Ahoj, chtěla bych vědět jaký způsobem (výcvikem a četností) vracíte svým miláčkům ztracenou kondici... Neměla jsem v poslední době moc čas jezdit a tak jsem se do sedla dostala max. 2x do týdne tak na hodinku.. Byla to jen projížďka v terénu kde jsem kombinovala krok - klus - cval.. Je hodně cítit, že kobyla postupem času ztrácí kondici a tak bych jí chtěla vrátit do "původního" stavu..
My to dělali se sporťákama tak, že jsme chodili na pole "nadýchávat" - 15 minut klus, vydýchání, 5 minut cval, vydýchání, klus a uvolnění. Tak nějak si to rozplánuj dle toho, jak tvůj koník vydrží. Na povolené otěži rytmickým lehkým klusem uděláš nejlepší kondičku, stejně tak chození nerovného terénu - kopečky.
Je snad normální, když se s koněm začíná, že se jde pozvolna.
Já to dělala tak, že to co jdem rychlejším tempem..tak stejnou dobu jdem krokem. Takže pokud 10 minut klus..potom 7-10 minut krok. Tohle sem dělala s koněm , pokud byl boxovaný. Teď je 24/7 a teď to tolik nevyžaduje. Nicméně pokud kopec vycválám, jedu kus klusem do vydýchání a dál jdu v kroku..snažim se dodat mu dostatek oddychu, pokud chci větší akci.
s krokem neouhlasím. Kroková delší a jak říkáš "brutální" práce je daleko více namáhavá na šlachy a klouby koně než hodinová cvalovka. Nejlepší je na povolené otěži klus, aby se kůň natáhl jak potřebuje, šel prostorně a střídaly se intervaly. Krok schvaluji pouze do prudkého kopce, nic víc.
To bylo jen orientační, nemohu dát pevný čas, když nevím, jak je koník v kondici nebo ne, ale 5 minut klusu by měl vydržet :) Nepleť si osvalení a nadýchání koně, to je něco jiného. Koně můžeš nasvalit kvalitně i na lonži, ale to nemá s kondičkou - nadýcháváním co dělat. To co říkáš ty, je dobré na nasvalení, ale nadýchávání to nic nedá. To právě dá střídání intervalů práce dle možností koně s postupným přidáváním. Jedině co mohu s tebou souhlasit tak s chozením do prudkého kopce v kroku, zbytek práce v kroku určitě ne. Hele, když to uvedu na blbém příkladum tak kulturista, který pracuje na svalech, tak má sice sílu, ale 3 km svižného běhu nezvládne, a to j etsejné s koňma, pokud nebudeš dělat nadýchávání, tak ten kůň výdrž nezíská :)
monchess
napsal(a):
To bylo jen orientační, nemohu dát pevný čas, když nevím, jak je koník v kondici nebo ne, ale 5 minut klusu by měl vydržet :) Nepleť si osvalení a nadýchání koně, to je něco jiného. Koně můžeš nasvalit kvalitně i na lonži, ale to nemá s kondičkou - nadýcháváním co dělat. To co říkáš ty, je dobré na nasvalení, ale nadýchávání to nic nedá. To právě dá střídání intervalů práce dle možností koně s postupným přidáváním. Jedině co mohu s tebou souhlasit tak s chozením do prudkého kopce v kroku, zbytek práce v kroku určitě ne. Hele, když to uvedu na blbém příkladum tak kulturista, který pracuje na svalech, tak má sice sílu, ale 3 km svižného běhu nezvládne, a to j etsejné s koňma, pokud nebudeš dělat nadýchávání, tak ten kůň výdrž nezíská :)
Jasně s tím souhlasím..