Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.11.2014 12:09
eliiskam

XXX.XXX.10.171

Chci se zeptat v kolika jste zacli s lonzovanim a vyvazovanim? Mam 1,6 rocniho QH a zajima me zkusenost ostatnich. :) foto je asi z cervna :)

16.11.2014 22:53
canis lupus

XXX.XXX.148.194

Pokud s ním nechcete jet na soutěže, klidně začněte lonžovat až na jaře. Do 2,5 let jen krok, klus a nikdy ne moc dlouho, aby se ušetřily klouby. Rozhodně ho nevyvazujte, tím mu můžete jen uškodit.

17.11.2014 09:11
eliiskam

XXX.XXX.10.171

Moc dekuji za nazor :)

17.11.2014 16:25
evcusik

XXX.XXX.201.120

eliiskam napsal(a):
Moc dekuji za nazor :)

Mám 2,5 letou shagyu (pozdní plemeno). Nelonžujeme(tudíž ani nevyvazujeme), ale lonžování zná (drží kruh, reaguje na slovní pobídky - přechody a zastavení).

Jediná práce je vlastně procházkování, čištění a drbání. Na procházkách chodím cestou necestou, mezi stromy, přecházíme popadlé stromy a objevujeme svět a jeho bubáky. A stačí nám :) A v jejím věku a sebevědomí( smajlík) ji pustím před sebe (jakoby na 2 lonžích, ale jen s jednou) a ťapkáme, kobyla si volí cestu sama a připravuje se, že pod sedlem vlastně už nebude vodič před ní a část "zodpovědnosti" převezme :) (cca 2x týdně)

S opravdovým lonžováním začneme těsně před obsednutím (příští podzim - 3,5 roku) postupně a pak možná i s pevným chambonem na nácvik sníženého krku a práce zad. Když se mi nebude ještě zdát moc zralá na obsednutí příští podzim, prdíme na to a necháme to na další rok. Chci nechat kobče dětství a srandu ve stádě.

U prcka netuším jak moc může být samostatný a udržet pozornost - takže přizpůsobit věku.

18.11.2014 10:29
elaphka

XXX.XXX.199.251

eliiskam napsal(a):
Chci se zeptat v kolika jste zacli s lonzovanim a vyvazovanim? Mam 1,6 rocniho QH a zajima me zkusenost ostatnich. :) foto je asi z cervna :)

Být Vámi, lonžování nechám až na pozdější věk, klidně okolo 2,5 - 3 let.

Sama jsem zastáncem volného "lonžování" - tedy kruhovka, kdy kůň NENÍ přivázaný, popř. práce na DVOU lonžích. Kůň se naučí přiměřeně rozkládat svou váhu a hezky se nasvalí na obě strany těla, navíc se tím naučí přirozeně se ohnout do kruhu, čili nepůjde s hlavou "ven" (jak mají někteří koně na jedné lonži zvyk, že jdou jaksi "proti" tahu lonže).

18.11.2014 10:55
eliiskam

XXX.XXX.10.171

No, ja s nim chodim taky na prochazky...od stada odejde v pohode. Obcas to dost zkousi, ale nejak to zvladame, ale prabe jsem si rikala, ze mu take chci nechat detstvi volne :) jenze pak vidim, jak dela blbosti, tak mne napadlo, jestli mu nechybi prace..:)

18.11.2014 12:04
evcusik

XXX.XXX.150.9

eliiskam napsal(a):
No, ja s nim chodim taky na prochazky...od stada odejde v pohode. Obcas to dost zkousi, ale nejak to zvladame, ale prabe jsem si rikala, ze mu take chci nechat detstvi volne :) jenze pak vidim, jak dela blbosti, tak mne napadlo, jestli mu nechybi prace..:)

Tak mlademu koni rozhodne prace nechybi! A jeste 2 roky nebude chybet. Ma furu casu, aby si uzil detstvi ve stadu a vyblbnul se s ostatnimi konmi.

To jen my lidi, potrebujeme s konikem samolibe "pracovat" - ja tim provozuji prochazky, kde jen tak mimochodem utuzujeme nas vztah (duveru, respekt, oboustranne spolehnuti, nestrach z bubaku) a i tak si myslim, ze je to na mladocha dost a vystacil by si v pohode jen s pastvinou a stade.

Kdyz me svrbi ruka, tak treba naucim neco dopredu (viz lonzovani, ale jen ze to oskousime na 2-3 koleckach a hotovo dvacet, jdeme domu za kamosema).

U toho lonzovani, je prusvih z kruhem. Konim jeste rostou klouby, pri lonzovani se nadmerne zatezuje vnitrni noha(a lehce vytaci oproti chuzi na rovne linii) a takto se muze nedovyvinuty kloub poskodit. Takze opravdu zacit opravdicky lonzovat po 3. roku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík