farmaŠenov
napsal(a):
Nevíte někdo kolik váží kulatý balík sena 120x120?? Unesly by jsme ho ve 2 lidech?
Budu si kupovat lis a nevím jestly by jsme to naložily na vlek ručně.
Děkuji
250-300 kg. Ve dvou lidech (muži) nakuláte v průměru těch 30-40 balíků na plus minus 50 metrů po víceméně rovné zemi, potom vyplivnete duši :D Ve dvou babách budete rády, že vůbec něco nakuláte natož zvednout.
Pokud si to nedovedete představit v reálu, doporučuji si zajet k nějakému zemědělci co má na poli balík a zkusit si s ním manipulovat, at máte představu. Lepší budete mít lis na malé kulaté balíky nebo hranaté. Sice se také s tím nadřete, ale jsou uzvednutelné. Horší je skladovatelnost, do těch malých jak naprší tak rychleji zplesniví oproti velkých.
farmaŠenov
napsal(a):
Děkuji, no já mám taky lis na malé balíky ale chtěl bych dělat senáž. A chtěl bych právě vědět jak jsou balíky sena těžké a senáže.
No senáž bude podle mě přibližně stejně těžká jako seno, možná i těžší. Pokud nemáte jak jinak manipulovat s balíky tak bych šla do těch malých pro lepší manipulaci..
farmaŠenov
napsal(a):
Nevíte někdo kolik váží kulatý balík sena 120x120?? Unesly by jsme ho ve 2 lidech?
Budu si kupovat lis a nevím jestly by jsme to naložily na vlek ručně.
Děkuji
Koupila jsem klasický velký balík, prý má 300kg ale jiný zemědělec říkal že je to přehnané že váha bývá 150-200 max jinak to ten stroj víc nenamačká. O "unesení" nemůže být řeč, protože představa balík zvedat a nosit je nereálná. Jedna je to opravdu těžký jak kráva (a to doslova :D), za druhé to je velké jako ta kráva a za třetí na rozdíl od krávy to není za co pořádně chytit. Proto jak už zde bylo řečeno, tyto balíky se zásadně koulí. I tak na to je třeba 2 chlapů nebo 3 ženských. Samozřejmě musíte myslet i na to jak a kam to dokoulíte až na místo určení, jestli je tam pro to cesta atd. Pokud ale kupujete, zeptejte se prodejce, většinou jsou schopni za nějakou tu úplatu naložit a dovézt "až do domu". Také se prodávají menší, krychlové balíky se kterými se snadno manipuluje, ale tam bývá vyšší cena a používá se to hlavně u králíků a malých zvířat.
ousek

XXX.XXX.118.34
Ještě doplním informace o velikostech a vahách balíků - lze čerpat i z Wikipedie https://cs.wikipedia.org/wiki/Seno
cituji z odstavce skladování:
V moderním zemědělství je seno většinou stlačeno do balíků. Obvykle jsou používány malé hranaté balíky s rozměry kolem 50 × 60 × 60 cm nebo standardní kulaté balíky s průměrem 150 cm a výškou 150 cm (váha cca 350 kg) nebo menší kulaté balíky s průměrem 120 cm a výškou 120 cm (hmotnost cca 200 kg). Přibližně od roku 2005 se z důvodu lepšího využití místa při skladování začínají používat i velké hranaté balíky s rozměrmi 200 × 120 × 100 cm a hmotností cca 200 kg i více.