Arabští plnokrevníci-kritika k šlechtění?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.12.2011 17:05
konik098

XXX.XXX.60.31

Ahoj všichni, líbí se mi arabi ale slyšela jsem že jejich šlechtění probíhá drastickými způsoby je to možné? Například vkládání kyselin pod bandáže za účelem zvýšení kadence končetin, nebo svazování krku aby ho nesli pěkně zakulacený do oblouku atd.... ví o tom někdo něco? Prosím.

4.12.2011 17:20
majkulka

XXX.XXX.237.148

nikdy jsem o tom neslyšela, ale spíš máš i dost blbě položenou otázku. Víš co to je šlechtění? S tím drastické metody nemají vůbec nic společného! Šlechtění je pojem, kdy potomstvo má být lepší než rodiče a to žádným "mechanickým" způsobem nedocílíš. Za druhé si neumím nebo spíš dost dobře umím představit, co by způsobila kyselina v bandážích.smajlík Dost nepředstavitelné a vlastně nemožné. A dále-arab má držení těla, tzn i krku geneticky dané. Pochopitelně je to markatnější u hřebců. Je něco jiného, když máš araba na výstavě. Tam se používá, i když už to minimalizují, různé "donucovací" prostředky, kdy potřebuješ natáhnout krk a nohy, ale je to spíš takové strašení, než fyzická "likvidace". A nějak nevím, že by u arabů byla až tak ceněna kadence končetin. u nich jde o celkový pohyb. Musí být "ladný a harmonický"

4.12.2011 17:31
konik098

XXX.XXX.60.31

Díky za odpověď, šlechtění-možná jsem nepoužila nejvhodnější termín prostě mi někdo říkal že je to takhle učí, s tou kyselinou mi to taky přijde divné možná jsem se spletla, mohl to být nějaký pálivý krém ale opravdu jsem to slyšela z celkem důvěryhodného zdroje tak si říkám že na tom bude něco pravdy. A chtěla jsem se dozvědět víc.

4.12.2011 20:30
flyhigh

XXX.XXX.165.172

Ano, jedna ze zakázaných technik, které se snad u nás vůbec neprovádějí, je jakási bandáž na krk, kdy kůň nemá dostatečný mitbah, a takhle se to vylepšuje.
Sama nejsem odborník, ale v naší stáji se teď začal řešit jakýsi přechod k arabům, a co tak na půl ucha slyším, jen předávám dál.
O kyselinách jsem nikdy neslyšela, ale musela by to být sakra slabá kyselina, aby nenarušila kůži. A tak nějak... Asi vím, o co ti jde - to "plavání", co předvádějí ti nejlepší, nebo ti, co se používají na poušti. Ten podivný klus, při kterém jim před dopadem na zem přední noha ještě tak nějak jakože vystřelí navíc vpřed, a s ní asi i nějak samozřejmě zadní... Nevím, opět, co jsem slyšela.:)

4.12.2011 21:06
sabina

XXX.XXX.60.81

Kyselinu na nohy??? smajlík To snad normálně ani nejde ne?

Donucovací prostředky - jde o to, co si pod tímto pojmem představíte.
Každej novej úkol, musí kůň nějak pochopit a my jako majitelé ho k tomu musíme donutit..
Výstavní arabáči jsou daleko jiní, než ti, co tohle neřeší - jelikož nemaj tak dokonalé tělo, a že to kurňa je tělo.

Sama araba mám, je dost obtížné ho ve skoro 6 letech učit postoj a to aby se krásně předvedl na výstavě, nicméně to jde. Pohyb mají geneticky daný a člověk tomu všemu může pomoct jen tím, že ho naučí se předvádět jak v pohybu, tak v nesení těla. A tohle se výstavní arabové učí od miminkovských krůčků k dokonalosti. Jelikož to z podstatné části přispěje, k dobrým bodům na výstavě.
Ten límec - ...arabským koním to pomůže vypotit tuk na krku a dodat svalům krásnej šmrnc, tak že vynikne ta kouzelná prohlubeň co je tak ceněná.

Jinak arab má trochu jinak složené tělo, včetně obratlů a mozku. Takže proto je asi schopen vykouzlit to, co jiní ne.

4.12.2011 22:13
majkulka

XXX.XXX.237.148

sabina napsal(a):
Kyselinu na nohy??? smajlík To snad normálně ani nejde ne?

Donucovací prostředky - jde o to, co si pod tímto pojmem představíte.
Každej novej úkol, musí kůň nějak pochopit a my jako majitelé ho k tomu musíme donutit..
Výstavní arabáči jsou daleko jiní, než ti, co tohle neřeší - jelikož nemaj tak dokonalé tělo, a že to kurňa je tělo.

Sama araba mám, je dost obtížné ho ve skoro 6 letech učit postoj a to aby se krásně předvedl na výstavě, nicméně to jde. Pohyb mají geneticky daný a člověk tomu všemu může pomoct jen tím, že ho naučí se předvádět jak v pohybu, tak v nesení těla. A tohle se výstavní arabové učí od miminkovských krůčků k dokonalosti. Jelikož to z podstatné části přispěje, k dobrým bodům na výstavě.
Ten límec - ...arabským koním to pomůže vypotit tuk na krku a dodat svalům krásnej šmrnc, tak že vynikne ta kouzelná prohlubeň co je tak ceněná.

Jinak arab má trochu jinak složené tělo, včetně obratlů a mozku. Takže proto je asi schopen vykouzlit to, co jiní ne.

taky mám doma již léta araba. To donucování bylo v uvozovkách jelikož mě nenapadlo jak to mám dotazovatelce připodobnit:-) Měla jsem namysli tušírky s igelitama na konci, natahování krku, apod. Taky jsem tam napsala, že to není fyzické donucování. Je přesné, ale co jsi napsala o učení výstavního postoje již u hříbků. Navštívíla jsem několik prestižních zahraničních hřebčínů, kteří se vyloženě specializují na chov show arábků, a nedokážu si představit, že by něco byť vzdáleného "mučícího" použili na svoje poklady

5.12.2011 18:29
kathey

XXX.XXX.226.21

Zajímalo by mne to s tou kyselinou....mohu vědět zdroj, ze kterého to máš? :D

5.12.2011 19:34
lucky

XXX.XXX.27.76

kathey napsal(a):
Zajímalo by mne to s tou kyselinou....mohu vědět zdroj, ze kterého to máš? :D

To nejsi sama, koho by tohle zajímalosmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík