Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.12.2012 13:52
andysek0078

XXX.XXX.18.54

Ahoj, vím, že toto téma tu bylo už mockrát, ale potřebovala bych poradit s kobylkou, která se špatně vodí. Kobylce je rok a 8 měsíců, je ustájená ve venkovním boxu s malým poníkem. Kobylka je velice citlivá a celkem i pozorná, ale někdy když jí vodím a učím jí couvat a obraty na vodítku, tak jí najednou přeskočí a začne mě tahat za sebou. Nevím, co s tím ? Je to nedostatkem respektu? Je na to příliš mladá? Děkuji za každou radu. smajlík

29.12.2012 21:04
helčam

XXX.XXX.229.95

Rozhodně couvat s takhle mladým koníkem, je nevhodné, je to příliš brzy na jeho pohybový aparát (neřikám pár kroků, když přes vás chce přejít, ale účelné couvání mi přijde nevhodné). Myslím, že je i zbytečně moc brzo trénovat nějaké zláštní obraty atd. V téhle fázi, by mělo být pro koně vše zábavou, je samozřejmě nutné aby se koník uměl nechat převézt a jít na procházku, ale je velice jednoduché přílišnou prací koně otrávit. Kůň by se měl naučit zejména následovat provaz a reagovat na řeč vašeho těla (zastavovat, rozcházet se). Stejně tak by však měl umět respektovat ohlávku. Nejlepší však je (jak by to mělo být u všeho) řečí těla zamezit problému ještě něž se stane.

29.12.2012 21:10
helčam

XXX.XXX.229.95

A tak koukám, že jsem se překoukla ve věku, nějak se mi vytratil ten rok a četla jsem jen 8měsíců, tak to se omlouvám.
Přesto platí, že s koníkem dělat jen to, co ho baví. Ale v tomhle věku je již třeba si dát pozor aby koník nepřerůstal přes hlavu, takže pokud správně chápe ohlávku (správně naučený zvyk ustupování tlaku) a přesto se rozhodne ji ignorovat, je třeba v tlaku pokračovat (ale nezesilovat, tedy pokud se kůň vzpírá, jít mírně s ním, aby byl tlak pořád stejný). Jiná věc je pokud by se kvůli své citlivosti přílišného tlaku lekla a pak začala jančit ze strachu, pak je třeba povolit. Vše záleží individuálně na situaci a v takových chvílích se přes internet špatně radí :(
Každopádně je třeba být důsledný, důsledný, důsledný, dát koni čas a nechat mu prostor pro chyby.

Přidejte reakci

Přidat smajlík