Dobrý den,
dne 15.10.pořádá SS Teplice-Úpořiny(okr.Teplice) hobby vytrvalostní závod na 20 a 40 km.Využijte poslední letošní možnosti zazávodit si v severních Čechách.Více info na FB 2.vytrvalostní hobby závod 20 a 40 km nebo na zdenka.hradecka@gmail.com
My letos s 5 letým koníkem začaly...je fakt, že nejnížší sme jely 48km... ale těch 20km se jezí vyjížďky, a je v tom děsnej rozdíl, jestli jedete 20km 4 hodiny po venku, nebo 50km 2 hodiny tempem...
Jsme začátečníci...ale 20km závody jsou většinou hobby - základ endurace je 40km. Jasně, čím víš, tím líp...a větší endurac.
Sabi, jestli jezdíte 50 km za 2 hodiny, tak promiň, ale je mi těch koní líto...jet tempem 25 km/h je hodně velká humusárna...ale proti gustu...
Jinak říká se, že vytrvalost začíná na 80 km. :)
Proč by si někdo nemohl zajet 20 km, je to výborné pro začátek, většina lidí ani netuší, že se dá jet třeba 30 min. v kuse klusem a pochopí to až na závodech. Osahají si co a jak a nezhuntují při tom koně. Jak tu bylo řečeno VT v parkuru se taky dělají třeba na 60 km a taky se nazývají parkurem :)
lesterka
napsal(a):
Sabi, jestli jezdíte 50 km za 2 hodiny, tak promiň, ale je mi těch koní líto...jet tempem 25 km/h je hodně velká humusárna...ale proti gustu...
Jinak říká se, že vytrvalost začíná na 80 km. :)
Proč by si někdo nemohl zajet 20 km, je to výborné pro začátek, většina lidí ani netuší, že se dá jet třeba 30 min. v kuse klusem a pochopí to až na závodech. Osahají si co a jak a nezhuntují při tom koně. Jak tu bylo řečeno VT v parkuru se taky dělají třeba na 60 km a taky se nazývají parkurem :)
Né nejezdím, a ani nejezdím 20km 4 hodiny... píšu to tak pro rozdíl...
Jasně, všude se nějak začíná
Na pozvánce je napsáno HOBBY endurance - a hobby proto, aby si mohli případní zájemci o tento sport vyzkoušet, jaké to je jet v určitém tempu určitou trasou, podle značení a mapy, jak určit optimální tempo, taktiku, chladit, projít veterinou apod. Proč tyto "rekre" jezdce odradiit hned na začátku tím, že by museli jet minimálně 40 km ? Délka trati je závislá na pořadateli, tak čemu se podivujete ????
Díka a chvála zadavatelce tématu, že něco takového oprganizují a mrzí mě, že se najdou tací, co opovrhují nad úrovní 20km dlouhého závodu. At tedy jedou jinam, když jsou to takoví borci. Já jezdím pouze rekreačně a se svým starším koníkem jsem jela jeden hobby vytrvalostní závod na 20km a mým cílem bylo nebýt moc vzadu a povedlo se mi být přibližně v polovině startovního pole a mě tedy ta délka bohatě stačila, líbilo se mi se zůčastnit. Na skutečnou vytrvalost bychom neměli i když jsem jezdila na opravdu dlouhé výlety, ale to se jak už tu někdo psal nedá srovnávat s jízdou v určitém tempu. A nyní s mladším koníkem jsem přičuchla k jízdárenské práci a šla jsem s ním hobby parkur do 80cm a ačkoliv se říká, že Z přejde i kráva, tak já prostě 100cm se svým koníkem určitě nepřejdu. Zrovna tak drezura Z je naprostý základ každého koně, pro mě je to bohužel zatím strop, ale i na ten můj dosavadní strop mě dostali lidi, kteří jsou sami mnohem dál a přitom neohrnují nos nad něčí úrovní, která jim nesahá ani po kotníky. Nebýt soutěží nižších než je Z úroveň, nedostalo by se na tu Z úroveň nikdy tolik lidí a díky kvantitě se dá vytvářet kvalita.
Já jsem tím neopovrhovala - jen jsem se opravdu upřímně podivila, nijak jsem závod nechtěla shodit...
Prostě jsem tak krátké závody neznala, neznám všechno. Moje známá Endurance jezdila a vždy to bylo tak 80 km.
Rozhodně nejsem proti akcím pro začátečníky - nemusí být každý závod odvařující a pro profíky.
stieberova
napsal(a):
Díka a chvála zadavatelce tématu, že něco takového oprganizují a mrzí mě, že se najdou tací, co opovrhují nad úrovní 20km dlouhého závodu. At tedy jedou jinam, když jsou to takoví borci. Já jezdím pouze rekreačně a se svým starším koníkem jsem jela jeden hobby vytrvalostní závod na 20km a mým cílem bylo nebýt moc vzadu a povedlo se mi být přibližně v polovině startovního pole a mě tedy ta délka bohatě stačila, líbilo se mi se zůčastnit. Na skutečnou vytrvalost bychom neměli i když jsem jezdila na opravdu dlouhé výlety, ale to se jak už tu někdo psal nedá srovnávat s jízdou v určitém tempu. A nyní s mladším koníkem jsem přičuchla k jízdárenské práci a šla jsem s ním hobby parkur do 80cm a ačkoliv se říká, že Z přejde i kráva, tak já prostě 100cm se svým koníkem určitě nepřejdu. Zrovna tak drezura Z je naprostý základ každého koně, pro mě je to bohužel zatím strop, ale i na ten můj dosavadní strop mě dostali lidi, kteří jsou sami mnohem dál a přitom neohrnují nos nad něčí úrovní, která jim nesahá ani po kotníky. Nebýt soutěží nižších než je Z úroveň, nedostalo by se na tu Z úroveň nikdy tolik lidí a díky kvantitě se dá vytvářet kvalita.
Jé to se mi moc líbí Jsem na tom stejně, mám jednu starší kobylku, se kterou bych chtěla jet nějaký "hobíčka" endurance a pak mladší, se kterou si hraji na jízdárně. Můj strop skákání je těch 80cm a vzhledem ke svému "mladému" věku to tak fakt zůstane.
Ale moc mě to baví a kobči taky
No, kdybyste to kromě Teplic chtěli pořádat i někde u nás na Severní Moravě, vůbec bych se nezlobila...přesně to, co jsem s tou svojí Máňou chtěla vyzkoušet...:))
Jsem hrozně ráda, že se najdou lidi co myslí i na začátečníky...kéž by to tu napadlo i někoho u nás, ale endurance mezi šachtama by asi nebylo to pravé...:)
Primlouvam se za poradani vytrvalostnich VT i na Morave, pro me ideal Olomoucko. Strasne bych to chtela pristi rok zkusit, jestli bysme to s kobcou daly, ale dojezdova vzdalenost do Cech je pro me financne likvidacni...
falomka
napsal(a):
Teďe máte 29.10.na Moravě poslední letošní závody,vyražte na hobby a podpořte pořadatele,když mu přijede dost závodníků,určitě závody za rok zopakuje,pokud ne,budete moct jenom brečet,že na Moravě nic není
Ja bych sla, jenze bohuzel tento rok koncim VS (des bes), do toho pracuju takze dost narocne. Kobca se tak jen vali na pastvine, vesele nahazuje kila na zimu a pracuje tak max hodinu o so+ne.
Casu bude vic az pristi rok, to uz urcite neco spachame.
Nikol2810

XXX.XXX.57.77
Ahojky, budete něco podobného pořádat i v dalším roce? :) chtěly bychom zkusit hobby enduranci, díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikol2810
napsal(a):
Ahojky, budete něco podobného pořádat i v dalším roce? :) chtěly bychom zkusit hobby enduranci, díky.
Kalendář závodů na příští rok se objeví na stránce http://www.cjf.cz/discipliny/vytrvalost/aktuality/ . U každého závodu bývá udaná i délka a další propozice.
Taky chci zkusit hobby dvacítku :-)

napsal(a):
Kalendář závodů na příští rok se objeví na stránce http://www.cjf.cz/discipliny/vytrvalost/aktuality/ . U každého závodu bývá udaná i délka a další propozice.
Taky chci zkusit hobby dvacítku :-)
Taky jsem se teď nad tím zamyslela Ale jako všechno to asi skončí pouze u zamyšlení...

Arbora
napsal(a):
Nebojte sa toho, do 80 km dá každý kôň, ktorý je zdravý a má na chrbte rozumného jazdca.
To jo, ale ty naše nynější vycházky 45 minut krokem a 15 minut klus (ne v kuse) nestačí ani na tu dvacku :-D
Ale chci to zkusit, jen to bude chtít navyšovat postupně intenzitu. A mít kde tu intenzitu navyšovat, máme tu především kamenité cesty. Naštěstí i pár malých luk a polí, ale nesmí být zaseto, vysoká tráva, mokro... A dá se jet dál, kde je už líp, jen se nebát sama přes silnice.
Se slintáním koukám na fotky z míst, kde jsou dlouhatánské louky nebo písčité lesní cesty. Dá se vůbec připravit na dlouhé vytrvalostní závody v místě, kde je hlavně štěrk a kameny? Je tu kolem kupa lomů, není problém sehnat štěrk, ale na fakt dlouhé klusové úseky je to horší, i když příroda je tu krásná.
Dá, na prechádzanie súťaží(teda žiadny veľký šport v zmysle vyhrávanie medzinárodných súťažiach) úplne v pohode. Cvalovky sa dajú robiť aj na kilometrovom ovále. Len je to psychicky vyčerpávajúce pre koňa, musí to být kôň, ktorého baví bežať, s tými flegmatikmi treba meniť viac terén.
Doporučujem publikáciu od L. Liesensa, na vytrvalostnej trati sa to myslím volá. Pekne tam popisuje tréningy, od nanižších súťaží.
Pokiaľ spravíte týždene 30-40km, môžete pokojne ísť.

Jsem si včera na to konto toho zamyšlení zacválala s koněm asi 3 km pískovky u nás, celkem je sedmikilometrová, do táhlého kopce, dá se cválat tam i zpátky, když na to přijde. Ale nejbližší vytrvalost bych měla asi 100 km daleko a musela bych jako obvykle sama. (tj. sama se odvézt, sama být na závodech, sama si odvodit, sama si odchladit, sama si odejít vet kontrolu a všechno) Kůň by to dal, ale co já
Sto kilometrov je pre vytrvalcov súťaž “doma”. tí ambicióznejší, teda takí, čo chcú športovať medzinárodne bežne chodia 300-400km. Tento rok som dokonca videla jeden slovenský tým ísť 40 km súťaž v ITA, lebo pretekov bolo málo, bolo treba ísť tam, kde sa behalo...
Dvacka sa takto sólo odbehnúť dá, je to jedno kolo, keď sa nezbláznite a neprecválate to celé, kôň sa v cieli sám za pár minút vydýcha, bez nejakého extra nutného chladenia. Možno by nebolo odveci ísť sa pozrieť niekam najskôr bez koňa, ideálne párkrát robiť servis, aby ste si to oťukali.

Arboro, děkuji za informace a doporučení.
Byla jsem právě na závodech. Holka, s kterou jsem jela, jela Z, a já jsem dělala servis (i na trati, což by samozřejmě nebylo u dvacky potřeba). Můžu říct, že přestože jsme byly dvě ošky + jezdkyně, tak jsme měly kolem koně dost co běhat, a já jsem k tomu ještě řídila těch 300 km (jedna cesta), takže jsem si to vyzkoušela na poprvé dost zvostra. Fakt jsem byla hotová, psychicky i fyzicky. Mám tedy celkem představičku.
To, že nejbližší vytrvalost je 100 km, samozřejmě neznamená, že tam dělají i hobíky. No, ještě to promyslím. Třeba bych ukecala aspoň jednoho člověka s sebou, to by vážně bylo potřeba, kdybych nedejbože třeba spadla nebo něco, abychom se nějak dostali domů nebo tak. Čím jsem starší, tím víc nějak vidím všude potenciál ke katastrofám :-) Ale rozhodně děkuji za povzbuzení.
Už som robila sama servis na 120ke, jednu chvíľu dokonca trom koňom, nejako sme sa nezišli. Trom koňom na trať vodu, troch schladiť, o troch sa po kole postarať.. našťastie to bolo ozaj jedno kolo, potom už som mala iba jedného. Únava jasne, ale keď má človek systém, vie, čo má robiť, tak zvládne ešte aj uvariť kávu v pauze jazdcom :)) ale určite ten jeden človek na zr i je fajn, pre pripad potreby.
Trebár Jadlovský celý život jazdí s jedným, max dvomi ľuďmi. Raz šiel s nami jednu súťaž, úplne bez servisu. Dvojdňové preteky, 2x90. Jasné, že sme servisovali aj jeho, tak to proste vo vytrvalosti funguje.

Věřím tomu, že to jde, když to člověk nedělá "z leknutí" :-) Já jsem měla dost co dělat vždycky sama se sebou a svým koněm při jakýchkoli závodech, a to jsem ho nemusela vodit.
Ale co, za zkoušku "nic" nedám :-) Tak uvidíme, jak se mi bude chtít to vše absolvovat sama. Ona to není jen otázka toho servisu, ale i psychické podpory.... Odjela jsem sama už moc závodů a nějak mi to nedělá radost, pořád všechno sama...