Králík nežere seno z jeslí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2015 19:28
adla.ko

XXX.XXX.244.94

Dobrý den, můj zakrslý králíček nejí seno z jeslí ale když mu je dam na zem do klece (na hobliny) tak seno normálně jí..nevíte jak ho naučit jíst seno z jeslí? nějaké rady, popř. zkušenosti? :) děkuji.

10.9.2015 19:41
lamesova.marcela

XXX.XXX.113.50

Zkuste mu nechat v jeslích jen seno, nedat mu nic jiného... za pár dnů si to rozmyslí ... vážně...

10.9.2015 19:48
adla.ko

XXX.XXX.244.94

lamesova.marcela napsal(a):
Zkuste mu nechat v jeslích jen seno, nedat mu nic jiného... za pár dnů si to rozmyslí ... vážně...

Zase nechci aby nežrala třeba tři dny..

10.9.2015 21:59
hogwild

XXX.XXX.96.166

adla.ko napsal(a):
Zase nechci aby nežrala třeba tři dny..

S vaším úzkostným citem a zřejmě totální neznalostí chovu zvířat si raději kupte plyšáka. A nebojte, žádné tři dny nehrozí, až králík dostane opravdu hlad (a to je u "trávožravců" poměrně brzy), tak se z jeslí nažere.

10.9.2015 22:18
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

Pro majitelku: někteří králíci holt preferují jiný způsob, než jesle. Slyšela jsem o případech, kdy žrali seno jen ze země, jen ze závěsné koule, někteří dokonce jen nastříhané... Slyšela jsem. :)
Jestli je možnost mít seno jinak než v jeslích, tak mu ho nechce jinak...

Pro hogwild - a vám přijde v pořádku, že tady jsou lidi, co neočkujou a vychcípá jim chov, a je to oukej, a holce kvůli senu (!) řeknete, že je úplně pitomá a ať si pořídí plyšáka?
Máte větší problém, než ta holka.

10.9.2015 22:21
leprechaunek

XXX.XXX.198.158

JInak dotaz na všechny veleznalé v tomhle vláknu... víte vůbec, že když králík den dva nežere, může skončit pod zemí...?
Jako fakt bych tohle úplně s klidem neordinovala, to s tou holčinou souhlasím.

Tím míň nechápu, proč dělat takovéhle ptákárny kvůli JESLÍM. O ně nejde, jde snad o to seno, ne...

Pokud si králík ze sena nedělá záchod, tak nechápu, proč by bylo nutné ho na jesle učit.

10.9.2015 22:27
adla.ko

XXX.XXX.244.94

leprechaunek napsal(a):
JInak dotaz na všechny veleznalé v tomhle vláknu... víte vůbec, že když králík den dva nežere, může skončit pod zemí...?
Jako fakt bych tohle úplně s klidem neordinovala, to s tou holčinou souhlasím.

Tím míň nechápu, proč dělat takovéhle ptákárny kvůli JESLÍM. O ně nejde, jde snad o to seno, ne...

Pokud si králík ze sena nedělá záchod, tak nechápu, proč by bylo nutné ho na jesle učit.

No právě že dělá, nebo si to rozhází po celé kleci a sní tak polovinu, ani to ne a navíc ta spotřeba toho sena je jednou tak větší tak proto s tím mám "problém".

10.9.2015 22:40
araj

XXX.XXX.31.160

Zdravím, jen k tématu sena v jeslích nebo na zemi... pokud dáváte seno do jeslí a králík se ho naučí jíst z jeslí a jen ho nevytahává na zem, je to především dobrá prevence proti kokcidioze. Když totiž králík hodí bobek do sena, je možné, že ho pak s tím senem druhý, třetí den i sežere a hned je problém na světě. Moc chovatelů má problémy právě s kokcidiozou a když se pak o tom bavíme, zjistím, že oni senem i podestýlají a pak se diví. Koukněte, jestli máte kovové jestličky jen tak svařované a ne ohýbané, je možné, že kraje jsou ostré a on se vyhýbá právě z toho důvodu vytahování sena z jesliček. Je možné, že se o ně už dříve třeba poranil a teď se jen bojí Nebo mu dávejte jen trochu sena, aby ho všechno snědl, co nesní, druhý den vyberte a dejte nové - prostě aby mu tam nezůstávalo dva dny. Pokud máte jednoho a ne třeba 30 kousků ušáků v králíkárnách, je to v pohodě a nezabere to tolik času.

10.9.2015 22:52
adla.ko

XXX.XXX.244.94

araj napsal(a):
Zdravím, jen k tématu sena v jeslích nebo na zemi... pokud dáváte seno do jeslí a králík se ho naučí jíst z jeslí a jen ho nevytahává na zem, je to především dobrá prevence proti kokcidioze. Když totiž králík hodí bobek do sena, je možné, že ho pak s tím senem druhý, třetí den i sežere a hned je problém na světě. Moc chovatelů má problémy právě s kokcidiozou a když se pak o tom bavíme, zjistím, že oni senem i podestýlají a pak se diví. Koukněte, jestli máte kovové jestličky jen tak svařované a ne ohýbané, je možné, že kraje jsou ostré a on se vyhýbá právě z toho důvodu vytahování sena z jesliček. Je možné, že se o ně už dříve třeba poranil a teď se jen bojí Nebo mu dávejte jen trochu sena, aby ho všechno snědl, co nesní, druhý den vyberte a dejte nové - prostě aby mu tam nezůstávalo dva dny. Pokud máte jednoho a ne třeba 30 kousků ušáků v králíkárnách, je to v pohodě a nezabere to tolik času.

Mám jednoho králíčka koupeneho od jedne pani takže nevim jestli s jeslickama nema nejake spatne zazitky).

11.9.2015 01:22
horal

XXX.XXX.58.226

Já chovám králiky na maso, ale je jedno jestli máte 100 králiků nebo jednoho. Třeba se liší i způsob krmení, ale jedno mají společné, potřebují vlákninu a tu získají hlevně ze sena nebo slámy. Přitom je jedno jestli to berou z podlahy nebo z jeslí. Seno nedělá základ krmné dávky ale je jako doplněk. Předpokládám že králička krmíte nějakou směskou pro králiky, což je složení obilovin a nějakých olejnatých semen. Je třeba ale dávku krmení nastavi tak aby králiček nenechával v mysce a jestli ho máte doma, tak třeba po hodině veškeré krmení odstranit, včetně sena. Mladého krmit třikrát a staršího dvakrát deně. Jestli máte seno kupované, balené tak to nestojí za nic. Je lepší někde na vesnici od chovatele koupit pytel sena a králiček nenechá ani stéblo. Při krmení si uvědomte že ten králik je třeba 30x menší a tomu by měla odpovídat i krmná dávka.

11.9.2015 06:04
horal

XXX.XXX.58.226

Bylo myšleno 30x menší než Vy.Takže i krmná dávka by měla být o tolik menší než třeba Váš oběd.

11.9.2015 06:49
araj

XXX.XXX.31.160

horal napsal(a):
Já chovám králiky na maso, ale je jedno jestli máte 100 králiků nebo jednoho. Třeba se liší i způsob krmení, ale jedno mají společné, potřebují vlákninu a tu získají hlevně ze sena nebo slámy. Přitom je jedno jestli to berou z podlahy nebo z jeslí. Seno nedělá základ krmné dávky ale je jako doplněk. Předpokládám že králička krmíte nějakou směskou pro králiky, což je složení obilovin a nějakých olejnatých semen. Je třeba ale dávku krmení nastavi tak aby králiček nenechával v mysce a jestli ho máte doma, tak třeba po hodině veškeré krmení odstranit, včetně sena. Mladého krmit třikrát a staršího dvakrát deně. Jestli máte seno kupované, balené tak to nestojí za nic. Je lepší někde na vesnici od chovatele koupit pytel sena a králiček nenechá ani stéblo. Při krmení si uvědomte že ten králik je třeba 30x menší a tomu by měla odpovídat i krmná dávka.

Odstraňovat po hodině krmení? To slyším poprvé... Já chovám také kálíky ve větším - ne na maso, ale na výstavy, i když občas se vyskytne i ušák na maso (padající ucho, bílé chlupy), ale v jeslích mají seno neustále, na podlaze slámu a ráno jim nasypu granule, nebo směsku obilovin a oni to vyžírají přes den, rozhodně ne do hodiny. Přijde mi to docela stresující... když to do hodiny nesežereš, uvidíš jídlo zas až večer - na hodinu ;) Rozhodně je nemám tlusté, ale ani vyhublé. Je pravda, že hodně lidí krmí králíky vždy večer, ale já to mám takhle... S kvalitou sena máte ale pravdu. Dost "domácích" chovatelů si k nám jezdí kupovat malý balík sena (cca 16-20 kg), že jim to kupované nechtějí.

11.9.2015 07:12
adla.ko

XXX.XXX.244.94

araj napsal(a):
Odstraňovat po hodině krmení? To slyším poprvé... Já chovám také kálíky ve větším - ne na maso, ale na výstavy, i když občas se vyskytne i ušák na maso (padající ucho, bílé chlupy), ale v jeslích mají seno neustále, na podlaze slámu a ráno jim nasypu granule, nebo směsku obilovin a oni to vyžírají přes den, rozhodně ne do hodiny. Přijde mi to docela stresující... když to do hodiny nesežereš, uvidíš jídlo zas až večer - na hodinu ;) Rozhodně je nemám tlusté, ale ani vyhublé. Je pravda, že hodně lidí krmí králíky vždy večer, ale já to mám takhle... S kvalitou sena máte ale pravdu. Dost "domácích" chovatelů si k nám jezdí kupovat malý balík sena (cca 16-20 kg), že jim to kupované nechtějí.

Prave ze to domaci nezere, ani se toho nedotkla tak to asi vude mit kazdy kralik jinak..kazdopaadne nwmam problem se senem ale s tema jeslema..

11.9.2015 08:47
horal

XXX.XXX.58.226

Ono se dost těžko srovnává krmení králiků ve větším počtu z krmením jednoho mazlíčka. Většina chovatelů se mu snaží dopřát a tak je potom rozmlsaný a vybíravý. Syn měl jedenáct let zakrslého berana doma v kleci a z počátku měl s ním také problémy ze směsky vybral jenom granulky a ostatní rozhrabal po kleci a víc o to neměl zájem. Dostal ho jako jednoletého. Seno nebral vůbec, navíc synova přítelkyně mu občas přilepšila zelíčkem, jablíčkem a podobně a tak neni divu že měl skoro pořád průjem. Od veterináře dostali radu, výše popsaný způsob krmeni a po pár dnech začal brát skoro všechno včetně sena. K tomu senu, jesličky byly z venku na kleci takže stěna klece byly špricle jeslí. Jelikož jsou dost blízko u sebe, králik neuměl seno vytáhnout. Bylo potřeba mu ho pokaždé rukou povytáhnot a pak se to naučil sám. Místo hoblin stlaly nasekanou slámu a po čase mu nechali seno pořád a směs dostal jenom tolik kolik do té hodiny sežral. Neni to můj nápad ale odskošená metoda. Netvrdím že to bude fungovat vždy a všude, ale za pokus to stojí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík