Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám doma haflinga je mu 11 let a je příliš temperamentní. Když jedu na vyjížďku a jakmile začnu klusat tak už by nejradši triskal... A aji když si ho na jízdárně před vyjížďkou vyklušu a nebo na lonžce tak mi chce furt valit. Už nevím co udělat proto aby jezdil v klidu
. Ať mu dám jakou koliv zátěž furt má moc energie a běžel by dál. Děkuji za odpověď
katerina6
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám doma haflinga je mu 11 let a je příliš temperamentní. Když jedu na vyjížďku a jakmile začnu klusat tak už by nejradši triskal... A aji když si ho na jízdárně před vyjížďkou vyklušu a nebo na lonžce tak mi chce furt valit. Už nevím co udělat proto aby jezdil v klidu
. Ať mu dám jakou koliv zátěž furt má moc energie a běžel by dál. Děkuji za odpověď
Myslím, že to nejste jediná, kdo má tento problém s haflošem. Ono je to takové hyperaktivní plemeno :D Mám doma 7-letou kobylku a taky je to blázen. Už od obsednutí by neděla nic jiného než lítala a závodila s ostatními koni. Každopádně, co mi na kobylu pomáhá, tak že jsem delší dobu (asi rok) nejezdila s jinými koňmi na vyjížďku. Jezdila jsem jen sama a určovala si cestu, zátěž, délku a tempo vyjížďky sama. Když byla k vytrhnutí, tak prostě šla krokem. Když byla v klídku, tak jsem ji nechala proběhnout. Ale pokud by jste chtěla třeba naklusat a kůň se chtěl nebo se rozběhl, tak bych ho stočila na kruh a dělala s ní chvíli jízdárenskou práci, prostě ho nějak otravovala, ať se zaměstná a nemyslí na běhání. On se časem uklidní a pokračovat a tak dlouho, než prostě třeba 50-100 metrů v klidu neodklušete, pochválit a pokračovat. Prostě vždycky když začne vymýšlet kravinky, tak ho nějak zaměstnat (malé kruhy, couvání, obraty, nebo něco jiného). Jinak bych nejprve zvolila pracovat na jízdárně na přechodech mezi chody, pomalých chodech, klidné, rychlé zastavovaní, jemnost na pobídky a pod. Když to kůň neumí pořád na jízdárně, tak těžko budete něco řešit v terénu. Jinak něco podobného se tu na fauně řešilo už mnohokrát, takže si prohlédněte další diskuze, je tam i mnoho jiných rad. Na moji kobylu tento styl funguje
monchess
napsal(a):
Ztotožňuji se, co je napsáno shora. Hafloši jsou prostě paličáci a vhodní pro lidi, co už někdy na koních seděli, jak píšete, dělat borčus a lítat, to by jim šlo :) ještě je otázka jakou má krmnou dávku, zda nedostává zbytečně moc energie, tihle koníci ji berou i ze vzduchu :)
No to můžu potvrdit :D kobyla nedostává nic, maximálně hrstku granulí na zimu a i tak energie pořád je. Doufám, že ji to jednou přejde :D :D v 7 letech by mohla začít dostávat rozum :D :D
h.o.r.s.e
napsal(a):
Zkus vyměnit udidlo za nějaké ostřejší. A prostě tu kobylu "posaď na zadek". Určuj si svoje tempo, ono jí to přejde.
Typická reakce lidí, co melou s prominutím sračky!!! Kůň nedostatečným přiježděním, možná neschopností jezdce, jezdcovými nedostatečnými zkušenostmi nereaguje, tak jak by měl, tak co je nejjednodušší? Ano, narvat mu při nejlepším páku a rvat za hubu a prostě půjdeš, tak jak jsem řekla. Jo to je logika. Jestli takto řešíte problémy se svým koněm, tak je lituju!!! Typičtí Češi. Pořídím si koně, nevím co s ním, a tamti mají ostruhy, máku a kůň jim jezdí dobře, je to ostré, tak to koni dám taky. Ostřejší udidlo je pro zjemnění a ne pro jezdcovu neschopnost!!!
Bože, to je zase rada - ostřejší udidlo zapojte mozek, než něco napíšete
když to čtu znovu, tak bych to udělala tak, že bych s koníkem pořádně pracovala na jízdárně, aby měl z jezdce úctu a byl ochotný spolupracovat, hodně chválit, pracovat hlavně na přechodech a žádné lítání, klidně měsíc bez cválání. Pokud do terénu, tak to za odměnu a běžte v kroku! Žádné lítání, žádné klusání, až se bude chovat v kroku slušně a bude brát na vás ohled, tak pomalu začněte klusat, ale vše v klidu tak, aby nebyla navalená v rukou a šla v klidu, pokud začne zrychlovat, hnát se, tak okamžitě do kroku. Musí pochopit, že to "běhání" po venku je za odměnu a že musí s vámi spolupracovat, ne že bude diktovat tempo a vše ona, hodně štěstí.
Jak jsem již psala shora - s haflošema zkušeností mám více než dost, vím o čem to je a chápu, že to je někdy dost záhul je zvládnout (v mém případě ke všemu ještě pokažený).
hodně zdaru
Dobrý den, s koníkem jsem začala pracovat jinačí metodou tak aby mě respektoval ale máte pravdu v tom že prostě když mě kůň ignoruje tak mu radši dám ostřejší udidlo něž aby mě zabil!!! ;) A ono každému se to říká jinak když na tom koni nejel moje nová trenerka mi s ním velmi pomohla a děláme to metodikou jako Nevzorov poslouchá mě na zmáčknutí kolenou že zastaví a na zatačení pánve! Takže jsem s ním vemli spokojená jezdíme už jen na 2x lomeném dutém stihlu a nemohu si ho vynachválit. Je to prostě tvrdohlavé plenemo a jde o to taky jakou měl ten kůň minulost ;) Souhlasím s tím že je to taky na jezdci ale když už jezdím 6 let tak už o koních něco taky vím a zvládla jsem i dostihového koně ovšem někdy když si kůň rozhodne že to bude podle něj tak to taky někdy není lehké a přece jenom je o proti nám 1000x silnější takže ono zase to pokažde podobrým nejde! ;)
katka183
napsal(a):
Dobrý den, s koníkem jsem začala pracovat jinačí metodou tak aby mě respektoval ale máte pravdu v tom že prostě když mě kůň ignoruje tak mu radši dám ostřejší udidlo něž aby mě zabil!!! ;) A ono každému se to říká jinak když na tom koni nejel moje nová trenerka mi s ním velmi pomohla a děláme to metodikou jako Nevzorov poslouchá mě na zmáčknutí kolenou že zastaví a na zatačení pánve! Takže jsem s ním vemli spokojená jezdíme už jen na 2x lomeném dutém stihlu a nemohu si ho vynachválit. Je to prostě tvrdohlavé plenemo a jde o to taky jakou měl ten kůň minulost ;) Souhlasím s tím že je to taky na jezdci ale když už jezdím 6 let tak už o koních něco taky vím a zvládla jsem i dostihového koně ovšem někdy když si kůň rozhodne že to bude podle něj tak to taky někdy není lehké a přece jenom je o proti nám 1000x silnější takže ono zase to pokažde podobrým nejde! ;)
Ostré udidlo problém nevyřeší, pouze ho oddálí a posune jinam, ale ve skutečnosti bez něj se žádnej pokrok neudělal. Proč musí trpět kůň pro to, že jeho jezdec neumí?? Podívejte se, že i ve vysokém sportu je převážná část koní na stihlovém jemném udidle a to jsou opravdový mašiny. U huculů to není o síle - stejně jako tak u každého jiného koně. Je to jen a jen o vzájemném respektu a porozumění. Pokud si nechci se svým koněm rozumět, tak mu dám ostřejší udidlo - to to vyřeší za mě. Žádnej problém není neřešitelný...