Mě se osvědčilo že se kobyla drží od stáda když tuší porod, pak dobrý ukazatel je zaschlé jantárky na strukách a nebo když mléko samovolně opouštělo struky...tak pak už je to známka "za pár hodin čekej porod"...
Ale jak u které kobyly, některá to tutlá do poslední chvíle a ještě pár hodin před porodem vyhazuje ve výběhu, rovná si stádo popřípadě nejeví absolutně nic zvláštního na chování. Každá je jiná...
Na kdy máte termín?
Ahojky, mě loni kobča přenášela asi o tři týdny, vemínko jsme měli nalitý asi měsíc a kapičky na strukách posledních 14 dní pravidelně. v den porodu byla protivná a šklebila se už od rána - asi měla bolesti??, mlezivo jí teklo po nohách skoro proudem, až jsem se bála aby jí tam něco zbylo :-D, kontrolovali jsme jí ten den každý dvě hodiny a večer v jedenáct při další kontrole bylo hotovo. Odrodila sama hříbě i placentu, když jsme přišli hříbě stálo a bylo olízané :-D Zvládlo to všechno během necelých dvou hodin :-D
haisovad
napsal(a):
Mě se osvědčilo že se kobyla drží od stáda když tuší porod, pak dobrý ukazatel je zaschlé jantárky na strukách a nebo když mléko samovolně opouštělo struky...tak pak už je to známka "za pár hodin čekej porod"...
Ale jak u které kobyly, některá to tutlá do poslední chvíle a ještě pár hodin před porodem vyhazuje ve výběhu, rovná si stádo popřípadě nejeví absolutně nic zvláštního na chování. Každá je jiná...
Na kdy máte termín?
Tak ta naše jen postává,už moc neběhá,tak se šklebí a nechce si nechat šáhnout na bříško.Papá jen tak po troškách a ocas má pořád nadzvedlý do boku.Je taková jiná.
Co skouším sáhnout na bříško zda prcek kope,tak nic necítím.Vemínko se zase dnes nalilo více,ale mlezivo ani mlíčko nikde.
katax
napsal(a):
Ahojky, mě loni kobča přenášela asi o tři týdny, vemínko jsme měli nalitý asi měsíc a kapičky na strukách posledních 14 dní pravidelně. v den porodu byla protivná a šklebila se už od rána - asi měla bolesti??, mlezivo jí teklo po nohách skoro proudem, až jsem se bála aby jí tam něco zbylo :-D, kontrolovali jsme jí ten den každý dvě hodiny a večer v jedenáct při další kontrole bylo hotovo. Odrodila sama hříbě i placentu, když jsme přišli hříbě stálo a bylo olízané :-D Zvládlo to všechno během necelých dvou hodin :-D
Tak to jste měli super,že si kobča poradila sama.
Jinak kdby se muselo pomáhat,tak mám chytnout za přední nožky a potáhnout jenom když ona tlačí?
No nejsem vet, nechci tu radit ortodoxně nějaké bláboly.
Ale mě se osvědčilo kobylu fakt ten cca týden před termínem hlídat...
Odrozeno mám nějakých 11 hříbat a u některých by byl opravdu průser kdyby tam nikdo nebyl.
Většinou se do porodu nepletu, vyčkávám, ale jakmile nevidím i po 15 minutách pokroky tak tahám, vždy jen v době kdy tlačí klisna, když by bylo více lidí u porodu tak nekřičet, chovat se klidně ať se kobyla nestresuje lidma ale soustředí se na porod samotný. jakmile je hlavička venku z pochvy tak roztrhávám blánu co je přes nozdry.Když je hříbo venku tak pak hříbo většinou odtáhnu k hlavě matky ať si ho osuší v leže, aby si odpočinula. Po cca půl až hodině kobyla vypudí lůžko, které je lepší hodit někam do kýble a při návštěvě veta skontrolovat zda je celé. Vapuzení většinou probíhá v leže( jakoby druhej porod) tak bacha aby nezalehla hříbě pokud je třeba prvnička, rádi se při tom válej.
Hlavně žádnou paniku!!! Přeji hodně štěstí a málo dní hlídání...;)
Jo a krmila jsem lněné semínko před porodem.
haisovad
napsal(a):
No nejsem vet, nechci tu radit ortodoxně nějaké bláboly.
Ale mě se osvědčilo kobylu fakt ten cca týden před termínem hlídat...
Odrozeno mám nějakých 11 hříbat a u některých by byl opravdu průser kdyby tam nikdo nebyl.
Většinou se do porodu nepletu, vyčkávám, ale jakmile nevidím i po 15 minutách pokroky tak tahám, vždy jen v době kdy tlačí klisna, když by bylo více lidí u porodu tak nekřičet, chovat se klidně ať se kobyla nestresuje lidma ale soustředí se na porod samotný. jakmile je hlavička venku z pochvy tak roztrhávám blánu co je přes nozdry.Když je hříbo venku tak pak hříbo většinou odtáhnu k hlavě matky ať si ho osuší v leže, aby si odpočinula. Po cca půl až hodině kobyla vypudí lůžko, které je lepší hodit někam do kýble a při návštěvě veta skontrolovat zda je celé. Vapuzení většinou probíhá v leže( jakoby druhej porod) tak bacha aby nezalehla hříbě pokud je třeba prvnička, rádi se při tom válej.
Hlavně žádnou paniku!!! Přeji hodně štěstí a málo dní hlídání...;)
Jo a krmila jsem lněné semínko před porodem.
jojo semínko dávám také.
Samozřejmě pořád kontrolujem.Jinak díky za rady,takže kdyby se po 15 minutách nic nedělo nešlo jí to,tak ji pak můžu pomoc,tak to je dobré,že to vím. Už jsi pomohla 11 hříbátkům?Ty jo, super,tak já ještě ani jeden neviděla.No možná tak svůj porod toť vše.
Jinak a hned jak se to narodí,tak volat veta na očkování proti ochromě že?A matku také nějak naočkovat?
Doufám,že vše proběhne hladce a bez problémů.Také jste měli ty nervy,nebo to já jen tak zmatkuji?
Jo, jsou to nervy, nemohu říct že ikdyž mám tolik porodů kobyl za sebou tak se furt nervuju, jsou tam nohy, jde za nima i hlavička?
Hele v klídku, hlavně nestresovat...
Kobyla si podradí sama, pokud je v kondici a nebyla překrmována tak to jde samo-většinou.
Prožívám každičké narození nového čtyřnožce, a moc Vám přeji aby i ten Váš novorozenec přišel na svět v pořádku
Kobyla se neočkuje, jen hříbouš...;)
Jo a je dobré pupečník zadezinfikovat...Jinak safra, no instikt Vám taky hodně napoví...
Hříbě kopat nebude, leží vzhůru nohama - na zádech. Očkování proti ochromě nutné není, ale na druhou stranu je pravda, že ve stáji je vyšší riziko infekce než kdyby se prcek narodil na pastvině - je to infekce, která se do těla dostane skrz pupečníkový pahýl, takže pořádně desinfikovat a kontrolovat, jak pahýl zasychá! Marné není očkování matky cca 3 týdny před porodem (kvůli hříběti), ale to už jste asi prošvihli. Hříbě by se pak mělo do pár hodin po narození napít mleziva, s přibývajícím časem se zmenšuje prostupnost střevní bariéry pro protilátky, co jsou v mlezivu obsažené. Někdy je potřeba napoprvé hříběti pomoct s napitím. Jinak na internetu je dostupná spousta informací, nic vám nebrání v samostudiu a je lepší vědět co a jak dopředu než se pak ptát s prominutím na každou ptákovinu, kterou by ale budoucí chovatel měl brát za samozřejmou věc (typicky kdy zvedat nohy, kdy nasadit ohlávku, kdy ven atp.). Tak hodně štěstí, i když kobyla si určitě poradí sama
kedo
napsal(a):
jojo semínko dávám také.
Samozřejmě pořád kontrolujem.Jinak díky za rady,takže kdyby se po 15 minutách nic nedělo nešlo jí to,tak ji pak můžu pomoc,tak to je dobré,že to vím. Už jsi pomohla 11 hříbátkům?Ty jo, super,tak já ještě ani jeden neviděla.No možná tak svůj porod toť vše.
Jinak a hned jak se to narodí,tak volat veta na očkování proti ochromě že?A matku také nějak naočkovat?
Doufám,že vše proběhne hladce a bez problémů.Také jste měli ty nervy,nebo to já jen tak zmatkuji?
Nervy jsme měli strašné - už měsíc před porodem .
Nakonec kobyla (prvnička) porodila sama během 15 minut, dojeli jsme za ní a hříbě už stálo na nohách. Volali nám z ustájení, že rodí, tak jsme naskočili do auta a klepaly se nám ruce i nohy - ani jsme si po cestě s přítelem nic neřekli, jak jsme z toho byli paf.
Kobyla byla vždy ustájená pastevně - malá se narodila venku a asi za hodinu po porodu už běhala a máma se z toho mohla zbláznit - naštěstí se brzy unavila a tak se obě prospaly - na kobyle bylo vidět, že je úplně "hotová".
Myslím, že to zvládla tak rychle, aby se jí tam nikdo nemotal a nerušil ji.
Když je matka zdravá a v kondici, jde to opravdu jak po másle - není třeba ji nepřetržitě na směny hlídat. My jsme to plánovali dělat, ale nedala nám k tomu příležitost . Hříbě je to naše první.
didi
napsal(a):
Nervy jsme měli strašné - už měsíc před porodem .
Nakonec kobyla (prvnička) porodila sama během 15 minut, dojeli jsme za ní a hříbě už stálo na nohách. Volali nám z ustájení, že rodí, tak jsme naskočili do auta a klepaly se nám ruce i nohy - ani jsme si po cestě s přítelem nic neřekli, jak jsme z toho byli paf.
Kobyla byla vždy ustájená pastevně - malá se narodila venku a asi za hodinu po porodu už běhala a máma se z toho mohla zbláznit - naštěstí se brzy unavila a tak se obě prospaly - na kobyle bylo vidět, že je úplně "hotová".
Myslím, že to zvládla tak rychle, aby se jí tam nikdo nemotal a nerušil ji.
Když je matka zdravá a v kondici, jde to opravdu jak po másle - není třeba ji nepřetržitě na směny hlídat. My jsme to plánovali dělat, ale nedala nám k tomu příležitost . Hříbě je to naše první.
Jé krásné hříbátka máte.
Také se mi zdá,že kobylky na to potřebují svůj klid.Někdy je můžete hlídat jak chcete a nakonec se zajdete třeba jen vyčůrat a éjhle hříbek je už na světě.
No hlavně ať je vše dobré,také jsem vytřepaná,teď ještě jakš takš,ale jak to na ní půjde,to budou třepky.
Jen mám strach,že to na kobču příjde zrovna,když někde půjdu a bude rodit venku v tom sněhu,to pak nevím co dělat.Mám ji totiž pořád venku,jen na noc box.Nerada je totiž zavřená.Jak vy to pak řešíte?