Každá změna - problém

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2014 12:37
saryk9

XXX.XXX.211.225

Vzala jsem do ustájení kobču, 5 let, paint. Před třemi týdny - lehká podvýživa. Kobyla sice nervní (hrabala, nevydržela stát na jednom místě), ale ne zlá. Navíc bez respektu k člověku ...nerespektovala osobní prostor. První 3 dny stresař ..pobíhala po výběhu, po ohradě, po boxe (bohužel dost velký na její pobíhání). Po cca týdnu se zlepšilo, již se i dobře vodí, nepředbíhá, nešlape po mě. Nyní ve výběhu s appaloosou a poničkou. v okolních výbězích další koně.
První problém předvčírem .... vemu apu ven (na dohled na jízdárnu) - paintka stress, panika a ve finále skočila přes kopající pásky, byt měla vedle sebe poničku. Včera situace - dětský den, tudíž apa i ponička šli vozit děti, paintku jsem dala do vedejšího výběhu, přímo sousedícího s jízdárnou, kde se koně vodili. Hrůza, kobyla do půl hodiny v tom vedru splavená, lítala kolem pásek jak šílená....
Vhledem k tomu, kolik bylo děti atp. jsem ji zavedla do boxu. Tak začala regulérně naskakovat na boxové dveře, lítat jak šílená. Zkusila jsem ji uvázat, sice nelítala, ale stresovala pořád. Dle slov dalších dvou známých, co mají koně již 20 let, regulérní hodinaření.
Skončil dětský den, dala jsem kobylu do výběhu s apou a poničkou ... vše ok. Přestala blbnout,...ale až po návratu k naprosté rutině. Nyní ustájení 7/24 s přístřeškem, seno ad. libitum, pastva, sladový květ a otruby 1 denně ..... Moc jí to nejede, sežere toho málo. Co jsem za 14 dní pracně nakrmila, to za včerejšek vystresovala smajlík. Můj dotaz zní.....co s ní? Máte někdo podobnou zkušenost? Mám koně doma 30 let, ale tohle jsem ještě smajlík.
Slečna chce kobylu prodat, nemá na ni peníze, ale obávám se, že v tomhle stavu ji nikdo nekoupí a já mám nyní strach jít ven s apou a ponicí, aby se mi tahle "šílenost" v boxe nezabila.....
Vůbec netuším co se stalo, ale na podzim byla kobyla úplně normální, bez koní i s koňmi, nic neřešila. Pak šla do ustájení kde strašně zhubla (4 měs. cca) a co se tam dělo, nikdo neví, slečna nemá čas na koníka, je pořád v práci. Nyní je u mně, a já přemýšlím co s ní.....
Prosím konstruktivní rady, ne rýpání a pod. pokud jste se s tímto někdo setkali, budu vděčná za každou radu.
Jediné co napadá mě, odvézt na pastvinu a nechat tam do podzimu, zda se vzpamatuje...přece jen, tam moc změn není, stádo je téměř stejné, případně minimum změn oproti jezdecké stáji.
Děkuji za příspěvky

9.6.2014 17:32
canis lupus

XXX.XXX.210.159

Moje klisna taky bláznila po pobytu na pastvinách, kde se o ni moc nestarali a zhubla. Ne takhle, jen nechtěla odejít od koní, všeho se bála, při nátlaku šla i na zadní, ač jinak klidná povaha. Teď po deseti týdnech je už klidná téměř jako dřív. Dejte jí čas (a možná Betamag do žrádla). Nejspíš nemá pocit jistoty.

10.6.2014 10:50
saryk9

XXX.XXX.211.225

....Už je to vyřešené, slečna si ji odveze na velké pastviny.....Ona nemá peníze na nějaké přídavky apod. (já to sponzorovat nebudu - můj kůň to není), ale hlavně já mám apu i poničku v tréninku a jezdíme na závody a s dětmi na vyjížďku, což je teď nemyslitelné - paintka by se zabilasmajlík. Snažila jsem se vyjít vstříct a pomoci, ale nikdo netušil, že se kobyla až takhle zblázní.....chodí mi kolem koní i dcera (6 let) a to si nedovolím, nechat si doma takového blázna.......stačí, že v momentě, kdy odvedu apu jde úplně přes všechno (i přes člověka), byť předtím by ji to nenapadlosmajlík..

Přidejte reakci

Přidat smajlík