nikdy jsem o tom neslyšela, ale spíš máš i dost blbě položenou otázku. Víš co to je šlechtění? S tím drastické metody nemají vůbec nic společného! Šlechtění je pojem, kdy potomstvo má být lepší než rodiče a to žádným "mechanickým" způsobem nedocílíš. Za druhé si neumím nebo spíš dost dobře umím představit, co by způsobila kyselina v bandážích. Dost nepředstavitelné a vlastně nemožné. A dále-arab má držení těla, tzn i krku geneticky dané. Pochopitelně je to markatnější u hřebců. Je něco jiného, když máš araba na výstavě. Tam se používá, i když už to minimalizují, různé "donucovací" prostředky, kdy potřebuješ natáhnout krk a nohy, ale je to spíš takové strašení, než fyzická "likvidace". A nějak nevím, že by u arabů byla až tak ceněna kadence končetin. u nich jde o celkový pohyb. Musí být "ladný a harmonický"
Díky za odpověď, šlechtění-možná jsem nepoužila nejvhodnější termín prostě mi někdo říkal že je to takhle učí, s tou kyselinou mi to taky přijde divné možná jsem se spletla, mohl to být nějaký pálivý krém ale opravdu jsem to slyšela z celkem důvěryhodného zdroje tak si říkám že na tom bude něco pravdy. A chtěla jsem se dozvědět víc.
Ano, jedna ze zakázaných technik, které se snad u nás vůbec neprovádějí, je jakási bandáž na krk, kdy kůň nemá dostatečný mitbah, a takhle se to vylepšuje.
Sama nejsem odborník, ale v naší stáji se teď začal řešit jakýsi přechod k arabům, a co tak na půl ucha slyším, jen předávám dál.
O kyselinách jsem nikdy neslyšela, ale musela by to být sakra slabá kyselina, aby nenarušila kůži. A tak nějak... Asi vím, o co ti jde - to "plavání", co předvádějí ti nejlepší, nebo ti, co se používají na poušti. Ten podivný klus, při kterém jim před dopadem na zem přední noha ještě tak nějak jakože vystřelí navíc vpřed, a s ní asi i nějak samozřejmě zadní... Nevím, opět, co jsem slyšela.:)
Kyselinu na nohy??? To snad normálně ani nejde ne?
Donucovací prostředky - jde o to, co si pod tímto pojmem představíte.
Každej novej úkol, musí kůň nějak pochopit a my jako majitelé ho k tomu musíme donutit..
Výstavní arabáči jsou daleko jiní, než ti, co tohle neřeší - jelikož nemaj tak dokonalé tělo, a že to kurňa je tělo.
Sama araba mám, je dost obtížné ho ve skoro 6 letech učit postoj a to aby se krásně předvedl na výstavě, nicméně to jde. Pohyb mají geneticky daný a člověk tomu všemu může pomoct jen tím, že ho naučí se předvádět jak v pohybu, tak v nesení těla. A tohle se výstavní arabové učí od miminkovských krůčků k dokonalosti. Jelikož to z podstatné části přispěje, k dobrým bodům na výstavě.
Ten límec - ...arabským koním to pomůže vypotit tuk na krku a dodat svalům krásnej šmrnc, tak že vynikne ta kouzelná prohlubeň co je tak ceněná.
Jinak arab má trochu jinak složené tělo, včetně obratlů a mozku. Takže proto je asi schopen vykouzlit to, co jiní ne.
sabina
napsal(a):
Kyselinu na nohy??? To snad normálně ani nejde ne?
Donucovací prostředky - jde o to, co si pod tímto pojmem představíte.
Každej novej úkol, musí kůň nějak pochopit a my jako majitelé ho k tomu musíme donutit..
Výstavní arabáči jsou daleko jiní, než ti, co tohle neřeší - jelikož nemaj tak dokonalé tělo, a že to kurňa je tělo.
Sama araba mám, je dost obtížné ho ve skoro 6 letech učit postoj a to aby se krásně předvedl na výstavě, nicméně to jde. Pohyb mají geneticky daný a člověk tomu všemu může pomoct jen tím, že ho naučí se předvádět jak v pohybu, tak v nesení těla. A tohle se výstavní arabové učí od miminkovských krůčků k dokonalosti. Jelikož to z podstatné části přispěje, k dobrým bodům na výstavě.
Ten límec - ...arabským koním to pomůže vypotit tuk na krku a dodat svalům krásnej šmrnc, tak že vynikne ta kouzelná prohlubeň co je tak ceněná.
Jinak arab má trochu jinak složené tělo, včetně obratlů a mozku. Takže proto je asi schopen vykouzlit to, co jiní ne.
taky mám doma již léta araba. To donucování bylo v uvozovkách jelikož mě nenapadlo jak to mám dotazovatelce připodobnit Měla jsem namysli tušírky s igelitama na konci, natahování krku, apod. Taky jsem tam napsala, že to není fyzické donucování. Je přesné, ale co jsi napsala o učení výstavního postoje již u hříbků. Navštívíla jsem několik prestižních zahraničních hřebčínů, kteří se vyloženě specializují na chov show arábků, a nedokážu si představit, že by něco byť vzdáleného "mučícího" použili na svoje poklady