Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2014 05:06
lulinka

XXX.XXX.228.208

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mám 4letou lipicánku. Pod sedlem chodila více temperamentněji, nedala se zvládat s normálním udidlem. Ptala jsem se různě, každý mi doporučil ostřejší udidlo. Jenže pro mladého koně? Jenže co jsem mohla dělat, když prostě ,,zlobila,, . Tak teda, že ji dám páku, jenže opravdu mi to přišlo strašně ostré, tak mi poradili ať koupím řemínky k udidlu, tak teda jsem koupila řemínky. Žeprej to zmírní ten účel páky..smajlík Opravdu to pomohlo. Kobylku na těchto udidlech jezdili i děcka, a nebo né až tak zkušenější. A to se asi stalo osudové. Od té doby mi kobylka přestala chodit dopředu!! Hned jsem změnila udidla, přešla jsem na klasiku. Ale i tak, mi přijde nějaká bloklá. Prosím, myslíte si, že je to těmi udidly pákovými? Že, jsem ji to vůbec neměla dávat? Jak ji zase dát chuť chodit? Je už napořád ,,zkažená,, ? Prosím o radu, trápí mě to. Do budoucna jsem s kobylkou chtěla jezdit drezúry, ale takhle nevím.

Děkuji všem co mi porad ísmajlík

2.2.2014 08:25
canis lupus

XXX.XXX.20.62

No, pákou můžete koně pokazit, ale ne napořád. Jenom to bude asi trvat delší dobu, než zase bude chodit ochotně. Zkusila bych ji teď jezdit ůplně bez udidla, buď na stájovce, nebo na provazové ohlávce. Po čase bych zkusila obyčejné nebo dvakrát lomené stihlo. A až Vám bude zase zlobit, tak hledejte trenéra a ne jiné udidlo.

2.2.2014 12:32
lulinka

XXX.XXX.228.208

Děkuji mooc. Ono jde o to, že je to mladé zvíře, vlastně v květnu se obsedala. Nejezdím ji každý den, nestihám to. smajlík Takže pak trošku pozlobí. Ale uklidnila jste mě tím, že to není napořád. Zkusím teda ,, od začátku,, a už ne s pákou. Ještě jednou děkuji smajlík

4.2.2014 11:00
arry

XXX.XXX.236.88

Ahoj, jestli kobyla nechce chodit a je zablokovaná, zkus veterináře nebo fyzioterapeuta, zkusila bych práci na lonži a kobylu uvolňovat.

6.2.2014 21:18
elaphka

XXX.XXX.165.89

lulinka napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mám 4letou lipicánku. Pod sedlem chodila více temperamentněji, nedala se zvládat s normálním udidlem. Ptala jsem se různě, každý mi doporučil ostřejší udidlo. Jenže pro mladého koně? Jenže co jsem mohla dělat, když prostě ,,zlobila,, . Tak teda, že ji dám páku, jenže opravdu mi to přišlo strašně ostré, tak mi poradili ať koupím řemínky k udidlu, tak teda jsem koupila řemínky. Žeprej to zmírní ten účel páky..smajlík Opravdu to pomohlo. Kobylku na těchto udidlech jezdili i děcka, a nebo né až tak zkušenější. A to se asi stalo osudové. Od té doby mi kobylka přestala chodit dopředu!! Hned jsem změnila udidla, přešla jsem na klasiku. Ale i tak, mi přijde nějaká bloklá. Prosím, myslíte si, že je to těmi udidly pákovými? Že, jsem ji to vůbec neměla dávat? Jak ji zase dát chuť chodit? Je už napořád ,,zkažená,, ? Prosím o radu, trápí mě to. Do budoucna jsem s kobylkou chtěla jezdit drezúry, ale takhle nevím.

Děkuji všem co mi porad ísmajlík

Úplně bych změnila přístup.

Dělala jste s kobylou práci ze země? Doporučovala bych ji teď přestat jezdit - dát zákaz děckám, všem (z příspěvku jsem pochopila, že je kobyla Vaše). Začít s ní pracovat ze země, doporučuji "Průvodce nenásilným výcvikem koní" od Montyho Robertse. Pracovat i na kruhu, aby se trošku vylítala. Parelliho hry. Procházky jen na ruce také nejsou na škodu, aby se vykoukala.
Až budete mít pocit, že jste upevnily Váš vztah a že je kobyla uvolněná, teprve potom bych se jí snažila znovu obsednout. Ovšem bez udila! Jen na provazovce, nebo třeba bezudidlové uzdečce. A nervat jí hlavu do zabalení násilím, ale snažit se, aby chodila sama s uvolněnou hlavou a krkem už od začátku

Všechno pěkně pomalinku, nechat to na ní. Uvědomte si, že to nebude jednoduché, a klidně bych požádala o pomoc i trenéra, který ví něco o horsmanshipu a práci ze země.
Nedivím se, že je kobyla bloklá. Nechce Vám chodit, protože má prostě zlé zkušenosti. Nedivila bych se, kdyby s udidlem nechtěla pracovat už nikdy...

Přidejte reakci

Přidat smajlík