Jednouška (ideálně z jednoho kusu kůže - ne ta s "očkem") dovoluje mnohem přesnější vedení koně udidlem - nejsou žádné jiné řemínky, na které by se tlak otěží přenášel a které by se koně dotýkali.
Je vhodná pro koně již opracované, kteří pobídky již znají a ty na této uzdečce nadále zjemňovat.
Je třeba správná velikost/ nastavení a to dosti přesně, jinak si ji koník může snadno "vysléci" = pokud je volná, kůň střihne ušima a předkloní s trhnutím hlavu = zbaví se ji.
Asi takhle ve výsledku je to jedno.
Já mám třeba anglickou uzdečku bez podhredelníku - nechala jsem si jí tak udělat, neboť podhrdelník je přežitek jenž nemá naprosto žádnou fci (nic na něm není špatného, aby si někdo nemyslel, ale je prostě k ničemu - viz proto se zapíná volný, tak jsem se rozhodla, že ho tam prostě nechci)
Teď jezdím na uzdečce i bez čelenky, její přidání zvažuji až jak bude sedět nová čabraka, jestli budu čelenku pro fixaci potřebovat.
Jinak uzdečka bez čelenky dle mého názoru není vhodná, při ježdění s udidlem. Čelenka (ať už normální či jednouška) drží uzdečku, aby "neklouzala" dozadu. Což u udidla opravdu není vhodné. Já jezdím bez čelenky, neboť jezdím na hackamore.