Samec k samici či naopak? Zapouštění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Petr100

12.10.2015 16:59
Petr100

XXX.XXX.89.231

Při zapouštění králíku je lepší dát samca k samici nebo naopak?

12.10.2015 17:23
skodovak

XXX.XXX.241.249

Samici k samcovi, pokud se nepletu..

12.10.2015 17:48
mazaj

XXX.XXX.124.12

SAMICI k samci nikdy ne naopak.Samec by se nesoustredil smajlík

12.10.2015 19:11
Julie Jarošová

XXX.XXX.236.37

Samici k samci, samice ve svém prostředí by mohla samcovi ublížit..

12.10.2015 20:29
jarin.dlazdic

XXX.XXX.80.237

Setkali jste se někdo s tím, že někteří samci jsou "slabší skokani".
U mě se to stalo u všech posledních KAL samců, které jsem měl. Oproti jiným plamenům co mám (MS, VSS, BU) jim chybí "tah na branku" a rychle se unaví. To samé platilo pro jednoho samce VM, kterého jsem kdysi měl, ten se za 2 roky nikdy na nic nezmohl.

Dá se to nějak spravit? Krmím všechny samce stejně. Momentálně mám 5 samců, se 4 z nich jsem spokojený, jeden je KAL a tak jako předchozí KAL tak je takový líný...

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.10.2015 20:52

jarin.dlazdic napsal(a):
Setkali jste se někdo s tím, že někteří samci jsou "slabší skokani".
U mě se to stalo u všech posledních KAL samců, které jsem měl. Oproti jiným plamenům co mám (MS, VSS, BU) jim chybí "tah na branku" a rychle se unaví. To samé platilo pro jednoho samce VM, kterého jsem kdysi měl, ten se za 2 roky nikdy na nic nezmohl.

Dá se to nějak spravit? Krmím všechny samce stejně. Momentálně mám 5 samců, se 4 z nich jsem spokojený, jeden je KAL a tak jako předchozí KAL tak je takový líný...

Pohlavní pud je vrozená záležitost, podmíněná souhrou hormonálních os. Spravit se to nedá. Ale vyřazením takových samců se dá dělat krásná a fungující selekce. Je to úplně stejné jako vyřazování samic, které nechtějí zabřezávat či roztahávají mladé.

Petr100

13.10.2015 18:00
Petr100

XXX.XXX.89.231

A když bych to dal naopak tak se něco pokazí?

13.10.2015 20:43
jarin.dlazdic

XXX.XXX.80.237

No klidně si to zkuste, dát samce k samici, já to i zkoušel, a samec na samici nešel vůbec "skočit". Když to bylo obráceně (tedy samice k samci), tak nečekal na nic.

19.10.2015 09:30
kerrynekk

XXX.XXX.53.73

Mému samci je celkem jedno jestli je on u samice nebo samice u něj, vždy několikrát obskočí.

19.10.2015 09:40

kerrynekk napsal(a):
Mému samci je celkem jedno jestli je on u samice nebo samice u něj, vždy několikrát obskočí.

Takového samce vyvažovat zlatem Jsou i tací, co mají takový pohlavní pud a tak vyrovnanou povahu, že obskočí samici celkem kdekoliv.

Většina zvířat takových není a samci kryjí lépe ve svém vlastním prostředí, kde je nic nerozptyluje a může se soustředit jen na svůj úkol.

19.10.2015 09:58
bronda

XXX.XXX.98.84

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Takového samce vyvažovat zlatem Jsou i tací, co mají takový pohlavní pud a tak vyrovnanou povahu, že obskočí samici celkem kdekoliv.

Většina zvířat takových není a samci kryjí lépe ve svém vlastním prostředí, kde je nic nerozptyluje a může se soustředit jen na svůj úkol.

Třeba je to takový samec "James Bond 007". Tomu taky nevadilo co a kde obskočil.

19.10.2015 14:00
kerrynekk

XXX.XXX.52.22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

No zatím je mladý tak má mnoho energie, možná ho to časem přejde ale doufám že ne. Ale měla jsem i samce kterému jsem musela samici strčit až podnos.

20.10.2015 06:47
horal

XXX.XXX.58.226

Je li dobrá říje tak je to v celku jedno, samec skočí i v samičím kotci. Pokud to neni nějaký ňouma a špatně skáče i ve svém kotci. Je ale několik důvodů proč prikládat samici k samci. Samec v jiném prostředí se musí s ním napřed obeznámit a to mu chvíli trvá ale u každého je to jinak. Navíc samice může na samce útočit protože si chrání své teritorium a samec mnohdy stratí odvahu. Je li samec ve svém okamžitě po vložení samice má zájem jenom o ni a po malé chvilce očichávání hopsne na ni. Další důvod je že samice cítí samčí pachy v jeho kotci a je svolnější k páření. Pár krát se mi stalo že samica na vrcholu říje honila samce (a on ji ) pak na něj skočila a po pár hopsnutích na něm se s chrčením převrátila jakoby připustila ona jeho. V zápětí skočil na ni samec a připouštění bylo 100%. Kdysi jsem používal osmi hranný kotec na připouštění, nebyly v něm rohy a samice se neměla kam natočit zadkem aby na ni samec nemohl, moc se ale neosvědčil.

20.10.2015 14:41
lunimus

XXX.XXX.101.105

Tak ako tu už bolo spomenuté. Určite treba dať samicu k samcovi. Samica "vo svojom" by si mohla chrániť teritórium. V cudzom sa nestihne ani obzrieť a už je v tom :)

Chcel by som ale reagovať ešte na jednu vec z diskusie - či sa dá nejako pomôcť samcovi/ samici, ktorým sa moc nechce.
Občas sa to stane, ale účinne pomáha dať žrať 2-3 dni zemiakové šupky (pozor - nie zelené) a potom prikročiť k pripúšťaniu.

P.S.
Tak ako mám písané vo svojom profile - som "čerstvý dedinčan" a so zajacmi mám skúsenosti zatiaľ len so zakrslými mazlíčkami chovynými v byte. Ale keďže sa od jari chystám vrhnúť na chov "vo veľkom" (pre vlastnú spotrebu) tak získavam informácie od kolegu - starší pán, ktorý v rodine odchovával stovky zajacov, takže i keď tie šupky nemám osobne vyskúšané, jeho finte verím :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík