Dobrý den přeji.
asi tu teď budu vypadat trochu jako absolutní laik, ale to vlastně asi jsem. Chtěla bych si domů do bytu pořídit nějaké zvířátko. Moc se mi líbí fretky, ale mám z jejich chovu trochu strach. Nikdy jsem takové zvířátko nechovala - maximálně křečky nebo morčata a potkany. Chtěla bych požádat o rady k jejímu chovu a případně na kolik měsíčně tak vyjde chov fretečky.
Největší obavu mám také se zápachu. Nevím jak silný může být jelikož nemám představu.... ?
Případně jak těžké/snadné je ochočit si fretku, aby nekousala? Případně kde tak nejlépe fretku pořídit a na co dát pozor.
Vím, že se asi ptám poněkud hloupě, nemějte mi to prosím za zlé, ale raději slyším krom čtení různách článků i názory chovatelů. Děkuji moc.
Dobrý den,
z chovu fretky mít strach nemusíte. Není to těžší ani lehčí než chovat potkany nebo křečky.
Co se týče strachu ze zápachu ten je opravdu opodstatněný :), ano fretka opravdu smrdí, ale pokud ji dáte vykastrovat ten puch se velice sníží, takže pokud vám nevadili potkani tak vám pak nebude vadit ani fretka. JInak na chov je celkem nenáročná, většinu dne prospí. Vzhůru denně je tak 4-5 hodin, zezačátku to chce mít trpělivost s kousáním, protože fretka ve hře si neuvědomuje, jak hodně může kousnout. Mě se to podařilo odstranit tak za 10 měsíců. Dneska kouše už jen tak symbolicky a vůbec to nebolí. Těžké, alepsoň pro mě. ji bylo naučit chodit na zaáchod. Ze začátku trousila kde chtěla, postup času se to le naučila. ! Pozor ! na alergii, já i když jsem na žádný zvíře nikdy alergickej, tak na fretku bohužel alergickej jsem. Chtělo by to abyste si od nějakýho známého na pár dní fretku půjčila a vyzkoušela, protože jinak to ani nezjistíte.
Mrkni na Lidé.cz do diskuze Fretky. Jsou tam šikovné odbornice a dlouholeté chovatelky,Anina,Gracijka,Denny a spousta spousta dalších. Rády ti poradí co a jak. První si ale vše nastuduj o chovu než si ji pořídíš. Přeji úspěšné začátky s tímto drzým,nevychovaným,útočným nebezpečným dravcem.