Potrava a trus – malé kočkovité šelmy
Krmení a úkryt zabere chovatelům nejvíce času. Proto je dávám na první místo – hlavně pro začátečníky; dále by mělo pro ně následovat příprava prostředí pro zvířata, a až na konec pořízení šelmy. Ostatní chovatelé budou mít mnohdy i jiné zkušenosti i jiná, lepší doporučení. Chovají však jeden až tři druhy. Já jich chovám přes 10 druhů, všechny ve stejném srovnatelném prostředí, proto mám možná objektivnější názor. Poznatky jsou jaksi zprůměrovány.
1) Co žerou malé šelmy? Všichni víme, že syrové maso. A hned musím dodat, že žerou hlavně to, na co jsou zvyklé od mala, tedy od rodičů, když vyrůstají s nimi. U nového zvířete, (pokud jsme se zapomněli zeptat, musíme zkoušet. V novém prostředí ( a k tomu třeba zároveň oddělené od matky)nežerou až 5 dní. Při delší prodlevě, by musel veterinář aplikovat injekčně „na rozežrání“ PREMIZON (1kubík/1kg váhy). Kdy krmit? Jako v přírodě – na večer, kdy již není velké vedro, slunce, a neslétávají se na maso mouchy, a nebo, když ještě večer nezačíná více mrznout. Jednou denně. Jednou týdně půst? Možné oboje. Zvířata se jej někdy udělají sama. Proč Zoo krmí ráno a drží v neděli půst? Protože zaměstnanci pracují ráno a přes den. Večer a v neděli (na 90%) ne. Mláďata krmíme vícekrát denně. Když je v kleci více zvířat dělím maso na menší kusy – hůře pak jeden šidí druhého. Maso: drůbeží, hovězí, dále hlodavci, myši, morčata, králíci.
Hovězí srdce, zvěřina, ryby – méně. (Není zvyk, dostupnost či vysoká cena)Drůbež i hlodavci občas s peřím a se srstí. Zvířata se potřebují tzv. vyčistit a následně vyvrhnout. V zimě dám někdy i trávu – zrovna teď pažitku. To hlavní na konec : voda, rádi jí zvrhávají a znečišťují. Proto mám vždy dvě nádoby vložené a zapuštěné v zemi v betonovém pouzdře, že je lze vyndat pouze za ucho. V mrazu někteří vykusují led jako mývalové, či snad i lížou sníh (to jsem neviděl) na to nespoléhám. Řeším to tak, že dám půl nádoby vody a pak vždy po 2cm denně dolévám až do naplnění. Nemohu denně rozmrazovat a naplňovat 40 věder vody. Ti, kteří mají velké vyhřívané domky, mají pochopitelně druhou nádobu uvnitř na podlaze přidrátovanou ke stěně.
2) Trus: Šelmy nechovatelům smrdí. Chovatelům moc zápach nevadí, nevnímají jej. I když např. samec ocelota je silně cítit. (a to jsem měl i cibetky) Pro svoji potřebu mají jedno či dvě menší území (v písku, v trávě). Čili ne, jako mývalové na jednu hromádku, nebo nosálové úplně všude. Podloží v kleci mám z poloviny vybetonované, (lehčí úklid), druhá půlka na zemi písek, který se vyměňuje, spíše postupně vymete s trusem a pak znovu naveze. Ve větších klecí (50m2) písek není, je tráva, ta však časem „vyžije“ – nelze ji měnit jak fotbalový trávník. Proto tam nechávám z části suché listí a jehličí. Trus je téměř vždy pevný, typický. Průjem je jen výjimečně. Pokud se opakuje po několik dní svědčí o nemoci. Jak často čistíme? Protože uklízíme i zbytky potravy, tak často. Denně. Zvířata většinou nepožírají potravu z předešlého dne. Výjimkou pro úklid je nepřízeň počasí, déšť, sníh či podobě. Vyvezený odpad ve větším množství nepatří ani do kompostu, nebo komunálního odpadu.
Petr Šach
Dobrý den, nevim pane Šach ,jestli jsem Váš vztup naforum správně pochopil, zatim jste prakticky nikomu neodpoveděl na žádnou otázku, třeba to ani nemáte v plánu , tak je zbytečné otázky pokládat, ale potom jste zde na foru na špatném místě, zde se diskutuje , spíš by ste měl napsat článek do tišštěné fauny , nebo knihu , tam se otázky pokládat nedají, zde musíte očekávat , že se vás čas od času někdo na něco zeptá a je asi slušností odpovedět nebo aspon napsat že na tu otázku odpovídat nebudete , možná by bylo ještě řešení v úvodu napsat, že budete vkládat poučné příspěvky bez otázek a my budem jen číst a učit se , jinak přeji hodně úspěchú a snad i nějaký ten odchov
doutrklars
napsal(a):
Dobrý den, nevim pane Šach ,jestli jsem Váš vztup naforum správně pochopil, zatim jste prakticky nikomu neodpoveděl na žádnou otázku, třeba to ani nemáte v plánu , tak je zbytečné otázky pokládat, ale potom jste zde na foru na špatném místě, zde se diskutuje , spíš by ste měl napsat článek do tišštěné fauny , nebo knihu , tam se otázky pokládat nedají, zde musíte očekávat , že se vás čas od času někdo na něco zeptá a je asi slušností odpovedět nebo aspon napsat že na tu otázku odpovídat nebudete , možná by bylo ještě řešení v úvodu napsat, že budete vkládat poučné příspěvky bez otázek a my budem jen číst a učit se , jinak přeji hodně úspěchú a snad i nějaký ten odchov
pane doutrklars četl jsem také vlákno presentace a tam píšete že ten pán sach je kam vitr tam plašt,,jak vy když už to všechno víte a se na to tu ptáte .Řikate že je sběratelem koček a nic neodchoval . .Pak ho pleskujete,že nikomu nic nechce říct. A že není slušný od něho,že nechce nic říci a tím není asi podle vás slušný člověk. když zrovinka vám nic neřekl Myslím si já,že ten pán to pěkně napsal a když něco zase napíše tak jen dobře všem chovatelum.Snat zase něco ¨řekne.Je to moc dobrý.
josef21
napsal(a):
pane doutrklars četl jsem také vlákno presentace a tam píšete že ten pán sach je kam vitr tam plašt,,jak vy když už to všechno víte a se na to tu ptáte .Řikate že je sběratelem koček a nic neodchoval . .Pak ho pleskujete,že nikomu nic nechce říct. A že není slušný od něho,že nechce nic říci a tím není asi podle vás slušný člověk. když zrovinka vám nic neřekl Myslím si já,že ten pán to pěkně napsal a když něco zase napíše tak jen dobře všem chovatelum.Snat zase něco ¨řekne.Je to moc dobrý.
Dobrý den , děkuji za postřeh, víte to , kam vítr , tam plášt tim jsem měl na mysli jednu kauzu a prakticky jen zúčastněné osoby vědí o co jde,zajisté i pan Šach , já lidi nehodnotim podle toho co odchovali, na to jsou tu jiní ,odchovat, je takový mezník , kdy se více méně dozvíte , že to děláte dobře , na odchovu vidíte vývin potomstva a zdravotní stav chovných zvířatpo odchovu, ale to vam asi psát nemusim, já veděl pouze z doslechu , že se panu Šachovi ještě nic odchovat nepovedlo, ale znáte to ,, jedna pani povídala, , ale pak je taky možné že si buduje expozici a o odchov ani zájem nemá , je to pouze jeho věc , ale to že vztoupí na diskusní forum a nekomunikuje to nechápu, no je to taky jeho věc ,já osobně se ho už na nic ptát nebudu , jelikož vim ,že o odpovědi zájem nemá , každopádně at se mu daří a vam taky
doutrklars
napsal(a):
Dobrý den , děkuji za postřeh, víte to , kam vítr , tam plášt tim jsem měl na mysli jednu kauzu a prakticky jen zúčastněné osoby vědí o co jde,zajisté i pan Šach , já lidi nehodnotim podle toho co odchovali, na to jsou tu jiní ,odchovat, je takový mezník , kdy se více méně dozvíte , že to děláte dobře , na odchovu vidíte vývin potomstva a zdravotní stav chovných zvířatpo odchovu, ale to vam asi psát nemusim, já veděl pouze z doslechu , že se panu Šachovi ještě nic odchovat nepovedlo, ale znáte to ,, jedna pani povídala, , ale pak je taky možné že si buduje expozici a o odchov ani zájem nemá , je to pouze jeho věc , ale to že vztoupí na diskusní forum a nekomunikuje to nechápu, no je to taky jeho věc ,já osobně se ho už na nic ptát nebudu , jelikož vim ,že o odpovědi zájem nemá , každopádně at se mu daří a vam taky
tak jo .tak mi jasný není proč se ho ptáte na ty věci když je vám jasný ,že nic neodchoval a o něm to víte a chcete aby to psal tu na foru,A jak má ty kočky dlouho . .Proč se neptáte jeho? Má tu adresu i telefon i ten meil? Nezlebte se na mě, ale divný to je.,Nebo ne,:??
josef21
napsal(a):
tak jo .tak mi jasný není proč se ho ptáte na ty věci když je vám jasný ,že nic neodchoval a o něm to víte a chcete aby to psal tu na foru,A jak má ty kočky dlouho . .Proč se neptáte jeho? Má tu adresu i telefon i ten meil? Nezlebte se na mě, ale divný to je.,Nebo ne,:??
Tak to vam asi taky mohu vysvětlit, já ze šelem VLASTNIM pouze oceloty, jelikož jsem je ještě neodchoval, tak jsem byl takovým hlavním rozhodčím zde, který určuje kdo je a kdo neni chovatel, označen za amarérského začátečníka , no mne se ten název natolik zalíbil, že ho používam i nadále , jsem amatérský zařátečník, ale panovi Šachovi zde před jeho vztupem dělal reklamu, jako že sem vztoupí ,, Úspěšný chovatel,, Tak jsem jen mím dotazem chtěl vysvětlit to úspěšný , třeba až budu mít oceloty 10 let tak o mne dotyčný taky napíše že jsem úspěšný , ale já snad ani nechci , necham si to staré označení víc se mi líbí
doutrklars
napsal(a):
Tak to vam asi taky mohu vysvětlit, já ze šelem VLASTNIM pouze oceloty, jelikož jsem je ještě neodchoval, tak jsem byl takovým hlavním rozhodčím zde, který určuje kdo je a kdo neni chovatel, označen za amarérského začátečníka , no mne se ten název natolik zalíbil, že ho používam i nadále , jsem amatérský zařátečník, ale panovi Šachovi zde před jeho vztupem dělal reklamu, jako že sem vztoupí ,, Úspěšný chovatel,, Tak jsem jen mím dotazem chtěl vysvětlit to úspěšný , třeba až budu mít oceloty 10 let tak o mne dotyčný taky napíše že jsem úspěšný , ale já snad ani nechci , necham si to staré označení víc se mi líbí
tak ja si myslim, jak sem četl o tom panovi sachovi co on o sobě psal na tý presentaci žekdyž tolik šelem má co píše tak je určitě dobry chovatel šelem.Vy si to nemyslýte? Děla to na mě fakt dojem že ne , tak píšete divně o něm.
josef21
napsal(a):
tak ja si myslim, jak sem četl o tom panovi sachovi co on o sobě psal na tý presentaci žekdyž tolik šelem má co píše tak je určitě dobry chovatel šelem.Vy si to nemyslýte? Děla to na mě fakt dojem že ne , tak píšete divně o něm.
Ano , dobrý , určitě dobrý, vždit ničemovi by do pár týdnů zkapali, jestli ještě v diskusi semnou chcete pokračovat, bude mi potěšením , ale vyplnte si prosim profil, já už ze zásady se do větších debat s anonymy nedávam nic ve zlém, věřim že se za sebe nestidíte a nebude to pro Vás problem , v opačném případě ,hodně štěstí a at jste taky úspěšný chovatel
doutrklars
napsal(a):
Ano , dobrý , určitě dobrý, vždit ničemovi by do pár týdnů zkapali, jestli ještě v diskusi semnou chcete pokračovat, bude mi potěšením , ale vyplnte si prosim profil, já už ze zásady se do větších debat s anonymy nedávam nic ve zlém, věřim že se za sebe nestidíte a nebude to pro Vás problem , v opačném případě ,hodně štěstí a at jste taky úspěšný chovatel
spolek chovatelu kočkovitých šelem - ZALOŽENÍ tak jsem, toto četl a tu jěště ten pan sach nebyl a už jste o něm divně psal.Neni to pravda: :? Aspon ja to tak pochopil. Ale nic,nejak se vám nelíbí ,ale ja sem rád že tu bude chovatel s tolika šelmamy když máte jen vy 2 a nic mládat.On nám něco poví i naučí.Taky bydte tím uspěšným chovatelem jako on a jemu a nikomu nezavidte. pepa.
Pro Josefa. Jsou chovatelé,kteří se specializují na chov jednoho druhu a mohou být mnohem úspěšnější a schopnější než ti, kteří mají 10 druhů(nic proti p. Šachovi). Někteří se chovu věnují profesionálně a někteří sbírají zvířata jako známky. To, že má někdo třeba 30 zvířat zavřených v klíckách z něho ještě nutně nedělá dobrého a zkušeného chovatele. Dobrý chovatel je ten, který se chovu plně věnuje se vším všudy, počínaje vybudováním řádných výběhů, přes veškerou péči o zvířata až po ty odchovy, které jsou pro každého chovatele třešničkou na dortu. A klidně to může být i někdo , kdo má jen jeden druh. ˇUspěšnost a profesionalita nespočívá v počtu chovaných zvířat, ale v přístupu k chovu. Podle toho, co píšete, chovatelem nejste, ale až budete, tak pochopíte.
doutrklars
napsal(a):
Pane D., před chvílí jsem s p. Šachem mluvila(objednal si u mě kuřátka, asi mu je RN přestal dodávat). Pan Šach určitě odpoví, ale nenaléhejte na něho, s počítačem se teprve učí zacházet a zatím mu to nejde, potřebuje pomocníka, ale až se to naučí, tak slíbil, že určitě odpoví. Takže vydržte.
Dobrý den,,jak jsem v minulých svých příspěvcích podotkl,že vstoupím sporadicky a to v případě zajimavostí příspěvku nevého chovatele.
Tak se i stalo.Pan Petr Šach je chovatel šelem - starý pard a určitě bude moci toho mnoho říci o chovu jeho šelem v mnoha druzích.
Přeji mu mnoho uspěchu v chovu a mnoho pěkných článku o chovu na forech ifauny,a tím bude nápomocen mnoha novým majitelum i chovatelum šelem.
Pěkný den všem
Roman Navrátil
Dovolím si ještě zmínku. ,že pan P. Šach je nejstarší ,soukromý chovatel v ČR i SR a druhý největší chovatel šelem v těchto zemích.Má největší kolekci co do druhového zastoupení a druhý největší chov co do počtu kočkovitých šelem a stále chov rozšiřuje.
mnoho uspěchu
Roman N.
Omlouvám se za pozdní a kumulovanou odpověď. Nejsem totiž zvyklý denně sedět u počítače. Před dvaceti léty jsem začal s mývaly. Odchoval jsem několik desítek mladých. Pak přibývaly další, kočkovité, šelmy. Naposled loni se podařil odchov bažinné kočky. Příliš stará samice rysa potratila. Příliš mladá samice servala sežrala mladé. (Stává se). Jak jsem již dříve uvedl, odchovy nejsou mojí prioritou. Není v lidských, chovatelských silách, ani u zoo zahrad zkompletovat deset párů , nepříbuzných a v produktivním věku. A to nemluvím ani o financích. O tom by mohli vyprávět i chovatelé s podstatně méně druhy. Je to jako se vším. Něco za něco. Mám zvířata i stará , nebo naopak ještě mladá. Páry neplodné, staré, nekompletní či ne ideálně sestavené. Např.: starý samec kanadského rysa a tři mladé samice.(děkuji předem chovateli panu K.od Hradce za příslib zapůjčení mladého samce. Klece mám příliš těsně vedle sebe. Nehlídám dobu páření. Samce před porodem neodděluji.Někdy ruší i časté a hlučné přelety letadel na Ruzyň. Strava pro všechny stejná. (Zde je na místě poděkovat chovatelům manželům J. od Brna za dlouhodobé a pravidelné zajišťování dodávek kuřátek i chovateli panu N. od Hradce za několik dodávek hovězího srdce.) To vše jsou objektivní i subjektivní důvody pro nízký odchov.Je na svobodné vůli každého chovatele kolik druhů a zvířat chová. Úhyny: dva až tři kusy ročně. Průměr jako u zoo zahrad. Např.: loni uhynul po pěti letech již starý samec rybářské kočky. Obrna a začátek uhnívání nohou. Utracen Po spárování zakousnuta mladá krátkouchá kočka samcem přestože si půl roku vedle zvykala (Stává se) Uhynul nosál .Nádor od zubu do mozku. Nyní mám výhodu kvalitního veterináře jak na léčení, tak i zjištění důvodů úhynu (I pitvou).
petrsach
napsal(a):
Omlouvám se za pozdní a kumulovanou odpověď. Nejsem totiž zvyklý denně sedět u počítače. Před dvaceti léty jsem začal s mývaly. Odchoval jsem několik desítek mladých. Pak přibývaly další, kočkovité, šelmy. Naposled loni se podařil odchov bažinné kočky. Příliš stará samice rysa potratila. Příliš mladá samice servala sežrala mladé. (Stává se). Jak jsem již dříve uvedl, odchovy nejsou mojí prioritou. Není v lidských, chovatelských silách, ani u zoo zahrad zkompletovat deset párů , nepříbuzných a v produktivním věku. A to nemluvím ani o financích. O tom by mohli vyprávět i chovatelé s podstatně méně druhy. Je to jako se vším. Něco za něco. Mám zvířata i stará , nebo naopak ještě mladá. Páry neplodné, staré, nekompletní či ne ideálně sestavené. Např.: starý samec kanadského rysa a tři mladé samice.(děkuji předem chovateli panu K.od Hradce za příslib zapůjčení mladého samce. Klece mám příliš těsně vedle sebe. Nehlídám dobu páření. Samce před porodem neodděluji.Někdy ruší i časté a hlučné přelety letadel na Ruzyň. Strava pro všechny stejná. (Zde je na místě poděkovat chovatelům manželům J. od Brna za dlouhodobé a pravidelné zajišťování dodávek kuřátek i chovateli panu N. od Hradce za několik dodávek hovězího srdce.) To vše jsou objektivní i subjektivní důvody pro nízký odchov.Je na svobodné vůli každého chovatele kolik druhů a zvířat chová. Úhyny: dva až tři kusy ročně. Průměr jako u zoo zahrad. Např.: loni uhynul po pěti letech již starý samec rybářské kočky. Obrna a začátek uhnívání nohou. Utracen Po spárování zakousnuta mladá krátkouchá kočka samcem přestože si půl roku vedle zvykala (Stává se) Uhynul nosál .Nádor od zubu do mozku. Nyní mám výhodu kvalitního veterináře jak na léčení, tak i zjištění důvodů úhynu (I pitvou).
petrsach
napsal(a):
Máte radosti i starosti stejné , jako u všech ostatních chovatelů , je to logické a pochopitelné . Jen bych vam chtěl ale oponovat s tim neoddělováním samce , to je velká chyba , která se myslim vždycky vymstí , já měl samce jen na blízku ,ke kočce nemohl a asi to byl taky důvod nezdaru ,u většiny druhů kočka v přírodě před porodem vyhledá samotu , jinak ji kocour kotata zabije , aby přišla do říje a mohl se znovu pářit, myslim že kočka v zajetí to očekává a i když kocour k ní nemůže , ale vidí se , může ve stresu kotata zabít taky , ale je to můj názor nikomu ho nevnucuji , můžete si ho třeba jen přečíst a dělat vše po svém je to váš letitý chov , jen myslim, že na toto jsou diskuse dobré, víc hlav víc ví a učený z nebo nespadl. Na druhou stranu i zvířata jsou individuální a co se vede nějakým způsobem jednomu , nemusí se dařit druhému
Pane Petře nejen my víme,ale všichni chovatelé šelem,že chov šelem není jednoduchou záležitostí,natož odchovy.Musím říci,že jste zde podal otevřenou,fundamentní odpověd na dotaz , jak dlouho chováte šelmy a co jste odchoval.Že odchov jste měl jediný,ač snad cca za 15 až 20 let.co šelmy chováte a že zhyny jsou bohužel i běžné a o příčinách jste se zmínil.Ano,pitva je důležitá,aby chovatel znal příčinu uhynu.Je již jedno,pokud se najde jednotlivec,který se snaží šířit spekulativní své domněnky,že zvíře zemřelo tak,či tak.Je duležité pro chovatele,že pitva prokázala příčinu uhynu a chovatel si je jist,že nic nezanedbal . ( Poučení do budoucna ) S kočkou krátkouchou máte bohužel pravdu,že se muže stát,co zde popisujete.Mě se tak stalo to samé,ač kočka pro kocoura krátkouchého byla domácí kočka.Případ jsem popisoval i zde.Ale mám zase zkušenosti,že např. rys kanadský šel ke kočce již snad druhý den bez problému a to samé rys ostrovid šel ke 3 kočkám zhruba ve stejném časovém horizontu. Od prvního dne vše probíhalo v uplné harmonii. Záleží zřejmě,jak si zviřata "sednou" Že na šelmách asi nikdo nezbohatne víme oba také.Že chov šelem je prostě fascinujicí srdcovou záležitostí mně dáte určitě za pravdu.
Již jsem Vám dnes přál uspěch 2x ,nebudu se opakovat.
Ahoj Roman N.
PÁŘENÍ RYSU OSTROVIDU
V roce 2011 páření začalo s první samicí 15.2.2011 ( více na stránkách rysu ¨) .Letošním rokem 23.2.2012 a je snad i zajimavé,že samec začal pářit opět jako první samici tu samou ,jako v roce předešlém.
Zvířata mají 3 roky.Lonské páření nedopodlo ,ač pářil vesele pruběžně všechny tři samice,spíše se snažil,domnívám se ,že to neumněl.V loni jsem sledoval bezpočet pokusu,ale ani jeden jsem neviděl,že by se povedl ( pokud se pokus povede, spojení je cca 5 vteřin odhadem,kočka zařve a kocour odskočí a kočka si líže genitálie .Ten samý jev jsem pozoroval i koček bažinných .U ušlechtilých koček je toto běžné ).
Vzhledem k nadměrnému a rozsáhlému,členitému výběhu,samec většinou vyhledává v tomto období soukromí a je velmi vzdálen samicím.Pokud se snaží pářit,učiní tak a opět se vzdálí do větší vzdálenosti.Uvelebí se na svém místě.Hru a časté vysedávání u samic,jako obvykle nepozoruji.Všechny samice jsou klidné.V pruběhu pokusu o akt nejeví známy žádného zájmu zvývajicích 2 samic ,že by byla snaha rušit pár ve své činnosti.
Uvidím,zda se podaří letost završit snahu o páření alespon narozením nějakého mláděte.Ze zkušenosti dám zmínku,že na první porod kočky bažinné jsem čekal též 2 roky,ač kočku kocour pářil o sto šet a nic z toho nebylo.Na druhém roce jsem viděl páření sporadické,měl jsem to štěstí,že jsem viděl a slyšel ,,jak kočka zařvala,odskočila.Kotata se narodila.
U šelem nikdy nejde kalkulovat.Je potřeba vytvořit podmínky a nechat pusobit přírodu.Možná,že se chovatel odchovu dočká.Ale vyhráno nikdy není.Odchov se nemusí podařit z mnoha příčin.
Určitě většina pochopila a chovatelé šelem budou se mnou souhlait,že pokud se odchov podaří,je to vždy "malý zázrak" a odměna pro chovatele.
Chovatel šelem musí být vytrvalý,trpělyvý a mít i naději.I tak se však odchovu dočkat nemusí.Je však pravdou,že odchov pum se většinou zdaří,což muže již potvrdit několik kolegu v ČR ,kterým se ochov těchto krásných šelem podařil.Avšak odchovy malých kočkovitých šelem se zatím v soukromých chovech daří velmi,velmi sporadicky.
Pokud by se odchov RO podařil,vložím článek.
Všem pěkný den RN
selmicka
napsal(a):
PÁŘENÍ RYSU OSTROVIDU
V roce 2011 páření začalo s první samicí 15.2.2011 ( více na stránkách rysu ¨) .Letošním rokem 23.2.2012 a je snad i zajimavé,že samec začal pářit opět jako první samici tu samou ,jako v roce předešlém.
Zvířata mají 3 roky.Lonské páření nedopodlo ,ač pářil vesele pruběžně všechny tři samice,spíše se snažil,domnívám se ,že to neumněl.V loni jsem sledoval bezpočet pokusu,ale ani jeden jsem neviděl,že by se povedl ( pokud se pokus povede, spojení je cca 5 vteřin odhadem,kočka zařve a kocour odskočí a kočka si líže genitálie .Ten samý jev jsem pozoroval i koček bažinných .U ušlechtilých koček je toto běžné ).
Vzhledem k nadměrnému a rozsáhlému,členitému výběhu,samec většinou vyhledává v tomto období soukromí a je velmi vzdálen samicím.Pokud se snaží pářit,učiní tak a opět se vzdálí do větší vzdálenosti.Uvelebí se na svém místě.Hru a časté vysedávání u samic,jako obvykle nepozoruji.Všechny samice jsou klidné.V pruběhu pokusu o akt nejeví známy žádného zájmu zvývajicích 2 samic ,že by byla snaha rušit pár ve své činnosti.
Uvidím,zda se podaří letost završit snahu o páření alespon narozením nějakého mláděte.Ze zkušenosti dám zmínku,že na první porod kočky bažinné jsem čekal též 2 roky,ač kočku kocour pářil o sto šet a nic z toho nebylo.Na druhém roce jsem viděl páření sporadické,měl jsem to štěstí,že jsem viděl a slyšel ,,jak kočka zařvala,odskočila.Kotata se narodila.
U šelem nikdy nejde kalkulovat.Je potřeba vytvořit podmínky a nechat pusobit přírodu.Možná,že se chovatel odchovu dočká.Ale vyhráno nikdy není.Odchov se nemusí podařit z mnoha příčin.
Určitě většina pochopila a chovatelé šelem budou se mnou souhlait,že pokud se odchov podaří,je to vždy "malý zázrak" a odměna pro chovatele.
Chovatel šelem musí být vytrvalý,trpělyvý a mít i naději.I tak se však odchovu dočkat nemusí.Je však pravdou,že odchov pum se většinou zdaří,což muže již potvrdit několik kolegu v ČR ,kterým se ochov těchto krásných šelem podařil.Avšak odchovy malých kočkovitých šelem se zatím v soukromých chovech daří velmi,velmi sporadicky.
Pokud by se odchov RO podařil,vložím článek.
Všem pěkný den RN
Jestli by vam nevadil dotaz ode mne , něco by mne zajímalo, vytušil jsem , že samce chováte se samicemi, až budete pozorovat např. zduřelé mléčné žlázy, tj. bude vše nasvědčovat , že samice je březí, samce oddělíte, nebo ponecháte dál u samic ? Já bych to u ocelota neriskoval, teda asi u žádné šelmy ale třebamáte jiné zkušenosti já jsem samozřejmě jen začínající amatér proto se ptam
Pokud by měl čtenář zájem o podrobnější páření RO v minulém roce,muže si článek přečíst na našich stránkách.
Každému chovateli šelem je známý fakt,že v ZOO samce šelem oddělují .A to tak,aby na sebe neviděli i se necítili.Avšak kolega v zahraničí tvrdí,že jeho trio odchovává pravidelně každým rokem kotata RO společně cca do 8 měsícu,Pak kotata prodává.Nikdy nebyl žádný problém a je prý přesvědčen,že u RO nikdy nebude.
Na základě těchto informací v případě uspěchu pujdu stejnou cestou.Výhodou chovu u nás je členitost výběhu s mnoha ukryty na obrovské ploše.Chci se tudíž pokusit o přirozený odchov jako v přírodě ,bez zásahu člověka.Jde mi především o chov přiblížit co nejvíce přírodě a tak jej pozorovat.Podmínky RO mají vysoce nadstandartní,které předčí i leckterou zoo,což se vyjádřilo i několik odborníku,zoologu.
Veškeré tyto informace mi dávají naději to uskutečnit.
Bylo by velmi jednoduché,odpářit,samce oddělit,kotata odchovat - prodat.I nic proti tomu.Ale mně jde o zážitek odchovu rysu bez zásahu člověka.Nejlépe bych byl,kdyby se odchov podařil,ta kotata prodat až na roce.Ale vím i ze skušenosti jak zahraničních,tak kolegu u nás ,že takto velká kotata šelem a k tomu neochočená se velmi sporadicky dají prodat.Mám nějaké zájemce i na neochočená kotata a chci doufat,že budu moci zažít přirozený odchov pod rodiči a v případě štěstí více kotat i tato odchovat na ochočení.Jiná cesta není.
Ale čas ukáže,zda se alespon nějaké kota vubec narodí.Pokud ne,budeme muset čekat na příští rok a opět doufat.
Cesta chovatele šelem jednoduchá není,ale stojí to za to.
RN
možná by bylo dobré, kdyby se k tomuto problému vyjádřilo víc chovatelů a zdělili své zkušenosti, jelikož si myslim, že chovat pár celoročně nelze pakliže se očekává odchov , kočkovité šelmy jsou z převážné části / vyjma lvů/samotáři a zabití kotat samcem je normální i v přírodě pakliže je najde. Nevim, jak velká voliera by musela ,být aby pro kotata byla bezpečná, tak zkusit se má všechno
Ještě bych si dovolil takový samozřejmě ryze začátečnický a amaterský postřeh, Pane Navrátil, tim že oddělíte kocoura od kočky , neuděláte nic proti přírodě, nikdy nebylo pozorováno, že by se snad kocour podílel na získávání potravy pro kočku či kotata nebo se jakkoliv podílel na výchově kotat, toto zjištění je všeobecně známo každému začátečníkovi a amatérovi , a domníval jsem se , že vy ja pan Šach, jakožto největší odborníci to víte taky
Názor s pokusem chovu samce i s třemi samicemi jsem zde nastínil. . DETAIL článku lze nalést na našich stránkách : Chov ....Poznatky z chovu - soužití s více samicemi z 27.2.2011 Kde se jasně vyjadřuji k etologii rysa ostrovida ( mimo mnoha jiných článku ) i duvodu chovu v kvartetu.
I p. Petr jasně vysvětlil chov v párech. v jeho chovu.
Snahy pusobnosti zdejšího pisatele D. na konkurečním webu jsou snaživé,ale nesplnují cíl.
Je snadné šelmy nemít, ( respektive mít jeden pár hafo let a nic ... ) číst a oslnovat teorií. ( tu zná každý šelmař ,ač ze sporé literatury ) Tu teorii my s p. Petrem dobře známe .Ale přesto se snažíme hledat i jiné cesty i na ukor případných odchovu a tudiž finančního zisku ,za každou cenu. .Jak jsem se zmínil.Samce oddělit a kotata odchovat a obratem prodat je velice žádané ( nic proti tomu ) ,ale já zkusím cestu jinou složitější ,která odporuje etologii RO. ( jak se zminuji i na svých stránkách ) Je to moje volba,ne NEZNALOST etologie RO.
Zásah člověka nastává do jejich teritoria i tím,že samce násilně oddělím> ( normální skuteřnost v zoo u šelem ) Že chci zkusit něco ,co není běžné? Mé rozhodnutí. Mám sice informace,že to v soukromém chovu běžné je i několik let a odchov je vždy bez problému. Tyto informace mé riziko snižují.
A právě ,že s těmito informacemi pracuji a chci to též vyzkoušet.Je samozřejmé,že pokud by pokus nevyšel o kotata mohu přijít( jako v přírodě ) a potom již není problémem samce odstavovat. Zařízení na to jsme.
Vžy se mí líbilo dělat něco ,co není běžné,konvenční,,nejít za státem..,nepapouškovat po někom ......
Pokud by se i mi odchovy dařily tak jako tomu kolegovi v zahraničí,tak by to byla nádhera.To snad každý pochopil.Ale pro to abych to zjistil.musím udělat praktickou zkoušku a ne papouškovat teorie etologie šelem paušálně. na jiném webu.,
Tak se necháme překvapit,.zda se to povede,Především ten porod.
Pěkný den
Roman N,.
selmicka
napsal(a):
Názor s pokusem chovu samce i s třemi samicemi jsem zde nastínil. . DETAIL článku lze nalést na našich stránkách : Chov ....Poznatky z chovu - soužití s více samicemi z 27.2.2011 Kde se jasně vyjadřuji k etologii rysa ostrovida ( mimo mnoha jiných článku ) i duvodu chovu v kvartetu.
I p. Petr jasně vysvětlil chov v párech. v jeho chovu.
Snahy pusobnosti zdejšího pisatele D. na konkurečním webu jsou snaživé,ale nesplnují cíl.
Je snadné šelmy nemít, ( respektive mít jeden pár hafo let a nic ... ) číst a oslnovat teorií. ( tu zná každý šelmař ,ač ze sporé literatury ) Tu teorii my s p. Petrem dobře známe .Ale přesto se snažíme hledat i jiné cesty i na ukor případných odchovu a tudiž finančního zisku ,za každou cenu. .Jak jsem se zmínil.Samce oddělit a kotata odchovat a obratem prodat je velice žádané ( nic proti tomu ) ,ale já zkusím cestu jinou složitější ,která odporuje etologii RO. ( jak se zminuji i na svých stránkách ) Je to moje volba,ne NEZNALOST etologie RO.
Zásah člověka nastává do jejich teritoria i tím,že samce násilně oddělím> ( normální skuteřnost v zoo u šelem ) Že chci zkusit něco ,co není běžné? Mé rozhodnutí. Mám sice informace,že to v soukromém chovu běžné je i několik let a odchov je vždy bez problému. Tyto informace mé riziko snižují.
A právě ,že s těmito informacemi pracuji a chci to též vyzkoušet.Je samozřejmé,že pokud by pokus nevyšel o kotata mohu přijít( jako v přírodě ) a potom již není problémem samce odstavovat. Zařízení na to jsme.
Vžy se mí líbilo dělat něco ,co není běžné,konvenční,,nejít za státem..,nepapouškovat po někom ......
Pokud by se i mi odchovy dařily tak jako tomu kolegovi v zahraničí,tak by to byla nádhera.To snad každý pochopil.Ale pro to abych to zjistil.musím udělat praktickou zkoušku a ne papouškovat teorie etologie šelem paušálně. na jiném webu.,
Tak se necháme překvapit,.zda se to povede,Především ten porod.
Pěkný den
Roman N,.
pane Navrátil , neustále si protiřečíte, Vy píšete , že nechcete samce oddělit a kotata obratem prodat a přitom jako jediný , podotýkam JEDINÝ, u nikoho jsem se s tim u nedomestikovaných zvířat zde nesetkal berete záznamy na ještě ani nenarozená kotata,vytýkáte mi , že na jiném , webu píši o vašem způsobu chovu , to je záměr , tam totiž přispívají lidé s logickým uvažováním, zde jste jen vy a tet pan Šach a vaše spůsoby chovu jste popsali ,tak proč to tu rozpytvávat, oba jste beztak přesvědčeni , že to děláte dobře tak neni co řešit, můj názor je , že neoddělováním samce od samice minimálně před porodem vede k naprosto zbytečnému stresování samice v neustálém strachu o kotata , ke zbytečným rvačkám, to že se to někde, někomu povedlo nebo daří , z toho nemůže nikdo dělat pravidlo , ale já si ani nemohu dovolit jako začínající amatér poučovat již 2 dlouholeté úspěšné odborníky , konec konců svou úspěšnou odbornost chovu nam zde i pan Šach barvitě vylíčil, no hodně úspěchů v párovém chovu šelem vam přeji a těm šelmam pevné nervy ,at doufají , že vam to někdy dojde
petrsach
napsal(a):
Zden pan Šach barvitě popisuje svůj způsob chovu, vy hned pod nim tleskáte jak.....Četl jste vubec ten příspěvek že tak tleskáte ? Píše , že klece má příliš těsně vedle sebe , opomenu ty klece šelmy se chovají ve volierách rozměry nepopisuje doufejme že jsou aspon tak velké , jak mají být , ale to příliš vedle sebe .. Říká vam, jakožto sám sebe dosazenému odborníkovi něco pojem teritorium ? Chovem šelem těsně vedle sebe se toto teritorium neustále narušuje šelmy se cítí ke klidu jim to nepřidá , možná daleko méně než toto, jim vadí blízké letiště , jelikož je na blízku konkurence . V jiném příspěvku popisuje jak dolívá po centimetrech vodu aby nezamrzla, já jako amatér začátečník ji mam nalitou ve vytápěném prostoru tam mi nezamrzá. Pokud zvířata maji k dispozici prostor kde aspon nemrzne doporučuji tu vodu dát tam a nemusí se dolívat po centimetrech . Pan Šach psal, že odchovy nejsou jeho prioritou , vlastně ani nic jiného tímto způsobem chovu očekávat nemůže, vlastně bych řekl že šelmy schromažduje do jakési expozice , ale trochu mi to připomíná , snad se pan Šach neurazí, zběratele známek, který známky strhává jen z obálek aby neutratil, ale baví ho je mít tak proč ne, je to jeho věc , ale nepodsouvejte nam sem prosim, pojem úspěšný starý chovatel , pod timto pojmem si představuji jinak vedený chov a jsou tu v ČR taky a velmi kvalitní
Jinak bych chtěl ještě zdůraznit, že panovi Šachovi nic nevytýkam on nedostatky ve svém chovu vidí a veřejně o nich píše , jako to dělá většina z nás,všichni je máme , jelikož z chyb se člověk taky učí, konec konců on zde ze sebe úspěšného chovatele nedělal, to jste mu zde přisřkl vy, aniž by možná o to stál , vy máte pane Navrátil tu výhodu , že ze svých nedostatků dovedete bravurně tvořit účelové dostatky , ale tim oblbujete jen sám sebe
Dneska mám trochu volněji,tak na základě přání více zájemcu,kteří mě oslovují telefonicky i při osobní návštěvách a na základě i vstupu p. P.Š. opět něco někdy napíšu.
Že chov RO v kvartetu je proti "přírodě " se vyjadřuji i na stránkách rysu.Že tim je v podstatě narušena etologie je zřejmé.Ale na základě pozorování chovu skupiny,kvarteta v zajetí se stále více domnívám,ba se utvrzuji,že pro život RO v zajetí je takto vedený chov tím nejlepším,co pro ně mohu udělat.Proč? Protože celá skupina žije v naprosté harmonii a stále je v činnosti.Hry,honičky,přepadávání,ležení,vzájemný kontakt olizováním,zdravení.Veškeré tyto činnosti podporují tvorbu svalstva,zejména pohyb,ne to olizování.Je zajimavé,že ač solové zvíře velmi často využívá možnosti kontaktu.Je však pravdou,že i samec se někdy od samic oddělí a najde si místo k odpočinku ve vzdálené části výběhu.aby měl asi od ženských chvili svuj klid.Pokud je samec ve výběhu 20 m2 ze zákona,bohužel šmějdá sem a tam na 4 m,což ve velkém výběhu udělá velmi zřídka.V malém do zblbnutí.
Dvě sestry jsou jako jedno tělo,vidět je od sebe vzdálené je vyjimkou.Srále jsou spolu.
Zě se chci pokusit o zmíněný odchov je chovateli pochopitelné,rád bych zažil zážitek mládat s rodiči bez zásahu člověka.Že to tak zoo nedělá víme.Že samce šelem odstavuje,je samozřejmostí.Ale proč to nezkusit jinak? To je mé rozhodnutí.Nikoho nenabádám,aby to tak dělal,natož,abych na základě neznalosti to dělal tak já a tvrdil,že je to tak jedině správné.Vím,že snad mě všichni pochopili.Pokud ne, jejich věc.Až budou mít rysy oni,at si to dělají po svém.Jejich volba.
Přál bych si,aby se mi to podařilo.Přání ,je věc jedna,skutečnost druhá.Věřím tomu,že pokud samec samice napáři,muže se mi to spíše podařit ,než nepodařit.
A proto do toho jdu.
Všem pěkný den a někdy zase nashledanou
Roman N.
Pokusím se ještě objasnit slovo uspěný chovatel, které jsem přisoudil kolegovi p. P.Š,toto slovou leží v žaludku zdejšímu přispivajícímu.D.
Že je nejstarším chovatelem šelem ( myšleno stářím ne provozem chovu šelem ) je jasné.Že jsem dal to slovo ispěšný.Proč ne? Je to pravda.Uspěch nemusíme měřit vždy jen počtem odchovu.Budu se opakovat ,u šelem je to sporadické s odchovy.Kolega si zvolil cestu jinou,kterou otevřeně popsal v presentaci.Záměr je chov co nejvíce druhu šelem a poznání života techto predátoru v zajetí.Tato cesta je mnohem náročnější z hlediska ekonomie chovu,než cesta zaměřená s cílem odchovu.Myslím si,že by p. Š mohl vyprávět do nekonečna o tomto fenoménu.Cíl,který si i dává je v chovu šelem ojedinělý a zřejmě je jediným chovatelem šelem tímto směrem kráčejicím.Proto mu náleží poklona,než znevažování klíckami a známkami. Každý skutečný chovatel šelem ví o čem pan kolega Š. hovaří.Pomíjím,že k takovému cíli musí vlastnit mnoho pozemku a především finančních prostředku,neřkuli i mnoho entuaizmu,který mu nechybí,ač mu již táhne na 7 křížek.Z mého pohledu já před ním smekám klouk.Doufá,že se nebude zlobit,že jsem takto otevřeně o jeho chovu dal zmínku v kladné poloze.
Zaslouží si ji.
To je ta uspěšnost jmenovaného - proto z mé strany - uspěšný chovatel.Uspěšně vede chov v desítkách šelem v deseti druzích.Ápropos - odchovy mývalu měl v desítkách mládat.Uspěchy byly i v těch odchovech s letadly.I se podaříl odchov bažinnek.
Moc uspěchu
Roman N.
selmicka
napsal(a):
Pokusím se ještě objasnit slovo uspěný chovatel, které jsem přisoudil kolegovi p. P.Š,toto slovou leží v žaludku zdejšímu přispivajícímu.D.
Že je nejstarším chovatelem šelem ( myšleno stářím ne provozem chovu šelem ) je jasné.Že jsem dal to slovo ispěšný.Proč ne? Je to pravda.Uspěch nemusíme měřit vždy jen počtem odchovu.Budu se opakovat ,u šelem je to sporadické s odchovy.Kolega si zvolil cestu jinou,kterou otevřeně popsal v presentaci.Záměr je chov co nejvíce druhu šelem a poznání života techto predátoru v zajetí.Tato cesta je mnohem náročnější z hlediska ekonomie chovu,než cesta zaměřená s cílem odchovu.Myslím si,že by p. Š mohl vyprávět do nekonečna o tomto fenoménu.Cíl,který si i dává je v chovu šelem ojedinělý a zřejmě je jediným chovatelem šelem tímto směrem kráčejicím.Proto mu náleží poklona,než znevažování klíckami a známkami. Každý skutečný chovatel šelem ví o čem pan kolega Š. hovaří.Pomíjím,že k takovému cíli musí vlastnit mnoho pozemku a především finančních prostředku,neřkuli i mnoho entuaizmu,který mu nechybí,ač mu již táhne na 7 křížek.Z mého pohledu já před ním smekám klouk.Doufá,že se nebude zlobit,že jsem takto otevřeně o jeho chovu dal zmínku v kladné poloze.
Zaslouží si ji.
To je ta uspěšnost jmenovaného - proto z mé strany - uspěšný chovatel.Uspěšně vede chov v desítkách šelem v deseti druzích.Ápropos - odchovy mývalu měl v desítkách mládat.Uspěchy byly i v těch odchovech s letadly.I se podaříl odchov bažinnek.
Moc uspěchu
Roman N.
šelmičko.
"Chovatel" s mnoha chovanci bez odchovu = sběratel
"Chovatel" snažící se odchovu = držitel
"Chovatel" s odchovem = chovatel
Pro tebe šelmičko platí bod číslo dva, "držitel" = drž hubu
Dobrý večer,
snaha D. zamíchat polívčičku na téma etologie s tím,že já a p. Šach jsme neználci v této vědě , je sice pěkné,ale opět mimo mísu. .Etologii chovaných druhu si každý chovatel nejen šelem přečte.Není to problém.Tato věda je poplatná terenním zoologum,zajímajicí se o daný druh zvířete.
Ale chovatel muže znát jakkoli etologii chovancu,avšak muže vždy poskytnout pouze fragment ze znalostí s uvedením do praxe svého chovu.Já jsem rysum, jak ostrovidum,tak kanadským ,poskytl maximální prostor ,překračujicí 20 x ze zákona a vytvořil v něm maximální možné doplnky ,počínaje jezírkem,skálou,kopcem,malým ujezdem atd.Již jsem vyčerpal veškeré možné doplnky pro spokojený život predátoru.Nikdy nelze poskytnout žádnému zvířeti vše jako v přírodě,ač mám hlavu nabušenou etologií.
Také se jedná o chov v zajetí s odlišnými podmínkami a možnostmi jednotlivých chovatelu.
Teoretici mohou teoretizovat,ale my co šelmy chováme a jsme s nimi denno denně 365 dní v roce máme právě ty zkušenosti praktického chovu.A o to v chovatelství jde,.Praxe,praxe a zase praxe.
Teorii studuji po večerech,poněvadž si rád přečtu něco i o šelmách nebo zhlédu DVD..
Všem skutečným šelmařum mnoho radosti a uspěchu v chovu.
RN
selmicka
napsal(a):
Dobrý večer,
snaha D. zamíchat polívčičku na téma etologie s tím,že já a p. Šach jsme neználci v této vědě , je sice pěkné,ale opět mimo mísu. .Etologii chovaných druhu si každý chovatel nejen šelem přečte.Není to problém.Tato věda je poplatná terenním zoologum,zajímajicí se o daný druh zvířete.
Ale chovatel muže znát jakkoli etologii chovancu,avšak muže vždy poskytnout pouze fragment ze znalostí s uvedením do praxe svého chovu.Já jsem rysum, jak ostrovidum,tak kanadským ,poskytl maximální prostor ,překračujicí 20 x ze zákona a vytvořil v něm maximální možné doplnky ,počínaje jezírkem,skálou,kopcem,malým ujezdem atd.Již jsem vyčerpal veškeré možné doplnky pro spokojený život predátoru.Nikdy nelze poskytnout žádnému zvířeti vše jako v přírodě,ač mám hlavu nabušenou etologií.
Také se jedná o chov v zajetí s odlišnými podmínkami a možnostmi jednotlivých chovatelu.
Teoretici mohou teoretizovat,ale my co šelmy chováme a jsme s nimi denno denně 365 dní v roce máme právě ty zkušenosti praktického chovu.A o to v chovatelství jde,.Praxe,praxe a zase praxe.
Teorii studuji po večerech,poněvadž si rád přečtu něco i o šelmách nebo zhlédu DVD..
Všem skutečným šelmařum mnoho radosti a uspěchu v chovu.
RN
Tak jestli svým svěřencum , chcete poskytnout opravdu komfort , tak až vam třeba rysice zabřezne tak udělejte tu maličkost a odstavte kocoura a druhou kočku ušetřte, ji stresu žít ve strachu o kotata, který z těch dvou ji je zbaští, v přírodě si to vyřeší sama někam se schová a tim kotata uchrání . V jakkoliv velkým výběhu v zajetí je to otázka pár minut než ji kocour najde , ale já už se k vašim praktikam nehodlam vyjadřovat , sám jste se pasoval na nadboha chovatelství , tak co by s váma diskutoval nějaký začínající amatér, rysum přeji pevné nervy a trpělivost, než vam to dojde
Dodám ještě dodatek.
Snaha D i na jiném webu s plácáním mého jména je spíše ¨hloupé ,poplatné těm teoretikum.
KAŽDÝ pochopil,že mám snahu zkusit odchov mnou zmíněný a OVĚŘENÝ ,každoročně a po několik let,zkušeným chovatelem a specialistou v zahraničí na rysy ostrovidy. ( vždy přežili všechna mládata ,celkový počet od samic 2 ks 4 až 6 )
Proč bych to nezkusil i já? Když mám veškeré informace ze zahraníčí? Že by co ? Někdo chce zkusit něco,co v ČR a SR nebylo a je v rozporu s etologií a tím pádem ji vubec nezná,hlupák jeden.Ale zná a velmi, velmi dobře,protože se na rysy specializuji. Teoretici, kteří obohacují weby svými slovy převzatými z literatury a myslícími si,že sblajzli veškerou moudrost. s cílem mě stále poškozovat,učel tomu určený určitě nesplnili. Viděli někdy rysa ostrovida ? Alespon v ZOO. ? I tam to bývá dost problém,jsou v zoo velice plaší a těžko k vidění.Natož,aby alespon 1 den byli v přítomnosti rysu a to několika. Ne.
Ale stále do kola.
Věřím,že ti slušní čtenáři mají názor svuj.A pokud se podaří odchov,mohou se přijet podívat na kotata.
Pěkný zbytek večera
RN
Dobré ráno,musím odjet,tak v rychlosti.
Löni , i když se nepovedla kotata nám ( skupina měla necelé 2 roky a RO dospívá na 3 - 4 letech ) tak měl odchov právě ten kolega v zahraničí a já mu pomohl prodat.Pokud by měl někdo zájem o ko
tata pouze neochočená,ikdyž by se nenarodila nám.,muže se obrátit na mě.Pokud se opět kolegovi narodí,domluvíme se.
RN
Vyřídil jsem ráno potřebné a mohu se vrátit k problému etologie.
Je známé,že např. Prionailurus bengalensis - kocour se podílí na odchovu kotat.Lev zabije všechna kotata předešlého vudčího samce ne svoje.Ocelot - samice ¨zabije 1 až 2 mládata ty nejslabší.
Tot krátce z etologie,která je dukladně známá každému chovateli šelem,nikdo z nich není naivka nebo ignorant.
Zahraniční kolega má chov více jak 10 let a to pouze specializaci na rysy ostrovidy a po celou tu dobu 10 let odchovává každým rokem pravidelně kotata popsaným zpusobem.
Je pravdou,že to tak ZOO nečiní .nemají potřebu experimentu a chovu smečky např. těch rysu.
Avšak soukromí chovatelé právě mohou zkusit věc jinak,což dělají a mají výsledky i odporujicí etologii.
Chovatel - kolega je přesvědčen za ta leta,že samec kotata nikdy nezabíjí,protože "ví " ,že jsou jeho.
A jsem zase u toho.
Praxe,praxe,praxe. Mužu mít vyčtené co chci,ale právě praxe chovatelu mi miže ukázat i cestu jinou.Právě,kdybych neměl ty informace,NIKDY bych do toho nešel.Právě proto mohu zahraničnímu kolegovi poděkovat,že se se mnou o informace podělil.
Opět praxe dokáže,zda se to podaří i mně.
Chci věřit,že po 2 letech na forech ifauny o šelmách nastane klid a konečně se čtenář něco ošelmách dozví.Právě vstup p. Petra Šacha tomu bude zárukou.
Pěkný den všem
RN
Nic proti zbírce zvířat pana Šacha, ale stále mi uniká co že vlastně může čtenáře naučit, nebo s čim poradit ? Dolévání vody po centimetrech ? Nevim , pořádný chovatel má aspon nemrznoucí ubykaci a tam mu voda nezamrzne , stavbu volier šelem vedle sebe ? nevim , i amatér ví , že šelma je teritoriální zvíře a i v malém prostoru je třeba toto respektovat pokud prostor nemam budu mít radši 1 - 2 druhy, chov šelem po párech i v případě plánování odchovu ? Toto je snad bez diskuse, snad možná ten trus, beztak mu přeji co největší kolekci, jelikož vim, že to vubec nemá lehké, a nikdo mu na to nedá
Dovolím si ještě poradit zvídavému čtenáři o životě šelem.
Ten konkureční web ,kde p. Douša založil téma.ETOLOGIE ŠELEM.Ač teoretik se zájmem o šelmy se pokusil tento problém nastínit v poloze mu vlastní již 2 léta na forech zdejších.Co sklízí,necht posoudí čtenář sám.
Dodám ,že zajimavý poslední příspěvek ,zřejmě chovatele šelem odpověděl jasně na založení jeho tématu a cíl joho zájmu.
Ano nejeden chovatel u nás,ale především v Evropě i mimo ní,vede chov v rozporu s etologií chovaného druhu a má výsledky.Stačí i trochu zagoglovat,at toho moc nenajdeme.Nejlépe je se věci věnovat naplno,navštívit chovy chovatelu u nás i v zahraničí a vidět.Jsme zase u praxe.
Nikdo nechce a nebude popírat,že zásadní a některé etologické fragmenty nelze změnit.Ale naopak jné jsiu v praxi soikromých chovu uplatnovány.
Takže to chce pouze podávat seriozní poznatky z praxe skutečných chovateli a nevkládat vyčtené poznatky z etologie jako dogmata,přez která vlak nejede,
Praxe,praxe,praxe.
Jsme na webu chovatelském,tudiž praxe chovatelu.A tu mohoi popsat pouze chovatele šelem a ne teoretici jejich poznatky z knížek staví do role dogmat , osočujicí,znevažujicí chovatele s praxí.
Každý máme nějakou zkušenost,proč se o ní nepodělit,pokud nejde o knovhau jednotlice,které si bude chránit a i to chápu.
Tak rozum do hrsti a uspěchy v nových věcích přeje
RN
selmicka
napsal(a):
Dovolím si ještě poradit zvídavému čtenáři o životě šelem.
Ten konkureční web ,kde p. Douša založil téma.ETOLOGIE ŠELEM.Ač teoretik se zájmem o šelmy se pokusil tento problém nastínit v poloze mu vlastní již 2 léta na forech zdejších.Co sklízí,necht posoudí čtenář sám.
Dodám ,že zajimavý poslední příspěvek ,zřejmě chovatele šelem odpověděl jasně na založení jeho tématu a cíl joho zájmu.
Ano nejeden chovatel u nás,ale především v Evropě i mimo ní,vede chov v rozporu s etologií chovaného druhu a má výsledky.Stačí i trochu zagoglovat,at toho moc nenajdeme.Nejlépe je se věci věnovat naplno,navštívit chovy chovatelu u nás i v zahraničí a vidět.Jsme zase u praxe.
Nikdo nechce a nebude popírat,že zásadní a některé etologické fragmenty nelze změnit.Ale naopak jné jsiu v praxi soikromých chovu uplatnovány.
Takže to chce pouze podávat seriozní poznatky z praxe skutečných chovateli a nevkládat vyčtené poznatky z etologie jako dogmata,přez která vlak nejede,
Praxe,praxe,praxe.
Jsme na webu chovatelském,tudiž praxe chovatelu.A tu mohoi popsat pouze chovatele šelem a ne teoretici jejich poznatky z knížek staví do role dogmat , osočujicí,znevažujicí chovatele s praxí.
Každý máme nějakou zkušenost,proč se o ní nepodělit,pokud nejde o knovhau jednotlice,které si bude chránit a i to chápu.
Tak rozum do hrsti a uspěchy v nových věcích přeje
RN
Co za své příspěvky sklízim pane Navrátil ? Odpovim v krátkosti , pro mne je dost velkou satisfakcí , že mohu přispět na které koliv forum, aniž by mne od tamtud někdo hnal, , nebo jsem byl blokován, nemusim nikam chodit tajně šmírovat , co že kde píší a vlastně se k tomu ani nemoct vyjádřit jelikož tam nemam co pohledávat, jsem skromný jako Lenin, Lenin byl taky skromný
Na závěr k tématu etologie dodám.
Etologie - vědní obor v rámci zoologie ,studujicí chování živočichu,rozeznávání vrozených a naučených vzorcu chování.Ontogenetického a fytogenetického vývoje vzorcu chování pro přežití daného druhu.
V podmínkách zajetí nikdy nedosáhneme na vrchol splnění podmínek pro daný druh.Jsme schopní vytvořit pouze zlomek toho,co muže nabídnou predátorum příroda.
Např. omezený chov pouze splnujicí rozměry výběhu dle zákona - odchovy jsou.
Chov pouze v místnostech pro šelmy,bez výběhu .- též jsou i odchovy
Těsné výběhy v řadě s ruznými šelmami - občasné odchovy.Ač znám případ uspěšného chovatele ,který desítku let odchovy má,ač v těsné blízkosti jsou i jiné šelmy.
Křížení šelmy s domestikovanoi kočkou..
Inseminace šelem pro vytvoření hybridu.
Atd. atd. příkladu je více.
Z tohoto vyplývá jasné narušování etologických principu.
Ale v zajetí je tomu všemu trochu jinak.
Na závěr dodám osobní zkušenost: Navštívilo nás pár i zoologu nejen z ČR a ti se pozastavovali na obrovským výběhem pro několik rysu, s tím,že ocenili moje snažení,ale v závěru neopomenuli dodat,že je to zbytečné i na rozměrech stanovenýchm zákonem bude odchov.
To je mi známo také a takové odchovy jsem viděl.
Prostě etologie není DOGMA v chovu zvířat v zajetí ,ale vodítko,.Nejlépe se je učit z praxe ostatních chovatelu a vše na místě vidět.
Na chvili se odmlčím a někdy opět u povídání o šelmách
RN
selmicka
napsal(a):
Na závěr k tématu etologie dodám.
Etologie - vědní obor v rámci zoologie ,studujicí chování živočichu,rozeznávání vrozených a naučených vzorcu chování.Ontogenetického a fytogenetického vývoje vzorcu chování pro přežití daného druhu.
V podmínkách zajetí nikdy nedosáhneme na vrchol splnění podmínek pro daný druh.Jsme schopní vytvořit pouze zlomek toho,co muže nabídnou predátorum příroda.
Např. omezený chov pouze splnujicí rozměry výběhu dle zákona - odchovy jsou.
Chov pouze v místnostech pro šelmy,bez výběhu .- též jsou i odchovy
Těsné výběhy v řadě s ruznými šelmami - občasné odchovy.Ač znám případ uspěšného chovatele ,který desítku let odchovy má,ač v těsné blízkosti jsou i jiné šelmy.
Křížení šelmy s domestikovanoi kočkou..
Inseminace šelem pro vytvoření hybridu.
Atd. atd. příkladu je více.
Z tohoto vyplývá jasné narušování etologických principu.
Ale v zajetí je tomu všemu trochu jinak.
Na závěr dodám osobní zkušenost: Navštívilo nás pár i zoologu nejen z ČR a ti se pozastavovali na obrovským výběhem pro několik rysu, s tím,že ocenili moje snažení,ale v závěru neopomenuli dodat,že je to zbytečné i na rozměrech stanovenýchm zákonem bude odchov.
To je mi známo také a takové odchovy jsem viděl.
Prostě etologie není DOGMA v chovu zvířat v zajetí ,ale vodítko,.Nejlépe se je učit z praxe ostatních chovatelu a vše na místě vidět.
Na chvili se odmlčím a někdy opět u povídání o šelmách
RN
Pane Navrátil, my víme co je etologie učí se to i děti na základní škole a je hezké že i vy jste si to konečně tet vygoogloval, jen jste se tu nějak zapovídal a zapoměl jste , že ste se tu asi po 40cáté před pár dny rozloučil tak zbohem a přeji zvířátkum hodně štěstí
kaval
napsal(a):
Zdravím a chci se optat.Ty servali mužou v zimě ven ? A musí mít i vytápěnění nějaké? Nebo jim stačí místnustka kde je třeba plus 5 ? Že si tam na té fotce pěkně venku v zimě lebedí .
Proč by nemohli v zimě ven, dokonce je to pro ně i zdravé , než být celou zimu zavřeni.Já třeba oceloty pouštim aspon za slunečních dnů. Tak určitě by jim 5 stupnů stačit mohlo , každopádně by jim v ubykaci neměla zamrzat voda, to je takové vodítko, že tam nemrzne. Dobrá by byla topná deska třeba 100W , kde se v případě potřeby mohou vyhřát
Dobrý den,
já bych se přikláněl k názoru zimoviště pro servaly s teplotou 15 - 18 st. C.Jedná se přeci o zvíře z teplotních pásem s vysokou teplotou.
Je však pravda,že je i názor jednotlivucu ,že caracal caracal musí mít též zimoviště s podobnými teplotami.Viděl jsem chovy se zimovištěm i shlédl na teploměru v místnosti 18 st. C .Též jsem viděl chovy v soukromých chovech bez zimoviště.
I jihlavská ZOO ,která je vlastníkem největší kolekce malých kočkovitých šelem v ČR a SR ,chovala pár cvaracalu bez zimoviště,pouze v nezatelplené boudě se senem.
Sám jsem měl v začátku chovu šelem pár caracalu,kteří udajně pocházeli u Asie,kde teploty klesají pod mínus. Já jim však dal do boudy topnou podlážku,kterou vubec přet den nevyuživali ,i při minus 20 st. C byli stále venku.Samec uhynul,článek je na našich stránkách v sekci PROBLÉMY CHOVU.
Např, caracal má výskyt i v Afganistánu,kde teploty vystupují na 50 st. C a klesaní na - 20 st.C.
Pokud chci mít caracala bez zimovistě,tak pouze z oblastí s tím minusem teplot a to nejlépe odchov.
Jihlavská zoo v takzvaném studeném odchovu odchovávala každým rokem mládata,která byla k vidění do doby prodeje,který se uskutečnoval až na 3 - 4 měsících,pro potěchu návštěvníku.
Pokud se jedná o chov caracalu,tak musím respektovat oblast domoviny chovaných jedincu a podmínky tomu přizpusobit.
Určitě nic nepokazím,pokud caracalum poskytnu i to zimoviště,bez ohledu od kud pocházejí.Je na každém,jak se rozhodne,co chce svým zvířatum posdkytnout.Nejlépe je se však poptat chovatele a vidět jeho chov a co by on doporučoval.
Pěkný den
anddromeda666
napsal(a):
Já si myslím,že je potřeba i v místnosti mít 15 nebo 20 C. ? Nevím. Však je serval z Afriky a tam je teplo porád. .Asi by při 5 C nastydl a mohl umřít.. Néé?
Dobrý den v tom sice máte pravdu, že je v Africe tepleji, avšak i tam v noci klesá teplota až k nule a teplota o které mluvíte 15-20 stupnů je určitě potřeba dodržet u zvířat dovezených z přírody odchovy jsou již odolnější , každopádně se musíte vyvarovat mrazu a ještě by bylo vhodné pod boudu umístit topnou desku , která může být 100 Watová a přece jen mu budku vyhřeje , rozhodně bych to neřešil v případě , že máte možnost chovatelské zařízení napojit na domácí rozvod ústředního topení tam bych ponechal pokojovou teplotu , já třeba topim elektřinou a musim zabezpečit teplotu takovou , abych ji mohl dodávat nepřetržitě stejnou. Každopádně platí pravidlo, zvířata zbytečně nerozmazlovat, jelikož taky nevíde , stane li se nějaká havárie a vy jim v krutých mrazech tak vysokou teplotu nedodáte , nastane problem, u zvířat z teplých krajin aspon 5 ctupnů v tejtěžších mrazech , které z pravidla netrvají dlouho. Zásadně, ale nedoporučuji chov v celoroční venkovní volieře s třeba dřevěnou boudou, to bych řekl, že je týrání
selmicka
napsal(a):
Dobrý den,
já bych se přikláněl k názoru zimoviště pro servaly s teplotou 15 - 18 st. C.Jedná se přeci o zvíře z teplotních pásem s vysokou teplotou.
Je však pravda,že je i názor jednotlivucu ,že caracal caracal musí mít též zimoviště s podobnými teplotami.Viděl jsem chovy se zimovištěm i shlédl na teploměru v místnosti 18 st. C .Též jsem viděl chovy v soukromých chovech bez zimoviště.
I jihlavská ZOO ,která je vlastníkem největší kolekce malých kočkovitých šelem v ČR a SR ,chovala pár cvaracalu bez zimoviště,pouze v nezatelplené boudě se senem.
Sám jsem měl v začátku chovu šelem pár caracalu,kteří udajně pocházeli u Asie,kde teploty klesají pod mínus. Já jim však dal do boudy topnou podlážku,kterou vubec přet den nevyuživali ,i při minus 20 st. C byli stále venku.Samec uhynul,článek je na našich stránkách v sekci PROBLÉMY CHOVU.
Např, caracal má výskyt i v Afganistánu,kde teploty vystupují na 50 st. C a klesaní na - 20 st.C.
Pokud chci mít caracala bez zimovistě,tak pouze z oblastí s tím minusem teplot a to nejlépe odchov.
Jihlavská zoo v takzvaném studeném odchovu odchovávala každým rokem mládata,která byla k vidění do doby prodeje,který se uskutečnoval až na 3 - 4 měsících,pro potěchu návštěvníku.
Pokud se jedná o chov caracalu,tak musím respektovat oblast domoviny chovaných jedincu a podmínky tomu přizpusobit.
Určitě nic nepokazím,pokud caracalum poskytnu i to zimoviště,bez ohledu od kud pocházejí.Je na každém,jak se rozhodne,co chce svým zvířatum posdkytnout.Nejlépe je se však poptat chovatele a vidět jeho chov a co by on doporučoval.
Pěkný den
A tak to jsem asi nějak uplně mimo , já myslel že se bavíme o servalech a my už jedem karakaly tak to se omlouvam a radši se zdekuji, tady je to chvíli o voze chvíli o koze
Názor na chov servala jsem jasně vyjádřil.Přechod k caracalovi byl zřejmý,poněvadž se jedná o jednu z nejčastěji chovaných šelem v soukromých chovech.Stále je veliký zájem o tyto kočky a info z chovu takřka nulové.Proto ten přechod k caracalovi.
Pokud právě někdo nastuduje tu etologii a má informace od chovatele, odkud rodiče pocházejí a dokonce ,když vidí chov s odchovy v daných podmínkách u chovatele,má záruku se fundovaně rozhodnout.
Pokud zvíře pochází z té Asie a chovatel mu doporučí,že muže chov vésti bez zimoviště,tak jako on,proč by to tak neudělal. Je to na něm.
Jak se rozhodne je jeho věc..
selmicka
napsal(a):
Názor na chov servala jsem jasně vyjádřil.Přechod k caracalovi byl zřejmý,poněvadž se jedná o jednu z nejčastěji chovaných šelem v soukromých chovech.Stále je veliký zájem o tyto kočky a info z chovu takřka nulové.Proto ten přechod k caracalovi.
Pokud právě někdo nastuduje tu etologii a má informace od chovatele, odkud rodiče pocházejí a dokonce ,když vidí chov s odchovy v daných podmínkách u chovatele,má záruku se fundovaně rozhodnout.
Pokud zvíře pochází z té Asie a chovatel mu doporučí,že muže chov vésti bez zimoviště,tak jako on,proč by to tak neudělal. Je to na něm.
Jak se rozhodne je jeho věc..
Jasně, to je logické, až se někdo bude ptát na jaguára , tak já takticky přejdu na ocelota a podam mu o něm veškeré info, jelikož jsou oba z Jižní Ameriky , jen tak dál
Přidám ještě podle mého názoru zřejmě zajimavost.
Výběh rysu ostrovidu navazuje v přímé souvislosti na výběh rysu kanadských.Jsou odděleni do výše 120 cm oky 5x10 cm.Od 1,20 m oky 10x10 cm.
Začali se pářit i rysové kanadští,Samec má bez 2 měsícu 2 roky.Asi se to nepodaří,jako ostrovidovi v jeho letech.Nějak divně se snaží a podle mě to neumí,ale má snahu.Při návštěvě jednoho zoologa naší zoo,mě tento upozornil,že při soužití v takové blízkosti by mohlo dojít k napadání a mohli by si pokousat nohy.Informaci jsem bral vážně a sledoval více počínaní rysu.Vzhledem ke klidu,který stále panuje mezi oběma druhy ,jsem osdtražitost pominul.Ale jak se kanadáci začali míti k věci,hlídám obezřetně.Zajimavost podle mne je v tom,že samci nejeví vuči sobě žádnou rivalitu.Ostrovid sedí .celý nalepen na mříži,kanadák samec příjde k němu,čuchne a lehne si vedle něj. A to v době obouch pářících samcu.Nebo samec ostrovida vykonává milostný akt,samec kanadáka sedne a čučí. A nic.
Etologie ? .Nevím. Praxe ,pozorování ,chov v zajetí je asi něco jiného.Že by to bylo tím,že kanadák je ještě adolescent nebo jsou stále denno denně na očích a již se za komkurenty nepovažují? Těžko říci. Nevím. Uvidíme,co ukáží další roky soužití a pozorování.
Jsme chovatelé.,když se vrátím k té etologii,je patrné,že v zajetí jsou vzorce chování některé nabourávány.Uvítám názory praktyku z jejich chovu,pokud se někdo najde a bude mít podobnou zkušenost.
Napsal jsem pouze muj poznatek z denno denního sledování.Skutečnost je zatím ta,co jsem popsal.
RN
Aby toho nebylo málo,přidám jěště.
