Nedá mi to, a jelikož toto fórum tak nějak skomírá, přispěji sem i já svou troškou. Rád bych vás seznámil s mým neobvyklým mazlíčkem - lištičkou, která se jemnuje Vixey. Její fotky, případně videa, naleznete na dvou následujících odkazech:
http://www.kralici.cz/alba.asp?vixey
a http://www.youtube.com/user/DukeDoomMap
Tímto bych zároveň rád vyzval ostatní liškaře, aby se připojili do této diskuze. Rád si popovídám, vyměním zkušenosti i zážitky s každým, kdo doma lišky chová jen tak pro radost, bere je jako úžasná stvoření a nikoliv jen jako zpeněžitelný kožich. Vítany jsou i fotky či videa vašich lištiček samozřejmě
najlvin
napsal(a):
Nedá mi to, a jelikož toto fórum tak nějak skomírá, přispěji sem i já svou troškou. Rád bych vás seznámil s mým neobvyklým mazlíčkem - lištičkou, která se jemnuje Vixey. Její fotky, případně videa, naleznete na dvou následujících odkazech:
Tímto bych zároveň rád vyzval ostatní liškaře, aby se připojili do této diskuze. Rád si popovídám, vyměním zkušenosti i zážitky s každým, kdo doma lišky chová jen tak pro radost, bere je jako úžasná stvoření a nikoliv jen jako zpeněžitelný kožich. Vítany jsou i fotky či videa vašich lištiček samozřejmě
Zdravim.. :)
Listicky sou nadherne.zadnou sice nemam ale do budoucna bych si rada poridila Fenka,nebo tedy chtela bych ho mit..jestli nekdy bude je ve hvezdach.. sou uzasni:)
ukulemba
napsal(a):
Zdravim.. :)
Listicky sou nadherne.zadnou sice nemam ale do budoucna bych si rada poridila Fenka,nebo tedy chtela bych ho mit..jestli nekdy bude je ve hvezdach.. sou uzasni:)
No tak fenek je taky pěkné zvířátko, ostatně taktéž "vulpes". Chováním je na tom stejně jako klasická liška. Sehnat se dá i u nás v ČR docela běžně, jen ta cena je o dost vyšší. Určitě se tu s ním pak pochlubte .
najlvin
napsal(a):
No tak fenek je taky pěkné zvířátko, ostatně taktéž "vulpes". Chováním je na tom stejně jako klasická liška. Sehnat se dá i u nás v ČR docela běžně, jen ta cena je o dost vyšší. Určitě se tu s ním pak pochlubte .
Lišky sice nechovám, ale snažím se na ně napsat svoji diplomovou práci.
najlvin
napsal(a):
Zdravím chovatele lišek,Ráda bych se dověděla několik-hodně podrobností o chovu takového mazlíka doma.Přinám se,že jsem netušila,že lidé běžně chovají lišky jako mazlíky doma.Co obnáší chovat lišku doma,jak moc je ochočitelná,jak moc "smrdí".............?Díky za odpověď
zviratko
napsal(a):
Zdravím chovatele lišek,Ráda bych se dověděla několik-hodně podrobností o chovu takového mazlíka doma.Přinám se,že jsem netušila,že lidé běžně chovají lišky jako mazlíky doma.Co obnáší chovat lišku doma,jak moc je ochočitelná,jak moc "smrdí".............?Díky za odpověď
No tak lišky lidé běžně nechovají. Mluvíme-li o zájmovém chovu pro radost, pak takové lidi lze spočítat možná i na prstech jedné ruky. Samozřejmě je tu celá řada lidí, co je chovají za účelem kožešin, případně výcviku psů v norování lišek v umělé noře (myslivci), ale ty je nemají jako mazlíky, nýbrž jako předmět své činnosti, většinou neslavně končící...
Nyní k vašim otázkám:
V prvé řadě nelze lišku doslovně považovat za mazlíka. Přece jen je to nedomestikované zvíře, tudíž vyžaduje zcela odlišný přístup než třeba pes. Ochočit ji lze, ale pes to zkrátka není – má svou hlavu a rozhodně nebude poslouchat nějaké povely. S tím je tedy třeba počítat a obrnit se pevnými nervy. Chce to hodně trpělivosti, neboť liška dokáže dělat pěkné naschvály, zlomyslnosti a nepořádek. Na druhou stranu však dokáže být i výborný společník, který vás vždy zaručeně pobaví svými hrami a nekonečným dováděním.
V druhé řadě je třeba uvědomit si, že liška je šelma, tudíž její zájmový chov podléhá povolení. Povolení vystavuje na základě vaší žádosti a kontroly chovného zařízení státní veterinární správa. Prý aby nedocházelo k týrání při neodborném chovu, což je chvályhodné, nicméně poněkud nesmyslné, když podmínky na kožešinových farmách se už jaksi kontrolovat nikdo neobtěžuje, třebaže v nich lišky očividně trpí. Zajímavé je, že jde-li o chov lišek pro kožich, jsou tato zvířata považována za zvířata hospodářská (tudíž není třeba povolení). Jakmile ale někdo chová lišku doma jen tak, už je to šelma (bez povolení se neobejdete, připravte se na pravidelné kontroly a plaťte!) To povolení se uděluje na tři roky, stojí to cca 1000Kč. Podmínkou je mimo jiné i trvalé nezaměnitelné označení zvířete (tetování, čipování), očkování proti vzteklině a vhodné podmínky k chovu (nejlépe venkovní voliéra).
Liška rozhodně není zvíře pro každého. Pokud se ale pro ni přesto rozhodnete, je to vcelku milé zvíře. Obzvláště dobře hřeje u srdce, pokud ji zachráníte z nějaké kožešinové farmy, kde by ji nečekalo nic pěkného. Mé dosavadní zkušenosti jsou víceméně pozitivní. Naše Vixey je hodná, velmi hravá, ale také občas zlobivá. Nejenže má tendence všechno okusovat, což jí intenzivně zakazujeme, ale velmi ráda též krade kdejaké věci, které se jí zalíbí. Kapesníky počínaje a mobily konče. Vždy si je pak odnáší do svých skrýší a běda tomu, kdo se tyto věci pokusí vzít – to pak vřeští jako pavián. Počítat také musíte s tím, že si liška všude vyleze – vyskočit na stůl pro ni není nic obtížného. Jinak je ale zatím v pohodě. Venčit se chodí na kočičí záchod, občas se nechá pomazlit, naučila se chodit i na vodítku. Nijak výrazně zatím nepáchne. Jen pokud ji něco vyděsí, uvolní ze sebe ono typické liščí aroma. A má též jednu takovou malou nepříjemnou vlastnost - když někdo přijde, vítá ho vrtěním ocásku a následným pomočením všeho kolem. Pravděpodobně až vejde do puberty, její čistotnost se změní k horšímu a začne si značkovat teritorium, což by ale po doznění tohoto období dospívání se zase mělo zmírnit. No, uvidíme.
Aby se liška dala kvalitně ochočit, je dobré se jí ujmout co nejdříve, nejlépe ještě v době, kdy nevidí, a dokrmit si ji doma ručně, což není žádná sranda. Lze si ji ale vzít i později, v době běžného odstavu, nicméně v takovém případě to ochočení už nemusí být stoprocentní. Je také důležité pamatovat na to, že pokud odjedete například na dovolenou a lišku přenecháte v péči někoho jiného, dost pravděpodobně na vás zanevře, jelikož to bude brát jako zradu. A věřte, že k tomu stačí i tři dny. Je tedy třeba jí opravdu denně věnovat maximum času a v žádném případě ji za nic netrestat, jinak už tak křehkou důvěru nadobro ztratíte.
Co se týče potravy, liška je především masožravec. Syrové maso se však obecně nedoporučuje. Já zatím krmím klasickou stravou pro kočky. Konzervy pro psy vhodné nejsou z toho důvodu, že na rozdíl od těch kočičích obsahují méně masa. Alespoň tak mi to řekl náš veterinář.
Na závěr zbývá jediná otázka – kde takovou lišku získat? Možnosti jsou dvě. Zaprvé mít známého myslivce a požádat ho, až budou norovat liščí noru, aby vám jedno lišče přenechal. Není to ale zrovna moc hezký způsob, i když stále lepší, než aby vynorované lišče skončilo namísto u vás utopené nebo v kleci pro pozdější využití při cvičení psů. Zadruhé lze lišku získat po dohodě s chovatelem z kožešinové farmy, což je i případ naší Vixey. V takovém případě si můžete říkat, že díky vám bude lištička ušetřena krutému osudu života a smrti na farmě. Tyto lišky ale nemývají takový respekt k člověku, jako ty divoké.
zviratko
napsal(a):
Doporučuji přečíst si i tento velice zajímavý článek jedné chovatelky: www.myzoo.estranky.cz/clanky/savci/liska-jessica
najlvin
napsal(a):
A pak že se prý zvířata neumí smát... Jaký to blábol... Vixey se umí smát, a to dokonce i pěkně škodolibě, jako posledně, když si pro sebe zabrala postel ... (Nejedná se o fotomontáž, skutečne se v ten okamžik tak tvářila!)
Obrázek ve větším rozlišení: http://www.vixey.cz/vixeyseposmiva.jpg
najlvin
napsal(a):
A pak že se prý zvířata neumí smát... Jaký to blábol... Vixey se umí smát, a to dokonce i pěkně škodolibě, jako posledně, když si pro sebe zabrala postel ... (Nejedná se o fotomontáž, skutečne se v ten okamžik tak tvářila!)
Obrázek ve větším rozlišení: http://www.vixey.cz/vixeyseposmiva.jpg
Mohu vám do toho vlézt?
Dají se lišky ochočit natolik, aby se snesly bez problémů se psy?
Známí mají 2 lištičky, kluka a holku, a ten kluk je hrozně mazlivý, akorát z legrace občas vezme za prsty do zubů, odnaučují ho to (je to ještě malý blbísek). S jejich psy se relativně dobře snáší. Když měli ještě třetí lišku, jeho bratra, ptali se mě, jestli ho nechci. Odmítla jsem, ale tak mě napadlo, jestli by to šlo dohromady. Mám 2 psy zhruba stejné velikosti a vizáže jako lištičky. Viděli se spolu, moje fenky byly trochu paf. Kdyby ale byli štěňata a lišče od mala spolu, fungovali by jako smečka?
zelvickahanka
napsal(a):
Mohu vám do toho vlézt?
Známí mají 2 lištičky, kluka a holku, a ten kluk je hrozně mazlivý, akorát z legrace občas vezme za prsty do zubů, odnaučují ho to (je to ještě malý blbísek). S jejich psy se relativně dobře snáší. Když měli ještě třetí lišku, jeho bratra, ptali se mě, jestli ho nechci. Odmítla jsem, ale tak mě napadlo, jestli by to šlo dohromady. Mám 2 psy zhruba stejné velikosti a vizáže jako lištičky. Viděli se spolu, moje fenky byly trochu paf. Kdyby ale byli štěňata a lišče od mala spolu, fungovali by jako smečka?
No, těžko říci, na to není stoprocentní odpověď. Záleží především na povahách obou zvířat. Ale co jsem měl možnost zatím tak vidět u známých, tak soužití lišky se psem bývá nejspíš bez větších problémů. Pokud jsou na sebe zvyklí od mala, tím lépe. U naší Vixey je to tak, že ona se defacto kamaradí s každým. Máme i psa, a nijak po sobě nevyjiždějí. Ona si chce jen hrát. Každopádně Vixey jako štěně je velmi aktivní a pes má už svá nejlepší léta za sebou, takže o její dovádění příliš nestojí. Otázkou taky zůstává, jak to bude, až Vixey dospěje... Nicméně tohle je potřeba dost promyslet, pokud o tom začnete uvažovat. Já osobně bych rozhodně nikdy nenechal lišku a psa spolu bez dohledu. Jeden nikdy neví, co se může přihodit, a jak jsem říkal, nikdy není stoprocentní záruka, že jim to bude trvale klapat.
najlvin
napsal(a):
No, těžko říci, na to není stoprocentní odpověď. Záleží především na povahách obou zvířat. Ale co jsem měl možnost zatím tak vidět u známých, tak soužití lišky se psem bývá nejspíš bez větších problémů. Pokud jsou na sebe zvyklí od mala, tím lépe. U naší Vixey je to tak, že ona se defacto kamaradí s každým. Máme i psa, a nijak po sobě nevyjiždějí. Ona si chce jen hrát. Každopádně Vixey jako štěně je velmi aktivní a pes má už svá nejlepší léta za sebou, takže o její dovádění příliš nestojí. Otázkou taky zůstává, jak to bude, až Vixey dospěje... Nicméně tohle je potřeba dost promyslet, pokud o tom začnete uvažovat. Já osobně bych rozhodně nikdy nenechal lišku a psa spolu bez dohledu. Jeden nikdy neví, co se může přihodit, a jak jsem říkal, nikdy není stoprocentní záruka, že jim to bude trvale klapat.
Právě proto jsem se ptala, ještě jsem se neshledala s držením obou zmíněných vysloveně pohromadě. Znám ale jen dva lidi, co mají lišky a psy, takže mnoho k porovnávání nemám. Oba pánové mají lišku (lišky) ve venkovních výbězích s boudou atd, se psy se setkají buď přes mříže, nebo na procházce na vodítku. No, zatím mi pořízení lištičky nehrozí takže je vše jen v oblasti zvědavosti.
Díky!
zelvickahanka
napsal(a):
Právě proto jsem se ptala, ještě jsem se neshledala s držením obou zmíněných vysloveně pohromadě. Znám ale jen dva lidi, co mají lišky a psy, takže mnoho k porovnávání nemám. Oba pánové mají lišku (lišky) ve venkovních výbězích s boudou atd, se psy se setkají buď přes mříže, nebo na procházce na vodítku. No, zatím mi pořízení lištičky nehrozí takže je vše jen v oblasti zvědavosti.
Díky!
Chov zvěře v zajetí je možný jen se souhlasem orgánu státní správy myslivosti. K žádosti o udělení souhlasu předkládá žadatel vyjádření veterinárních orgánů5) a orgánů na ochranu zvířat proti týrání7) k navrhovaným podmínkám chovu. Souhlasu není třeba, jde-li o chov zvěře v zoologické zahradě zřízené obcí nebo krajem nebo jde-li o držení a chov loveckých dravců. Ponecháte-li si doma zajíce, srnku, muflona, prase divoké, králíka divokého, lišku, kunu, jezevce a řadu dalších zvířat, dopouštíte se pytláctví. Jedná se o porušení mysliveckého zákona č. 449/2001 Sb.!
Tak jak to tedy je???
Máte na lištičky doma povolení???
jafar
napsal(a):
Chov zvěře v zajetí je možný jen se souhlasem orgánu státní správy myslivosti. K žádosti o udělení souhlasu předkládá žadatel vyjádření veterinárních orgánů5) a orgánů na ochranu zvířat proti týrání7) k navrhovaným podmínkám chovu. Souhlasu není třeba, jde-li o chov zvěře v zoologické zahradě zřízené obcí nebo krajem nebo jde-li o držení a chov loveckých dravců. Ponecháte-li si doma zajíce, srnku, muflona, prase divoké, králíka divokého, lišku, kunu, jezevce a řadu dalších zvířat, dopouštíte se pytláctví. Jedná se o porušení mysliveckého zákona č. 449/2001 Sb.!
Tak jak to tedy je???
Já o tom vím, nenechala bych si doma ani ještěrku, protože vím, že to zákon zakazuje. Žádný právník ze mě nevyroste, ale na přednáškách nám tenhle zákon neustále otloukají o hlavu :) Já žádnou lištičku nemám, jak už jsem psala. A ti lidé, o nichž jsem mluvila, jsou oba myslivci, mají doma i divočáky, vše s povolením.
jafar
napsal(a):
Tak jak to tedy je???
Tohle je dost ošemetná věc a podceňovat se ji nevyplácí - jinak riskujete dosti vysoké pokuty. Přesto spousta lidí, co lišky doma mají, povolení vůbec neřeší. Zejména pak samotní myslivci a jejich blízcí. V našem případě se naštěstí nejedná o lišku divokou, ale o lišku kožešinovou, tudíž nás sotva někdo může označit za "pytláky". Stačí nám pouze povolení Státní veterinární správy, udělené samozřejmě v souladu s požadovanými podmínkami. Pak je ještě možnost nechat si to napsat na živnost, jakože to máte pro kožešinové účely - pak vám stačí jen ohlášení obci. Mimochodem, jak zajímavá díra v zákoně. Běžné zájmové chovatele by kvůli kdejaké drobnosti kontrolovali a na všechna zvířata by udělovali povolení, aby se prý zabránilo týrání neodborným chovem - a když si někdo zřídí kožešinovou farmu, kde lišky prokazatelně trpí a strádají příšerným způsobem, tak to jim je už jedno. Najednou se už totiž nejedná o šelmy, ale o hospodářská zvířata, na jejichž chov být povolení samozřejmě nemusí. Tenhle přístup já zkrátka asi nikdy nepochopím - zkrátka na každého jiným metrem. Čím větší hulvát, tím jednoduší to má...
najlvin
napsal(a):
Tohle je dost ošemetná věc a podceňovat se ji nevyplácí - jinak riskujete dosti vysoké pokuty. Přesto spousta lidí, co lišky doma mají, povolení vůbec neřeší. Zejména pak samotní myslivci a jejich blízcí. V našem případě se naštěstí nejedná o lišku divokou, ale o lišku kožešinovou, tudíž nás sotva někdo může označit za "pytláky". Stačí nám pouze povolení Státní veterinární správy, udělené samozřejmě v souladu s požadovanými podmínkami. Pak je ještě možnost nechat si to napsat na živnost, jakože to máte pro kožešinové účely - pak vám stačí jen ohlášení obci. Mimochodem, jak zajímavá díra v zákoně. Běžné zájmové chovatele by kvůli kdejaké drobnosti kontrolovali a na všechna zvířata by udělovali povolení, aby se prý zabránilo týrání neodborným chovem - a když si někdo zřídí kožešinovou farmu, kde lišky prokazatelně trpí a strádají příšerným způsobem, tak to jim je už jedno. Najednou se už totiž nejedná o šelmy, ale o hospodářská zvířata, na jejichž chov být povolení samozřejmě nemusí. Tenhle přístup já zkrátka asi nikdy nepochopím - zkrátka na každého jiným metrem. Čím větší hulvát, tím jednoduší to má...
najlvin
napsal(a):
najlvin
napsal(a):
najlvin
napsal(a):
najlvin
napsal(a):
zdravím. On fenek (Vulpes zerda) se dá sehnat poměrně snadno, pořád se ještě vozí z importů a dají se sehnat i ze zoo, ale rozhodně to jsou výrazně choulostivější zvířata než naše lišky. pokud mohu doporučit, tak spíše lišku. Mám zkušenosti s oběma druhy, a liška je mnohem kontaktnější a méně náročná. Fenek potřebuje temperovanou ubikaci s minimální vlhkostí vzduchu, jinak odejde na respirační potíže. Také se nespokojí s nějakými náhražkami krmení, chce to fakt hlodavce, ptáky a hmyz.
tesky
napsal(a):
Dobrý den, sháním liščátko pro kamaráda. Měl už jedno, ale když ho dal kvůli svatbě na hlídání známím, tak jim uteklo. Nevíte prosím, kde by se dalo od chovatele sehnat? Děkuji za každé informace (bohužel myslivce neznáme).
Od myslivců bych vám ani lišku brát nedoporučoval, pokud nechcete mít zbytečné problémy. Spíše se poohlédněte po těch chovatelích, případně můžete kontaktovat nějakou kožešinovou farmu a zachránit tak jednu lištičku od krutého osudu. I já takhle získal tu svou. Občas tu na inzerci ale také inzerovala jedna paní, co má doma pěkné lišky stříbrné. Letos nabízela právě mláďata. Každopádně teď už mládě neseženete - lišky mají mladý jen z jara. A brát si dospělou lišku, to pak bývá pvelký problém s ochočením. Takže teď vám stejně asi nezbývá nic jiného, než vyčkat do jara.
najlvin
napsal(a):
Jak jsi k ní přišla?Je nádherná. http://www.ichovatel.cz
najlvin
napsal(a):
je smutné když je člověk často vídal v malé kleci umlousané od trusu jen na výcvik psů nebo na kožky takto na fotkách je to překrásné zvíře , jako malý kluk jsem dost coural po lese a taky po ní toužil. Držim palce , aby zůstala přítulná i po dospětí tam někdy bývá problém ale ne jen s liškama
doutrklars
napsal(a):
je smutné když je člověk často vídal v malé kleci umlousané od trusu jen na výcvik psů nebo na kožky takto na fotkách je to překrásné zvíře , jako malý kluk jsem dost coural po lese a taky po ní toužil. Držim palce , aby zůstala přítulná i po dospětí tam někdy bývá problém ale ne jen s liškama
No to mi povídejte. Z takových věcí je mi vždycky hned ouzko. Doufám, že ta její dosavadní povaha vydrží i nadále. Neumím si představit, že by se změnila. Přítulná je stále stejně, hravá taky a čistotná rovněž. I když teď dost puberťačí. Leze nám sice kam vyskočí, občas si dělá co chce, ale jinak to s ní jde.
Jinak ten odkaz na YouTube už neplatí, jelikož jsem se přesunul na jiný účet. Takže všechna videa jsou nyní k nalezení na následujícím odkazu: http://www.youtube.com/Najlvin
najlvin
napsal(a):
Naléhavé! Všem, kdož shánějí lišku, je nyní možnost odkoupit na farmě v Lejšovce. Pokud chcete nějakou zachránit, nyní máte možnost. Více se dá dočíst na: http://www.vixey.cz/lisky.htm Je třeba ale jednat rychle!!!
zelvickahanka
napsal(a):
Mohu vám do toho vlézt?
S liškama a psy je to individuální, a to z obou stran... liška Jessika byla s fenkou NO Kajsou nejlepší kámoška, brala ji jako matku, běhaly spolu a hrály si, když po čase liška utekla do lesa, tak se ale vracela právě za Kajsou...
Liška Eliška je něco uplně jiného. Původní majitele ji museli prodat, protože nevycházela s jejich psy už jako malé štěně. Našeho starého psíka voříška by šikanovala a mordovala (kdyby jí to bylo umožněno, tak by ho asi byla schopná normálně "sejmout", přestože jinak dominantní ale již starší psík je stejně těžký jako ona), 2 naše bordeauxké dogy by prozměnu zamordovaly ji, protože ji povazují za "kořist", a v podstatě dobře vychází zase jenom s tou vlčandou, která má pro lišky slabost z dřívější doby a je velice tolerantní vůči Eliščiným výlevům.
Liška a pes mohou fungovat, ale nemusí a pokud fungují, tak bych je ale spolu rozhodně nenechávala bez dohledu. Dospělý pes často bere liščí štěně jako jakékoliv jiné štěně a mohou si rozumět, protože mají podobnou řeč těla a lišče se mu podřídí. Problém je dospívající a dospělá liška, která má odlišný vzorec sociálního chování a v podstatě neuznává psí hierarchii. Takže submisivního psíka šikanuje a s dominatním psem mohou nastat pořádné problémy, protože dříve nebo později nastane situace kdo z koho... vyhraje samozřejmě ten zdatnější, což závisí na velikosti a dispozicích psa. A pojem vyhraje v tomto řípadě může mít i fatální následky,a to i u zvířat která se dlouhodobě znají. Podtrženo sečteno... můžete mít lišku a psy i jiná zvířata, ale podmínkou je, aby bylo možné je oddělit tak, aby se k sobě nedostala, v případě že to nebude nebo přestane klapat...
najlvin
napsal(a):
Rok nám uběhl velice rychle a ač je to téměř neuvěřitelné, jsou tu opět Vánoce. Já i mé rozmarné zvířectvo tedy srdečně přejeme všem chovatelům, milovníkům zvířat i dobrým lidem krásné prožití svátků Vánočních a šťastný nový rok! ;-)
najlvin
napsal(a):
Taky přejeme všem chovatelum jakých koliv zvířátek vše nejlepší a více radosti od zvířátek . PF máme teda z jiného oboru neni v našich silách udělat přání ke každému druhu zvířátka ,co chováme
najlvin
napsal(a):
Tady se to pořád jen hádá, až hrůza. Takže zase trochu oživím liščí téma a posílám sem odkaz na album mojí Vixey pro uklidnění. Jedná se o průřez rokem 2009 ;-)
http://www.flickr.com/photos/najlvin/ sets/72157623578691680/show/ (Kopírovat bez mezery před sets...)
najlvin
napsal(a):
Tady se to pořád jen hádá, až hrůza. Takže zase trochu oživím liščí téma a posílám sem odkaz na album mojí Vixey pro uklidnění. Jedná se o průřez rokem 2009 ;-)
http://www.flickr.com/photos/najlvin/ sets/72157623578691680/show/ (Kopírovat bez mezery před sets...)
Když jsem koukal na Vaše videa, pěkně popořadě, tak u těch prvních jsem měl v očích slzy.
To však přecházelo v postupnou zábavu a tím spojený smích. Je to prostě báječná rošťanda.
Věřím, že zažíváte spoustu legrace, kterou Vám přeji z celého srdce.
Odpovím panu chondrovi sem, abych zbytečně nehltil jiné téma, které s naší diskuzí již nemá nic společného. Co se týče té "minizoo", tak samozřejmě krom lišek obecných bych tam rád viděl i lišku polární, korsak či fenka. Ale nejvíc se mi líbí stejně ty naše, které dnes existují díky křížení v mnoha různých barevných variantách, takže například nějaké stříbrné, modré, mramorové - nabídka by byla široká ;-) Nicméně jak říkám, o tom si mohu zatím nechat skutečně jenom zdát...
Liška stříbrná a mramorová - velice pěkné:
najlvin
napsal(a):
Odpovím panu chondrovi sem, abych zbytečně nehltil jiné téma, které s naší diskuzí již nemá nic společného. Co se týče té "minizoo", tak samozřejmě krom lišek obecných bych tam rád viděl i lišku polární, korsak či fenka. Ale nejvíc se mi líbí stejně ty naše, které dnes existují díky křížení v mnoha různých barevných variantách, takže například nějaké stříbrné, modré, mramorové - nabídka by byla široká ;-) Nicméně jak říkám, o tom si mohu zatím nechat skutečně jenom zdát...
Liška stříbrná a mramorová - velice pěkné:
Děkuji za reakci.Mate pravdu fenek je cukrový ale naše liška ta je v pohadkach ,bajích,pořekadlech je prostě pohádková.
Dobrý den , liška je krásná šelmička.Makám na šachtě a chodila k Nám na boudu mladá liška a starý lišák , liška se moc nebála a podařilo se mi jí vyfotit , bohužel jenom na mobil.Posílám pár fotek.Chtěl bych Vám napsat jeden příběh , se smutným koncem.Jednu noční směnu jsem měl poruchu na bagru a musel jsem dispečerovi zavolat,aby mi poslal poruchovku.Přijeli elektrikáři a co čert nechtěl,v ten samý okamžik se objevila ONA.Jeden z těch elektrikářů je myslivec.Takže když JÍ uviděl,byl z toho paf.Z kolegou jsme ho chtěli pobavit a když jsme na ní zavolali "sedni" tak věřte nebo ne,si sedla.Ten myslives byl kántry,já tedy taky to bych nečekal.Tak jsem mu řekl,jestli chce vidět jak nám dává pac,a to už se neudržel,a řekl "to není normální je moc krotká.Několik dní poté se pochlubil že jí zastřelil.Dodnes si to vyčítám.Byla takový Náš maskot a mohli jsme si podle ní řídit čas,neboť vždy přišla ve stejnou dobu.Dle mého mínění jsou lišky opravdu chytré,ale holt myslivcům budou ležet v žaludcích a bude pro ně furt jenom škodná:Já jim ale fandím.S pozdravem Milan D.
Fotky jsou krásné, ale dovolte s váma trochu nesouhlasit, bud ty lišky někomu utekly , byly tudíž zvyklé na lidi , pak je vše ok , ale kdyby měly nedej bože vzteklinu, což u začínající nákazy nemusíte poznat , tak jste si mohl zadělat na pořádný malér , zždyt se na to pořád umírá to neni sranda ale jinak gratuluji k fotkám jsou krásné v přírodě ji často nepotkáte, jelikož umí žít opravdu skrytým životem
Tak za sebe , na 100% ta liška vzteklinu neměla,a to jsem laik.Pořád v sobě měla divokost ale holt byla důvěřivá.Nejevila známky nemoci,jak je vidno z fotek,neměla pěnu u mordy a neměla změny na srsti.Samozřejmě jenom můj odhad.V každém případě neměla snahu nikoho napadnout,natož pokousat.Teď už je to jedno,je mrtvá.Avím proč.Prostě si někdo vystřelil pod záminkou , z pozdravem M.D
Jo a ještě malá poznámka,co jsem se dočetl z odborné lit. tak nebyla vzteklina v poslední době u nás na sev.čech zaznamenána.A na víc jsou všude položeny vakciny.A není to ojedinělý ůkaz,neboť jsou u Nás k vidění třebas stáda muflonů v počtu i několik desítek jedinců,a ty také ztratily plachost,neboť si zvykli na důlní stroje.Toď vše z pozdravem M.D
Smutný příběh... Bohužel s tím ale nikdo nic moc nenaděláme. Není to ojedinělý případ. Jednou bylo v televizi, že někomu lišku dokonce zastřelili přímo před očima, když ji venčil...
Jinak to, že se liška nebojí a klidně si přijde mezi lidi, není nic neobvyklého. Lišky jsou sice vesměs plachá stvoření (není ani divu), ale pokud se necítí ohroženě, nejednu může přemoct zvědavost a klidně se bude před vámi producírovat. S trochou snahy a trpělivosti pak lze časem získat i její důvěru, aby přišla blíž. Mám o tom docela pěknou knihu, jmenuje se "Můj rok s liškami", kde je takový případ "ochočené" divoké lišky hezky popsán. Dnes už ale nejsou výjimkou ani lišky žijící přímo ve městech ;-)
Co se týče vztekliny, tak ta na našem území nebyla již po mnoho let ani jednou zaznamenána. Samozřejmě nikdy nemá nikdo úplnou jistotu, ale pravděpodobnost je díky celoplošné vakcinaci téměř nulová.
douglas
napsal(a):
Dobrý den , liška je krásná šelmička.Makám na šachtě a chodila k Nám na boudu mladá liška a starý lišák , liška se moc nebála a podařilo se mi jí vyfotit , bohužel jenom na mobil.Posílám pár fotek.Chtěl bych Vám napsat jeden příběh , se smutným koncem.Jednu noční směnu jsem měl poruchu na bagru a musel jsem dispečerovi zavolat,aby mi poslal poruchovku.Přijeli elektrikáři a co čert nechtěl,v ten samý okamžik se objevila ONA.Jeden z těch elektrikářů je myslivec.Takže když JÍ uviděl,byl z toho paf.Z kolegou jsme ho chtěli pobavit a když jsme na ní zavolali "sedni" tak věřte nebo ne,si sedla.Ten myslives byl kántry,já tedy taky to bych nečekal.Tak jsem mu řekl,jestli chce vidět jak nám dává pac,a to už se neudržel,a řekl "to není normální je moc krotká.Několik dní poté se pochlubil že jí zastřelil.Dodnes si to vyčítám.Byla takový Náš maskot a mohli jsme si podle ní řídit čas,neboť vždy přišla ve stejnou dobu.Dle mého mínění jsou lišky opravdu chytré,ale holt myslivcům budou ležet v žaludcích a bude pro ně furt jenom škodná:Já jim ale fandím.S pozdravem Milan D.
Moc smutné, ale Vy za to nemůžete. Když vidím každý rok na podzim myslivce, jak se srocují u lesa a vyrážejí na hon, mám jen jedno přání - aby se postříleli navzájem. U nás jeden myslivec dokonce vystřelil po dítěti, prý si myslel, že je tosrnka. Naštěstí se netrefil.
Ach jo, zase příklad dalšího nemyslivce :-( I zdravé lišky se takhle opravdu chovají, ať už jsou divoké nebo krotké. Poznají, kde jim něco hrozí a pokud ne, tak "otrsnou" a jsou docela důvěřivé i ty divoké. Divokou lišku jsem chovala, domestikovanou ještě mám. Divoká liška, v mládí mnou ochočená se po útěku do lesa k nám vracela dlouho k domu. Po přestěhování do města nám jiná neochočená městská popelnicová liška pravidelně večer chodila k domu k popelnicím na gáblík nebo si chytit potkana. Když jsem jí tam začala schválně odkládat krmení, za pár dní si zvykla na dobu, kdy se objevovalo krmení. Když jsem si pak opodál sedla na židli a jenom tiše sledovala, po pár dnech začala nejen baštit i za mé přítomnosti, pak mě začala i vyhlížet, a nakonec si přišla i ke mně na metr daleko, skoro na dosah. Ale jiných lidí z domu se bála a utíkala před nimi, stejně jako ta naše původně krotká. Ony poznají lidi, kteří je neohrožují a jsou pak důvěřivé. U vás byla liška bohužel zvuklá asi na větší pohyb lidí, co jí normálně neubližovali a to se jí bohužel stalo osudným :-(
Douglasi, dlouho jsem zvažoval jestli se k tomu pro mne smutnému příběhu vyjádřit, ale musím. Dle mého tento čin nezaslouží nic jiného než nějakou formu fyzického násilí. Jsem člověk spíše v normálu, ale asi bych takto zareagoval.
U nás jeden také takový zastřelil toulavého psa, mi to více vadilo, protože jsem ho na tom místě kde se to stalo chodil krmit.Ale nemusí jít vždy jen o myslivce, někteří majitelé psů se dokáži chovat stejně surově. Naše sousedka měla divokým chovem tři kocoury a kočku,velmi plaší, nedali na sebe sáhnout. Samozřejmě byli stále hladoví a toulali kolem mých voliér, tak jsem je začal na jiné straně, před garáží každý den krmit. Po nějaké době se naučili zdržovat v obvyklou dobu již na "svém" místě a vítali mě hlasitým mňoukáním. Asi po dalším měsíci jsem je již mohl i pohladit a ponosit v náručí. Moje ruka byla asi první v jejich životě, která jim nezpůsobila újmu. Trochu míň se začali bát lidí, dva kocourky ulovil ovčák od jednoho zodpovědného a zbytek také časem zmizel. Bylo mi to hrozně líto, protože už vypadali jako vykrmené, opečovávané kočky.
Ještě bych dodal, že při pravidelném každodením krmení - syrová mletá krůta s doplnky- si již vůbec nevšímali voliér s papoušky a ani ten prostor nenavštěvovali.
Závěr těch mých smutných epizod byl, že chlapec v zeleném se mé čtvrti spíše vyhýbá a soused již svého psa na volno po ulici nepouští.
cone
napsal(a):
Douglasi, dlouho jsem zvažoval jestli se k tomu pro mne smutnému příběhu vyjádřit, ale musím. Dle mého tento čin nezaslouží nic jiného než nějakou formu fyzického násilí. Jsem člověk spíše v normálu, ale asi bych takto zareagoval.
U nás jeden také takový zastřelil toulavého psa, mi to více vadilo, protože jsem ho na tom místě kde se to stalo chodil krmit.Ale nemusí jít vždy jen o myslivce, někteří majitelé psů se dokáži chovat stejně surově. Naše sousedka měla divokým chovem tři kocoury a kočku,velmi plaší, nedali na sebe sáhnout. Samozřejmě byli stále hladoví a toulali kolem mých voliér, tak jsem je začal na jiné straně, před garáží každý den krmit. Po nějaké době se naučili zdržovat v obvyklou dobu již na "svém" místě a vítali mě hlasitým mňoukáním. Asi po dalším měsíci jsem je již mohl i pohladit a ponosit v náručí. Moje ruka byla asi první v jejich životě, která jim nezpůsobila újmu. Trochu míň se začali bát lidí, dva kocourky ulovil ovčák od jednoho zodpovědného a zbytek také časem zmizel. Bylo mi to hrozně líto, protože už vypadali jako vykrmené, opečovávané kočky.
Ještě bych dodal, že při pravidelném každodením krmení - syrová mletá krůta s doplnky- si již vůbec nevšímali voliér s papoušky a ani ten prostor nenavštěvovali.
Závěr těch mých smutných epizod byl, že chlapec v zeleném se mé čtvrti spíše vyhýbá a soused již svého psa na volno po ulici nepouští.
Ačkoliv obvykle nemám agresivní povahu, tak bohužel nezbývá než souhlasit s "nějakou tou formu fyzického násilí", protože když někdo někomu záměrně zabije krotké důvěřivé zvíře, které někam pravidelně chodí a lidé z něj mají potěšení, tak si dotyčný fakt nezaslouží nic jiného a svědčí to o nějakém jeho těžkém duševním nedostatku.
Už jsem napsal jeden smutný příběh,ale také Vás tu všechny trochu pobavím.Jak jsem již psal makám na šachtě,a je tam co k vidění srny,divočáci mufloni,zajíci a také lišky.Jednou si udělala liška noru u nás na skládce písku,měla mladé a chodila somrovat o jídlo k Nám,jednou jí chlapi přinesli v papírovém pytlíku kosti z kuřat a kůže atd. a blbě to vysypali,no a ta liška ten pytlík popadla a běžela k noře,a teď to příde: já se málem polulal smíchy , když ta liška ten pap.sáček přinesla zpátky.Nemusíte věřit,taky bych nevěřil,ale je to tak.Dodnes na to vzpomínám.Asi myslela,že jí ten pytlík snad naplníme znovu,nevím.Každopádně jsou to nejchytřejší šelmičky u Nás,strašně je obdivuju a fandím jim,snad si jednou nějakou na starý kolena pořídím,byl bych poctěn.S pozdravem M.D
Tak Vixey dnes oslavila svůj první rok!
http://www.youtube.com/watch?v=vmG1v9b_75E
Happy birthday to you , happy birthday to you , happy birthday to you Vixey , happy birthday to you
Tu máte jedno video, abyste se na Vixey podívali i v pohybu a udělali si představu o tom, jak si žije ;-) Koupil jsem totiž novou kameru, tak jsem sestříhal pár záběrů a udělal z nich test pro fullHD na YouTube. Takže pokud vám to výkon vašeho PC a připojení k internetu dovolí, nezapomeňte se přepnout na 1080p a obraz hodit na celou obrazovku :P
http://www.youtube.com/watch?v=xkkBmE9eoqs
Liška v posteli? Co by ne... no... :D
Na tomto vláknu jsem psal již jeden příběh o lišce,který skončil smutně.Ale mám nový příběh : zase k Nám začala chodit liška k boudě a je krásná (přikládám fota) mám z toho obrovskou radost,a ještě jsem si všiml že kousek od pracoviště má zřejmě noru,dnes mám noční směnu a už se těším až tam příjde,mám pro ní něco na zub.Milan PS: Vixey je nádherná , jen tak dál Najlvine
Ke mě přes zimu chodila na rybník taky , odnosila 5 divokých kachen a bernešku havajskou , předloni pár černých labutí taky z ní mam velkou radost je to šikula ,ale přece jen už všechno vzácnější na zimu zavíram do volier, kachny bohužel létaly . Jí se to ale podařilo pochytat, jelikož byly docela krotké a strácely se po jedné. Jinak k Vixlej gratuluji, nějaký měšták by ji nerozeznal od psa, je jak domestikovaná
najlvin
napsal(a):
Tu máte jedno video, abyste se na Vixey podívali i v pohybu a udělali si představu o tom, jak si žije ;-) Koupil jsem totiž novou kameru, tak jsem sestříhal pár záběrů a udělal z nich test pro fullHD na YouTube. Takže pokud vám to výkon vašeho PC a připojení k internetu dovolí, nezapomeňte se přepnout na 1080p a obraz hodit na celou obrazovku :P
http://www.youtube.com/watch?v=xkkBmE9eoqs
Liška v posteli? Co by ne... no... :D
:-)) krásné videjko :) ale mám dojem, jako bych koukala na video mojí čubiny, akorát obarvené na zrzavo. Vypadá skoro stejně a chová se úplně stejně :)
Zdravím liškari. Ja som vždy túžil po platinovej liške. Teda chovať, nie na krku. Jeden pán to mal doma vo velkých drevených bednách. Platinu, polárku bielu a modrú a ,,krížovú"? Tá bola velmi plachá, ani neviem akej bola farby. Tá platina bola prekrásna, kresba na hlave obojok a biele predné nohy a koniec chvosta. Trocha skrotla, aj tie polárky ale krížová po predkoch velmi plachá. Raz, keď som prišiel na návštevu boli klietky prázdne. Bolo to po Vianociach a ani neviem prečo som šiel do kôlne pozrieť maso na krmenie a tam...... Štyri natiahnuté krvavé kože. Aj ta ,,moja" platinka. Nerobí mi problém chovať zvieratá na jatočné účeli, či na kožušinu ale odvtedy som s tým pánom neprehovoril, nedalo sa mi. Takže ak niekto chováte platinové a máte aj zimné foto mohli by ste to uverejniť?
Zdravím! V rámci webu Vixey.cz jsem založil speciální fórum pro všechny, kteří se nějakým způsobem zajímají o lišky, chtějí si o nich povídat či se podělit o nějaké zajímavosti s nimi spojené. Fórum by se mělo stát centrem pro všchny, kterým jsou lišky blízké, ale i zdrojem užitečných informací a zkušeností pro ostatní čtenáře. Takže věřím, že by to někoho z vás mohlo zaujmout ;-) Zatím toho tam moc není, ale až bude více uživatelů, bude obsah doufejme mnohem pestřejší a zajímavější: http://liscinora.blueforum.cz/
najlvin
napsal(a):
Zdravím! V rámci webu Vixey.cz jsem založil speciální fórum pro všechny, kteří se nějakým způsobem zajímají o lišky, chtějí si o nich povídat či se podělit o nějaké zajímavosti s nimi spojené. Fórum by se mělo stát centrem pro všchny, kterým jsou lišky blízké, ale i zdrojem užitečných informací a zkušeností pro ostatní čtenáře. Takže věřím, že by to někoho z vás mohlo zaujmout ;-) Zatím toho tam moc není, ale až bude více uživatelů, bude obsah doufejme mnohem pestřejší a zajímavější: http://liscinora.blueforum.cz/
Nezapomeňte vložit video Vixey z letošních vánoc. Ať je nějaké pokračování. Je to super.
Video bohužel zatím žádné nové nemám - není moc čas na filmování a stříhání. Ale už dlouho jsem sem nedal nějakou fotku, tak alespoň to můžu napravit ;-)
Kdyby byl zájem, více fotografií najdete u mě na flickru - http://www.flickr.com/photos/najlvin/
Ano, letos v dubnu jí budou už tři roky! Kdo by to byl řekl - ten čas ale letí... Přijde mi, že povahou je pořád stejná. Je hravá, ráda krade, nerada se mazlí, ale drbání a hlazení si líbit nechá pořád. Ani žádné "volání divočiny" jsem zatím nepozoroval. Je to zkrátka naše zlatíčko ;-)
No my moc do přírody nechodíme - chodíme hlavně na zahradu za domem. Bydlíme totiž v centru města, takže do lesa je to kus cesty. Každopádně díky za nabídku.
Souhlasím. Naše 5 letá lištice je taky pořád hravá a nezbedná, stejně jako byla předtím. Hlazení a drbání má moc ráda a vyžaduje ho, ale na mazlení- jako že by ji člověk třeba vzal do náruče, to taky moc není. Volání divočiny se u ní taky nijak neprojevuje. Už nějakou dobu ji pouštím pouze po zahradě, protože ve městě na vodítku se začala bát. Ale velice dobře si začala rozumět s naší fenou borďandy. Když nám umřel pes- její partner, tak byla sama a vzala za vděk kámoškou liškou ve voliéře. Takže si spolu hrajou přez mříž a lehají si vedle sebe. Hrají si i když je liška puštěná na volno, většinou se vzájemně hodní nebo o něco přetahují. Zpočátku jsem se bála, aby 60kilová borďanda lišce omylem něco neudělala, protože má tendenci se po ní válet jako po stejně velkém psovi, ale liška si se svojí obratností ublížit nenechá.
To ona by ty tendence měla, pouštím ji jenom když tam jsem s nima . On plot pro lišku není žádná závratná překážka a sousedi mají okrasnou drůběž, takže to lákadlo by asi pro lišku bylo slušné. Ale pouštím ji vždycky před krmením, kdy se vylítá a pak bez problémů jde zpátky do voliéry a dostane gáblík. Mám na webu fotky z lońské zimy, aktuální jsem zatím nedělala- ale budu muset, slíbila jsem je matce
takže až je udělám, určitě je sem vložím
Už se na ty fotky dívám - krása. Tuhle nedávno jsem narazil na vaše povídaní o Jassice a Elišce a znovu si to přečetl. Musel jsem se smát - jak přesně to chovaní vaší Elišky sedí na Vixey. Je vskutku zajímavé, do jaké míry se liší chování lišky z volné přírody a lišky "domestikované", odchované na láhvi.
Jinak nevím, zda nějak sledujete náš web, ale založil jsem tam speciální fórum o liškách. Jestli už tam náhodou jste, tak sorry za spam - mám v tom trochu bordel. Každopádně budu rád, pokud se občas zapojíte do diskuze a něčím zajímavým přispějete či se podělíte o nějaké zkušenosti. Zatím nás tam moc není ;-)
http://liscinora.blueforum.cz/
cone
napsal(a):
Dobrý den,rád se zapojím do této diskuze,neboť mám podobnou zkušenost s pány myslivci v JČ.Měl jsem nádherného psa NO a v sousedství lišku,která tam pravidelně vyváděla mladé a liščata pak skotačila mezi mými kamerunskými ovečkami a koňmi.Měl jsem kachny indické běžce a nikdy se nestalo,že by nám liška něco vzala i když chodila kolem čerstvě narozených jehňat i nelítajících kachen.Pak ale jeden z těch pitomců to nevydržel,vlezl na můj pozemek a jedno lišče zastřelil.Když šel lišče sebrat,tak to už se na něj hnal můj pes,ještě jsem ho stihnul odvolat.Dostali jsme se do sporu,ale obešlo se to ještě bez fyzického násilí.Po nějaké době jsem našel kousek od domu,necelých 100m zastřelenou naši kočku na cestě.Podle stop broků na cestě a stromech někdo střílel na kočku ve směru na náš dům.Přivolaní policajti případ odložili z důvodu nezjištění pachatele.Pak při podzimních honech nám někdo vystřílel všechna okna na autě stojicího před přístřeškem u domu.Policie opět nic,protože broky jsou anonymní.Pak mi zmizel pes,který měl čip,tetování v uchu a obojek s pouzdrem,v němž byla 1000Kč bankovka a adresa s tel.č.Nedohledal jsem ho ani přes vypsanou odměnu 10.000Kč.Poslední kapka byla,když mi střelil kamerunskou ovečku,pod kterou bylo jehně,to už jsem nerozdejchal.Došlo na pěsti a od té doby se ten zasran v zeleném v naši blízkosti neukázal.Po nějaké době jsme se kvůli koním přestěhovali na opačný konec republiky a tady jsem se seznámil s úplně jiným typem člověka v zeleném,který střílí pouze v nezbytných případech a na jeho pozemcích je plno handicapovaných divokých zvířat o které se vzorně stará.Nedávno jsem od něho dostal tři malinkatá osiřelá liščátka.Budu o nich informovat v dalších příspěvcích i s fotkami.Závěrem chci jenom říci,že jsou lidé v zeleném,kteří slušnému jednání nerozumí,spíše to považují za slabost toho druhého a proto je zde zcela na místě dobře mířená rána do zubů.
Dobrý den i já si dovolim přispět se svou zkušeností . Myslivce nesnášim už jen pro to , že se nejedná o žádné ochránce přírody , ale pouze o střelce , nic víc je nezajímá pokud něco chovají , tak jen proto, aby měli co lovit. Na druhou stranu jsem ale rád, že v mém okolí jsou myslivci i hajní normální. Můj areál přímo sousedí s lesem , v areálu mam rybník a nebudu vypisovat kolik a za kolik mi jen lišky odnesli okrasné vodní drůbeže , beru to tak , že jsem neudělal maximum pro to ,aby se na drůbež nedostaly. Nepočítam vybraná hnízda vajec pávů od kun. Takže já jsem třeba rád , že v mém okolí myslivci kuny a lišky loví a třeba se mi stal případ , že mi odkráčel kupírovaný pár husic rezavých na rybník nacházející se v lese. Já myslel, že jsou upytlačené liškou , než mi hajný řekl, že je mam na jejich rybníce, půjčil mi lodku , ale už byly dost zdivočelé , takže hon byl marný, když jsem k ní s podběrákem doplul, potopila se a vyplavala o 15m jinde . Jednoho večera zabouchal hajný na dveře a v pytli mi husice donesl , hodiny je lovil se svým vycvičeným psem , bylo to v listopadu a oba byly dost promáchaní z lovu , poděkoval jsem a věnoval flašku rumu na zahřátí. Jsem rád , že aspon ve svém okolí mam myslivce přemýšlející a ne jen bouchače po všem , ale ti to nevytrhnou
ahoj! já mám doma taky lišku. konkrétně lišáka:D konečně jsem narazila na někoho jako já!:D je to můj miláček a chovám ho pro radost ne pro užitek.:) přidávám jednu z fotek..:D
Tak to je nadhera,inexik@seznam.cz a na bazosi pro naseho Adamka hledame holcicku.Mame stribrne ale doma mame obecnou.
Ještě bych chtěla přidat jednu fotku. Je tu můj lišáček jako malý společně s naší fenkou . No Nejsou rozkošní??:D:D Prostě Pusa...:D :*
Jsou mame taky psa sice koste ktere nekdo vyhodil na ceste ale s toho se vzdy radosti zblazni.Hlavne nedavat nespracovane maso.
Martin (najlvin) - ahoj prepáč, že nepíšem v Čestine ale som Slovák. Mám na teba jednu otázočku. Dlhší čas by som si chcel zaobstarať Líšku u nas na Slovensku sa ale neviem dostať k predajcom, ktorý jú majú. Nevedel by si mi poradiť kde by som mohol Líšku kúpiť. Je to od detstva mojím snom máť Líščočku a touto cestou ťa chcem požiadať o radu ďakujem Tomáš.
Pripájam aj svoj mail: knotektomascfc@gmail.com ak by si ma chcel kontaktovať priamo. Ďakujem
SoulEevee

XXX.XXX.70.45
rys.leo
napsal(a):
Lišky chová Josef Fridman z Jasenie. Ma tam polárné lišky a myslím, že i normálné. Kontakt dodám, kebysi mal zaujem.
Ahoj,
Jestli chová i polární lišky tak by se mi hodil kontakt pokud by mohl být. Už delší dobu někde scháním polírní lištičku a stále bohužel nic. Takže za to moc bude, ráda. Když tak mě s tímhle prodím kontaktuj na email: nikolaryskova@seznam.cz.
Dobrý deň.
Veľmi by som si chcela v buducnosti kúpiť líštičku.
Chcem sa opýtať, kde na SK, poprípade v ČR, sa dajú kupiť, alebo ak ju máte, poprosila by som o radu, odkial ju máte vy.
Hladam ako hladam po internete, všetko čo som našla bolo len v amerike alebo v nemecku.
Veľmi pekne dakujem za rady :).
Lejka

XXX.XXX.24.49
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na nemoce a očkování lišek. Kamarád si lišku pořídil od myslivce. Má 7 týdnů, ještě není očkovaná. Je krásná, ale bojím se nákazy. Dcera je z ní unešená, ale nechci ji k ní pustit.
Děkuji za radu.
Lejka
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na nemoce a očkování lišek. Kamarád si lišku pořídil od myslivce. Má 7 týdnů, ještě není očkovaná. Je krásná, ale bojím se nákazy. Dcera je z ní unešená, ale nechci ji k ní pustit.
Děkuji za radu.
Zaočkovať rovnako ako psa. Na prvé očkovanie je už čas.
Verkulent

XXX.XXX.43.215
Zdravím všechny liškaře v ČR,
hledám někoho s liškou pro focení - připravuji projekt s ilustrátorkou a komiksovou tvůrkyní, jedná se o snové fotografie a jedním z hlavních motivů by měla být právě liška. Není potřeba aby uměla nějaké kousky, v rámci klidu zvířete se po ní nebude chtít nic víc, než aby postávala či ležela a seděla u hlavní "modelky". Nebudu používat reflektory ani blesk a fotit by se mělo někde v lese nebo na louce - v zimě. Počítám s přispěním na jídlo pro zvíře nebo podle domluvy! Děkuji za případné odpovědi a přeji příjemný den!
PS fotky mají vyjádřit kladný vztah ke zvířatům.
Tarra

XXX.XXX.103.208
Dobrý deň chcela by som sa spýtať kolko cca stojí taká líška v € ? Druh fenek alebo líška mramorová ? :).
Loora

XXX.XXX.60.69
Shanim štěňátko fenka nebo lišky. Poraďte mi prosím kde je možno zakoupit? Případně máte někdo zkušenost s vyřizováním dokladů, prosím?
Děkuji Vám.
Petra3340

XXX.XXX.154.50
Dobrý den,
včera večer cca kolem 22 hod přišla k našemu domu liška( bydlíme na okraji obce )
Chvilku se dívala asi ze vzdálenosti 1,5 m na našeho ročního kocoura ( kříženec mainské mývalí ), který seděl u domu na schodech, několik vteřin po sobě koukali, vše naprosto v klidu, žádné syčení atd. Podotýkám že se rozsvítilo světlo u vchodových dveří a lišku to nijak nevystrašilo. Ihned jsem běžela kocourkovi otevřít dveře aby se šel schovat dovnitř, liška mezitím odběhla někam za roh a kocourek se vydal za ní. Je normální že se liška odváží tak blízko k domu, je možné že šla za naším kocourkem? Nemůže mít nějakou nemoc? Podle vzhledu ale vypadala velice dobře, měla krásnou srst. Mám obavy o našeho kocourka, je to sice postrach okolních koček ale s liškou by asi souboj prohrál.
Dobrý den,
asi již 3. týden navštěvuje naši zahradu nádherná liška zlodějka. Když se synovi ztratila jedna bota "uklizená" na terase našeho domu, zdálo se nám to divné. Vždyť kdo by potřeboval jednu botu? Nelenila jsem a ve snaze dopátrat se na internetu jakékoli informace týkající se ztráty jedné boty jsem nalezla 2 články popisující liščí zálibu v obohacování se použitou obuví. Protože je však člověk tvor nepoučitelný, obuv celé naší rodiny nadále zůstávala bezprizorně před domem. Uplynuly 2 dny a my jsme ráno spatřili 3 naše různé boty rozmístěné po zahradě. Za další 2 dny byly boty opět rozmístěné po zahradě a ztratila se manželova bota pracovní. Následující ráno v 7:45 postávala nádherná liška na terase asi 2 m ode mě (já byla za prosklenými dveřmi) a poté velmi pomalu procházela zahradou, občas se zastavila, zaostřila na slepice pobíhající v ohradě, celou ji obešla a opět velmi pomalu odešla pryč. No a dnes ráno jsme měli již potřetí rozestavěné boty po celé zahradě a opět zmizela jedna manželova pracovní bota. Kdybych tu krásnou lišku neviděla na vlastní oči, asi bych si myslela, že si z nás někdo dělá legraci. Takže celkově jsme chudší o 3 boty, bohatší o neskutečné zážitky a jisti si skutečností, že liška zlodějka určitě ještě přijde, protože ke kompletnímu zimnímu obutí jí chybí poslední bota. Asi půjdu synovu osiřelou "adidasku" srovnat na terasu :).
ZR

XXX.XXX.120.141
Dobrý den, měl bych zájem o mládě lišky.
Pokud někdo má k odběru neváhejte se prosím ozvat na e-mail ondrej.barta.94@seznam.cz.
Předem děkuji.
Gio

XXX.XXX.163.96
Už je to tady sice dlouho ale nedá mi to přidat pár řádků. Každá lištička je jiná...měla jsem lišáka Jima a teď mám už měsíc a půl staré děvčátko Barborku. Oba zachráněni od loveckých, psích zubů na trénování v norování. Oba dva byli velmi odlišní a troufám si říci, že velmi záleží, mít liščí miminko ještě slepé a odkrmit jej na láhvi.Je zvláštní, že ať je to sameček či samička, každá lištička má jiný charakter. Mám známé, co mají kluka a ten za pamlsek aportuje, podá packu, sedne, lehne a klidně si hraje s jejich miminkem... samozřejmě s dozorem jeho maminky, která je veterinářka. Jeho sestřička Barborka, kterou mám já je kousavá a tvrdohlavá...prostě je to její hra, ne moje..a teď, kdy její zoubky jsou jak jehličky, je to divočina. Je úplně jiná než její brácha, ač vyrůstali společně s kočkami a psy s kterými si dobře rozuměli. Lišky jsou hodně svéhlavé, to, co uvidí, že se vám nelíbí, tak to zlomyslně opakují a po očku pozorují, co vy na to. Musíte to ignorovat, jinak vám to budou dělat pořád, protože je baví, když prskáte :-D Počet chovatelů lišek se docela rozrostl ale nedoporučuji lišku chovat bez žádných zkušeností, protože uděláte na ni tak moře chyb a liška si opravdu vše pamatuje, i když se na vás usmívá, dostanete za ušiska při první příležitosti. Ona musí vědět, že dlaně jsou jen na pohlazení, podání dobrot a hraní.. což okusování a ňafání je její zábava. V žádném případě neplácnout rukou, netrestat. Jsou zvídavé a vše musí zkusit, co je zaujme. Jednou jsem nedávala pozor a oknem mi vyskočila na střechu baráku a šla kouknout, kdo vše na střeše je doma...Diky bohu, přestalo ji to v noci bavit a už měla hlad, tak se zas do okna po parapetě vrátila. Od té doby jsem mnohem bystřejší na svou nezbedu. Lišky jsou milá zvířátka ale práce s nimi je velmi náročná a jak už se zde píše, mít na ni moře času. Občas pozoruji, že když ji nechám pár hodin samotnou, hodně ji chybím. Ale to vítání stojí za to... stáhne uši úplně je schová a lísá se, ukazuje bříško a chce jej hladit. Holčičky učurávaji štěstím ..u lišáka toto neznám. Jim byl hrozné prase...chodil na kočkolit jen když se mu chtělo ale Barborka je velmi čistotná. Příběhů by bylo mnoho..a úsměvných ale to už není na to čas.
pokr66

XXX.XXX.247.100
Dobrý den, rád bych se chtěl zeptat, zda se dá někde koupit liščí mládě...děkuji za odpověd.
_fox_

XXX.XXX.230.53
Ahoj, chtěla bych se tě zeptat kde ty jsi přišel k Vixey. Už pár týdnu procházím internet, kde by se taková malá lištička dala sehnat. Ale pořád nic. Mít takovou lišku doma se jen tak nevidí. A kdybych mohla mít i já, budu nesmírně ráda a hrdá
Dobrý den, já sice lišku nechovam a ani chovat nebudu, ale měla bych na vás tady prosbu. Můj přítel miluje lišky a rad by si jednou jednu pořídil, a protože neměl ještě možnost se s žádnou liškou setkat rada bych mu na Vánoce pořídila právě takové setkání s liškou. A proto bych byla rada kdybyste mi dali typy na nějaké chovatele lišek nebo jestli jste vy chovatel a mohl byste zařídit takové setkání (samozřejmě za peněžitou odměnu) prosím ozvěte se mi na mail. kackastemberkova@centrum.cz děkuji. :)
Zdravím milovníky lišek,asi před 30ti roky,jsem získal 2 až 3 týdenní mládě lišky obecné,měla na zahradě voliérku s boudou. Ze začátku jsme ji krmili holoubátky,no většinou ji krmila dcera,které bylo 7 let. Ta se sní tak spřátelila že bez ní neudělala ani krok. Dala ji jméno Líza. Vodila ji po vsi,jeli jsme nakupovat do města a milá Lízinka musela s námi,jinač byl cirkus! V té době jsem měl 3 štěňata Velšů,nevěřili by jste,jak si všichni vyhráli.Když přijel na návštěvu kolega myslivec,pokaždé říkali,ti psi si zvyknou na lišku a nebudou norovat! Omyl,všichni 3 norovali perfektně,zvláště Erik,který byl Lízinky největší kamarád. Zažili jsme spousty krásných příhod za 2 roky co bydlela u nás. Volně s náma chodila do lesa a zase se vracela,bez vodítka.Po nějakém čase jsme ji přestali zavírat do voliérky a byla v asi 13arové zahradě volně. Po několika měsících si vyhrabala pod plotem díru a odcházela do lesa,když se jí zachtělo,většinou odcházela navečer a brzo ráno se vracela.Když byla mimo zahradu a spatřila člověka,tak se chovala jako divoká liška,prolezla na zahradu a byla krotká. Postupem času výlety prodlužovala,také na tři i více týdnů a když přišla,dcera ji vítala se slzičkama a ona ji je lízala,jak ji stékaly po tvářích!! Samozřejmně jsme ji měli proočkovanou.Někdy koncem září zmizela,říkali jsme si,našla si fešáka lišáka a my už jsme na 2.koleji,jedno březnové ráno se objevila na zahradě,ale už se ode mne nenechala pohladit,dcera nebyla doma,ji by určitě umyla!? Pak už odešla navždy??? Nevím,několikrát jsem na čekané viděl lišku a když jsem chtěl střílet,tak jsem váhal,co když je to LÍZINKA.
LIŠKA

XXX.XXX.55.211
NABÍZÍM MALIČKÉ LIŠTIČKY ZACHRÁNĚNÉ Z NORY.
Agnes19

XXX.XXX.8.3
Dobrý den,
navštěvuje ještě někdo tyto stránky? Potřebovala bych cenné rady ohledně chovu lišek. Děkuji
Zastánce

XXX.XXX.174.215
Tak. Je více možnosti jak přijít k lišce (A přitom ji zachránit život, takže se o množirnách nebavím) - 1. Kožešinové Farmy - V ČR už zakázané, ale nelegální se občas objeví a taková liška nemůže být vypuštěna do přírody, možno získat i ze zahraničních farem a druhá možnost je uplatit myslivce - 2. Myslivci norují i když je to podle mě silně nehumánní a liščata buď zabijí nebo je používají pro trénink psů, takže za rum a litr na ruku vám jedno ušetří. Nutno říct že pro chov lišek je potřeba povolení!!! Pokud máte dům se zahradou a velkou voliérou tak vám ho dají, do bytu lišku ne! a povolení by vám stejně neudělili. Nyní se rozmluvíme o chování. 1. Z farmy - tato liška je lépe ochočitelná ( Tedy chcete li to tak nazvat, tak jako pes/kočka nebude) bude pravděpodobně rychleji důvěřovat vám i ostatním lidem. Tyto lišky nemají respekt z člověka a chovají se ze všechno je jejich, výchova těchto lišek musí být vždy 100% pozitivní a na konci nějaký pamlsek. Připravte se, ze v období 6-12 měsíců vám zničí půlku domu. A pokud ji okřiknete tak se naštve a cele se to zhorší, ale pokud to nevzdáte, tak po roce se vše zlepší a tato liška vám ani neuteče... 2. Z lesa vynorovaní- Ať se to někomu zdá, tak ne ani tuto lišku není možné vypustit do lesa, proč? Protože by bez výchovy člověkem ze začátku nepřežila a poté je až příliš socializovaná, tato liška z vás bude mít větší respekt a bude se pravděpodobně více bát ostatních, ale nadruhou stranu tuto lišku naučíte více věci než farmovou, protože se bude bát trestu (Ten nesmí přijít!!! a to ani řvaní!, jinak vám liška přestane důvěřovat a můžete začít výchovu od znova) u této lišky je nutné vyhradit si čas a prvních šest měsíců ji socializovat a to častější hraní, mazleni, ale i procházky, protože pokud ji například nebudete na procházky brát tak po 6sti měsících už nezačínejte, liska bude zbytečně ve stresu. Tahle lesní je asi lepší volba vzhledem k respektu k člověku a proto méně ničí věci a naučí se i na záchod i když je nutné se ji v prvním pul roce velmi věnovat . Ale v žádném případě neberte dospělé lišky! Ač je to hrozné tak můžete vzít jen mláďata jinak odsouzená na smrt... Liška s kočkou a psem většinou vychází pokud je s nim odmala. Pokud budete mít dotazy tak je sem napište rad poradím. Jenom na závěr, taky bych si přál aby byly lišky v lese a proto berte jen ty co jsou odsouzené na smrt a zároveň je nejde zpětné vypustit do divočiny jen některé záchrané stanice dokážou vychovat lišku tak aby neztratila plachost..
Krmit lze jídlem pro psy bez obilovin, kočičí jídlo je méně vhodné (Příliš mnoho bílkovin) syrové maso taky ne (Riziko nemocí) nikdy ne čokoládu je pro ně jedovatá! Lišky rádi zeleninu jako “přílohu” a ovoce vzhledem k obsahu cukru jako občasný pamlsek (Jsou všežravci s převahou masné stravy)
A na závěr, tak zapáchá pouze liščí moč, samotná liška nesmrdí...
op13

XXX.XXX.41.27
Dneska jsem na zahradě potkala 2 lišky - už delší dobu sleduji, že stopy po zahradě nejsou jen kočičí....tak dneska jedna větší a jedna menší liška. Povedlo se je i vyfotit. Pak si jedna ušlapala kolečko a odpočívala. Když cca po 1/2 hod. obě odešly, šla jsem se podívat, těch vyleželých koleček jsem našla 5 a kolem plotu u nás i sousedů vyšlapaná cestička. Takže je to jasné, chodí k nám asi spát. Veterinář i myslivec mne ujistili, že vzteklina tu není a pokud nemám slepice, nemusím se obávat....prý mají hla, tak jdou ke krmítkům pro ptáky....poradí někdo, co lištičkám dát na přilepšenou ? Aby neměly hlad? D9ky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

op13
napsal(a):
Dneska jsem na zahradě potkala 2 lišky - už delší dobu sleduji, že stopy po zahradě nejsou jen kočičí....tak dneska jedna větší a jedna menší liška. Povedlo se je i vyfotit. Pak si jedna ušlapala kolečko a odpočívala. Když cca po 1/2 hod. obě odešly, šla jsem se podívat, těch vyleželých koleček jsem našla 5 a kolem plotu u nás i sousedů vyšlapaná cestička. Takže je to jasné, chodí k nám asi spát. Veterinář i myslivec mne ujistili, že vzteklina tu není a pokud nemám slepice, nemusím se obávat....prý mají hla, tak jdou ke krmítkům pro ptáky....poradí někdo, co lištičkám dát na přilepšenou ? Aby neměly hlad? D9ky.
Asi jste jediná, kdo chce přikrmovat lišky. Je to masožravec a žere v podstatě totéž, co pes.