Dobrý den, moc vás prosím o radu. Mám kobylku haflinga 9 let. Na jaře prodělala schvácení kopyt (má velkou nadváhu).. Po tom se její stav dost zlepšil, začlo se s ní pracovat,omezilo se krmení a najednou začla kulhat na zadní nohu, bylo to den po tom co sem na ní jezdila,ale jen na měkkém v ohradě.. Nejdřív jsme to nechali být, ale stav se nelepšil ani nehoršil, kopyto ani noha nehřála, nereagovala na tlak, jen kulhala. Po necelém týdnu jsme zavolali veterináře, který to diagnostikoval jako kopytní abces takže jí udělal dirku na korunce, aby ji mohl hnis vytéct ven, vyčistil a vydezinfokoval a dělali jsme jí teplé zábaly.. Hnis vytekl a dva dny byla kobyla v pohodě.. Jenomže se jí to opět vrátilo, vet. tu byl a znovu jí to vyčistil atd,, ale hnis ji ven už neteče, ale na nohu nemůže šlápnout už vůbec a na omak jí bolí..... Prosím poraďte co by to mohlo být a co mi doporučujete?? Budu moc ráda za každou odpověď
Pravděpodobně opět absces.
Zavolat znovu veterináře, udělat tlakové zkoušky....
Trochu mě zaráží přístup k abscesu od korunky, tak se vždycky provalil absces neléčený. Náš veterinář drénuje vždycky ze spodu.
Naše léčba se vždy skládala z celkových antibiotik podávaných cca 5 dní, přísná čistota - kopyto zabalené, každý den proplach abscesové dutiny.
Za týden nebylo po abscesu ani památky.
Mňa tiež trocha zaráža že to kováč otvoril hore na korunke. U abscesu je najlepšie to otvoriť zo spodu aby mohol hnis dobre vytekať. Takto sa to pravdepodobne zavrelo skôr ako sa to stihlo doliečiť. Zavolala by som veterinára nech urobí vyšetrenie s kopytnými kliešťami či sa to nebude dať otvoriť zo spodu a potom ako sa tu už píše držať v čistote, dezinfikovať a dávať zábaly ktoré pomôžu vytiahnuť hnis. Atb pri abscese nedávame pokiaľ kôň nemá zápal v tele čo obvykle nebýva.