Samice,kterou páří samec ostrovida, ,je nějak při "chuti" ,snaží se pářit svoji sestru.Zakousne se a snaží se jako samec.Podotknu,že samec se věnuje jenom té jedné samici .Ve dne i v noci.Pářící samice volá jako samec.
Opět se domnívám,že tímto je etologie vzhledem v podmínkách zajetí opět "nabouraná" pochybuji,že by tomu bylo takto i v přírodě.Ale jsem nikde nenašel zmínku o " páření " samic.
Opět jsme u praxe.Ne vyčtená etologie.-Ale praxe v chovu.Možná se i někdo přídá a podělí se o své zkušenosti.Možná,že ne.
Ale chov v zajetí je diametrálně odlišný než v přírodě.Etologie je poplatná především v přírodě.Možná,že se mýlím,mé domněnky jsou na vodě,ale uvítám názor odborníku v zoologii.
Opět - praxe v chovu.To bych se opakoval.
RN
selmicka
napsal(a):
Aby toho nebylo málo,přidám jěště.
Samice,kterou páří samec ostrovida, ,je nějak při "chuti" ,snaží se pářit svoji sestru.Zakousne se a snaží se jako samec.Podotknu,že samec se věnuje jenom té jedné samici .Ve dne i v noci.Pářící samice volá jako samec.
Opět se domnívám,že tímto je etologie vzhledem v podmínkách zajetí opět "nabouraná" pochybuji,že by tomu bylo takto i v přírodě.Ale jsem nikde nenašel zmínku o " páření " samic.
Opět jsme u praxe.Ne vyčtená etologie.-Ale praxe v chovu.Možná se i někdo přídá a podělí se o své zkušenosti.Možná,že ne.
Ale chov v zajetí je diametrálně odlišný než v přírodě.Etologie je poplatná především v přírodě.Možná,že se mýlím,mé domněnky jsou na vodě,ale uvítám názor odborníku v zoologii.
Opět - praxe v chovu.To bych se opakoval.
RN
Praxe chovu i malé děti , které chovají 2 samečky králíčků nebo samičky vědí , že jedna druhou páří , pakliže je právě ta etologie narušena chovem jedinců stejného pohlaví , tak k tomuto jevu dochází , skoro u všech zvířat, u psů , papoušků opic , koní je to známé snad u všech zvířat poukazování na toto je spíš dětinské , odstrante mladou samici a bude vše jak má být, beztak ji tam máte jen proto co kdyby.... tak at se nic neprošvihne a je plno kotat, strašně mne udivuje, že máte takovéto poznatky až v tak pozdním věku
Dodám.,že teoretik králíčku s malými dětmi opomenul skutečnost,že je skupina rysu ,1 samec a 3 samice ,3 letí.Zatím páří jednu samici,pujdou postupně dvě další,tak, jak loni.Právě je zajimávé,že páří samici a ta toho má nějak málo a jde na sestru. Ne společnost bez samce.Společnost bez žen ,necháme " basmanum" .Prosím o zkušenost,ne hloupé připomínky.
RN
selmicka
napsal(a):
Ale n
echme dominatrní teoretiky - samec postupně napáří všechny samice,jako loni, Snad se mu to podaří.Necháme ta na
přírodě a ne na žvatlu, teoretikum.
RN
Jasně, kolik že má jeden rys kotat 4 ? Myslim,jako teoretik že už máte na 12 kotat zájemce a možná i vybrané zálohy, držim jim palce
Smysl těchto "informativních" vláken my fakt nějak uniká. Nechci nějak hanit snahu p. Navrátila o informování lidi o všem možném ohledně chovu těchto šelem. Ale proboha - to patří na nějaký web, který se touto problematikou zabývá, a ne do chovatelské diskuze. Diskuze je k diskutovaní, pokud to tu náhodou ještě někdo nepochopil...
najlvin
napsal(a):
Smysl těchto "informativních" vláken my fakt nějak uniká. Nechci nějak hanit snahu p. Navrátila o informování lidi o všem možném ohledně chovu těchto šelem. Ale proboha - to patří na nějaký web, který se touto problematikou zabývá, a ne do chovatelské diskuze. Diskuze je k diskutovaní, pokud to tu náhodou ještě někdo nepochopil...
Sorry, to mělo být do jiného vlákna. Ale v podstatě se to týká i tohoto - i když autor je někdo jiný.
petrsach
napsal(a):
Potrava a trus – malé kočkovité šelmy
Krmení a úkryt zabere chovatelům nejvíce času. Proto je dávám na první místo – hlavně pro začátečníky; dále by mělo pro ně následovat příprava prostředí pro zvířata, a až na konec pořízení šelmy. Ostatní chovatelé budou mít mnohdy i jiné zkušenosti i jiná, lepší doporučení. Chovají však jeden až tři druhy. Já jich chovám přes 10 druhů, všechny ve stejném srovnatelném prostředí, proto mám možná objektivnější názor. Poznatky jsou jaksi zprůměrovány.
1) Co žerou malé šelmy? Všichni víme, že syrové maso. A hned musím dodat, že žerou hlavně to, na co jsou zvyklé od mala, tedy od rodičů, když vyrůstají s nimi. U nového zvířete, (pokud jsme se zapomněli zeptat, musíme zkoušet. V novém prostředí ( a k tomu třeba zároveň oddělené od matky)nežerou až 5 dní. Při delší prodlevě, by musel veterinář aplikovat injekčně „na rozežrání“ PREMIZON (1kubík/1kg váhy). Kdy krmit? Jako v přírodě – na večer, kdy již není velké vedro, slunce, a neslétávají se na maso mouchy, a nebo, když ještě večer nezačíná více mrznout. Jednou denně. Jednou týdně půst? Možné oboje. Zvířata se jej někdy udělají sama. Proč Zoo krmí ráno a drží v neděli půst? Protože zaměstnanci pracují ráno a přes den. Večer a v neděli (na 90%) ne. Mláďata krmíme vícekrát denně. Když je v kleci více zvířat dělím maso na menší kusy – hůře pak jeden šidí druhého. Maso: drůbeží, hovězí, dále hlodavci, myši, morčata, králíci.
Hovězí srdce, zvěřina, ryby – méně. (Není zvyk, dostupnost či vysoká cena)Drůbež i hlodavci občas s peřím a se srstí. Zvířata se potřebují tzv. vyčistit a následně vyvrhnout. V zimě dám někdy i trávu – zrovna teď pažitku. To hlavní na konec : voda, rádi jí zvrhávají a znečišťují. Proto mám vždy dvě nádoby vložené a zapuštěné v zemi v betonovém pouzdře, že je lze vyndat pouze za ucho. V mrazu někteří vykusují led jako mývalové, či snad i lížou sníh (to jsem neviděl) na to nespoléhám. Řeším to tak, že dám půl nádoby vody a pak vždy po 2cm denně dolévám až do naplnění. Nemohu denně rozmrazovat a naplňovat 40 věder vody. Ti, kteří mají velké vyhřívané domky, mají pochopitelně druhou nádobu uvnitř na podlaze přidrátovanou ke stěně.
2) Trus: Šelmy nechovatelům smrdí. Chovatelům moc zápach nevadí, nevnímají jej. I když např. samec ocelota je silně cítit. (a to jsem měl i cibetky) Pro svoji potřebu mají jedno či dvě menší území (v písku, v trávě). Čili ne, jako mývalové na jednu hromádku, nebo nosálové úplně všude. Podloží v kleci mám z poloviny vybetonované, (lehčí úklid), druhá půlka na zemi písek, který se vyměňuje, spíše postupně vymete s trusem a pak znovu naveze. Ve větších klecí (50m2) písek není, je tráva, ta však časem „vyžije“ – nelze ji měnit jak fotbalový trávník. Proto tam nechávám z části suché listí a jehličí. Trus je téměř vždy pevný, typický. Průjem je jen výjimečně. Pokud se opakuje po několik dní svědčí o nemoci. Jak často čistíme? Protože uklízíme i zbytky potravy, tak často. Denně. Zvířata většinou nepožírají potravu z předešlého dne. Výjimkou pro úklid je nepřízeň počasí, déšť, sníh či podobě. Vyvezený odpad ve větším množství nepatří ani do kompostu, nebo komunálního odpadu.
Petr Šach
Dobrý den všem milovníkum šelem,
název vlákna p. Šach zvolil velice příznačně,poněvadž chovatel jakéhokoliv zvířete se denně s touto ¨realitou setkává.
Sice několikrát ti stálí oponenti se vysmívali o zmínce trus jak p Š ,tak mně.
Ale.
Že kolega zminuje ,že trus šelem je konsistentní a tuhý v pevném tvavu a já jinde taktéž ,,je určítě zajimavé pro ostatní chovatele a to z několika duvodu.Především chovatelum koček ušlechtilých je známo,že tito chovanci m ívají velmi často i řídký trus nebo i prujem.Příčin je mnoho,počínaje alergií na dané granule,virozy atd.I kolikráte vet. lékař nedokáže s jistotou udat příčinu,ač zvíře bylo dukladně vyšetřeno a nasazena medikamentální léčba.Ano ,ve většině případu léčba zabere.
A jsme u šelem.
U šelem toto zřejmě nehrozí,alespon za dobu co šelmy chovám,jsem se s tímto nesetkal.Pomíjím jeden případ uhynu o kterém je článek na našich stránkách.
Výhody konsistentního trusu u šelem js
ou zřejmé.
1. Trus většinou šelmy ukládají na jednom místě,pokud je výběh pouze ze zákona.Pokud je velm i nadstandartní ve svých rozměrech,jako náš,ukládají trus na několik míst a to pravidelně.Každý pochopil,že uklíd je velmi snadný.
2. Konsistentní trus nezaspáchá,lehce se uklidí hrablem a lopatou.
3. Pokud vím,že šelmy mají trus stále konsistentní a nastane problém řídkosti,ba až prujmu,řeším situaci ihned.Je to známka šelmy nemoci.
Výsměch,který tu padl o trusu je mimo mísu,záměr byl jasný.Informace o trusu ocení každý chovatel,který zvažuje v budoucnu si šelmu pořídit.
Je vidět,že i o trusu se dá rozpovídat a informace zajisté začátečník ocení.
RN