Chov kočkovitých šelem. Otázka - odpovědi!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2012 09:56
creptus

XXX.XXX.248.140

Nejsem žádný chovatel a s chovem kočkovitých šelem nemám žádné zkušenosti.
Klasická otázka všech, na kolik přijde chov jakýchkoliv kočkovitých šelem, spotřeba jídla, cena výběhu a rady ohledně chovu, na tuto otázku pořád stejná odpověď. Chovatel, který má o chov opravdu zájem nebere ohled na peníze!
Sám jsem se pustil do chovu kajmana brýlového a to i bez jakýchkoliv zkušeností, jen jsem potřeboval vědět jedno- a to je to nejdulěžitější, na kolik vyjde takový chov celkově, ať cena kajmana prostě kolik stojí kompletní chov, pokud bych neměl tolik peněz, abych dokázal zajistit mému kajmanovi vhodné podmínky vůbec bych si ho nepořizoval!!
Z toho plyne, že cena jídla, výběhu a šelmy samotné je třeba vědět.
Sám se chci takové pustit do chovu některé kočkovité šelmy, mám na to vyhraněný prostor a část financí, stejně tak jsou na tom i ostatní, kteří se chtějí pustit do chovu kočkovitých šelem, ale pak zjistí, že nejsou schopni zajistit vhodné podmínky a sen se rozplyne.
Jak říkám, nemám s chovem kočkovitých šelem žádné zkušenosti, tím myslím praktické nebo od někoho z kamarádu, ale nepsal bych jsem sem kdybych o tom něco nečetl.
Osobně bych se chtěl pustit pro začátek do chovu některých menších druhů, či tolik nenáročných druhů, menších jako je třeba serval, popřípadě třeba ocelot, a nenáročných, co jsem četl z příspěvků chov rysů kanadský či ostrovidů není tak náročný.
Ale zajmá mě jaká je cena těchto koček, ryse, ocelota, či servala. Popřípadě Pumy Americké, pro jejíž chov je přítelkyně.
Jaké je u těchto jedinců spotřeba masa, kolik vás chovatelé stál výběh.

3.5.2012 11:06
selmicka

XXX.XXX.104.255

creptus napsal(a):
Nejsem žádný chovatel a s chovem kočkovitých šelem nemám žádné zkušenosti.
Klasická otázka všech, na kolik přijde chov jakýchkoliv kočkovitých šelem, spotřeba jídla, cena výběhu a rady ohledně chovu, na tuto otázku pořád stejná odpověď. Chovatel, který má o chov opravdu zájem nebere ohled na peníze!
Sám jsem se pustil do chovu kajmana brýlového a to i bez jakýchkoliv zkušeností, jen jsem potřeboval vědět jedno- a to je to nejdulěžitější, na kolik vyjde takový chov celkově, ať cena kajmana prostě kolik stojí kompletní chov, pokud bych neměl tolik peněz, abych dokázal zajistit mému kajmanovi vhodné podmínky vůbec bych si ho nepořizoval!!
Z toho plyne, že cena jídla, výběhu a šelmy samotné je třeba vědět.
Sám se chci takové pustit do chovu některé kočkovité šelmy, mám na to vyhraněný prostor a část financí, stejně tak jsou na tom i ostatní, kteří se chtějí pustit do chovu kočkovitých šelem, ale pak zjistí, že nejsou schopni zajistit vhodné podmínky a sen se rozplyne.
Jak říkám, nemám s chovem kočkovitých šelem žádné zkušenosti, tím myslím praktické nebo od někoho z kamarádu, ale nepsal bych jsem sem kdybych o tom něco nečetl.
Osobně bych se chtěl pustit pro začátek do chovu některých menších druhů, či tolik nenáročných druhů, menších jako je třeba serval, popřípadě třeba ocelot, a nenáročných, co jsem četl z příspěvků chov rysů kanadský či ostrovidů není tak náročný.
Ale zajmá mě jaká je cena těchto koček, ryse, ocelota, či servala. Popřípadě Pumy Americké, pro jejíž chov je přítelkyně.
Jaké je u těchto jedinců spotřeba masa, kolik vás chovatelé stál výběh.

Dobrý den.

Chov kočkovitých šelem je rozvíjejicí se chov. obor,do kterého vstupují zejméha již chovatelé nějakých zvířat,kteří by rádi završili svuj chov exluzivním chovancem a nejlépe ochočeným.Informace se již dají i nějaké na netu získat s tím,že nejlepší je navštívit nekolik chovatelu těchto prodátoru,shlédnout chov a o všem si popovídat,.
Pokusím se Vám odpovědět dle mých zkušeností.

Než odpovím,zmíním se,že nelze vycházet pouze ze strohého kalkulu,ten,kdo si šelmu pořizuje,otázky nákladu a zisku neřeší.Jsou te převážně zájemci ve vyšším,až vysokém věku,kteří si plní svuj sen.Počítají s vyššími výdaji.

Odpovědi stavím na malé kočkovité šelmy.tak , jak požadujete.

KRMENÍ: 6 x týdně ,1 den pust. Pruměr cca 0,3 . 2 kg den ,záleží na velikosti šelem.Výsledná cena se spočíta dosazením částek za krmení( záleží za kolik a kde koupíte )

Pokud má člověk 1 šelmu a je šikovný,muže si zajistit zdroj i zadarmo,což několik chovatelu má.Pokud více,hradí částku za kg.Producent takového krmení má své ceny a mohou se i výrazně lišit.

Pro zajimavost: krmení rysa ostrovida za rok při nákupu od dodavatele 5500,- kč cca,pokud mám levné zdroje i polovic.

VÝBĚH: záleží na použitém materiálu,např.velikost plochy 25 m2 pro pár rysu ze zákona mě vyšel na 9000,- Kč i s prací souseda sváření.Naučil jsem se sám svářet a ostatní výběhy svářím sám.Podstatné je, zda chovanec bude muset mít zimoviště nebo ne, pokud zimoviště ,muže stát od 4000,- Kč ze dřeva do 8000,- Kč tvárnice plus vlastní práce.)

Pokud chcete dopřát nadstandartní výběh,kteroužto cestou jdu já,musíte pořítat s podstatně vyššími náklady.Též záleží,zda výběh ponecháte pouze učelový s doplnky ze zákona nebo budete si hrát a vytvářet pokus o výsek z přírody.Potom finance narustají.Ale pokud člověk začne s 1 výběhem ,,jak jsem se zmínil, je finanční částka pro skalního chovatele zanedbatelná.
S tím,že dle financí mužu výběh rozšiřovat do mezí velikosti svého pozemku.

Podotku,že jsem viděl výběh pro pár pum o rozloze cca 200,m2 a výšky 4 m,který stál kolegu přez 250000,- Kč

CENY ŠELEM: jsou závislé zda miláček ochočený nebo zvíře do chovu.Ochočená šelma stojí i více než dvojnásobek neochočené.Import do chovu muže vyjít i na dvojnásobek ochočené.Záleží na zemi dodání.
Ceny se pohybují v desetitisících,Jsou opět závislé zda import nebo odchov v ČR.Též na atraktivitě daných šelem a jejich vzácnosti a odchovech.
Konktetní ceny si stanovují chovatele individuelně a většinou je sdělují skutečným zájemcum při osobním jednání.

Pokusil jsem se Vám odpovědět na základě mých zkušeností.Pokud se najde i někdo jiný,jedině dobře pro Vás i ostatní případné zájemce.
Pěkný den RN :-)

3.5.2012 12:56
creptus

XXX.XXX.248.140

Výborně děkuji.
Máte osobní zkušenosti s chovem ocelotů?
Prostorově pro chov mám vyhrazeno 8x8m a to pro jakoukoliv šelmu, pro kterou bude takovýhle výběh vyhovující. Popřípadě by šlo protáhnout na 10x10m. Co se výžky týče nejsem nikterak omezený.
Toto úterý jsem byl v ZOO Dvůr Králové, kde mají chov gepardů, při nepříliš velkých výbězích, oproti třeba servalů, kteří měli 3x tak velký výběh přičemž výžka výběhu pro servaly, mohla být odhadem 2,5m a pro gepardy 3-3,5m. Byla by teda vyhovující výžka například pro pumy Americké, či oceloty 3m s prostorem 8x8m?
Stejně tak jako kajmana jsem si nekupoval na mazlení, tak i šelmu bych si nekupoval na mazlení.
Ale není nemožní ochočit šelmu, které nebyla odchována na flašce nemýlím se?
Ohledně té ceny, které se pohybuje v desetitisících. Musím teda počítat s tím, že s cenou právě pumy či ocelota nepůjdu pod například 20tis.?

3.5.2012 14:30
selmicka

XXX.XXX.104.255

creptus napsal(a):
Výborně děkuji.
Máte osobní zkušenosti s chovem ocelotů?
Prostorově pro chov mám vyhrazeno 8x8m a to pro jakoukoliv šelmu, pro kterou bude takovýhle výběh vyhovující. Popřípadě by šlo protáhnout na 10x10m. Co se výžky týče nejsem nikterak omezený.
Toto úterý jsem byl v ZOO Dvůr Králové, kde mají chov gepardů, při nepříliš velkých výbězích, oproti třeba servalů, kteří měli 3x tak velký výběh přičemž výžka výběhu pro servaly, mohla být odhadem 2,5m a pro gepardy 3-3,5m. Byla by teda vyhovující výžka například pro pumy Americké, či oceloty 3m s prostorem 8x8m?
Stejně tak jako kajmana jsem si nekupoval na mazlení, tak i šelmu bych si nekupoval na mazlení.
Ale není nemožní ochočit šelmu, které nebyla odchována na flašce nemýlím se?
Ohledně té ceny, které se pohybuje v desetitisících. Musím teda počítat s tím, že s cenou právě pumy či ocelota nepůjdu pod například 20tis.?

Pro začátek 8x8 m je velice dostačujicí,rozšíření 10x10 m dopo
ručuji,avšak dle zákona není po
dmínkou pro chov malé koč. šelmy.
Vlastní zkušenost s ocelotem nemám,pouze co vím z literatury a zejména od kolegu.
Pokud uděláte v. 3 m a více,jedině dobře pro oko a pro zvířata,který v. využijí. taktéž. Já to nadehnal do plochy v omezení v.

Počítejte nějaký násobek nad 20 tis. ¨Kč

RN :-)

12.2.2015 14:37
teodor65

XXX.XXX.0.0

Pěkný den,

hledám pro svoji ženu, milovníka koček a kočkovitých šelem, možnost strávit jeden a více dní v přítomnosti kočkovité šelmy, v ideálním případě mláděte.

děkuji Jiří.

12.2.2015 19:09
selmicka

XXX.XXX.248.237

Dobrý večer,

Vaše žena muže strávit dní tolik, jak ji to bude s několika koč. šelmami bavit.

www.chovrysu.hys.cz.

Přidejte reakci

Přidat smajlík