Zdravím všechny koňomily a obracím se na vás s dotazem.
Mám asi měsíc nového koníka fjorďáka a sháním pro něj ustájení v blízkém okolí Havlíčkova Brodu. Nejlépe kdyby někdo spolehlivý a zkušený potřeboval parťáka pro svého koníka, nebo i jestli víte o nějakém klasickém ustájku. Koníka mám teď na pastevním ustájení s přístřeškem, ve stádě 6 koní. Lidé dobří, koník je spokojený. Problém je, že zde není ani kruhovka, ani nic jiného a nikdo na ostatních koních nejezdí. Asi si dovedete představit, jak se mi s novým koníkem strašně špatně pracuje...od odcházení od stáda, nevychovanost ostatních koní, kteří celkem prudí, neustálé dlouhé přesuny blátem (pastvina má 6 ha) atd. Nechci vypadat jako cíťa a kdybych se s koňousem už déle znala, bude všechno vypadat jinak, ale je to zde i poměrně nebezpečné...vedete koně, který už tak vaši snahu poměrně sabotuje a ostatní do něj koušou, kopou atd...už jsem jeden pořádný kopanec chytla. Koňous je hodný, ale klasický paličák a poměrně mladý (5 let). Nevíte o něčem? jinak já bych ráda jezdila tak 3x v týdnu, ráda pomohu s kydáním atd....cena tak max.3 tis.(podle vzdálenosti a služeb). Jezdím hlavně na špacíry. Koník je zvyklý i v boxe, ale nejlepší by byl asi venkovní...ale hlavně výběh. Jo a ještě jeden dotaz...nevíte náhodou někdo, jak to teď chodí na bývalém školním statku?
Díky moc, Jana
Ahoj, jsem kousek od Brodu. Není to tak dlouho, co jsem ustájení nabízela, ale po té jedné jediné zkušenosti už ne. Každopádně ve Vadíně jsem koukala, že koně přibívají-neznamená to, že ještě berou, ale možná to za zkoušku stojí. Kruhovka tam je, travnatý parkur taky.
Jinak, co se týče školního statku, tak už je to v soukromých rukou, tuším. Mám pocit, že to tam má Zgarba. Nebo, co vím, tak mají slabost pro Fjordíky v Okrouhlici. Tak má koně Dr. Pěkný, myslím, že má asi 5 fjordů, tak zkusit třeba ještě tam. Ty jsi přímo z Brodu? Pokud bys byla někde poblíž, můžeme si vyjet, v našem těsném okolí moc koňáků není...
Nebo ještě Veselý Žďár, pan Jonák, ale nevím, jestli by vzal nájemníka...
No to je škoda, že už na ustájko nebereš, Vadín je kousek. Jinak Dr. Pěknou bych mohla zkusit až k ní půjdu na kontrolu (jsem diabetik), vím, že fjorďáky má, ale vůbec mě nenapadlo, že by ustajovala. . Na Jonáka se zkusím poptat, ale myslím, že už mi někdo říkal nějaké špatnosti. Statek teď zkoumám. Zatím dík a kdyby jsi si to náhodou s ustajováním rozmyslela, můžeme se zkusit nějak domluvit. To mě právě taky štve, že nemám s kým jezdit. Momentálně si k tobě asi na koni netroufnu, přeci jenom trochu válčíme...odchody od stáda. I když se divím, že je ještě tak v pohodě na to, že mě vůbec nezná a lovím si ho v polodivočině
. Je to pro mě zcela nový druh koně, měla jsem dřív plňasku(tentokrát už jsem chtěla něco klidnějšího a jistějšího v terénu na vandry a tak). Má to v hlavě v pořádku a je docela jemnej a chodivej, ale přeci jenom je to mladý koník a ta občasná paličatost...nožky mu pak přirostou k zemi a kouká jak by to otočil. Jinak s koněm je i pro začátečníka. Zatím dík...
j jasova
napsal(a):
Ještě...já jsem přímo z Brodu a koníka mám teď v Pohledu. Odkud jsi ty? Když tak mi písni na meil j.jasova@email.cz
Já jsem z Hurtovy Lhoty. Aby nebyla nějaká mejlka, já nevím, jestli ve Vadíně nabízejí, jen je tam víc koní než bývalo, tak mě napadlo, jestli náhodou neberou...
j jasova
napsal(a):
No to je škoda, že už na ustájko nebereš, Vadín je kousek. Jinak Dr. Pěknou bych mohla zkusit až k ní půjdu na kontrolu (jsem diabetik), vím, že fjorďáky má, ale vůbec mě nenapadlo, že by ustajovala. . Na Jonáka se zkusím poptat, ale myslím, že už mi někdo říkal nějaké špatnosti. Statek teď zkoumám. Zatím dík a kdyby jsi si to náhodou s ustajováním rozmyslela, můžeme se zkusit nějak domluvit. To mě právě taky štve, že nemám s kým jezdit. Momentálně si k tobě asi na koni netroufnu, přeci jenom trochu válčíme...odchody od stáda. I když se divím, že je ještě tak v pohodě na to, že mě vůbec nezná a lovím si ho v polodivočině
. Je to pro mě zcela nový druh koně, měla jsem dřív plňasku(tentokrát už jsem chtěla něco klidnějšího a jistějšího v terénu na vandry a tak). Má to v hlavě v pořádku a je docela jemnej a chodivej, ale přeci jenom je to mladý koník a ta občasná paličatost...nožky mu pak přirostou k zemi a kouká jak by to otočil. Jinak s koněm je i pro začátečníka. Zatím dík...
Jonáka znám, má chlaďasy, ale nemyslím, že by se měli špatně. Krmí myslím i senáží, nevím, jestli je to + nebo -...
Zjistila jsem, že se kvůli pár korunám nevyplatí mít tam nájemníky(neházím všechny do jednoho pytle, chraň bůh) člověk pak nemá žádné soukromí, když si nájemník pokaždé přivede někoho jiného, nebo za sebe dokonce jen někoho pošle. Nejsem veřejný dům...
No, to jsem se nechala unést
Odkud jsi? A kde máš koníka teď?
Tomu rozumím, ztráta soukromí je nepříjemná. Já sama jsem kdysi měla u sebe koníka na ustájení (to jsem ještě bydlela jinde) a bylo to tak půl na půl s výhodami (zaskočení když jsem jela pryč, společné vyjížďky a pokec...x nepříjemný partner té holčiny atd.). Je to na každém, ale naprosto tě chápu. Jinak já jsem přímo v centru Brodu, koník teď v Pohledu.
Zdravím všechny koňáky, reaguji na článek paní Jany- velká postvina je snad přednost, pokud se někdo chová ke koni, tak že ten od něj utíká, mluví to samo za sebe.Do stáje v Pohledu chodí i dětí z mateřské školky, koně jsou velice hodní(nekopou, nekoušou)jen se případně brání hrubému zacházení.Na podzim každý koňák počítá s deštivým počasím a veme si vhodnou obuv(holinky a ne střevíčky na vysokém podpadku).Je potřeba ještě něco dodat? Ahoj Honza
Opět zdravím koňáky a přestože jsem se do toho nechtěla pouštět, příspěvek Honzy mě nutí k obraně. Předesílám, že střevíčky na podpatku ani nevlastním a myslím, že bez holin se zhruba polovinu roku v Pohledu skutečně ke koním dojít nedá(což jsem taky dělala). Ale to je nerozhodující detail. Pro čtenáře diskuze je asi nutné vysvětlit, že za předešlým příspěvkem se skrývá majitel zmiňovaného ustájení v Pohledu, který mě včera prosil, abych svůj původní příspěvek smazala, že mu odvádí zákazníky. Opravdu jsem je nechtěla hanět a dokonce jsem je jako lidi chválila, stejně jako velikost pastvin. Pouze jsem psala svůj důvod, proč jsem koně, kterého jsem, jako pokaženého, čerstvě přivezla, v těchto podmínkách mít nechtěla. Honzova vztahovačnost, kterou překryl útokem na mě, mě mrzí a skutečně ji nechápu. Jo a příspěvek se mi, i přes mou snahu, smazat nepodařilo- ale teď vidím, že je to možná dobře. Jen chci ještě dodat, že ač o tom Honza asi neví, dokonce jsem jim tam pár lidí kvůli ustájení, poslala. Jestli si nevybrali, měli k tomu asi důvod...stejně jako já. Ale znovu říkám, že koně se tam mají skvěle...ale také je pravda, že ven jsem z 6 koní jezdila pravidelně jen já jediná a vše ostatní byli prakticky koně na odpočinku...a co mi říkali, tak jednu kobylu tam snad půl roku nikdo nechytl...jen opakuji, co mi sám Honza řekl. Ale znovu...koně se tam mají skvěle. Žel bohu jsme my, někteří lidé takové svině, že je chceme nějak využívat(jezdit). Tolik na svoji obranu...ostatně snad fotka trochu ukáže, jaký máme vztah s mým koněm a jak si důvěřujeme (to na něm je mé dítě). Hezký den všem, Jana. PS...tohle mě Honzo opravdu mrzí a jestli jste na tom tak špatně, že máš potřebu takhle kolem sebe kopat, tak mě to mrzí ještě víc.
Psala jsem, že to "předpokládám"...ale to je jedno. Věř, že i když se toho bahna pořád chytáš, není to podstata toho, proč to u vás nemusí někomu vyhovovat. Zřejmě jsi si ze mně udělal zástupný problém, proč vám asi ubývají klienti(tvá soukromá zpráva tomu napovídá)...jestli ano, je to směšné i smutné zároveň. Tahle diskuze vůbec neměla být o vás, pouze jsem se snažila sdělit, jak to už nechci. Každému vyhovuje něco jiného a u vás je přístup hooodně specifický. Neříkám, že špatný! to si každý musí posoudit sám. Tyhle diskuze jsou přece jenom o předávání názorů. To že jsi mě ale napadl lživými výmysly a urážkami, když jsem si dovolila dát najevo svůj názor, je mrzuté. Ať se k vám každý zajede podívat a posoudí, jestli mu ustájení a přístup vyhovuje...a věřím, že spoustě lidem to vyhovovat bude. Já jsem každopádně ráda, že mám koně již stabilně jinde, ke spokojenosti nás obou a za poloviční cenu. Už se v tom dál nechci nimrat. Přeji všem, ať si najdou pro sebe a pro svého koníka ustájení, které jim oběma vyhovuje. Jana.