Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.9.2014 10:38
litorella

XXX.XXX.63.164

Dobrý den,

mám 2,5 letého hřebečka miniappaloosy, teď na podzim bude kastrovaný. Má 110 cm a odhaduji mu něco přes 200 kg, nemám ho kde zvážit. Je momentálně robustnější a poměrně hezky svalnatý. Dosud ho cvičím ze země, procházky a klus "na ruce", lonžování. Teď bych ho chtěla začít trénovat v postroji na tah, zatím začínáme na dvou lonžích, postupně zkusíme pneumatiku a v zimě na sněhu sáňky naložené menší zátěží a až doladíme, aby se nebál všeho, co je větší než poštovní dodávka, snad se jednoho dne dostaneme i na nějaké cesty v sulce. Nepospíchám.

Chtěla jsem se ale zeptat, zda by mi někdo poradil ohledné tréningu z hřbetu. Sama mám 155 cm a 60 kg. Hodlám před nějakým cvičením ještě zhubnout, přece jen jsem teď oplácanější než obvykle. Nechci ho nijak huntovat, zároveň se ale bojím posadit na něj nějaké lehčí dítě, nehledě že ani neznám žádného tak drobného zkušeného jezdce.

Mohu si tedy na něj sednout? Mám sehnat nějaké lehčí sedlo, nebo bez sedla? Je ohledně vývinu brzy začít s obsedáním na 3 letech? Předem mockrát díky.

15.9.2014 10:57
canis lupus

XXX.XXX.210.27

Zdar, klidně na něj můžete sednout Vy. Jezdila jsem na klisně, která měla s bídou 120, ve všech chodech. V té době jsem vážila asi 67 + sedlo. A neměla s tím žádný problém. Jenom v terénu bych byla opatrná a skoky když už, tak opravdu nízké. 3 roky jsou akorát.

15.9.2014 11:35
litorella

XXX.XXX.63.164

Mockrát děkuji za radu, jde mi opravdu hlavně o obsednutí a bezproblémové pochopení povelů z hřbetu, nebude se jednat o pravidelné a cílené ježdění. On se hrozně rychle unudí, i to lonžování už zná a když mu ho nezpříjemním nějakou kavaletkou, nebo pet lahvemi, vymýšlí kulišárny. A myslíte, že pro něj bude lepší sehnat na to sedlo, nebo bez sedla?

15.9.2014 12:48
canis lupus

XXX.XXX.210.27

To záleží spíš na Vás. Kůň lépe vnímá jezdce na holém hřbetě, ale pokud si nejste jistá, můžete znejistět i koně. Já mám 173 cm a dlouhé nohy, a nejsem schopná mít na tak malém koni kolena, tudíž mi chybí tzv. záchytný bod a radši si sedlo beru.
Taky pokud je poník typ soudek, může být problém sehnat padnoucí sedlo, které se nebude točit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík