Bude černý, či šiml?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.8.2012 12:10
8konik8

XXX.XXX.17.121

Ahoj fauňáci,
má na Vás dotaz : Chci si koupit tohoto koníka http://www.equichannel.cz/hrebecek-po-1658-clintord-ii-201208230916?send=reaction#reactionAdvert .

Matku i otce má šimlatý. Může mu zůstat černá barva, nebo také vybělá? smajlík Paní mi tvrdí, že po přelínání nemá ani jeden bílý chlup. Tak by mě zajímalo, jest-li to tak může zůstat?

PROSÍM, pište své zkušenosti se šimlíkama a bláznivou genetikou:-)

27.8.2012 13:18
carolans

XXX.XXX.172.69

Zrovna u vybělujících šimlů genetika není zas až tak bláznivá :)

Aby hříbě vybělelo, musí mít aspoň jednu ze dvou alel pro vybělení dominantní (značí se velkým písmenem). To znamená, musí být buď Gg nebo GG. Pokud bude gg, nevybělí. Jedna alela se dědí od otce, druhá od matky.

Matka, jak vidím, je po Cascavellovi, to je ryzák (gg), takže matka hříběte má genotyp Gg.

Otec Clintord, sám šiml, má matku hnědku (gg), taky má tedy určitě genotyp Gg.

Takže v procentech: je zde 75% pravděpodobnost vybělujícího hříběte, ať už GG nebo Gg. Genotyp gg bylo možné zdědit s 25% pravděpodobností.

Hříbátko je moc krásné, a přestože je nejdůležitější stejně charakter a ochota makat, tak vám přeju, aby mělo navíc i vysněnou barvu :)

28.8.2012 14:13
klawdie

XXX.XXX.94.254

Tak já mohu přidat jen zkušenost s mým šimlíkem, narozený černý jako uhel z matky ryzky a otec bělouš.takže potvrzuji z osobní zkušenosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík