Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.7.2015 13:12
marikaj

XXX.XXX.252.112

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat jaky máte názor na podavaní jodové tinktury u králíku?
Kolíka procentní jodová tinktura má být?
Děkují za každý názor.

4.7.2015 15:55
Lapin

XXX.XXX.28.242

marikaj napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat jaky máte názor na podavaní jodové tinktury u králíku?
Děkují za každý názor.

Moj názor je taký, že podávanie jódovej tinktúry králikom, je ich trávenie.A prečo ich chcete otráviť?

4.7.2015 18:49
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Lapin napsal(a):
Moj názor je taký, že podávanie jódovej tinktúry králikom, je ich trávenie.A prečo ich chcete otráviť?

Můj názor na to je, že je to totální zbytečnost a nesmysl.

Neregistrovaný uživatel

4.7.2015 21:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

marikaj napsal(a):
Dobrý den,
Děkují za každý názor.

K čemu ji chcete používat.Mužete to napsat.

12.7.2015 18:23
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Jelikož zadavatelka neuznala za vhodné, odpovědět ani těm, kteří byli tak laskaví a zareagovali na její dotaz s požadavkem o dovysvětlení její otázky, odpovím za ni já.
Roztok jodové tinktury má sloužit jako jakási prevence proti kokcidioze. Znám chovatele, kteří toto praktikují a uznávají. Takže nevylučuji, že na tom něco může být.
Avšak můj názor je ten, že nejlepší je vychytat krmení, a pak nepotřebuji žádné driáky v podobě jodové tinktury, antibiotik, apod.

Neregistrovaný uživatel

13.7.2015 09:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

mustela.erminea napsal(a):
Jelikož zadavatelka neuznala za vhodné, odpovědět ani těm, kteří byli tak laskaví a zareagovali na její dotaz s požadavkem o dovysvětlení její otázky, odpovím za ni já.
Roztok jodové tinktury má sloužit jako jakási prevence proti kokcidioze. Znám chovatele, kteří toto praktikují a uznávají. Takže nevylučuji, že na tom něco může být.
Avšak můj názor je ten, že nejlepší je vychytat krmení, a pak nepotřebuji žádné driáky v podobě jodové tinktury, antibiotik, apod.

Přesně tak, duležite naučit se krmit a je to ta nejlepší prevence v boji proti kok, a entero.O jodove tinktuře jsem neslyšel ale vím o hypermnganu který se daval do vody ale to už se dnes také nepoužíva.Nebo se používala kyselina mravenčí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.7.2015 15:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

Znám chovatele, co jodovou tinkturu používají, prý to účinkuje hlavně na žbluňkačku, nevím.Ale prý to musí být jodová tinktura a ne jodisol.Ano dříve se používal hypermangan nebo také Cholesol.

18.7.2015 23:32
marikaj

XXX.XXX.252.112

Omlouvám se, ale byla jsem mimo ČR, tak prosím nenapadejte mě slovně smajlík Mě to poradil jeden chovatel s tím, že je to celkově na odčervení a prevence proti bakteriím ve střevě.

19.7.2015 13:22
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

marikaj napsal(a):
Omlouvám se, ale byla jsem mimo ČR, tak prosím nenapadejte mě slovně smajlík Mě to poradil jeden chovatel s tím, že je to celkově na odčervení a prevence proti bakteriím ve střevě.

Jód neodčervuje, a bakterie sice vybije, ale neselektivně všechny možné, i prospěšné. Pokud se tam teda dostane ve formě, kdy je vůbec ještě účinný, protože střevo není hned za tlamou, že... takže bych o jeho nedotčeném proplutí jícnem a žaludkem a účinku až ve střevě "trošku" pochybovala.
Třeba s podáváním přípravků na bázi kyselin, ať už ocet, nebo acidomid je to trošku jinak, tam jde o pH, a to se v trávicí trubici nijak zásadně nezmění; naproti tomu alkohol i jód při kontaktu s biologickým materiálem reagují, a jak dopadnou při reakcích v žaludku - kde ty kyseliny nic zlého nečeká, ty naopak ovlivní pH tráveniny - tak naproti tomu jodová tinktura tam může vesele skončit svou pouť a vůbec nic neudělat. Ale to si nejsem jistá, nejsem chemik - jen říkám, že alkohol i jód narozdíl od organických kyselin nejsou něco, u čeho by se dalo čekat, že budou nějak zásadně měnit prostředí v trávicí trubici - natož v té minidávce, která je pro králíky bezpečná.

Suma sumárum: králíci odčervovat nepotřebují; jediné, co se řeší odčervováním, jsou roupi, a ti se vyskytují sem tam. Prevence odčervení je u králíků zbytečná.
A na "bakterie ve střevě" je zásadní strava a případně prospěšné umělé snížení pH pomoci octa / acidomidu, které podpoří "správnou" mikroflóru; pokud jsou problémy, především s kokcidiemi, řeší se to antikokcidiky - sulfonamid atd., což není povrchové (!) dezinficiens jako ta jodová tinktura, ale antibiotikum k vnitřnímu podání, které se do krve a střeva zaručeně dostane.

Jód s alkoholem jako takový prostě není důvod podávat.
Když nic jiného - podívejte se na ty tisíce králíků, co žijou v plném zdraví i bez téhle blbosti.

19.7.2015 13:36
bronda

XXX.XXX.98.84

Ale s tím alkoholem, i když třeba nepomůže, bude alespoň konec králíka veselejší.

19.7.2015 14:28
kachna

XXX.XXX.188.76

Add. leprechaunek: odčervení, no já bych až tak hrrr s tím odmítáním odčervení nebyla, náš přední chovatel zakrslíků je jeho velkým zastáncem (leč nemohu to ničím podložit, je to jen zprostředkovaná zkušenost :o)

Jen k tomu jódu tak nějak obecněji:
add. jód - jen bych tu připomněla, že v těhotenství (a myslím, že i v březosti) se nesmí podávat bez porady s lékařem. (Uvádí se to třeba na příbalovém letáku betadine nebo myslím jodisolu)
add. jód 2 - na doporučení znalého doktora bych se nebála ho podat, například v Holandsku se spálová angína neřeší ATB, ale vytíráním krku jodem, ale u samoléčby králíků, to bych se bála.

19.7.2015 19:21
martin1147

XXX.XXX.186.36

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Přesně tak, duležite naučit se krmit a je to ta nejlepší prevence v boji proti kok, a entero.O jodove tinktuře jsem neslyšel ale vím o hypermnganu který se daval do vody ale to už se dnes také nepoužíva.Nebo se používala kyselina mravenčí.

Hypermangán používá mnoho chovatelů. Já ho používám asi třicet let a od té doby co ho používám jsem nemusel koupit jediný lék.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2015 19:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

martin1147 napsal(a):
Hypermangán používá mnoho chovatelů. Já ho používám asi třicet let a od té doby co ho používám jsem nemusel koupit jediný lék.

Jak často ho podavate?

19.7.2015 20:23
martin1147

XXX.XXX.186.36

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jak často ho podavate?

Podávám ho každý třetí týden po dobu tří dnů až do dovršení čtyř měsíců. Pak už není třeba. Jedině v případě že by se objevily náznaky kokcidiozy.

20.7.2015 16:46
kkki

XXX.XXX.254.207

martin1147 napsal(a):
Podávám ho každý třetí týden po dobu tří dnů až do dovršení čtyř měsíců. Pak už není třeba. Jedině v případě že by se objevily náznaky kokcidiozy.

Zdravím a jak jej dávkujete?K.

20.7.2015 21:32
martin1147

XXX.XXX.186.36

kkki napsal(a):
Zdravím a jak jej dávkujete?K.

Tak aby voda byla růžová. Do pětilitrového kanystru dejte špetku, třeba naberte na špičku nože. Sám uvidíte podle zbarvení po rozmíchání.

Přidejte reakci

Přidat smajlík