Dobrý den,
Potřebuji rady a zkušenosti s kastrací hřebce.Mám 15 hřebečka Schetlanda.Bohužel kousek od nás jsou ustájené klisny.Koník je zdrhal.Zjistil, že jsou tam.Většinou, když utekl tak byl v klidu dokud je nezmerčil.Mají zde ustájené 2 hřebce.Koně jsou velice drahý.Nevím zda ho kastrovat či ne.Přeci již už je ve starším věku, na kastraci.Děkuji za rady
dobrý den podle mě je blbost ho kastrovat, také mám staršího hřebce a podle mě mu ty půdy stejně zustanou a bude utíkat prostě navýšit výběh nějak to proste udělat tak aby tam neutíkal bude lepší řešení než kastrace
Zdravím, před pěti lety jsme také řešili kastraci patnáctiletého hřebce. Ten náš byl ovšem teplokrevník koupený ze sportovní stáje. Neutíkal nebo tak, ale bylo nám ho líto, že musí být ve výběhu sám. Nebyl jinak zvyklý. Nechali jsme ho proto vykastrovat. Vše proběhlo bez problémů. Začal chodit do výběhu s jedním valáškem a vše bylo bez problémů. Pak začal chodit do velkého stáda, kde byli koně různých věkových kategorií, obou pohlaví a různého stáří. Nebyl a stále není žádný problém. Sice pořád se "šklebí" stejně jako v době kdy byl hřebec ale jinak mě přijde naprosto v pohodě. Ale nedokážu posoudit, jestli bude koník utíkat nebo ne. S tímto zkušenosti nemám.