stáčí k matce. Buď zůstane stát směrem k ní a nehne se, nebo prostě zabere a snaží se nás k ní odtáhnout. To samé i v sedle, kobyla je jen obsedlá, možná základy má, ale jelikož se bez matky nehne, tak to nejde ani vyzkoušet. Matce je to jedno, ta se pase, nebo kouká, ale nejančí jak ona. Nevím, jestli se nudí, nebo má takovou povahu, ale první den, co jsem k ní šla, byla v pohodě, ale po půl hodině ji přeskočilo a začla mě nahánět, uši vzadu, výraz jako já tě prostě zabiju, stavěla se na mě, chtěla mě kousnout a poskákat, neměla sebemenčí důvod, neměla jsem u sebe nic, čeho by se mohla bát.

Co s takovou kobylou? Co by jste dělali? Přemýšlela jsem, hodit ji do jiné stáje, kde nebude matka a tam s ní pracovat, ale nevím, co na to jejich majitel. Jsou 24h venku, mají přístřešek a tudiž není matku kam skovat, začíná být i nebezpečná, jak ji nemá za prdelí, kdybych neměla u lonžování bič, mám pocit, že bych ležela v nemocnici.

2.9.2011 12:15
misamarincova

XXX.XXX.210.251

Ono jestli není zvyklá na žádného jiného koně, jen matku(či jakéhokoliv koně), je prostě závislák. Bojí se, aby nebyla bez koně úplně. Začala bych jí postupně odvádět od klisny. Procházky na ruce,apod. Aby pochopila, že až udělá, to, co se po ní vyžaduje, vrátí se zpět ke společníkovi... Postupně prodlužovat vzdálenost. Bude to běh na dlouhou trať, protože z příspěvku vyplívá, že už zjistila, že když se vám vzepře, vrátí se dřív, než by jste si představovali vy...

DenisaK

2.9.2011 12:23
DenisaK

XXX.XXX.112.58

No právě, je mi jasné, že to budeme muset zkoušet odvádět ji pomalu, dnes to zkusíme, snad přežiju a nechytne amok. Ono, né, že by jsme ji hned pustili za matkou, chvíli jsme ještě měly sílu s ní bojovat, jenže ono to nejde ani po dobrém, ani po zlém :/

2.9.2011 15:01
juhaj

XXX.XXX.169.49

Jestli jsem to dobře pochopila, vytrhla se vám a utekla za matkou?Tedy asi to nejhorší, co se mohlo stát.Poznala, že je silnější.Já bych ji dala do stáda v jiné stáji.Takováhle totální závislost je opravdu problém.

2.9.2011 15:11
reba77

XXX.XXX.159.149

Také jsem měla podobný problém. Máme 3 koně, 2 kobylky a jednoho valáška (syn jedné z kobylek - dvouletý). Byl hrozný problém ho odstavit. Koně sice máme na noc v boxech, ale přez den jsou spolu ve výběhu. V půl roce jsem dala hřebečka do jiného boxu, ale ve výbehu byli pořád spolu a od kobyli neustále pil i v 10ti měsících, ta ho vubec nezáháněla. Máme jen elektrický ohradník tak jsem nechtěla riskovat, že 2 dám do jedné ohrady a třetího zvlášt. Tak jsem se rozhodla kobylku na pár měsíců ustájit jinde. Shodou okolností druhá kobylka odjela po tydnu na připouštění a valášek tam zůstal sám. Řehtal běhal, ale koně nikde neviděl tam mu to bylo prd platný, za pár dní si zvykl, že je sám a vubec mu to nevadilo, Byl rád když jsem tam s ním byla. tak po dvou tydnech dojela kobylka z připouštění a já si ročního prcka mohla vzít a můžu i těď kam jen chci vubec není zavislý na koních, což je podle mě dobře. Sice je to trošku drastický způsob, ale u mě to zabralo. Když po 2 měsících dojela jeho mamka, tak ani nezkooušel od ní pít.

Myslím, že nejlepší způsob je kobylku odvést do jiného prostředí, jinak s tím budete mít hodně práce a nedej bože, aby se vám něco stalo...

2.9.2011 15:11
denisak

XXX.XXX.112.58

Nene, nevytrhla se nám. Jen jsme přestaly pracovat, odeply lonž a vzaly ještě na kolečko na ruku a daly jí k matce. Já si taky myslím, dát ji jinde, než matku, aspoň na chvíli. Ale co potom? Co až je dáme zase k sobě, myslíte, že se tento problém vrátí?

2.9.2011 15:14
reba77

XXX.XXX.159.149

To je těžké tvrdit, ale u mě to zabralo. Z mého okolí neznám nikoho kdo by odvedl 2 letého koně od koní a on byl vklidu. Hlavně to nesmí být na tyden ale minimálně 2 měsíce

2.9.2011 15:16
denisak

XXX.XXX.112.58

Děkuji, dneska se domluvíme s majitelem. Ta kobyla je prostě znuděná a proto i tak protivná, kdyby šla jinde a pravidelně se s ní pracovalo, věřím, že bude o dost lepší i v povaze.

2.9.2011 15:23
juhaj

XXX.XXX.169.49

Tak já si myslím, že by to zabrat mohlo, ale chce to s koněm pracovat a pracovat.V novém prostředí od koní taky nepůjde, ale ve větším stádě bude zase jiná situace, ale chce to pomalu postupovat a koně učit a hlavně neustat, až bude zase doma.

2.9.2011 15:36
d.cecilka

XXX.XXX.1.30

Při odstavu je nejlepší dát hříbě od matky třeba jen na týden pryč do jiné stáje.Hříbě si zvykne a pak spolu mohou chodit do výběhu.Sice je Vaše klisna už velká, ale pomoci by to mohlo.Vyzkoušejte pokud máte možnost a uvidíte.

2.9.2011 16:15
dolinka

XXX.XXX.7.141

no nevím jak to teda máte, zda je kobyla vaše nebo si jí chcete koupit, ale určitě tohle bych nechala na někom zkušeném, kord když už vám jednou utekla, mam stejnou zkušenost, koupila jsem si roční kobylku a bohužel jsem zjistila, že je velká závislačka na koních, takže pokud šla s jiným koněm ven bylo to ok, pokud musela jít sama byl to boj, nikdy mi teda neutekla ale musim říct že to nebylo nic příjemného se s ní prát a na konec to vyústilo v to že se kobyla proti mě začala stavět na zadní a já samozřejmě jsem k ní dostala strach a přestala jsem jí důvěřovat, nechtěla jsem to vzdát takže kobyla cestovala na převýchovu, vše bylo dobré, do doby než jsem s ní musela začít pracovat já, jelikož jsem k ní už měla ten odstup a nejsem průbojnej tip a ona věděla jak na mě, neklapalo to dál , pak jsem ve třech letech dala kobylu na výcvik a i tam kobyla i když se naučila pracovat sama a i chodit ven tak stejně na ní bylo vidět že celou tu dobu se nesoustředí na člověka ale hledá kde má koně, ale naučila se že si to prostě musí odkroutit a pak je zase s konma, takže když jsem jí pak dovezla dom, mohla jsem na ní jezdit sama ven ale nesměla jsem překročit to na co bylo zvyklá, jakmile se tak stalo hned začala řehtat a nervit se a tím i vynervovávala mě a tím jsem se rozhodla že kobyla půjde z baráku, koupila si jí jedna moc šikovná paní a kobyla ted jezdí úspěšně závody a paní s ní nemá sebemenší problém a nikdy se proti ní nepostavila na zadní. Takže pokud se na to opravdu necítíte že to zvládnete nepouštějte se do toho, než si mezi kobylou vybudujete něco co jsem měla já, ne každý kůn si s každým člověkem sedne

Přidejte reakci

Přidat smajlík