ahojda, před časem jsem tu měla dotaz jak vykrmit plňasku, už tloustne, sice zatím ne tak jak bych chtěla ale už vypadá mnohem lépe, už má dokonce i břicho. Jenže je tu problém, známá si koupila kobylu u které jsme po týdnu zjistili že klká. A ona ji nechce dát pryč (myslím jako vrátit), nevím co dál. Jeslti ji tam nechá (ve stejný stáji) tak se to může moje kobylka naučit a pak už ji nemusím vykrmit vůbec. nemáte radu jak známou přesvědčit, nebo jak zabránit tomu aby se to naučila???? Jsem z toho zoufalá!!!
dagies
napsal(a):
ahojda, před časem jsem tu měla dotaz jak vykrmit plňasku, už tloustne, sice zatím ne tak jak bych chtěla ale už vypadá mnohem lépe, už má dokonce i břicho. Jenže je tu problém, známá si koupila kobylu u které jsme po týdnu zjistili že klká. A ona ji nechce dát pryč (myslím jako vrátit), nevím co dál. Jeslti ji tam nechá (ve stejný stáji) tak se to může moje kobylka naučit a pak už ji nemusím vykrmit vůbec. nemáte radu jak známou přesvědčit, nebo jak zabránit tomu aby se to naučila???? Jsem z toho zoufalá!!!
Klkací řemeny jsou celkem na nic - budou se muset pořád utahovat a případným zdravotním potížím nezabrání. Jestli ji kamarádka nechce dát pryč, ať ji 100% nechá alespoň operovat (odstranění části krčního svalu - provadí to MVDr.Žert z Veterinární fakulty v Brně a to po celé ČR, nebo se poptej zda s tím nemá zkušenosti nějaký dobrý vet v tvém okolí) - šance, že to kobyla i po operaci začne dělat znovu je velká, ale odstraní se tím případné zdravotní problémy jako např. kolika. Jinak jediné řešení jak zabránit, aby se to naučili i ostatní koně, je klkavou klisnu oddělit od osttních - ve stáji alespoň zástěnou, aby na ni ta tvá neviděla a nemohla odkoukat jak to dělá - takto máme ve stáji 2 valachy, výborní koně majitelé je taky nechtěli dát pryč když se to u nich projevilo (též už to s největší pravděpodobností dělali u předchozího majitele, ten to zatajil a v cizím prostředí se to projevilo až po měsíci a více). Máme je oddělené zástěnou a žádný z ostatních koní se to zatím díkybohu nenaučil. Jinak mají v boxe svoje oblíbené místa, takže jsme tam natáhli elektriku a čas od času se tam pustí proud, takže už ani v boxu nemají moc náladu klkat. Jinak ten jeden (mimochodem S parkurák) je dost velký problém - klká HLAVNĚ v ohradě, takže se mu vyrobil košík jako na psa. Vypadá to sice drsně, ale může se s tím klidně pást a je to pro jeho psychiku rozhodně lepší než úplná izolace od koní.
Klkavý kůň není žádná sranda, ale pokud zapracujete na bezpečnostních opatřeních (operace, mechanické zábrany,apod.) tak to nemusí být vůbec problém a není třeba se koníka hned zbavovat jak "prašivýho psa", protože bohužel o tyhle koníky přehnaný zájem není a většinou končí v buřtu (jako měl skončit ten jeden náš a nakonec se projevil natolik talentovaně, že dnes skáče S parkury a není vyloučeno, že se nedostane i výš). Takže co mě se týče, klkavému koni bych se zas tak nebránila (pokud samozřejmě netrpí častými a těžkými zdravotními problémy) - často je seženeš za směšný peníz (pokud to majitel samozřejmě nezatají) a nikdy nevíš jaký talent se v něm skrývá
Janda