Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli někdo máte podobné zkušenosti. Dostala jsem na obsednutí a přiježdění čtyřletou kobylku. Je po dobrých rodičích,takže nabídka spolupráce s majitelem ve stylu,že on si bude všechno kolem koně platit,se mi líbila. Kobylka se narodila ve výběhu a tam strávila celé tři roky... Potom jí možná někdo někdy povodil na ohlávce a kopyta se udělala při uspání... Takže zná jenom stádo atd. Ze začátku byla úplně v pohodě,nechala na sebe všude sáhnout,nechala si nandat ohlávku,uzdečku všechno,ale jakmile jsem s ní začala pracovat na lonži atd. tak si nechce nechat nandat ohlávku a nenechá na sebe skoro ani sáhnout. A další věc je,že když koně poodejdou jenom do stáje a ona stojí 5m od nich a nevidí je,je schopná kohokoli kolem sebe ušlapat... Už si moc nevím rady,tak jestli máte někdo zkušenosti s fixací na stádo,nebo nerespektování člověka,tak budu moc vděčná za jakákoliv rady,díky moc... :)))
amanda05
napsal(a):
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli někdo máte podobné zkušenosti. Dostala jsem na obsednutí a přiježdění čtyřletou kobylku. Je po dobrých rodičích,takže nabídka spolupráce s majitelem ve stylu,že on si bude všechno kolem koně platit,se mi líbila. Kobylka se narodila ve výběhu a tam strávila celé tři roky... Potom jí možná někdo někdy povodil na ohlávce a kopyta se udělala při uspání... Takže zná jenom stádo atd. Ze začátku byla úplně v pohodě,nechala na sebe všude sáhnout,nechala si nandat ohlávku,uzdečku všechno,ale jakmile jsem s ní začala pracovat na lonži atd. tak si nechce nechat nandat ohlávku a nenechá na sebe skoro ani sáhnout. A další věc je,že když koně poodejdou jenom do stáje a ona stojí 5m od nich a nevidí je,je schopná kohokoli kolem sebe ušlapat... Už si moc nevím rady,tak jestli máte někdo zkušenosti s fixací na stádo,nebo nerespektování člověka,tak budu moc vděčná za jakákoliv rady,díky moc... :)))
S nasazováním ohlávky mám taky teď problémy, takže dotaz posouvám nahoru .
amanda05
napsal(a):
Dobrý den,
píšete, že zlom nastal, když jste začli pracovat, pak je tedy jasné, že se něco zvrtlo tam. Těžko se to dá posoudit jen z Vašeho popisu. Je důležité najít příčinu jejího chování. Může to být proto, že byl nájezd na práci moc rychlí, práce nebo vy pro ní může být stresující a pak se jí samozřejmě od stáda nechce. Položte si následující otázky: Pracujete s ní opravdu dobře (podle etologie, fyziologie)? Nemá nějakou špatnou zkušenost o které třeba nevíte? (V takových případech je prakticky vždy na vině lidský faktor)
Vypadá to na nedostatek respektu, nebo důvěry. Tyto dvě věci ač se vzájemně vyvažují stejně tak často stojí vedle sebe, pokud chcete spokojeného a vyrovnaného koně, musíte také správně vyvážit tyto dvě věci.
Samo se to nevyřeší, pomůže jen správný přístup a práce a vyvážení zmíněných základů vztahu - respekt-důvěra.
Pokud byste měla zájem o odbornější radu, napište Oldovi Novákovi na www.oldanovak.cz má dlouholeté zkušenosti s chováním a převýchovou koní a rád vám poradí.
amanda05
napsal(a):
No tahle už je krapet větší,jsou jí 3,5... :))) A ještě ke všemu je to kobyla,takže prostě ženská!... :)) Taky právě na uši si nenechá,už vážně nevim no... :D Přes pamlsky to taky nejde...
A je tak to už jste větší :) Jo no kobyla je kobyla, ta má svoje dny :D
Ale ta mrcha moje by pořád žrala, takže žádný pamlsky jinak by už nehnul ani kopytem :D
amanda05
napsal(a):
No tahle už je krapet větší,jsou jí 3,5... :))) A ještě ke všemu je to kobyla,takže prostě ženská!... :)) Taky právě na uši si nenechá,už vážně nevim no... :D Přes pamlsky to taky nejde...
Víte, ale ono je úplně jedno, jestli je jí půl roku nebo 3,5 roku. Nemá žádné zkušenosti v podstatě s ničím, jak píšete. Moje hříbata v roce mají určitě větší přehled než kobyla, o které píšete, i větší důvěru a respekt. Měla byste s ní začít jako s malým hříbětem, pomalu, postupně, procházky, budování důvěry (respektu rovněž).
Těžko má důvěru, když na sebe nechce nechat sáhnout. Necítí se s vámi dobře, bojí se o svou bezpečnost, když tak zoufale chce ke stádu. Takže popřemýšlejte, co děláte špatně nebo nedostatečně, jestli na ni nespěcháte.
Pokud ji chcete obsedat, tak tohle byste měla umět vyhodnotit.
Právě jsem řešila stejný problém u poníka - hříběte. Zkraje to šlo jak po másle, ohlávka v pohodě. Z ničehož nic před časem neochota sáhnout na hlavu, uši hrůza mlácení hlavou , úniky ode mě. Potom jsem zjistila, že děti ošetřovatelky ho hladily (nevím co udělali) a tak jsem zakázala na něj sahat s tím, že na hříbě (6 měsíců) nikdo týden ani nesáhne. Po té jsem začala od znova, hladit ohlávkou od zadečku ke hlavě , pořád dokola stejný pohyb, dotyk na nose, pryč a dokola. Dnes už jsem mohla masírovat uši a hladit za hlavou. Chce to velkou trpělivost a čas.
Ale důležité je najít příčinu a tu odstranit, ve vašem případě byla zřejmě nějaká trabla při práci, mohla jste cuknout za ohlávku nebo něco takového. Držím palec