Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2013 11:00
selmicka

XXX.XXX.248.244

Již před 15 lety jsem měl, pár mývalu a mohu říci,že je to nádherné a nenáročné zvířátko.Před rokem jsem si opět pořídil mladý a nepříbuzný pár,rozšířil výběh s možností uzavírání sekcí.Především v případě odchovu,aby samice byla zvášt při narození mladých.Poněvadž pokud jsou v menším prostoru společne při porodu,stává se snad běžně,že matka mládata nošením a lítáním v mordě s mládaty stále ,tyto posléze umlátí.
Je zřejmě nezbytné,mít bud velký výběh nebo lépe samici oddělit,aby měla klid.
Mýval je nenáročné zvíře,které muže být celoročně venku.Je všežravec.Žere od masa,kuřat,chleb,bílé pečivo,hlemýždě,ovoce,granule,piškoty,vařené brambory.Atd.
Velmi nenáročný,vděčný chovanec.I cena je velmi přístupná.
Právě pro svoji nenáročnost a čilost s roztomilým chováním při "mytí" potravy a jiných kouscích jej chovatelé mají rádi i ve svém chovu.

18.2.2013 15:58
chov.majster

XXX.XXX.60.237

Pre začínajúcich chovateľov je to ideálne zviera.Je všežravec /pokiaľ má možnosť mäsitá strava prevláda/ a v zime upadá do zimného spánku,podobne ako jazvec.Jeho posadnutosť umývať všetko čo pri vode nájde,je veľmi zábavná.Doteraz sa nevie,prečo to robí.Kotnosť trvá 63-65dní.Samica vrhne 4-5 mláďat. Najneskôr týždeň pred pôrodom samca treba odobrať.Je vhodnejšie samicu nechať na mieste kde to pozná,než ju premiestňovať kotnú do cudzieho prostredia.Ak by ostali spolu,samec má tendenciu mladé usmrtiť.Samica v snahe ochrániť ich,sa snaží mladé premiestniť,ako to bolo spomínané.Samicu môžme nechať s mladými do ďalšieho párenia,alebo ich odstaviť a dať k nej samca naspäť.Pri včasnom odstave sa mladé ľahko skrotia,najmä ak sú jednotlivo umiestnené.Aktívny je po západe slnka,ale privykne si aj na skoršiu aktivitu.Majú výborný čuch,dobre lozia po stromoch a veľmi dobre plávajú.V amerike sa lovil tak ako vačica pre kvalitnú kožušinu /70%/ zo základu.V prírode sa živí drobnými vtákmi a cicavcami,plieni vtáčie hniezda.Z väčšej koristi tak ako lasicovité vyžiera mozog.Prajem veľa úspechov v chove.

18.2.2013 16:44
selmicka

XXX.XXX.248.244

Přidám také,že je velmi čistotný a trus ukládá vždy na jedno místo,Mám to vyřešené tak,že roh výběhu je vybetonován jako mísa s převýšenými okraji do výšky cca 10 cm.Tímto vzniklo jakési WC pro mývaly.Kde nasypu říční písek.Čištění je potom velice snadné.Exramenty se byberou lapatkou i s pískem a nasype se písek nový.Jen jsem nikdy neviděl,že by upadali přez zimu do zimního spánku i v období - 20 st. C i po delší dobu.Také jsem nezaznamenal,že by samec měl tendeci mladé sežrat a byl by vuči samici agresivní.V začátcích chovu mývalu mi nikdo neporadil a já měl pár pohromadě.Samice porodila 4 mladé.Bouda nahoře a pod ní dole.druhá.
Samec "seděl" stále dole,velmi klidný,až bázlivý ,samice na hoře s mládaty.Spíše lítala jak raketa s řeverm a stále dokola. s mladětem v hubě. Celý den.Samec stále zalézal a nevěnoval se ji ani ji nepronásledoval.Bohužel jsem se domníval,že to příroda vyřeší.Což se stalo.Umlátila celý vrth.
Druhý rok již měli možnost jít od sebe a problém již nebyl.
Také jsem zjistil,že v období páření jsou naopak nějak klidnější,zejmená samec vuči mě.Mohu vlézt do výběhu a trpí mě cca na 1 m,což před pářením bylo nemyslitelné,S řevem se na mne vrhal.Podotku,že jsem jej získal již 4 letého.Samice byla vždy bez problému,tu jsem získal 6 ti měsiční.Ale už si i samec zvykl. ,ale jsem stále ve střehu.
Pokud si však odebere chovatel mládě na 2 až 3 měsíci,to se dobře i ochočí.Někteří upřednostnují odběr na 14 dnech až 3 týdnech,pro lepší fixaci na člověka.Zda je to u mývalu bezpodmínečně nutné ,nemohu tvrdit.Ale upřednostnuji vždy odběr po 3 měsícich,at je to ten mýval nebo šelma.

19.2.2013 18:14
chov.majster

XXX.XXX.165.130

Môže sa stať,že medvedík čistotný,hlavne ak je krotší a má dobrú výživu,nemusí prebehnúť dormancia /zimný spánok/.Čo sa týka vyrušovania matky s mladými,je vhodné do chovného priestoru umiestniť doslovne hniezdnu búdku,mierne predelenú do strany na dve časti.Podobná je búdke pre psa.Samica má zabezpečené súkromie a kľud pre mláďatá.

19.2.2013 22:53
atteam

XXX.XXX.153.238

Ja by som sa iba chcel opýtať, aké skúsenosti máte s mývalom čo sa týka vo vzťahu k človeku - majitelovi.? Poznáte prípady kedy zostal mýval mazel aj v neskoršom veku?

Moje skusenosti boli vždy ...možem povedať negatívne. Mývale , ktoré boli dokonca odchované na flaške, začali byť po nejakom čase cholerické a kúsave. Za mlada sa s nimi dalo chodiť na vodítku, postupom času nenechali na seba už ani šáhnuť. Jeden dokonca napadal chovatela. Hovorím o 5 prípadoch u 5 rôznych chovatelov. Takýto kúsavý cholerik sa potom stal pre majitela gulou na nohe a nežiaducim členom rodiny. Umiestnenie v ZOO bolo pre majitela vykúpením.

Niektorí chovatelia ako reklamu predkladajú videá na youtube, kde je mýval ako mazel. Laik si však nevšimne, že sa jedná väčšinou vždy o mladé zviera. Staršie zviera je podla mojich skúseností skôr nebezpečné. iný prípad je ked mýval vyrastá normálne s matkou. Vtedy má pred človekom prirodzený rešpekt. je však otázkou, či laická verejnosť stojí o zviera, ktoré sa ani nedá pohladiť.
Mýval je super zviera, zaujímavé svojím spôsobom života, ale rozhodne to nie je mazlík pre laika.

20.2.2013 06:43
selmicka

XXX.XXX.248.244

Já měl myvaly i v minulosti od 6 měsícu věku,kdy byli pouze polo
ochočeni a dalo se k nim bezproblému chodit,manipulovat v blízkosti cca 30 cm.Když jsem na ně skusil sahat ,tak se ohnali.Nyní,samice bezproblému,opět na 6 měsících.Samec,,jak jsem psal.Zda se dá na mě sahat a mazlit i ve vyšším věku nemohu, tvrdit. Ochočené jsem nikdy neměl.Co mám zprávy,tak majitelé vlastnící 4 letého,stále ochočeného mývala,bezproblémového.
Také se zmíním,že agentura Pražská,majitelka : Zvířata pro film,má objednané mládě již delší dobu s tím,že si jej odebere na 14 dni a dokrmí flaškou.Prý dokrmení je duležité pro budoucnost fixace na člověka.Je to její podmínka odběru.Agenturu provozuje 22 let a mývala měla,zemřel prý na 13 letech,byl ochočený,na flašce ,nechal se stále hladit a vystupoval v rámci EU ve filmu a reklamě.Tak,když se vše podaří ,budu moci sledovat ,,jak mýval v této agentuře pokračuje a i jeho uspěchy.

20.2.2013 07:06
atteam

XXX.XXX.153.238

suhlasím, že ak sa výchove mývala venuje profík s praxou u filmu, tak zviera može byť kontaktné. Najmä ked je v dvoch týždnoch zobrané na dokrmenie. Ja som ale skôr mal to šťastie, že som narazil na majiterlov, ktorý si mysleli, že mýval zostane bez akéhokolvek tréningu krotký a mazlivý. Boli velmi sklamaní a verte mi, väčšinou na to doplatilo zviera, ktoré už akosi nebolo pre nich atraktívne.

Mývale ale aj iné zvieratá, ktoré sa trenuju pre film alebo výchovno vzdelavacie show - najma v USA - maju za sebou profesionalne vedenú výchovu a prípravu, točí sa okolo nich celý team profesionálnych trenerov, je to proste iná liga. Bežný chovatel z našich končín so svojimi každodennými povinnosťami, zamestnaním, rodinou a rozpočtom sa ani pri najlepšej vôli nemôže rovnať takýmto firmám. Preto bývajú tie výsledky také rozdielne. A nejedná sa len o mývale ale aj iné zvieratá.

20.2.2013 07:22
selmicka

XXX.XXX.248.244

atteam napsal(a):
suhlasím, že ak sa výchove mývala venuje profík s praxou u filmu, tak zviera može byť kontaktné. Najmä ked je v dvoch týždnoch zobrané na dokrmenie. Ja som ale skôr mal to šťastie, že som narazil na majiterlov, ktorý si mysleli, že mýval zostane bez akéhokolvek tréningu krotký a mazlivý. Boli velmi sklamaní a verte mi, väčšinou na to doplatilo zviera, ktoré už akosi nebolo pre nich atraktívne.

Mývale ale aj iné zvieratá, ktoré sa trenuju pre film alebo výchovno vzdelavacie show - najma v USA - maju za sebou profesionalne vedenú výchovu a prípravu, točí sa okolo nich celý team profesionálnych trenerov, je to proste iná liga. Bežný chovatel z našich končín so svojimi každodennými povinnosťami, zamestnaním, rodinou a rozpočtom sa ani pri najlepšej vôli nemôže rovnať takýmto firmám. Preto bývajú tie výsledky také rozdielne. A nejedná sa len o mývale ale aj iné zvieratá.

Právě pokud předávám mládata zájemcum,musím dobře vědět,co od mládate a v budoucnosti od zvířete si představují.Jaké mají zkušenosti se zvířaty,co chovají, ,jak.Upozorním je na veškerá uskalí ,o kterých je mi známo a názoru kolegu,vlastnící dané zvíře.Pokud jsou ochočená takováto zvířata v ČR ,dávám i reference a mají i možnost,než se rozhodnou,zajet se podívat k majiteli ochoč. zvířete a s ním si popovídat a videt vše na vlastní oči.
Prostě laikovi s představami,že bude mit doma živého plyšáka nikdy neprodám.A to z duvodu prostých ,že by za nějaký rok měl problémy,pomlouval by mě,že jsem tvrdil opak ,ale především vuči tomu zvířeti.
Pokud se flaškovému zvířeti věnuje člověk se zkušenostmi a vztahem chovatele a stále,např. vím u šelem,že taková puma je stále na 5 letech jako dítě.To mi tvrdí 4 známí kolegové a kamarádi. a jsou přesvědčení,že to tak zustane.Tak se domnívám,že i ten mýval by mohl být také takový,pokud se mu budu denně věnovat.

20.2.2013 08:51
selmicka

XXX.XXX.248.244

Současný pár se chová nějako jinak,než ten v minulosti.Tento pár se začal před 4 dny vehementně pářit a přestal přijímat své oblíbené granule,brambory a kukuřici.Veme si jen trochu pečiva.Přestal žrát.Čilý ,není známka nemoci,trus konzistentní.Toto jsem nepozoroval u páru předešlého v minulosti.Ten baštil stále s chutí i v období páření.Tak jak všechna zvířata.Naopak u ostatních zvířat zaznamenávam větší chut k jidlu.Zřejmě,protože v tomto období aktu vydávají více energie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík