Problémy s králíčkem - hlodáky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

whois92

30.8.2015 20:11
whois92

XXX.XXX.153.234

Ahoj,
mám králíčka (asi už pět let). Bohužel v posledním roce má problém s předními hlodáky. Má je "vychýlené", a nedokáže si je sám zkracovat nebo s nimi hlodat. Každý měsíc s ním chodím pravidelně k veterináři, který mu přední zuby uštípne kleštičkami. Bohužel, zuby jsou prý křehké, a časté zkracování tímto způsobem vadí nejen samotnému králíčkovi, ale také může dojít k nenávratnému prasknutí skloviny až ke kořenu.

Bohužel, dalším problémem s tímto spojeným je ten, že králíček se nedokáže čistit. Jde mu to první týden po zkrácení zubů, ale potom je má tak velké, že se přes ně nedostane jazykem. Taky mu ty zuby trčí ven (něco jako mamut). Tím, že se nedokáže sám čistit, je pořád ušmudlaný, a to hlavně v okolí zadečku. Dost často se stává, že se mu k srsti v této oblasti začnou lepit bobky, a sám si je nedokáže odstranit.

Co jsem se bavil s veterinářem, tak přímá extrakce těchto zubů není možná kvůli čelisti. Nevím už přesně proč, ale zkrátka není to možné. Jediná možnost která zůstává, je do smrti ho trápit zkracováním zubů kleštičkami. Myslím, že pro něj to není vůbec nic příjemného, navíc, když se potom 3/4 měsíce nedokáže ani umýt.

No a tady k mé otázce: řešil tohle někdo z Vás? Samozřejmě máme králíčka všichni rádi, ale myslím, že se kvůli tomu musí hodně trápit. Dokázal by mi někdo poradit?

30.8.2015 20:25
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Za normálních okolností se tohle trhá... je klid, králíci s tím žijou úplně v pohodě.
Pokud to nejde... no... tak asi každá rada drahá.

Btw, stříhat se to fakt nemělo, to si koledujete o zánět, dřív nebo později... ne že by mě to překvapovalo, že to vet neví, ale spíš mě fascinuje, že to vytržení nenavrhl někdy nějak dřív...
No nic.

Každopádně doporučím přejít na diskuzi na kralici.cz, jednak je tam pár lidí s bevvubými kvávíky, jednak se dá vymyslet, na kterou veterinu vás odkázat. Ideál VFU v Brně, jinak Praha, Hradec... Zkrátka tam zaběhněte.
http://www.kralici.cz/diskuze.asp?app=0&dul=0.

31.8.2015 09:10
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Whois92
Netrápila bych ho.....

31.8.2015 10:24
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

rapotacka11 napsal(a):
Whois92
Netrápila bych ho.....

Normálně tohle rozhoduje veterinář po prohlídce, rtg a zvážení prognózy.
Podle čeho vy...?

(Jo, zlobí mě, jak příliš snadno se rozhoduje na internetu o smrti cizího zvířete.)

Znám králíka, který prošel tím samým. Možná ještě horším, protože to byl zanedbaný chudák a kromě zubů v háji měl tu tlamu i rozkousanou a měl tam záněty.
No akorát že ten šel pod kudlu. A od té doby už tři roky šťastně zlobí a vytáčí svoje páníčky, kteří mu zachránili zadek.

PS, není náhodou spravování otevřené zlomeniny u člověka taky trápení...?

Hezký den všem.

31.8.2015 13:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Četla jste zadavatelku ?
Celý příspěvek ?

31.8.2015 13:37
borax

XXX.XXX.38.1

Operovat 5 let starého králíka?
Tak to nechápu.

Neregistrovaný uživatel

31.8.2015 16:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

whois92 napsal(a):
Ahoj,
mám králíčka (asi už pět let). Bohužel v posledním roce má problém s předními hlodáky. Má je "vychýlené", a nedokáže si je sám zkracovat nebo s nimi hlodat. Každý měsíc s ním chodím pravidelně k veterináři, který mu přední zuby uštípne kleštičkami. Bohužel, zuby jsou prý křehké, a časté zkracování tímto způsobem vadí nejen samotnému králíčkovi, ale také může dojít k nenávratnému prasknutí skloviny až ke kořenu.

Bohužel, dalším problémem s tímto spojeným je ten, že králíček se nedokáže čistit. Jde mu to první týden po zkrácení zubů, ale potom je má tak velké, že se přes ně nedostane jazykem. Taky mu ty zuby trčí ven (něco jako mamut). Tím, že se nedokáže sám čistit, je pořád ušmudlaný, a to hlavně v okolí zadečku. Dost často se stává, že se mu k srsti v této oblasti začnou lepit bobky, a sám si je nedokáže odstranit.

Co jsem se bavil s veterinářem, tak přímá extrakce těchto zubů není možná kvůli čelisti. Nevím už přesně proč, ale zkrátka není to možné. Jediná možnost která zůstává, je do smrti ho trápit zkracováním zubů kleštičkami. Myslím, že pro něj to není vůbec nic příjemného, navíc, když se potom 3/4 měsíce nedokáže ani umýt.

No a tady k mé otázce: řešil tohle někdo z Vás? Samozřejmě máme králíčka všichni rádi, ale myslím, že se kvůli tomu musí hodně trápit. Dokázal by mi někdo poradit?

Ušetřete kralika trapení i když je to tvrde rozhodnutí.

1.9.2015 09:54
chov.majster

XXX.XXX.190.212

Treba riešiť príčinu, nie následok. Nenapadlo vás, že je to zlý spôsob chovu? A rozhodne mu nenarastú za týždeň, že sa už nedokáže čistiť. A veterinár zarába.

1.9.2015 11:05
kachna

XXX.XXX.188.76

whois92 napsal(a):
Ahoj,

A co jiný veterinář?

Přidejte reakci

Přidat smajlík