Český strakáč mlynář ANO/NE?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.11.2015 13:23
Chovatel15

XXX.XXX.158.34

Prosím o radu chovatele českých strakáčů. Jedná se o mlynáře nebo je to pouze strakáč s horší kresbou? Prošel jsem několik vláken, ale jednoznačnou odpověď jsem nikde nenašel. Mohu ho dále použít v zájmovém chovu. Sehnal jsem si k němu oceněnou samici s rodokmenem. Předem všem děkuji za rady.

21.11.2015 13:59
burešov

XXX.XXX.111.235

Nemá škraňovou a boční skvrny, což je výluková vada. Čtěte vzorník tady - http://kralik.plivnik.cz/.

21.11.2015 17:25
petruk

XXX.XXX.52.146

Je to mlynář.Chybí boční kresba, skráńové skvrny a má i bílou skvrnu na motýlku-čumák.
Nepoužíval bych ho do chovu.Být vámi, sehnal bych si k čist.samici s rodokmenem
i papírového samce.

21.11.2015 18:09
Chovatel15

XXX.XXX.158.34

Děkuji za rady. Vzorník mám načtený, ale na několika vláknech jsem se dočetl, že mlynáři většinou uhynou už jako mláďata nebo že pomaleji rostou. Tento má necelé 4 měsíce a váží 2,1 kg. Pokud bych nesehnal jiného budou mláďata po tomto samci životaschopná? Budu je mít pouze na maso, žádné vyšší ambice nemám.

21.11.2015 18:50
petruk

XXX.XXX.52.146

Když jsem začínal se strakáčema, tak jsem si mlynáře také nechával.Po narození a i kolem
stáří 1 měsíce byli kolikrát i větší než ostatní mladý.
Problémy začaly kolem druhého měsíce a málo který dorostl do porážkové hmotnosti.
Proto je už nyní vybírám rovnou druhý den z hnízda.
Váhu vašeho samce nemohu posoudit, chovám NoS a ten má mít ve 4 měs.3,5 kg.
Co se ale týče zbarvení a životaschopnosti mlynářů, je to obdobné.
Proto bych si já takového samce nenechával.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.11.2015 18:54
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chovatel15 napsal(a):
Děkuji za rady. Vzorník mám načtený, ale na několika vláknech jsem se dočetl, že mlynáři většinou uhynou už jako mláďata nebo že pomaleji rostou. Tento má necelé 4 měsíce a váží 2,1 kg. Pokud bych nesehnal jiného budou mláďata po tomto samci životaschopná? Budu je mít pouze na maso, žádné vyšší ambice nemám.

Mlynáři jsou takoví chcípáci a opravdu většinou uhynou - či jsou vyřazeni chovatelem hned na hnízdě.

Je to s nimi vlastně jednoduché. Vloha pro tenhle typ strakatosti je semiletální. Recesivní homozytot, tedy mlynář, má sníženou životaschopnost. Jestli z něj bude úplný chudák, co uhyne brzy po narození, či jen menší a méně odolný dospělý, to je věc variability. Heterozygot je pak "normál" strakatý králík. Má jednu alelu normální a druhou strakatou. Proto máte ve vrhu dvou strakáčů průměrně 50% strakáčů,25% kominíků, kteří od obou rodičů zdědí normál alelu a nemají fleky, a 25% proherců v genetické loterii, kteří koupili od obou rodičů fleky a jsou z nich mlynáři.

Co se použití toho vašeho samce týče, no, když ho dáte ke strakaté samici, genetika je opět neúprosná. Z takového spojení mlynář x flekáč máte polovinu mlynářů, tzn. polovina všech králíků, co se vám narodí, bude mít sníženou životaschopnost. Stojí vám to za to?

21.11.2015 19:18
Chovatel15

XXX.XXX.158.34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mlynáři jsou takoví chcípáci a opravdu většinou uhynou - či jsou vyřazeni chovatelem hned na hnízdě.

Je to s nimi vlastně jednoduché. Vloha pro tenhle typ strakatosti je semiletální. Recesivní homozytot, tedy mlynář, má sníženou životaschopnost. Jestli z něj bude úplný chudák, co uhyne brzy po narození, či jen menší a méně odolný dospělý, to je věc variability. Heterozygot je pak "normál" strakatý králík. Má jednu alelu normální a druhou strakatou. Proto máte ve vrhu dvou strakáčů průměrně 50% strakáčů,25% kominíků, kteří od obou rodičů zdědí normál alelu a nemají fleky, a 25% proherců v genetické loterii, kteří koupili od obou rodičů fleky a jsou z nich mlynáři.

Co se použití toho vašeho samce týče, no, když ho dáte ke strakaté samici, genetika je opět neúprosná. Z takového spojení mlynář x flekáč máte polovinu mlynářů, tzn. polovina všech králíků, co se vám narodí, bude mít sníženou životaschopnost. Stojí vám to za to?

Děkuji za věcnou odpověď. Takto mi to již dává smysl. Strakáče jsem nikdy nechoval, tak proto se ptám. Akorát teď někde sehnat samce. Ještě jednou děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík