Kráásné hříbátko! Koukám teď na všechny diskuze a fb, jak mají všichni hříbátka..nádhera.
Jinak dávám si kafčo na probrání, pak jdu ke známému pro auto, půjčí nám ho. Je to plyňák, takže náklady na cestu třetinové a navíc je větší než naše, takže víc nabalíme a kluci budou mít stále pohodlí. On v tom vozí vše možné, takže mu ho nezašpiní.
Cestou se stavím hodit seno Betty s Beníkem, ale Usu nechávám dnes doma. Leje tady, je hnusně. Večer jsme byli na veterině, nám expert fabby si narazil někde nohu a pajdá jemně na přední..super před výstavou, co? Tak má nějaká analgetika zatím. Taky měl Darés prošlé očkování, takže jsme je byli přeočkovat. Před námi byl pejsek chudáček na operaci. Běžel po louce a prořízl si nohu o rozbitou televizní obrazovku ..... lidi jsou dili, co vše vyhodí. Takže tam zašíval ovčáka, naštěstí neměl přefiklou šlachu, ale bylo to tak tak...
Co se fundláků a soužití týče, tak Fabby s Darésem jsou nevlastní bráchové..mají stejnou mámu... a jsou od sebe dva roky. Ale První britt měl k sobě syna Andyho a když nám ho někdo otrávil, tak pak roky měl syna Dannyho.... takže všeobecně nebývá problém se soužitím dvou psů nf. Většinou se na sebe dost fixují a mají se rádi. Problém je přinést už dospělého do smečky, ale to je všude. Známá třeba měla fenu a jejího syna a vzali si asi tříletého psa pak chovného. Tam je museli mít oddělené. Prostě to byli dva dospělí samci a ještě tam měli fenu a to byla vždy bitka, když se náhodou dostali k sobě. To nefunguje. Ale většinou když je dospělý pes a vychová si štěně, tak i když vyroste, tak si nějak ujasní hierarchii, respektují se a mají se rádi.
No nic, já valím pro to auto, ještě use nachystat seno na okraj seníku, aby máma mohla jen vidlemi shodit. Bude se o ni starat. Jestli bude zítra lépe, hodí mi ji ke koním.
Tak přeji hezký víkend. Pá
No jo Luci, asi to mamce nevyslo s tim ze tata se synem meli podobnou povahu. Adamek se jevil jako dominantnejsi a mamka tedy mela Sofiinu volbu. Burecek byl chovny, Adamek ne tak ikdyz milovala oba tak zvitezil rozum, ze by treba nerada prisla o chovnyho psa. Pritom nez Adamek dospel tak to byla moc mila dvojice.
To vidim i u koni ted, Genko je u nas uz pres 14dni a s mladyma kobylkama to maji vyresene ale s Mimi ne. Oba jsou dominantni. Pamatuji z minule staje na 20ti clenne stado, kde vladnul valach holandsky teplokrevnik. Potom prisli novi majitele valaska a zustali tam rok. Za cely rok si to ti dva valasi nevyresili uplne. Jeden mel jednu skupinku klisen a druhy dalsi a stejne se obcas pekne dorvali. Vic nez Mimi a Genko, tam byly boule a obcas neco natrzenyho. U nas zatim - zadny zraneni nastesti.
Ale je fakt ze ti foundlaci jsou k sezrani a vubec si je nedovedu predstavit ze by mely aspon gram agresivity.
Ale nevim, nemam s nima zkusenosti, nektera zvirata vypadaji roztomile .... treba me se moc libi hyeny a ta jejich drzticka k zulibani. No, to bych si asi dala kdybych se k nim priblizila pro pusinku
Skoda ze nemuzu mit slepky, mam to ke konim preci 10km a ke slepkam bych musila brzo rano otevrit a vecer zavrit porad plus minus ve stejnou hodinu. A to mi nevychazi.
Nedavno mi zebricky udelaly v hrnecku mlade, tak jsem si rikala ze pockam az trochu povyrostou aby byly videt a pokusim se je vyfotit v hnizde. A ono bylo jen jedno mlade a tak jsem prijela od koni a syn povida-mlade vylitlo. Jak bylo jen jedno tak vyrostlo 2x rychleji nez kdyz jich meli pet. Tak mam prd a ne fotku mladat v hnizde. Uz jsem je musila zavrit do klece protoze je obcas moc pekne a my nemohli na terasu. Tak nadavaj. Ale rozhodla jsem se u koni postavit velkou volieru tak od kvetna je odvezu tam. A pak na zimu zas domu tak to ted museji chvilku vydrzet.
Lidi co hazej sklo v prirode bych poslala aspon na dva mesice na verejne prace v parcich a tak, ja nevim ze jsou taci co nemaji aspon trochu respektu a odpovednosti. Ja to taky vidavam, u nas je vesnice cista a jsou tu i pekne cesticky a pak jednoho dne se jde s konma po zname ceste a tam najednou takova skladka, tramy s hrebama, rozbity sklo. To si obcas parchanti vyjedou z dalnice, vylozej to klidne doprostred cesty a vybec je to nerusi ikdyz je to takove pekne zakouti.
bospor
napsal(a):
http://www.equichannel.cz/jakou-pravdu-skryvaji-prirozena-kopyta-zdivocelych-koni
Diky Ivo za pekny odkaz. Jasne zit v naproste svobode neni vzdycky stoprocentni vyhra. Jeste si prectu predesly clanek jestli tam pisou treba zda si ti kone z pouste na to utrpeni zvyknou...jak se rika ze i clovek si zvykne na vsechno, nebo zda se dozivaji nizkyho veku...
Takze porad plati ze prostorne,elasticke chodidlo s pekne vyvinutym strelem by melo byt pro vetsinu koni v Evrope mimo horskych oblasti, idealni.
Ahojky, tady řvou ptáci a poprchává. Náš kanár se ráno probudil a tak krásně zpíval. Zítra ráno se jedu podívat za miminem.
Achulko - nepsala mamka nějakou povídku do časopisu? O doginkách? Kdysi jsem o Buráčkovi četla a nějak mi to utkvělo v paměti. Bylo to moc krásný.
hyblerovahela
napsal(a):
Ahojky, tady řvou ptáci a poprchává. Náš kanár se ráno probudil a tak krásně zpíval. Zítra ráno se jedu podívat za miminem.
Achulko - nepsala mamka nějakou povídku do časopisu? O doginkách? Kdysi jsem o Buráčkovi četla a nějak mi to utkvělo v paměti. Bylo to moc krásný.
Dekuji za mamku Helo, jo psala. Bylo to "Jak se zije s dogou". Baruska byla jeji posledni dogina, ta ji jednou porazila tak ze mela sroub v noze a pak si uz na mladou doginu ze zdfr. duvodu netroufla takze delala lvicky. (petit lion chien). A potom dostala ovcacku -Achulu. Jsem rada ze se Ti to libilo. Bohuzel knizne to vydat neuspela.
Byla z toho cítit velikánská láska ke psům.
To je škoda. To je veliká škoda, doufám že to máte někde schovaný :)
Jezevčice odešla před vánoci a naháč vedle ní byl na týden na hlídání. Vidíš neznáme se, ale tohle se mi opravdu strašně líbilo.
Markét,taky zdravím,tak Nevada už jezdí s klučinou,jo?
To je dobře,
bude Vás aspoň na vyjížďkách víc a užijete si spoustu krásných zážitků a legrace.
Markét,to,že se děckám v zimě ke koním nechce jim neměj za zlý,my taky v zimě nejezdíme,
jen když je nějákej den pěknej,ale těch je mezi mrazama fakt málo,a aby člověk klepal celou dobu kosu,
nás hned zebou nohy a ruce a je po romantice.
Včera teda zima podle kalendáře nebyla,ale my s Járou skoro mrzly,
normálně jsem měla teplý zimní boty a byla mi zima,
Jarče zase byla kosa na obličej,když se jelo,no,hlavně že má doma takovou krásnou flísovou kuklu,tu si klidně mohla vzít,ale něják jí nedošlo,že jí fakt bude potřebovat.
Ivčo,hříbek je nádhernej,
to je nějáká ponička větší,tak asi něco jako Monďásek,viď?
Markét,o těch skládkách mi ani nemluv,
tady jsou skoro všude,je to opravdu hrůza,
a nejlepší je,že město zrušilo kontejnery,
nemaj prej na ně peníze,
z tý politiky naší vlády mi je opravdu někdy na zvracení.
Jarča mi přijde nějáká přimrzlá už tady,
ale ono to na dvoře nefouká,tak se člověku zdá,že taková zima není,ale vyjede člověk na ty planiny a je kosa jako blázen,to dělá ten vichr.
Byla jí taková kosa,že na chvilku vždycky sesedla,a buď šla pěšky,nebo mi připnula Monďáska na vodítko Fousovo,že jsem ho vedla já,a ona běhala po louce,aby se zahřála.
Ale kratší okruh jet nechtěla,tady jsem jí ukecávala,abychom to šmikly horem,že je to blíž dom,ale nee,nechtěla.
Jéé,Markét,taky by se mi v Mongolsku líbilo,ty nekonečný pláně.....
A můj nesplnitelnej sen-projet se třeba na Ukrajině,nebo prostě v nějákým území člověkem moc nedotčeným,Canada by taky nebyla marná,
ale jen na Moruš,
s jiným koněm bych si to neužila,
nebylo by to ono...
Takže sen...
Jeje, dalsi podobny snilek Jarusko. No jo, je nas lidi vsude moc, vse zastaveny, vsude beton asfalt, jen asi lidi v horach maji to stesti mit prostor. Ja se kolikrat divim tem cizincum jak sem kazdym rokem pribyvaji, kolikrat jsou to lidi z pousti, hor a prijedou sem do mest a delaji podradne prace myslic ze zde najdou stesti. Ze pry jsou chudi a chteji pomoct rodinam. No tak oni maji tam u nich doma jine informace ze jako v Evrope litaj peceny holubi do huby a je pravda ze oni ziji v podminkach kde nemaji sprchu a teplou vodu a tolik toho zbozi na regalech ale....indiani z pralesu ci hor, pakistanci, arabi, cernosi, ja jsem s par lidmi promluvila a zjistila ze oni se vzdavaji toho nejcennejsiho,ze zase v jinych vecech tam jsou svobodni, v takovych kazdodennich malickostech, ze zanechavaji sice nepohodlny ale za to poklidny zivot bez stresu, zakazu, poplatku,obihavani uradu za kazdy prd a - ano,problemy s odpadkama,boze co se s tim nadela, tolik poplatku a omezeni ze prave to vede k tomu ze to lidi vozi nekam na divoko. A my, Evropane v blahobytu o jakym se nasim babickam ani nesnilo, snime o tom prasknout nekam do bot, kde nejsou observacni kamery, kde muzeme zastavit tam kde nas zastihne noc a rozdelat ohen (to tady v Belgii nemuzes v prirode). Kdyz Ti Jarusko reknu ze je tu par lesiku, ty jsou ale oploceny a tam kde ne -tak je zakaz sbirani hub a ostruzin a cehokoliv, tudiz ja kdyz chci jit na houby poradne, tak musim cca 80km, tak to omezeni pocituju docela fest.
Moje mamka se taky vzdala blahobytu v panelakovym byte a sla na venkov, kde netece tepla voda a neni koupelna ale mela tam prostor pro doginy a klid.
A propos dekuji Helo za mila slova, to potesi, ano, ty psy milovala a v zacatcich byla jednim z prukopniku ukazat lidem ze psa lze vychovavat jinak nez jen drilem,na bazi kamaradstvi. Jeste si pamatuju pred cca 30ti lety, kolik mytu panovalo kolem psu, kolik psu zilo pouze na retezu a ze se s nima nesmi chodit na prochazky protoze tim psa naucime se toulat a-podobny hovadiny. Tak to uz snad mimo vyjimky neexistuje. Tak bych jen dodala ze ac mame pocit ze je to horsi a horsi, tak preci jen obecne vidim kolem ze se lide konecne chovaji k zviratum mnohem lip nez driv.
hyblerovahela
napsal(a):
Byla z toho cítit velikánská láska ke psům.
To je škoda. To je veliká škoda, doufám že to máte někde schovaný :)
Jezevčice odešla před vánoci a naháč vedle ní byl na týden na hlídání. Vidíš neznáme se, ale tohle se mi opravdu strašně líbilo.
To je moc krasna fotka, tolik chlupacu pohromade- rodinne foto.
Tak to je Jaruska odvaha i v takovy zime -pokracuje poctive ikdyz ji nabizis zkratku. To nevim zda by moje deti taky odmitly - spis by hned souhlasily. Ikdyz... synacek se mi zakoukal do Zuzanky co ma u nas Genka. Ona je to moc mila holcina ale kdybys Jarusko videla jak se ted muze pretrhnout ze chce se mnou ke konim. A maka. A protoze ji tam vozi mamka a my to mame taky daleko takze jsou decka v odvozu zavisli na me- tak mam zatim vsechno pod kontrolou a jen vyuzivan one magicke sily k tomu ze mam ted dvojnasobnou pomoc u koni.
Tady je taky hnusne ale aspon sprchlo. Cely tyden je zima, ve ctvrtek hnusny ledovy vitr ale ani kapka tak ted je sice zamracino ale aspon neco spadlo tak snad nebude sucho jako jsme meli v loni. To by bylo zas malo sena. Ja dostavala od sedlaka suchy seno a uz mu doslo takze mi privezl silazovany. Mela jsem strach ze tohle se musi rychle zkrmit jinak zacne plesnivet a ze mam jen 4 koniky a on rikal-neboj, to zkrmis a opravdu, uz ho tam mam pres tejden a nikde zadna plisen. A konim chutna.
No a ted Vam povim co mi vcera provedla Mimi a klidne me muzete sprdnout, treba delam kravinu. Jak chodime na tu jednu obrovskou louku s lesikem, tak tam kone poustime na volno a paseme. Vzdycky je tam nechavame nejmin hodinu. Pak je pripneme a jdeme zase domu. Kdyz tam jdu s Mimi sama tak to samy. A vcera prisla navsteva ze jedna holcina se chce povozit-vzivote na koni nesedela. Tak jsem mela Mimi na voditku na ohlavce a ze ji budu samozrejme vodit, tak jsme sli ven. Nechtela jsem brat velkou cestu, kde se jde lesikem, pak po uzkych cestickach, tak ze ji odvedu na louku. Dosli jsme tam uplne v pohode , ja pak Mimi pustila se napast. Jen se tam nechtelo nikomu v ty zime cekat hodinu, tak jo, jdu pro ni. A ona-"a to ne, nech me nazrat" a poprvy se nenechala chytit - a zdrhla mi. Odklusala. Tak mi za ni a ja ji slibovala ze teda za tohle si makne na lonzi (ona lonzovani nesnasi). Myslila jsem ze bude doma a ona-na dalsi louce , ktera byla oplocena si nasla vchod a pasla se. Tam mi doslo ze proste vse byla moje vina, ze to zvire bylo vlastne uz navykly na urcity rad a ten jsem porusila ja. Jako kdyz nekoho pozvete do restaurace, jak prinesou polivku-vy uz ho tahnete pryc....no a na ty druhy louce se nechala pripnout na voditko uplne normalne. Jak jsem nejdriv slibovala ze dostane vynadano-tak jsem ji nadavat nemohla. Rikala jsem si ze zas kdyby ta kobyla opravdu chtela-tak ji tam honim jeste ted...a pak holcinu jsme zase vysadili a dosli jsme s Mimi v pohode domu. Tak ja nevim, mela jsem ji potrestat, nebo mam ji stopnout tu radost na ty louce priste? Mne to pripada ze proste v tomhle mela pravdu ona. Ale ja jako clovek taky, samozrejme. Akorat teda priste pokud pujdem na louku tak uz nikoho neodvedu tak brzy.
Markét,tak to je dobře,že synek maká a zároveň si utužujou vztah s holčinou,
to mu fandím,
to bude paráda,až budou spolu trávit čas v sedlech nádherných koní a povídat si a prostě žít ten život spojenej s těmahle krásnejma tvorama.
A fotička by nebyla?
Míšo,to je krásná fotka Punti v zápřahu,
určitě i Punťa je rád,že má spolutahouna,
oni rádi tahají,když jsou dva,
fakt jim to moc sluší.
Tak aspoň vidíš,že se má dobře,a hlavně že jsi ho dobře vychovala a naučila všemu,co bylo potřeba,to zahřeje na tom srdíčku...
My se chtěli jet dneska projet všichni,ale pak jsme si to rozmysleli,páč nedaleko bylo vidět,že tam prší,tak jsme to nechtěli pokoušet,no,ještě že jsme nejeli,za chvilku se rozpršelo i tady,
to by nás bejvalo spláchlo taky,tak jsme se chtěli jet podívat za Legiškem,
ale oni už měli něco naplánovanýho,tak hold to snad vyjde jindy.
Díky Jaruš i Helčo
Už jsem nedočkavě několikrát denně kontrolovala mail a včera konečně přišli Už semnou včera nic nebylo, protože jsem celý den koukala stále dokola na ty fotky
Helčo štěndo je nádherné
U nás dneska celý den střídavě sněží. Chvíli sluníčko, chvíli chumelenice, ale zima je pořádná.Ráno když jsem jela na sedmou do práce bylo -2°C
Tuhle fotku jsem našla na netu, jsou to koně nové majitelky Punťi. Punťovi závidím, až se půjde vykoupat do moře
Míšo nádhera :)
Díky za mimi. Je tak sladká a jako super chovatelé. Punťa bude makat v páru a bude tam mít kámoše. Nebude mu smutno. Tobě je moc smutno viď?
Dala si mu suprovej základ, může tě těšit jakej koník z něho je.
Jaruško tady před chvilkou sněžilo fůůůj a vítr - chtěla jsem jít jezdit a nic.
nechci to zakřiknout ............
Lálině se v kopytě otevřela dutina jak kráter a nekulhááááááááááá. Zarašplovala jsem to. Měla bouličku na rohovině ze strany a já se ptám kováře proč to má? Asi se někde uhodila ...... Prdlajs abces jak ................... vůbec jí to nehřálo, kopyta udělaný. Najednou začala ve výběhu lítat a vyhazovala jak tydýt. Říkám mámě - sleduješ to? Doma jí čistím kopyta a tam v chodidle kráter. Prdlo to a hotovo. Musel to být nějakej šutr a putoval tam zřejmě. Starosta nám vysypal díry na cestě ostrým štěrkem. A nedá se to obejít. Mazec.
Jéžiny,Helčoo,ta je sladkááá,
a jak sis jí vybrala mezi těma dvěma stejnejma,
nebo nebyly úplně stejný?
Míšo,no to Ti řeknu,si myslím,že si Punťa určitě moře bude jaksepatří užívat,
koukám,že majitelka sbírá jen samý tyhle puntíkovaný koně,
jsou moc pěkní a krásně se o ně stará,
to je na nich vidět.
Tady je dneska zase zima,jak někde sněží,tak tady to je studený strašně,
šmarjá,už aby bylo teplo.....
No Jaru ona nelítala, ale najednou jeden den začala bejt veselá. Večer koukám na kopyta a tam díra. Jenže ona je děsnej tvrďák. Nedá na sobě nic znát. Kulhala, ale to kopyto jsme strouhali a nic - jinej koník by dělal bordel že ho to bolí. Ona ne.
Štěně je nejkrásnější z celého vrhu.
http://www.labheartbreaker.dk/Hundene/Match/Match.htm - doufám že bude po dědečkovi
Zdravim kochacky, jak je u vas v nedeli?
Miso, tomu Puntovi to slusi tak jsem moc rada ze se ma dobre. A ze ty lidi jsou fajn je videt ze dodrzeli slovo a foto poslali, tak se tady ten prodej vydaril. Vsak vime, nekdy se dozvidame smutne historky a tak potesi kdyz se dovidame jak se milacek dostal do dobrych rukou.
U more to musi byt parada. Tady take nekteri konaci vyrazi k mori. Ale pry to bylo takovy volny driv, plaz urcena, kde se s konma muze a bylo to. Dnes to je omezeny tak ze konika musime ustajit ve stajich tam na to pripravenych a jsou hodiny rano a vecer kdy se muze cvalat po plazi. Vsechno do puntiku organizovany a drahy.
jaruska
napsal(a):
Markét,tady je v neděli zima,
a fučí to zase ledový jako z mrazáku,
to je hrozný to čekání na to teplo...
No to je na houby s tím mořem,to Ti řeknu,
to já myslela,že je to volnější...
Tady je taky Jarusko zima. Ted jak jsou velikonoce tak mame volno a ja se tesila co prace nadelam a houby. Clovek je rad ze si chvilku pohraje s konikama a pak honem domu do tepla. Pritom kdyz bylo nadherne tak zas malo casu, decka ve skole, ja celej den v kovarne. NU, jeste mame jeden tejden k dobru, tak bych si moc prala slunicko a teplicko
Jinak tady u nás je počasí pravý aprílový sněží, prší, fouká, chvilkama slunce, no prostě hroznej blázinec.
Už jsme nemocný všichni. Gábinka se osypala a rozjeli se jí neštovice a zbytek má chřipku včetně mě, takže u nás jsou letos Velikonoce opravdu veselé Teď jen čekám, aby ty neštovice chytla i Vendy, ať to máme za sebou a snad už bude klid
janahol
napsal(a):
Ahojky,
holky poučte mě, jak je to s náušákama při klusáckejch dostizích Všimla jsem si, že je jezdci koníkům vždycky před cílovkou strhnou dolů, je to pro koníky nějakej naučenej povel na zrychlení, nebo proč se to dělá? Teda ne že bych se chystala na závody
ale zajímá mě to
ty uši jsou silný a občas i vevnitř gumový a ještě v nich můžou bejt molitanový špunty. ty se nacpou koni do uší a těma návlekama přikrejou a utěsněj. celý to má co nejvíc omezit zvuk. tzn vzruchy a pak když má kůň v cílový rovině vydat co největší výkon, tak se to celý strhne. koník uslyší najednou všechen ten cirkus a pěkně ho to nakopne a on vyrazí dopředu. je to vlastně místo biče protože rozhodčí počítají rány a nadměrný použití se trestá. jindy zas je kůň nervní a tím, že se mu utlumí zvuk se trochu uklidní. je to kůň od koně. je to skoro totéž jako klapky u kočárových koní.
nebo taky někdy se to používá jako ochrana proti létajícím kamínkům. občas je to nářez
aby dostihovej klusák předvedl všechno co umí, tak se musí vymejšlet a zkoušet co snese a co mu vadí. kam by se mohl kopat, aby se mu včas daly kamaše nebo jiný porychtuňky. je spousta různých pomůcek a udělátek a každej kůň potřebuje něco jinýho. občs je to maturita a na nekterý neplatí nic
takový špunty jsem zkoušela i na honzu, ale nezabralo to
zrychlil pěkně ale po pár metrech usoudil, že se vlastně nic neděje a závodění se vyprdnul
podruhý ještě míň a pak jsem to zahodila.
achula
napsal(a):
Tady je taky Jarusko zima. Ted jak jsou velikonoce tak mame volno a ja se tesila co prace nadelam a houby. Clovek je rad ze si chvilku pohraje s konikama a pak honem domu do tepla. Pritom kdyz bylo nadherne tak zas malo casu, decka ve skole, ja celej den v kovarne. NU, jeste mame jeden tejden k dobru, tak bych si moc prala slunicko a teplicko
Markét,Vy máte ještě týden prázdniny?To se máte,tak si to užijte,doufám,že budete mít hezky.
Jejda,Janí,to mě mrzí s těma holkama,jak se to na ně na chudimy sesypalo,
tak moc přeju,ať jsou brzo zdravé.
To jsem taky nevěděla s těma ušima,že se to takhle dělá těm klusákům,no vida,zase je člověk o něco chytřejší,díky,Ivčo taky.
Tady je dneska nádherně
,sice voda byla zamrzlá,ale teď už je kráásně,
a vůbec nefouká.
Ahojky
jjo já v roce 1997 - našla jsem ji když jsme s rodinou prohlíželi fotky. Jako pobavila jsem se.
Tady má Tomas právě ty uši s gumovejma vložkama. Nejhodnější hřebec jakýho jsem poznala. A taky nejhorší půler v dostihu. Vlála jsem za ním jak hadr na holi.
Monďásek sleduje dění na poli,klucí se tam snažej odlovit psa,kterej jim utekl už asi ve čtvrtek,a do tý doby není o odchycení,už okusil volnost a nedá se k němu vůbec přiblížit,ani páníčci.
Jaruško, já nevěřím vlastním očím. On vypadá líp jak v mládí. Strašně se teď zvetil. Je to foceno před 2týdny. Ona se mu mamka strašně věnuje. Koupila jim pytel slunečnice a celou zimu jim dává 60g do jídla. Obsahuje to vitamíny a olej.
Dělá mu to strašně dobře. Kdo by před lety řekl že se koním bude dávat slunečnice. Něco ptáčkům do krmítka, něco koníkům. A ještě teda kombinujeme s tím ostropestřcovým olejem - v akci 110kč za 2litry. Dvě lžíce denně. Jeden den slunečnice, další den olej. Jako leskne se jak ............. A taky jsme ho začaly s mamkou na ven dekovat jak byla zima. V těch 17ti už není ta termoregulace jak bývala. Je to miláček.
Je fakt v nádherný kondici,opravdu bych mu ten věk nehádala ani omylem.
Já jsem taky Moruš dala deku,
je to přesně tak,jak píšeš,Helčo,čím bude ten koník starší,tím ta regulace bude horší,a navíc je Moruš už napůl vylínaná a jak tu foukal ten ledovej vichr,tak to člověk na tom koni vidí,že by radši zalezl někam do tepla,neklepala se,to ne,
ale fakt mi něják přišlo,že by prostě potřebovala před tím ledovým větrem chránit,
ono to tu opravdu fučívá celičkej den,
oni se schovají jen na chvilku,než sežerou seno,a pak hajdy na otevřený prostranství na travičku,a tam to do nich fučí,
nejsou tu stromy,domy,nic,co by ten vichr zastavilo...
Tak to je skvely, mame tu uz dve klusacky zokejky. Jsem Helo nevedela ze Ty taky. Fotky jsou nadherny.
Vse nejlepsi Pierotovi k narozkam, tak on je v beranu. Tak to bude vyhravat. Ten polibek je uzasnej, oni maji oba zavreny oci, kdyby byla nejaka soutez fotografii momentu, tak ziskas Jarusko cenu. Fakt . Uz jich mas asi tolik ze by to vazne stalo za to udelat obrazkovy pribeh.
Jo Jarusko mame jeste tyden a pondeli zacalo destikem. Ted uz neprsi ale je pod mrakem a trochu vic tepleji ale zadna slava. Aspon nefouka, me vitr vadi a to tu byl takovej ledovej, to je hnus. Tak aspon poporoste travicka. Soused vedle ma uz pro kravy nadhernou, vzrostlou ale uz mu ji nezavidim jako loni. Na tohle pustit tedka kone-tak o ne prijdu. No a v lete budu osekavat remizky kolem.
Jani, kuraz, mas to ted s holcinama tezky tak snad si to vyberou vsechno a budou pak porad zdrave, nekdy to tak byva ze si decka jedno obdobi odstonaji a potom jsou uz cely zivot fit.
To je minulost :) Achulko
Jaru přesně - ruce nám to neutrhne a když člověk vidí jak pod tou dekou ten koník tak nějak ožije tak proč mu ji nedat.
Lančounek ji taky dostává když vidím že je jí zima. Nejsem blázen a chci aby se mnou ještě dlouho byla. Sama mám artrozu v prstech a vím jak mi je teplo příjemný v mraze. Nemluvě o větru a změnách počasí.
Ja deku nedavam zatim, mam mlade kone a taky u nas je to pocasi celkove teplejsi nez u vas. Sice nezastavam vyhranene nejake nazory, porad se ucim ale Iva jak mi sem dala odkaz na ty zdivocele australske kone, tak to mi dalo hodne premysleni, - ze ne vzdy svobodny kun odolava hrave vsem prirodnim podminkam. A ze nejde jen o nejslabsi jedince ale celkove zdrave kone, kteri take trpi. A ano, nejlepsi je umeni se vcitit do kazdeho kone a poznat na nem co momentalne potrebuje a ulevit mu. Nakonec, ja ac narozena v Cechach, ktera by mela byt zvykla na zimy, - tak ja je tak nesnasim a zjistila jsem ze naopak dobre snasim letni stredozemni teploty kolem 40ti stupnu. Tady je porad vlhko coz je pro mne nejhorsi varianta. Tak verim ze i kone to maji podobne.
achula
napsal(a):
Tak to je skvely, mame tu uz dve klusacky zokejky. Jsem Helo nevedela ze Ty taky. Fotky jsou nadherny.
Vse nejlepsi Pierotovi k narozkam, tak on je v beranu. Tak to bude vyhravat. Ten polibek je uzasnej, oni maji oba zavreny oci, kdyby byla nejaka soutez fotografii momentu, tak ziskas Jarusko cenu. Fakt . Uz jich mas asi tolik ze by to vazne stalo za to udelat obrazkovy pribeh.
Jestli Markét myslíš obrázkový příběh jako opravdu obrázkový,jako malovaný obrázky,tak to já bych rozhodně udělat nemohla
,neumím vůůbec malovat,
na to by se koukat nedalo.
achula
napsal(a):
Ja deku nedavam zatim, mam mlade kone a taky u nas je to pocasi celkove teplejsi nez u vas. Sice nezastavam vyhranene nejake nazory, porad se ucim ale Iva jak mi sem dala odkaz na ty zdivocele australske kone, tak to mi dalo hodne premysleni, - ze ne vzdy svobodny kun odolava hrave vsem prirodnim podminkam. A ze nejde jen o nejslabsi jedince ale celkove zdrave kone, kteri take trpi. A ano, nejlepsi je umeni se vcitit do kazdeho kone a poznat na nem co momentalne potrebuje a ulevit mu. Nakonec, ja ac narozena v Cechach, ktera by mela byt zvykla na zimy, - tak ja je tak nesnasim a zjistila jsem ze naopak dobre snasim letni stredozemni teploty kolem 40ti stupnu. Tady je porad vlhko coz je pro mne nejhorsi varianta. Tak verim ze i kone to maji podobne.
Markét,já jsem to samý,zimu nesnáším a vedra mi absolutně nevaděj,
spíš vyhovujou,
fakt mám radši + 35 než -10.
jaruska
napsal(a):
Jestli Markét myslíš obrázkový příběh jako opravdu obrázkový,jako malovaný obrázky,tak to já bych rozhodně udělat nemohla
,neumím vůůbec malovat,
na to by se koukat nedalo.
Ne malovany ale fotograficky. Tvoje kone delaji takove grimasy ze by se k tomu vzdycky napsal nejaky trefny text. Treba jako Morus kdyz se smeje nebo ziva,nekdy udela takovy skleb ze to vypada jako by nadavala postakovi ci sousedce. A jak fotis vsechna zviratka, tak by to dalo na takovy dvorni pribeh. Pro deti.
tak já teda horko snáším blbě radši mám zimu, ale ne sníh
dneska se mi to líbilo chladno a sluníčko
byli jsme na návštěvě. barča se ve městě chovala vzorně
kuba byl taky v pohodě jen se občas zakoukal na pobíhající psy, ale nehysterčil a majitelé měli psy pod kontrolou
To je krasa,konici ve meste. My mozna vyrazime v zari, az bude nedele bez aut.
Dneska prselo,takovy ten letni desticek,co bubnuje do strech, ten mam rada. S Mimi jsme si zopakovali zase zacatky.
Vlacime ale to by si musil nekdo na tu paletu sednout, tak jsme jen "hladili"...
Nejdriv nachodila par kolecek jen ustrojena, to slo ale jak jsme ji zaprahli,- nechtelo se ji. Tak nejak se bala, ten kocarek z leta jaksi nezapomnela. No ale ukecali jsme ji.
Po praci dostala odmenu, 2hrste granuli, jejda ty uz dlouho nemela. Nu, v zime nic nedelali a ted holcina, jak se pristehovala, tak privezla zbytecek v kbelicku.Ale ze taky ted jeste nic nedela, tak pouzivame granulky jen jako odmenu. Tak snad to bude Mimi trochu motivovat. Potom jsme zapadli do sedlovny ke kaminkum, uvarili kafe a polivku a pekne si s detma pokecali. Potesili me ze nespechali dom k pocitaci nebo TV. Ja myslim ze za to muze ten romanticky dest jak bubnoval do plechove strechy......'.
P.S. ano, Mimi ma jezdeckou uzdecku, koupila jsem postroj na trhu za babku ale bez uzdy. Na to uceni-dobry.
Ivo, to jsou kouzelna telatka....se mi trochu zastesklo. Tady vidis jen bily nebo bilocerny ohromny, osklivy masny kravy, BBB (Bleu-Blanc-Belge)
Ahoj ženský,
tady dneska taky pérší,
ale bylo potřeba,aby rostla travička,na tom hektaru ty 3 koně to stačej dost vypásat,že tam nic není,když neprší.
Ivčo,Barča je šikovná,no má perfektního učitele,našeho Pierota v terénu se chovat taky učil Feldon,ten se nikde ničeho nelek a nebál,tak Pierot to postupem času okoukal,vaděj mu jen takový ty černý plachty přes cestu,nebo když někde něco leží na zemi a vlaje to,tak je potřeba ho připobídnout,a on to pak přestane řešit.
Nebo nemůžu zapomenout,jak jsme poprvé vzali Pierota na bitvu do Libušína,Olda byl připravenej,že odjedou kosmickou rychlostí po prvním výstřelu z děla,jenže Pierot sebou jenom škubnul,pak se podíval na Feldona,a když zjistil,že se Feldon v klidu pase,i když se střílí z děla,tak to přestal řešit úplně a minule jsem se musela fakt smát,když jsme tam byli ještě sami bez těch známých a stáli jsme kousíček od děl,tak jedinej Pierot to vyřešil tak,že si položil hlavu na Oldovo rameno
a pospával,zatímco kolem dokola lítyly salvy,že i já jsem se kolikrát tak lekla,že to bylo hrozný,
a on si v naprostým klidu užíval,že nemusí držet tu svoji těžkou hlavu.
Takhle tam lítá Dituška,když si bereme všechny ostatní koně vena ona tam zůstane sama...
Z toho Kubína mám obrovskou radost,
že důvěřoval Terce a nezlobil
,to by fakt bejvala byla obrovská škoda,kdyby takhle bláznil pokaždý,jenže on je taková zvláštní citlivcá povaha,tak by se mu člověk nemohl ani divit, po tom zážitku s tím psem,
ale s Terkou on se cítí bezpečně a věří jí i po tom incidentu,
kdyby na něj sedl někdo jiný,určitě by zlobil....
Dituška se pak vždycky uklidní a přestane lítat,ale pořád řehtá.
Telátečka jsou náádherný,
jéé,to si tu vždycky povzpomínám u těch fotek,
stejská se mi po tý práci...
Ráno sice nefoukalo,ale než jsme se vypravili,tak se rozfoukalo,ale nebylo to studený,bylo to takový příjemný.
Markét,Mimi je moooc šikovná,
a moc jí to sluší v tom postroji,a ta holčina,to je ta,jak se tam přistěhovala?
Markét,mě se líběj i ty ošklivý bíločerný krávy,fakt,oni zas tak ošklivý nejsou,jsou právě krásně macatý.
Tady se mi líbilo,jak letěj ty 2 ocasy.
Tohle je malej vodní příkop,dali i ten velkej,ale to se mi nepovedlo fotnout.
Zajeli kjsme se podívat,jestli má Královická hospůdka otevříno,nevěděli jsme,jestli otevřou,když byly Velikonoce.
Moruš jsem včera musela uvázat na druhou stranu,páč tady,jak bejvá uvázaná,tak jí tam přidělali tu břízku s těma vajíčkama,no a samozřejmě Moruš hladová,
tak jim hned za ten stromeček zatáhla,že popadaly všechny vajíčka,
ještě že jsou z umělý hmoty,
tak jsem je posbírala a musela jsem jí uvázat z druhý strany,kde na milej stromeček nedošáhla.
Jo,zapomněla jsem napsat,že bylo otevříno a mile nás pohostili.
Tady si vždycky přeju,aby jel vlak,když jsem s Moruš pod tím mostem,to by byl sice rachot jako blázen,ale zajímalo by mě,co by na to Moruš,j
sem přesvědčená,že by to neřešila.
Takhle je naučemej Fous,že musí vyskočit,aby ho Jára mohla připnout přes vesnici na vodítko.
Krasny fotky Jarusko, mame tu podobny most a Mimi uz vlak zna a dobry ale kobylky znaji vlak trochu z dalky, tak taky nevim co na to kdyz budem zrovna pod mostem a vlak pojede. Akorat obcas beru s Mimi i cestu vedle koleji a taky cekam co se stane az vlak projede. Jelikoz je to hned za stanici tak rychle neprofici a rychliky tudy nejezdi. Ona je takova ze kdyz se nahodou boji tak ji staci vzit u huby a uklidnovat a mluvit na ni a ona uveri a rychle se sklidni. S mladyma tohle budu delat pozdeji az v ty hlave trochu vyzrajou a budu znat lip jejich reakce. Sice s nima hodne chodime ven ale porad jsou to hribci a mohou prekvapit. Akorat se usmivam, jak obcas lide uci kone chodit pres plachtu, nase Achula jak vidi plachtu na zemi,hrrr na ni a uz po ni musi slapat a tahat ji a hrabat. To ji nikdo neucil. No a Nevada -ta zas jak vidi vodu tak sup do ni. Obcas me stve, selka priveze vodu do vanicek, my je pred tim kartacem vypucujem a ji je to jeste malo; pry-tady jeste a tam to poradne vyplachni a pak napusti cistounkou vodu. Prilitne Nevada a vykoupe si v tom nohy! Hrabe a chrsta to na sebe takze mame ve vanicce v mziku polovinu pekne bahenni vody, potfora. Skoda ze tu nikde neni moznost plavit kone, verim ze Nevada je konik vodni.
Jj, ta holcina je Zuzanka jak k nam prisla. Zatim nam to klape (tukam na drevo) zadna nedorozumneni. S jeji mamkou to vypada taky zatim v pohode, pujcila mi dcerku na dva dny, kdyz jsem organizovala excursi do pol. cavalerie a druhy den jela daleko k lidem strouhat a ja kdyz jedu daleko tak mam rada spolecnost. Kdyby Zuzanka nejela tak se deti na mne vyprdnou, musila bych sama. Jeji mamka chce kolem vybehu zasadit kyticky a kousek pudy pro rajcata a tak. Ja jsem souhlasila a prave ze se jevi jako slusni lidi tak je to na te pastve ted takove veselejsi nez kdyz jsme tam byli sami.
Jo kravy, Jarusko. Sedlakovi se samozrejmne musi libit macate, takove ohromne kyty. Zde u lidi co neznaji panuje nazor ze ty kravy cpou hormonama ale neni to pravda, vzdyt jsou celou sezonu venku pouze na pastve a nikdo jim nic nepridava. Maji jen travu a vodu a on tam vyhani jen v zime narozene jalovicky. A ony jsou na konci sezony jak koule a ty zadky!
Ale tyto kravy dlouho nevydrzi, kazda treti nebo ctvrta rodi normalne, jinak cisar, takze za 4, max 5 let jdou pak na jatka. Kdepak 12ti lete kravy co jsem znala kdysi ja. Protoze na ne nekoukam okem sedlaka, me se libi stihle vznesene kravy s dlouhyma rohama, nebo obdivuji ty mad'arske.
Mne se po praci u krav moc nestyska, delala jsem vlastne v dobach komousu v JZD a nelibil se mi pristup k tem zviratum. Urcite to uz dnes delaji jinak ale taky asi jak kde. I nas sedlak ma pak kravy porad v kravine takze znaji jen vstat a lehnout.
V Ardennech (na jihu) to ale maji tak ze kravy jsou venku na pastve, 2x tam prijede traktor s dojicim zarizenim na 12 krav. Uprostred je zlab, kravy samy prijdou, zaradi se, zerou srot a oni je podoji. Takhle se mi to libi.
bospor
napsal(a):
barča taky strká hnáty do vaniček s vodou pepek taky ale už míň. barča ve vaničkách se koupat joo a do kalůže néé
rybník ještě neviděla tam jí vezmu až bude teplo. teď si myslím, že bych jí mohla spíš odradit
To se mas ze mas nedaleko takovy krasny rybnik, vypada jak more. Kdyz porad chcalo a chcalo v zime tak hribata v ty ohromny louzi vyvadela, Mimi ne. Ale jinak ji do louze navedu ale jde tam hrozne nerada. Jednou jsme sli po ceste, pohodicka a najednou pres cestu obrovska louze, maly suchy okraj a hned krovi. Nemela jsem holinky, tak jdu po tom ouzkym a Mimi vedu pres louzi a ona potfora na posledni chvili se vyhnula, zapasovala me do krovi aby si madam nenamocila kopytka. Ta dostala vynadano.
bospor
napsal(a):
http://www.youtube.com/watch?v=PwrZQ21vixA
Jj, male pripomneni, uz jsem to videjko shledla. Gastonek se tomu taky pekne vyhnul ale Baruska to zvladla perfektne, zasekla se jen na chvilku. Je videt ze mas koniky v pohode.
Ja jsem vcera vedla poprvy Achulu od matky. Sice se to melo zkouset uz davno ale zatim nam to nevyslo. Sli jsme pro Mimi do letniho vybehu aby jsme s ni tahali po tom zimnim, mame je vedle sebe pres cestu a Achula stejne prosla, tak povidam, nevadi, bude chodit kolem a koukat jak mama pracuje. Jenomze prekvapeni, Genko vyvadel jak pominutej ze jsme mu Achulu vzali. Kdyz odejde Mimi tak jemu je to fuk. Tryskal od jednoho konce na druhy, rehtal, Nevada s nim a Achula vedle taky. Mimi jsme ustrojili, dcerka povida ze se uklidnej, vyprdej a daj pokoj. Ale ne a v tom se fakt nedalo delat. Mimi se nemohla soustredit a Achula litala kolem nas nebezpecne blizko. Kdyz zapadla do boxu cela rozdovadena, presto si nechala dat ohlavku. Sli jsme k brance a Mimi si vzali deti a chodili s ni porad do kolecka. Ja s rozdivocelym stvorenim jsem musila vse otevrit, projit a hned za sebou zavrit, ja uz se videla vselijak; vyvalena v bahne, Achula urvana jak pobiha po ceste a nenecha se chytit, vzdat to, odstrojit Mimi a jit s ni pro Achulu, nebo ze Mimi se vyprdne na deti a zdrhne jim po vybehu...
Na Achule bylo videt ze ma poprvy dilema-volal ji Genko a na druhe strane mama. Tocila se, chtela se vyskubnout. Chvili jsem ji uklidnovala a povidala si s ni jak s malym ditetem a ukecavala ji at jde se mnou. Nejdriv se zasprajcla a pak, jako kdyz pochopi nebo si ujasnila co chce-rozesla se se mnou po ceste k druhe brane a sla jako beranek, postala v klidu nez jsem vse otevrela a dokonce uplne v klidu vkrocila do vybehu-jako velka vychovana kobyla. To se mi ulevilo. Zacinam mit tu kobylku rada Je narozena v byku, o lidech v byku se rika ze po zlym se s nima nic nesvede ale po dobrym je utahnes na vareny nudli. Vypada to ze to plati i na kone....?
Díky,Markét,
no já už jsem s Moruš pod jedním mostem stála,když jel vlak,čekala jsem tam jakou dobu,než jel,a to už mě to fakt nebavilo,tak jsem šla,že se už se na to čekání vyprdneme,tak jsme byly od mostu asi 30 metrů,a v tom jsem uslyšela v dálce houkání,tak jsme se rychle otočily a krásně jsme se stačily vrátit a stoupnout si pod ten most,jenže ten nebyl železnej,tohle byla udělaná taková ta díra ve skále,a to tak neduní jako když jede ten vlak po železným mostě,ale i tak to slyšet bylo a Moruš stála,nohu vyhozenou,vůůbec to neřešila.
Ivčo,hezký Silvestrovský videjko,to je paráda,jak Barča mastí za Tebou,akorát Tě obdivuju,že jí takhle taháš v ruce,to já si lano omotala 2 x za hrušku a držela jsem ten volnej konec,páč Legišek,jak už byl pak velkej,tak bych měla ruce jak vopice z něj...
Zkoukla jsem i video Roxy a Roxet,
Roxy je Káča,že jo,a Roxet je Kubíno?
To je neskutečný,jakýho má to hříbátko elánu a ty nožičky,to je fakt sranda,
jsou ty hříbkové tak strašně legrační....
No vidíš,Markét,jak jste to společně zvládly,
ono s koňma,který namají nějáké špatné zkušenosti s lidma a neútočej na ně,tak není třeba používat na ně žádný násilí,naopak,je potřeba,aby ten člověk uměl koni dostatečně srozumitelně vysvětlit,co se po něm chce,a úžasný je,když to dotyčnej umí podat tak,že koník má pocit,že na tohle všechno přišel sám,
zase jinak se člověk musí chovat ke koni,který jde proti člověku,nebo i do něj,někteří koně opravdu neváhají člověka porazit,to není dobře,
ale říkám,většina mladých koníků je vstřícná a hodná a ochotná,dokud je lidi nezkazej velkejma nárokama,špatnou výchovou,a v neposlední řadě i právě nevzdělanost lidí,neuměj koni vysvětlit,co po něm chtějí,a pak jsou z toho nepříjemný situace.
Koník pak člověku nerozumí a člověk si myslí,že ho nechce kůň poslechnout,je to pak začarovanej kruh,z kterýho je těžký se vymotat.
jaruska
napsal(a):
No vidíš,Markét,jak jste to společně zvládly,
ono s koňma,který namají nějáké špatné zkušenosti s lidma a neútočej na ně,tak není třeba používat na ně žádný násilí,naopak,je potřeba,aby ten člověk uměl koni dostatečně srozumitelně vysvětlit,co se po něm chce,a úžasný je,když to dotyčnej umí podat tak,že koník má pocit,že na tohle všechno přišel sám,
zase jinak se člověk musí chovat ke koni,který jde proti člověku,nebo i do něj,někteří koně opravdu neváhají člověka porazit,to není dobře,
ale říkám,většina mladých koníků je vstřícná a hodná a ochotná,dokud je lidi nezkazej velkejma nárokama,špatnou výchovou,a v neposlední řadě i právě nevzdělanost lidí,neuměj koni vysvětlit,co po něm chtějí,a pak jsou z toho nepříjemný situace.
Koník pak člověku nerozumí a člověk si myslí,že ho nechce kůň poslechnout,je to pak začarovanej kruh,z kterýho je těžký se vymotat.
Mas pravdu Jarusko, ikdyz jsem nikdy nezachazela s konma hrube tak mam za sebou taky par omylu ze jsem si myslila ze kun nechce poslouchat. Ale nektery poslouchat tez nechtel, kdyz ve staji privedli noveho a prej-"tak na nej sedni" a bylo z toho parkrat rodeo. Jenomze ja trubka z toho vychazela ze jsem neschopna a dnes vim ze jsem se mela na ty lidi vyprdnout a s konikem se nejdriv lepe seznamit,kdyz teda chteli abych ho jezdila. Proste i kun ma osobnost a proc by mel poslouchat , kdo si jen tak prijde, nahodi sedlo...? Od te doby co jsem koupila prvni svou kobylu, staram se jen o svy a delam si to po svym. A porad se od nich mam co ucit. Vem si jen ze lidi si kolikrat nerozumi sami mezi sebou, spatne se pochopi a hned delaji zavery.
Dnes si dam volno, nic nebudu delat. Za chvili pojedu ke konim jen nakrmit, zkontrolovat. Je hnusne,porad prsi, nu tak 1den "dolce far niente" si dopravame.
jaruska
napsal(a):
Díky,Markét,
no já už jsem s Moruš pod jedním mostem stála,když jel vlak,čekala jsem tam jakou dobu,než jel,a to už mě to fakt nebavilo,tak jsem šla,že se už se na to čekání vyprdneme,tak jsme byly od mostu asi 30 metrů,a v tom jsem uslyšela v dálce houkání,tak jsme se rychle otočily a krásně jsme se stačily vrátit a stoupnout si pod ten most,jenže ten nebyl železnej,tohle byla udělaná taková ta díra ve skále,a to tak neduní jako když jede ten vlak po železným mostě,ale i tak to slyšet bylo a Moruš stála,nohu vyhozenou,vůůbec to neřešila.
Ivčo,hezký Silvestrovský videjko,to je paráda,jak Barča mastí za Tebou,akorát Tě obdivuju,že jí takhle taháš v ruce,to já si lano omotala 2 x za hrušku a držela jsem ten volnej konec,páč Legišek,jak už byl pak velkej,tak bych měla ruce jak vopice z něj...
Zkoukla jsem i video Roxy a Roxet,
Roxy je Káča,že jo,a Roxet je Kubíno?
To je neskutečný,jakýho má to hříbátko elánu a ty nožičky,to je fakt sranda,
jsou ty hříbkové tak strašně legrační....
jj Roxy je Káča a Roxet je první hříbě. měla jsem ho tu asi do 5 let a pak putoval. teď je někde v j. čechách a jezdí dobytkářský soutěže Kuba se vlastně jmenuje Garet a je to Gastonův synovec
hříbě od jeho pravý sestry
Barču taky nemám v ruce to bych nedala
upadla by mi ruka
mám jí za hrušku a honza se s tím už pěkně rovná a když ona se třeba začne šprajcova,t tak zpomalí nebo zastaví a čeká co mu řeknu
ona se teda už teď nešprajcuje
ale asi 2x už se stalo že trefila strom z jiný strany než já a to pak je honička
ale taky už ví která bije a dává si pozor