Český sportovní pony

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2012 12:05
bafy

XXX.XXX.74.163

Ahoj, najdou se k dopisování nějací nadšenci co chovají českého sportovního ponyho a co by si chtěli vyměnit chovatelské zkušenosti a samozřejmě foto:-) Mám dvě poničky, maninu a její již šestiletou dceru, která za měsíc čeká své první mimismajlík Tatík hřebec ČSP Del Aifr. Sorry, ale nejde mi vložit obrázeksmajlík

2.6.2012 10:28
bafy

XXX.XXX.74.163

bafy napsal(a):
Ahoj, najdou se k dopisování nějací nadšenci co chovají českého sportovního ponyho a co by si chtěli vyměnit chovatelské zkušenosti a samozřejmě foto:-) Mám dvě poničky, maninu a její již šestiletou dceru, která za měsíc čeká své první mimismajlík Tatík hřebec ČSP Del Aifr. Sorry, ale nejde mi vložit obrázeksmajlík

Tak konečně přidávám obrázek mojí těhulky :-))

2.6.2012 10:34
bafy

XXX.XXX.74.163

bafy napsal(a):
Tak konečně přidávám obrázek mojí těhulky :-))

A hned další s mini kámošem. Ponďa, už děda zachráněný před jatky. Vzadu bílá mamča, brzy babča :-))

3.6.2012 12:28
borsalina

XXX.XXX.202.98

Já mám doma kříženou pony kobylku, ale uvažujeme o zapsání do PK ČSP, protože moc dobře skáče, a pokud se nám povede úspěšně bojovat s muchařinou, chtěli bysme připustit... Kobylka si myslim, že na to stavbu má, je pekně souměrná, na křížence hodně povedená, ač malinko v typu hucula... Jenom hlavu má takovou hrubou... Jenže pořádně nevíme jak na to, prej musíme na nějakej svod nebo co, ale to je jedno, nakonec to asi necháme bejt, stejně se bojíme, že hříbek by měl taky muchařinu....

Jak jsem řekla, kobča je muchařka, minulá léta jsme s tím neúspěšně bojovali, letos se nám zatím daří, ale těch peněz.....

Jinak, kdyby byla zdravá, chtěla jsem jí připustit nejdříve Valmont Dollom, Sahib nebo Apollo, a po prnvím hříbátku něčím větším-aby to byl pak koník pro mě, s kobči jsem malinko vyrostla :-D

3.6.2012 15:07
šáruš

XXX.XXX.115.97

borsalina napsal(a):
Já mám doma kříženou pony kobylku, ale uvažujeme o zapsání do PK ČSP, protože moc dobře skáče, a pokud se nám povede úspěšně bojovat s muchařinou, chtěli bysme připustit... Kobylka si myslim, že na to stavbu má, je pekně souměrná, na křížence hodně povedená, ač malinko v typu hucula... Jenom hlavu má takovou hrubou... Jenže pořádně nevíme jak na to, prej musíme na nějakej svod nebo co, ale to je jedno, nakonec to asi necháme bejt, stejně se bojíme, že hříbek by měl taky muchařinu....

Jak jsem řekla, kobča je muchařka, minulá léta jsme s tím neúspěšně bojovali, letos se nám zatím daří, ale těch peněz.....

Jinak, kdyby byla zdravá, chtěla jsem jí připustit nejdříve Valmont Dollom, Sahib nebo Apollo, a po prnvím hříbátku něčím větším-aby to byl pak koník pro mě, s kobči jsem malinko vyrostla :-D

s tím připouštěním bych fakt byla opatrná, muchařina je bohužel dědičná, raděj bych se poohlédla po zdravém hříbku, nejsou ted moc drahá ale chtěla bych projistotu vidět rodiče. Já znám jednoho jediného muchaře, docela hledím jak je to rozšířená nemoc, hlavně na diskuzích a na bazoši, to jsem předtím netušila

3.6.2012 18:10
bazosprodavam

XXX.XXX.224.2

šáruš napsal(a):
s tím připouštěním bych fakt byla opatrná, muchařina je bohužel dědičná, raděj bych se poohlédla po zdravém hříbku, nejsou ted moc drahá ale chtěla bych projistotu vidět rodiče. Já znám jednoho jediného muchaře, docela hledím jak je to rozšířená nemoc, hlavně na diskuzích a na bazoši, to jsem předtím netušila

Já bych byla opatrná s tímto tvrzením, muchařina není dědičná, není to potvrzeno. Jde spíše o prostředí, kde hříbě vyrustá a o okolnosti, ale já bych spíš dále nepřipouštěla kuli křížení. Myslím, že v dnešní době je spoustu šikovných a pěkných čistokrevných zvířat

3.6.2012 18:11
borsalina

XXX.XXX.202.98

Takhle... kobylka je hucul X sportovní pony, jenom není zapsaná jako SP, má jenom modrý průkaz....

20.6.2012 07:26
bafy

XXX.XXX.74.163

Co se týká zápisu do PK ČSP, tak to fakt musíš s kobylkou na svod, kde jí ohodnotí typ, stavbu těla, postoj atd. a i dle původu jí zařadí do jedné ze tří kategorií PK. Tam už záleží na bodovém ohodnocení :-) Jinak co se muchařiny týká, může a nemusí být dědičná. Koník třeba 5let muchař být nemusí, ale pak změní prostředí či si projde nemocí či úplně nějaký jiný spouštěč a muchařina se projeví i u koně jehož rodiče to neměli. Je to podobné jak s dušností, tam také pripouštění nedoporučují a jiní chovatelé zase mají dušné kobylky pouze na chov. Je to sázka do loterie. Jinak to že je kobča křížená s huculem bych neodsuzovala, protože vlastně ČSP vznikl křížením různých plemen a takovéto kobylky pokud odpovídají aspoň trochu typu se v poho zařazují :-) Tak hodně úspěchu v chovu:-)
Jinak nám už se to narodilo-kluk jako buksmajlík

20.6.2012 07:49
bafy

XXX.XXX.74.163

Ještě pro info, moje kobylka je sice zapsaná jako ČSP , ale při registraci v půl roce dostala pouze modrý průkaz a v něm má napsáno typ pony. Kobylka má z matčiny strany neúplný původ, mamina byla týraná kobylka a je to moje zakladatelka chovu:-) Jinak ten typ pony mně docela naštval, protože kobylky které mají stejného otce a za strany matky taky nemají plný původ, a ještě jsou o pár cm menší jsou zapsány jako welsh part bred. To jsem si zjistila na plemen. knize. Kobča už to mohla mít i v modrém průkazu a ne až po svodu na výpisu z PK. No, ale tady hodně záleží na komisaři, který jede hříbě registrovat. Teď už to snad bude jednoznačné, když mama i tata jsou ČSP:-)

6.7.2012 15:28
bafy

XXX.XXX.74.163

6.7.2012 15:30
bafy

XXX.XXX.74.163

Tak tady a na té výše je Cedrikovi 9dní

1.9.2012 11:11
bafy

XXX.XXX.74.163

bafy napsal(a):
Tak tady a na té výše je Cedrikovi 9dní

tak Cedrik roste jako z vody a už je vidět, že bude šimlík :-) Jinak Kobylka Bafy, kterou jsem letos zkoušela připustit inseminací, je jalová. Takže příští rok hříbátko nebude smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík