Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.32
Dobrý večer, prosím o radu. Kdy začnou mladí králíčci pít mimo mléka od ,, maminy " vodu z napáječky ? Mám niplové, ale králice ji má vysoko. Tam by malí nedosáhli. Musela bych jim umístit jednu o hodně níž. Kdy a jak to řešíte ?
Začínám, mám první prcky a ti už vylézat z hnízda.
Děkuji
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.199.239
,,Musela bych je umístit níž" .... tak to je raději necháš chcípnout ? Jak můžeš takhle uvažovat?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.70.138
Nemám napaječky, ale keramické misky, nemusím tudíž řešit nic, leží na podlaze.
Co dát jim tam jednu, než povyrostou a dosáhnou na napaječku?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
,,Musela bych je umístit níž" .... tak to je raději necháš chcípnout ? Jak můžeš takhle uvažovat?
Samozřejmě, že je nechci nechat ,, chcípnout ", proto jsem se na chov nedala jen jako začátečník nevím, kdy králíčci začínají přijímat i vodu kromě mléka Také se chci vyvarovat toho, že se malí budou v misce s vodou máchat, kálet si do ní a potom vodu pít, proto jsem pořídila napáječky niplové. Také vím, že ji musím umístit tak, aby se mohli pohodlně napít. Otázka zněla hlavně kdy malí začnou krom mléka pít i vodu.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.114.65
V době kdy mláďata začnou vylézat z hnízda a postupně začínají žrát pevnou stravu tak také začínají pít vodu. Také používám niplové napáječky, umístěné je mám tak, že nipl je zhruba uprostřed kotce. Mladým právě přidávám druhou napáječku, která je níže. Od samice pití rychle okoukají a v 6 týdnech už jsou mláďata dost velká na to aby dosáhla i na tu napáječku co je výše.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.67
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Samozřejmě, že je nechci nechat ,, chcípnout ", proto jsem se na chov nedala jen jako začátečník nevím, kdy králíčci začínají přijímat i vodu kromě mléka Také se chci vyvarovat toho, že se malí budou v misce s vodou máchat, kálet si do ní a potom vodu pít, proto jsem pořídila napáječky niplové. Také vím, že ji musím umístit tak, aby se mohli pohodlně napít. Otázka zněla hlavně kdy malí začnou krom mléka pít i vodu.
Zvíře má mít vodu k dispozici!
Vždy!
Nač teoretizovat?!
Proč by tam měli mít naděláno?
Existují napáječky - v Tesku (byly levnější - o polovinu)
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.188.76
Slušný dotaz začátečníka, na který se odpověď v knížkách nedá najít. Přesto se tu najdou přispěvatelé, kteří si potřebují zvednout ego srážením zadavatelky.
My dáváme kulatou keramickou misku, u takových těch velkých hranatých, se nám v minulosti stávalo, že se za ně mládě zapresovalo a uhynulo.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.242.20
Nechápu proč tolik negativních blbostí. Mladí králíci začínají zkoušet krmivo a tedy i vodu ze začátku jen proto, aby zjistili co to je a pokud na napaječku nedosáhnou tak je tím těžko budu trápit. U králíků mám niplové napáječky, samicím když kojí přidávám keramickou misku s vodou. Tu ale přidávám až mají mladí normální věk pro vylézání z hnízda, protože když ji měla samice od začátku, stávalo se mi občas že když vylezl slepý mladý z hnízda, jak na potvoru spadl do misky a utopil se. Proto dávám misku navíc k napaječce až ve chvíli kdy se nebojím, že by v ní mladí utonuli.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.32
Vážení chytrolíni, študovaní chovatelé 199.239 a 32.67, uvědomte si, že zde diskuze navštěvují hlavně začátečníci, kteří slušně poprosí zkušené chovatele o radu. Svou arogantní reakcí na zadané dotazy nás pouze odrazujete. Kde jste Vy čerpali vědomosti a zkušenosti kolem chovu ? Ne všechno se v chytrých knížkách dočtete. Asi jste se již narodili s IQ tykve, protože neumíte ani přečíst zadavatelův příspěvek tak raději nereagujte a zdržte se jakéhokoliv komentáře, když nechcete slušně poradit.
Kdyby člověk nechtěl pro své zvířata to nejlepší tak by to neřešil a vodu jim dal třeba do kelímku od Ramy či Solviny, jak jsem viděla u chovatele od kterého králíky mám. O kotci a hygieně v něm raději pomlčím.FUJ. Možná, že vy patříte zrovna k takovýmto a tady kážete začátečníkům.
Jinak všem ostatním normálním chovatelům děkuji. Od včera již mají napáječku umístěnou vedle ,, maminy " jen v půli dvířek, aby dosáhli a přidala jsem i keramickou misku, která byla ráno stejně prázdná a převrhnutá.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.230.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vážení chytrolíni, študovaní chovatelé 199.239 a 32.67, uvědomte si, že zde diskuze navštěvují hlavně začátečníci, kteří slušně poprosí zkušené chovatele o radu. Svou arogantní reakcí na zadané dotazy nás pouze odrazujete. Kde jste Vy čerpali vědomosti a zkušenosti kolem chovu ? Ne všechno se v chytrých knížkách dočtete. Asi jste se již narodili s IQ tykve, protože neumíte ani přečíst zadavatelův příspěvek tak raději nereagujte a zdržte se jakéhokoliv komentáře, když nechcete slušně poradit.
Kdyby člověk nechtěl pro své zvířata to nejlepší tak by to neřešil a vodu jim dal třeba do kelímku od Ramy či Solviny, jak jsem viděla u chovatele od kterého králíky mám. O kotci a hygieně v něm raději pomlčím.FUJ. Možná, že vy patříte zrovna k takovýmto a tady kážete začátečníkům.
Jinak všem ostatním normálním chovatelům děkuji. Od včera již mají napáječku umístěnou vedle ,, maminy " jen v půli dvířek, aby dosáhli a přidala jsem i keramickou misku, která byla ráno stejně prázdná a převrhnutá.
tady ale nejde o to jestli je to vyčtene nebo ne ,ale o to že vidím že to mají vysoko tak to dam nížtrošku logiky a jeto, a ne se hned ptat tady mají to vysoko mam to dat níž ?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.179.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Králíci začnou brzy po vylezení z hnízda . Přikláním se k té napaječce umístěné dole . Velmi se mi osvědčila kuličková napaječka . Velmi levná možnost a neustále čistá voda , než mladí dostanou na normální . Keramické misky nedoporučuji . Kdo vyzkoušel napaječky pochopí .
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
tady ale nejde o to jestli je to vyčtene nebo ne ,ale o to že vidím že to mají vysoko tak to dam nížtrošku logiky a jeto, a ne se hned ptat tady mají to vysoko mam to dat níž ?
Nezlobte se, ale než začnete vkládat smajlíky, také si pořádně pročtěte vlákno, jaký byl zadán dotaz a jak to pokračuje.
Znovu tedy pro Vás - králice má niplovku tak vysoko, aby se pohodlně napila. Malí již mají také niplovku umístěnou v půli, vedle máminy, tak, aby na ni sama pohodlně dosáhla.
Hlavní dotaz byl - kdy začínají malí pít vodu kromě mlíka od mámy, abych mohla včas tuto napáječku do kotce umístit a předešla tomu ( viz příspěvek chytrolína ), aby mi ,, nechcípli "
Přeji všem začátečníkům mnoho úspěchů v chovu a co nejmíň negativních odpovědí na vložené dotazy. Naštěstí zde chodí slušní, kterým není za těžko normálně odpovědět i když se tu některé dotazy stále opakují.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.230.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nezlobte se, ale než začnete vkládat smajlíky, také si pořádně pročtěte vlákno, jaký byl zadán dotaz a jak to pokračuje.
Znovu tedy pro Vás - králice má niplovku tak vysoko, aby se pohodlně napila. Malí již mají také niplovku umístěnou v půli, vedle máminy, tak, aby na ni sama pohodlně dosáhla.
Hlavní dotaz byl - kdy začínají malí pít vodu kromě mlíka od mámy, abych mohla včas tuto napáječku do kotce umístit a předešla tomu ( viz příspěvek chytrolína ), aby mi ,, nechcípli "
Přeji všem začátečníkům mnoho úspěchů v chovu a co nejmíň negativních odpovědí na vložené dotazy. Naštěstí zde chodí slušní, kterým není za těžko normálně odpovědět i když se tu některé dotazy stále opakují.
je celkem logické že pít dřiv než vylezou z hnízda je blbost ,i malému diteti je jasne že když ma třeba pejsek misku vysoko dá muji níž ,ale to vas asi nenapadlo mějte se pěkně
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.70.138
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
je celkem logické že pít dřiv než vylezou z hnízda je blbost ,i malému diteti je jasne že když ma třeba pejsek misku vysoko dá muji níž ,ale to vas asi nenapadlo mějte se pěkně
... a včas umístit níž bude asi co nejdřív po narození, o pár dní dřív se tím snad nic nepokazí, na rozdíl od pár dní později
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.143.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale napadlo a zase jsme u toho, že jste nečetl zadání........jako v první třídě.....opakování je matka moudrosti a tak si to přečtěte třeba třikrát po sobě a dojdete k tomu, že králice má svou napáječku tak vysoko, aby se mohla pohodlně napít a pro malé jsem chtěla umístit napáječku druhou, jen jsem zadala dotaz, KDY JE PRO TO VHODNÁ DOBA. Nebudu na dveře umísťovat zbytečně druhou napáječku ze které králice pít stejně nebude.
Také se mějte pěkně a příspěvky čtěte příště pozorněji.
32.67 - bez komentáře.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.59.163
Mimča vylézají okolo 14 dne a v tu dobu je vhodné umístit vodu ať v napaječce nebo v misce. Já třeba přidávám miminům kozí mléko, naředěné a jak pijí! Tak a to jsem zvědavá, který chytrolín se do mě obuje.
Každopádně jste to udělala zprávně a z hlupáky si hlavu nelamte :) Přeji mnoho úspěchů!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.70.138
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mimča vylézají okolo 14 dne a v tu dobu je vhodné umístit vodu ať v napaječce nebo v misce. Já třeba přidávám miminům kozí mléko, naředěné a jak pijí! Tak a to jsem zvědavá, který chytrolín se do mě obuje.
Každopádně jste to udělala zprávně a z hlupáky si hlavu nelamte :) Přeji mnoho úspěchů!
Jasně že to udělala zprávně, jak taky jinak
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.67
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zůstávám bosá, neobouvám se - ani do Vás,
ale
proč ředit mléko?
Já to fakt netuším - mohu se zeptat ?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.59.163
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zůstávám bosá, neobouvám se - ani do Vás,
ale
proč ředit mléko?
Já to fakt netuším - mohu se zeptat ?
Mám kozu a když dojí, tak mladým přidávám mléko napůl ředěné s vodou. Dávám jim to k pití a mimča po tom krásně rostou!
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.67
To chápu, ale proč ředit?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.59.163
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To chápu, ale proč ředit?
Aby se z něho nepos.... :)
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.70.204
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aby se z něho nepos.... :)
Ale samice má mléko tučnější než koza.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.3.120
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale samice má mléko tučnější než koza.
Nejde jen o tuk ,ale i bílkovinu.Kozí mléko má jiné složení,proto také ředím.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.70.204
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nejde jen o tuk ,ale i bílkovinu.Kozí mléko má jiné složení,proto také ředím.
Samice bílkovina 15,54%, tuk 10,45%.Koza bílkovina 3,76%,tuk 4,07 %.Je potřeba ředit?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.59.163
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Samice bílkovina 15,54%, tuk 10,45%.Koza bílkovina 3,76%,tuk 4,07 %.Je potřeba ředit?
Nevím jestli je to potřeba, či nikoly, ale jde celkově o složení, samozřejmně čím menší savec, tím "silnější" mléko. Každopádně já ředím půl na půl a králíčci jsou spokojení. Mléko přidávám již kojící samici.
jdkdnfnnss
XXX.XXX.253.75
Boze pani se pta hlave OD KDY MUZOU PIT vy omezenče!
Uživatel s deaktivovaným účtem
hokrví
napsal(a):
Od roku 2014.
Hmm, tak týto už určite nepijú....
hokrví
napsal(a):
Od roku 2014.
I kdyz je to už 6let,tak stejně nechapu,jak se zadavatelka mohla ptát na takovou hloupost.."od kdy muzou pit"??asi kdyby se nezeptala,tak kralicky nechá pochcipat žízní,zřejmě by ji samotnou nenapadlo,snizit nipy,aby tam dosahli..ja nipy nemám, jak mladi vylezaji z hnizda na průzkum okoli, zacnou sami hledat vodu a obživu..😀
Fakt je to divne ked niekto reaguje na pár rokov starý prispevok? No smutné je to že nevie, nechce a ani si nedá tu namahu zistiť si o svojom zvierati ako ho správne chovať.... Odpoviem aj tak: Ked maminke začne dochadzať mliečko a je nás 8 a viac = vyliezame z tepla hniezda a hľadáme inu možnosť naplniť si brušká... A pohádke je koniec, omyl to je len začiatok ... Kto vie a chce ten rozumie , kto nie nech si cestu hľadá, ved všetko je na nette...
No někdo důvtipný a tak tychlý jako vy nemusí být, nicméně paní se jasně ptala " kdy a jak to řešíte " na tom nic špatného není , je zbytečné, což i psala ? tam nechat trčet vodu 14 dnů když nebude využívána.... Podle vlákna dál mi přijde zcela normální, soudě podle odpovědí. A co se týče informací proč se nezeptat zde , někoho kdo s chovem má zkušenost , také nevím o kvalitní knize kde bych našla vše....
Duftipný a týchly je pekne ocenenie..😉 Jedno vám poviem, normálne mením vodu 2x denne a je to úplne prirodzené.. Po toľkých rokoch chovu a nielen králikov sa mi tieto základné pravidlá jednoducho, dostali do krvi... Uvažujem tak , ako si poradiť sám a nie len čakať na pomoc... Keď začnu mladé vyliezať.,dám druhu napajačku nižšie a tak vidía čo robí maminka a opakujú to prirodzene . Logiku to má nie? A mimochodom v knižnici sa skúsenosti nedajú načítať, život treba odžit...
napsal(a):
Fakt je to divne ked niekto reaguje na pár rokov starý prispevok? No smutné je to že nevie, nechce a ani si nedá tu namahu zistiť si o svojom zvierati ako ho správne chovať.... Odpoviem aj tak: Ked maminke začne dochadzať mliečko a je nás 8 a viac = vyliezame z tepla hniezda a hľadáme inu možnosť naplniť si brušká... A pohádke je koniec, omyl to je len začiatok ... Kto vie a chce ten rozumie , kto nie nech si cestu hľadá, ved všetko je na nette...
tak ještě jednou :) :
No smutné je to že nevie, nechce a ani si nedá tu namahu zistiť si o svojom zvierati ako ho správne chovať
Paní mi nepřijde jako trotl, bez jediné informace, jen se ptala kdy a jak to řešíte :) Ano jsou lidé ,kterým to docvakne hned, ale jsou lidé, kteří začínají jako ona a třeba nemusí být tak intuitivní jako vy :) nebo já....
Já mám napaječky kuličkové uzavřené a měním vodu až je ze 2/3 pryč a to není každý den, podotýkám pro případné rýpaly, že voda mi nehnije páč mám dobře dezinfikované láhve a speciální konev pro ně, a proto mi její dotaz nepřijde až tak nelogický
Kto vie a chce ten rozumie , kto nie nech si cestu hľadá, ved všetko je na nette...
v kombinaci s Vaší druhou odpovědí:
A mimochodom v knižnici sa skúsenosti nedajú načítať, život treba odžit...
nevím jak si vyložit :) ironicky? nebo vážně? Na netě je opravdu vše, včetně kravin, pro laika zhltnutých a mnohdy pro zvíře fatálních...
Paní mi nepřišla jako trouba bez informací, já když měla první vrh, také jsem se tetelila a furt kontrolovala jestli to sedí s knihou, a radami od známých :) ,radši ze sebe udělám vola, než abych něco pokazila :) asi jako paní. Pro vás ostřílené chovatele to přijde zcela elementární a nepochopitelné, pro natěšené začátečníky, kteří se chtějí ujistit tady u vás, je zbytečné se po nich zas až tak vozit. Paní chce vědět a proto přišla asi sem se zeptat.
Ano jsou tu příspěvky, za které by se měli někteří stydět nebo pro mne rozpačité typu co to je? :) (ano křišťálovou kouli jistě má každý chovatel v kapse :))
A když už jsme u knih ráda bych dostala tip na kvalitní knihu o chovu králíků nebo dobrý zdroj informací , klidně i v anglině, poznatků není nikdy dost.....
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý večer, prosím o radu. Kdy začnou mladí králíčci pít mimo mléka od ,, maminy " vodu z napáječky ? Mám niplové, ale králice ji má vysoko. Tam by malí nedosáhli. Musela bych jim umístit jednu o hodně níž. Kdy a jak to řešíte ?
Začínám, mám první prcky a ti už vylézat z hnízda.
Děkuji
Samici bych nechala pítko tam, kde je. Králíčkům bych dala misku s vodou až budou všímavější, určitě si všimnou pítka a budou z něj pít. Hodně štěstí.
ančovička1
napsal(a):
Nemohu s vami souhlasit..zacinala jsem se spoustou knih o chovu..zkusenost je neco jiného..prece nejde začínat s chovem, pokus - omyl..
Pokus omyl? Neviem? U nás sa zvieratá chovajú čo ja pamätám, otec dedo a mám skúsenosti od detstva a od nich ..Sa najpr. okukuje , čo a ako... A dobrý učiteľ odovzdáva svoje poznatky dalej... Kniha je len doplnok, informácia na začiatok , prípadne info... Otázka , Ako ste sa naučili chodiť alebo písať? Skúšaním , pomocou niekoho , pády , prax... Nič? Bez ironie , nemám potrebu si niečo dokazovať. Mam svoj názor a ten je a môže byť iný ako vaš...
Georgi
XXX.XXX.168.10
CHovám už králíky hodně dlouho a vždy měli v kotci misku s vodou.Malí králíci mají možnost už od doby kdy vidí a pohybují se po kotci se napít.Stačí misku ráno a večer dolít vodou a po pár dnech vymýt.Malé jsem viděl, že se asi od tří týdnů, chodí při dolévání napít.
Tenhle problém jsem nikdy neřešil. Napaječky mám lahvové umístěné ve dvířkách cca 15 cm vysoko. Králíčata pokud chtějí tak se opřou o dvířka a olizují napaječku. Většinou jenom ze zvědavosti co to tam ta máma má. Momentálně mám měsíční králíčátka a matka z ničeho nic před pár dny uhynula. Ráno byla čilá, kojila malé a odpoledne byla tuhá. Měla jich 12 ale dvě po porodu zůstali mimo hnízdo tak jich zbylo 10. Dostávají do jedné misky granulky a do druhé ovesné vločky dvakrát denně. Vločky jsou pokaždé pryč a granulek půlka. Vody za 12 hodin vypijí tak čtvrt litru a při každém krmení dostávají čerstvou vlažnou. Vím že všichni to nemusí přežít a i když tak z nich nebudou výstavní kusy, ale kdo ví. Takže i když je dotaz téměř šest let starý, tak to shrnu. Většinou mladé vylézají z hnízda kolem třetího týdne. Záleží na tom kolik jich je a kolik má samice mléka. Z počátku samici jenom napodobují jak v žrádle tak v pití, prostě to zkouší co dělá máma a proč to dělá. Po pár dnech pak už doopravdy ochutnávají krmení i vodu. Misky na vodu nepoužívám, většinou tam skončí nějaký bobek a voda se znehodnotí a také občas některý blbeček proběhne skrze misku a to není dobré ani v létě natož v zimě. Možná bude někdo namítat, že se mu to nikdy nestalo. Mně ale ano a několikrát.
Ja nipy nemám,proto dávám hned po okoceni samice misku s vodou na cihlu,protože se mi kdysi stalo,že samice nejspíš vytáhla malého na ceciku z hnizda a ten,jak hledal cestu zpět, vlezl do vody a utopil se..když mali vylézají k piti,jsou už větší,cihlu odstranim, už nic takoveho nehrozi..stejne jim davam nižší misky,dávám i kozi mléko,maji ho moc rádi,pěkně rostou..ráda ho i samice :)