akcnmen

XXX.XXX.24.110
Je tu nekdo, kdo neockuje kraliky?
Danko

XXX.XXX.107.126
Ja ockujem len chovne len proti moru.
akcnmen

XXX.XXX.24.110
Ja bych to chtel vyzkouset bez ockovani. Je to vubec mozne?
akcnmen
napsal(a):
Ja bych to chtel vyzkouset bez ockovani. Je to vubec mozne?
Já to řeknu asi takhle. Mor se přenáší sekrety dýchacích cest, močí, výkaly, dokonce chlupy. Přenáší ho komáři, ptáci, dokonce divoká zvířata jako lišky. Přenáší se větrem.
Poslouchat spokojené lidi, kteří neočkují, je tak trochu jako podřezávat si vlastní větev.
Čím víc lidí nebude očkovat, tím snadněji se to svinstvo bude roznášet.
Jde o proočkovanost populace, ne o to, že zrovna mě nevychcípala králíkárna. Bohužel, na tohle někteří lidi prostě nedohlédnou. Smutné.
akcnmen
napsal(a):
Je tu nekdo, kdo neockuje kraliky?
Je tady spousta pseudochovatelů, kteří neočkují králíky a ještě se tím chlubí-osm let bez očkování a bez úhynu.Osobně tomu nevěřím, navíc nechápu, co je k tomu vede.Jsou dvě smrtelné nemoci, navíc na ně existuje vcelku spolehlivé očkování, tak proč zbytečně riskovat?Je to pouze otázka času, kdy k nim mor nebo myxomatoza zavítá.
burgund6
napsal(a):
Je tady spousta pseudochovatelů, kteří neočkují králíky a ještě se tím chlubí-osm let bez očkování a bez úhynu.Osobně tomu nevěřím, navíc nechápu, co je k tomu vede.Jsou dvě smrtelné nemoci, navíc na ně existuje vcelku spolehlivé očkování, tak proč zbytečně riskovat?Je to pouze otázka času, kdy k nim mor nebo myxomatoza zavítá.
Osobně tomu věřit nemusíte je to váš problém a já zase nechápu proč očkujete a serete do králíků sračky na kokcu atd.a je to pouze otázka mého času kdy ke mě nemoc dorazí a pouze moje věc.Když to příde chov obnovím jelikož je to můj koníček a příroda což plně respektuji a pouze odpovídám tazateli na jeho otázku zda je někdo kdo neočkuje a nechlubím se s tím ty exote tak si ujasni pojmy jinak všem samozřejmě přeji mnoho chovatelských ůspěchů.
kykola
napsal(a):
Osobně tomu věřit nemusíte je to váš problém a já zase nechápu proč očkujete a serete do králíků sračky na kokcu atd.a je to pouze otázka mého času kdy ke mě nemoc dorazí a pouze moje věc.Když to příde chov obnovím jelikož je to můj koníček a příroda což plně respektuji a pouze odpovídám tazateli na jeho otázku zda je někdo kdo neočkuje a nechlubím se s tím ty exote tak si ujasni pojmy jinak všem samozřejmě přeji mnoho chovatelských ůspěchů.
Co se kokcidiozy týče, dnes již do králíků cpe chemikálie (jako sulfonamidy) jen málokdo. Vše směřuje k přírodním bylinným preparátům (Emanox) i bylinným přísadám do některých granulí (např. Adicox).
Co se moru a myxy týče, je Vaše formulace "... pouze moje věc..." poněkud nepravdivá a bezohledná k ostatním chovatelům. Proč je tomu tak, to Vám vysvětlila "leprechaunek". Čím větší plošná proočkovanost, tím menší nebezpečí morových ran. Možná se Vám daří právě proto, že se vezete ve stínu práce odpovědnějších chovatelů ve Vašem okolí.
Burgund6 - nevím, proč tím, že neočkuju králíky, bych měla být "pseudochovatel" (notabene když jsem napsala, že letos jsem to naočkovat nechala) Moje zvířata se mají líp, jak mnozí lidé, tak si laskavě nechte svoje urážky pro někoho jiného. Ano, osm let bez očkování, bez nemoci, bez úhynu. Cca 5 let i bez kokcidiózy, a to nekrmím ani granule s léčivem, ani Acidomid, ani Emanox, ani nic podobného. Že tomu nevěříte, je čistě váš problém. Nemám žádný velkochov, dvě tři samice +samec. Královské podmínky, velikosti kotců počínaje přes kvalitní krmení a hygienou chovu konče. Třeba je to s tou nemocností a mortalitou náhoda, štěstí nebo "zatím"... To nevím ani já ani nikdo jiný. Ale to je jedno. Už jsem si zvykla, že spoustu dlouholetých velezkušených chovatelů nasírám tím, že se mi daří, ať jsou to králíci, koně nebo prasata..
akcnmen

XXX.XXX.24.110
Moc dekuji za Vase nazory. Jen prosim bez urazek a nadavek, je to uplne zbytecne...
Ja chci tez radeji vse udrzovat v cistote, krmit kvalitnim krmivem, pouze senem, ovoce, zelenina, jecmen, tvrdy chleb...nez cpat do kralicku chemikalie...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je vidět, že ti co neočkují nepamatují dobu kdy se mor objevil a během 1 dne vykapal celý chov.Co není může být.Už vzhledem k tomu, že se objevila nová mutace moru, jak už zde zmiňoval i někdo jiný, a zatím jediné doporučení je opakované očkovaní proti moru.Je docela možné, že ti co je to "jejich věc" pak rádi obnoví chov od těch co to jejich věc nebyla a co se chovají zodpovědně.
Loni u nás mor zlikvidoval celou dolní část vesnice, kde nikdo neočkoval (Myxa nebyla v okolí mnoho let). Mně se nákaza vyhnula. Také ale nemám proočkováno na 100%. Vždy je naočkováno vše chovné a výstavní. Jatečné, které zabíjím ve 3,5-4 měsících nechávám bez vakcinace když uvážím, že bych v 10-12 týdnech naočkoval (nikdy to není přesně, čekám na více kusů), za 10 dnů by vznikla imunita a hned nato by šly do mražáku.
V 90-tých létech jsem na zaváhání doplatil. Stále jsem očkoval, pak na 1-2 roky ne a v roce 1994 bum. Zakopal jsem během 2 dnů vše a s chovem na řadu let skončil. Již nikdy více!
xchipsy
napsal(a):
Burgund6 - nevím, proč tím, že neočkuju králíky, bych měla být "pseudochovatel" (notabene když jsem napsala, že letos jsem to naočkovat nechala) Moje zvířata se mají líp, jak mnozí lidé, tak si laskavě nechte svoje urážky pro někoho jiného. Ano, osm let bez očkování, bez nemoci, bez úhynu. Cca 5 let i bez kokcidiózy, a to nekrmím ani granule s léčivem, ani Acidomid, ani Emanox, ani nic podobného. Že tomu nevěříte, je čistě váš problém. Nemám žádný velkochov, dvě tři samice +samec. Královské podmínky, velikosti kotců počínaje přes kvalitní krmení a hygienou chovu konče. Třeba je to s tou nemocností a mortalitou náhoda, štěstí nebo "zatím"... To nevím ani já ani nikdo jiný. Ale to je jedno. Už jsem si zvykla, že spoustu dlouholetých velezkušených chovatelů nasírám tím, že se mi daří, ať jsou to králíci, koně nebo prasata..
Zdravím Vás.Mohl jsem napsat daleko horší přirovnání.Jak už psali jiní, tím, že neočkujete ohrožujete nejen svůj chov, ale i chovy jiné-přijde mi to jako sobectví, přeberte si to jak chcete. Proč jste tedy letos nechala králíky naočkovat, když to funguje i bez toho?
bronda
napsal(a):
Loni u nás mor zlikvidoval celou dolní část vesnice, kde nikdo neočkoval (Myxa nebyla v okolí mnoho let). Mně se nákaza vyhnula. Také ale nemám proočkováno na 100%. Vždy je naočkováno vše chovné a výstavní. Jatečné, které zabíjím ve 3,5-4 měsících nechávám bez vakcinace když uvážím, že bych v 10-12 týdnech naočkoval (nikdy to není přesně, čekám na více kusů), za 10 dnů by vznikla imunita a hned nato by šly do mražáku.
V 90-tých létech jsem na zaváhání doplatil. Stále jsem očkoval, pak na 1-2 roky ne a v roce 1994 bum. Zakopal jsem během 2 dnů vše a s chovem na řadu let skončil. Již nikdy více!
Nevyplatí se čekat jestli nemoc přijde, nebo ne.
Vyplatí se sázka na jistotu a tou je očkování.
Paralela-léta se ockuji proti chřipce. Letos zaútočila oopravdu silně!
Všichni v mém okolí byli nemocní.Já ne..hm jen rýmečka
burgund6
napsal(a):
Zdravím Vás.Mohl jsem napsat daleko horší přirovnání.Jak už psali jiní, tím, že neočkujete ohrožujete nejen svůj chov, ale i chovy jiné-přijde mi to jako sobectví, přeberte si to jak chcete. Proč jste tedy letos nechala králíky naočkovat, když to funguje i bez toho?
Jak ohrožuji jiné chovy? Nikam králíky (nepro)dávám - ani živé, ani zabité, nikam je nepřevážím. Vzhledem k tomu, že virus se přenáší nejčastěji přímým kontaktem (ano, někde se uvádí i bodavý hmyz, ale ta pravděpodobnost je mnohem menší), ikdyby u mě mor propukl, tak asi nebudu hladit nakažené/mrtvé králíky a následně utíkat pohladit ty sousedovy...
Proč jsem letos očkovala? Už jsem to psala, ani vlastně nevím. Měla jsem pozvaného doktora na koně, psy a prasata a když už tady byl, řekla jsem i o králíky. Vyhověl mi, byť poznamenal, že letos (zatím) neví o jediném případu nákazy (a to toho sjezdí oprvadu dost).
xchipsy
napsal(a):
Jak ohrožuji jiné chovy? Nikam králíky (nepro)dávám - ani živé, ani zabité, nikam je nepřevážím. Vzhledem k tomu, že virus se přenáší nejčastěji přímým kontaktem (ano, někde se uvádí i bodavý hmyz, ale ta pravděpodobnost je mnohem menší), ikdyby u mě mor propukl, tak asi nebudu hladit nakažené/mrtvé králíky a následně utíkat pohladit ty sousedovy...
Proč jsem letos očkovala? Už jsem to psala, ani vlastně nevím. Měla jsem pozvaného doktora na koně, psy a prasata a když už tady byl, řekla jsem i o králíky. Vyhověl mi, byť poznamenal, že letos (zatím) neví o jediném případu nákazy (a to toho sjezdí oprvadu dost).
Kdyby se šířil "jen" osobním kontaktem, bylo by to jednodušší. Jenže se uvádí, že:
"Šíří se prachem, aerosolem a všemi myslitelnými cestami - počínajíc vzdušným prouděním, zvířaty, hmyzem, materiály, dopravními prostředky na velké vzdálenosti."
Tudíž propukne-li mor u Vás, není to jen Vaše záležitost, ale jste ohniskem nákazy pro velmi, velmi široké okolí i když sama z domu paty nevytáhnete. Proto je důležitá plošná proočkovanost.
bronda
napsal(a):
Kdyby se šířil "jen" osobním kontaktem, bylo by to jednodušší. Jenže se uvádí, že:
"Šíří se prachem, aerosolem a všemi myslitelnými cestami - počínajíc vzdušným prouděním, zvířaty, hmyzem, materiály, dopravními prostředky na velké vzdálenosti."
Tudíž propukne-li mor u Vás, není to jen Vaše záležitost, ale jste ohniskem nákazy pro velmi, velmi široké okolí i když sama z domu paty nevytáhnete. Proto je důležitá plošná proočkovanost.
Nepsala jsem JEN, ale NEJČASTĚJI. Nevím, jak dalece jste vzdělán ve virologii, ale přestože Caliciviridae patří mezi odolné viry, nejsou nesmrtelné. I je inaktivuje sluneční záření, teplo a vyschnutí. Neumím si tedy dost dobře představit, jak "jedou autem nebo letí vzduchem". Totéž s tím materiálem - těžko moje miska nebo sláma "poběží" přes 30 baráků k jinému chovateli.. Netvrdím, že jiný přenos není možný, ale rozhodně je mnohem méně pravděpodobnější než přímý kontakt.
Sleduji nákazovou situaci u zvěře, zatímco na našem území nebyl nikdy zaznamenán africký mor prasat, před dvěma lety byl zjištěn v Litvě, čímž vzniklo reálné nebezpečí i pro ČR. Přesto zde dosud AMP není. Viry se prostě snadněji šíří přímým kontaktem než aby někde "pobíhaly"...
Navíc pokud čtete pozorně, NIKDE jsem ani jednou nepsala nic ve smyslu Neočkujte, je to na ho*no, zbytečné... Otázka zněla Kdo neočkuje, já jsem zmínila, že jsme doteď neočkovali a bylo vše v pořádku. Neočkovali jsme ne proto, že bych byla přesvědčená, že je to k ničemu, ale prostě mě to nikdy dřív nenapadlo nějak řešit a přemýšlet nad tím. Králíci jsou jen na okraji mého chov.zájmu (takže měl v podstatě burgund6 pravdu, asi jsem jen pseudochovatel přestože jim dám první poslední a starám se.
Rovněž jsem nikde nepsala, že je to jen moje věc (kdyby se objevil v mém chovu mor), tak mi nepodsouvejte něco, co jsem nikdy neřekla/nenapsala.
A když už jste zmínil tu paralelu s chřipkou - tak dle slov burgunda6 o sobectví apod. - ti, co se očkovat nenechávají, jsou tedy sobci, co ohrožují nejen sebe, ale i své okolí..
Virologie není přímo můj obor a tak čerpám z dostupných zdrojů (většinou z informací MVDr.Martince) a ze zkušenosti z minulých desetiletí.
Co jsem nalezl je,
- že vir je velmi odolný, vydrží až hodinu 50oC, v těle mrtvého králíka 3 měsíce, v mrazu po léta
- šíření nikoliv nejčastěji kontaktem, ale jakkoliv, počínaje vzduchem, větrem a to na velké vzdálenosti. Jinak by se nákaza nešířila jak lavina. V konci 80-tých let velice rychle zasáhla celou republiku.
P.S.
- paralelu s chřipkou jsem nezmiňoval já
- formulace "je to jen moje věc" pochází od Kykoly. Vám nepodsouvám, že jste to napsala. To, co jsem napsal bylo jen obsahem mého vyjádření k problematice očkování či neočkování, nikoliv reakcí na Váš text.
Pardon, s tou chřipkou to byl borax, nikoli vy.
Osobně si myslím, že největší podíl na "nepřímém" šíření (vzduch, hmyz atd..) je způsoben lidským faktorem - tedy např. vyhozením uhynulých kusů na hnojiště, do pole apod.. Co se týče krmiva, steliva, chov. pomůcek apod., tam bych byla hodně skeptická - předpokládám, že k vám (nebo komukoli do králíkárny nechodí žrát i sousedovic králíci apod.
Stále si ale stojím za tím, že nejčastější způsob nákazy je přímý kontakt (králíci mezi sebou, přes chovatele)
Ať tak či tak, opakuji, nikdy jsem netvrdila, že není dobré očkovat apod. Každý by se měl rozhodnout dle svého uvážení. Tak jako u spousty jiných nemocí (a nejen králíků, ale i jiných zvířat či i lidí) každý má jiné zkušenosti. Je to na každém. Zákon to nenařizuje, takže s tím nic víc nezmůžeme.
Očkovali jsme dlouhá léta, pak jsme vynechali a nic se nestalo. Takže manžel, sám nemá rád chemii a je zemědělec, co se jí snaží vyhnout i na poli, v neočkování přes mé protesty pokračoval. Až nám všichni králíci až na samce vychcípali na mixomatozu. Od té doby očkujem. Nestojí to za ten pohled. A nezabrání nákaze ani maximální péče, dobré zdraví, kvalitní krmení. Krmíme jen vlastním, proti kokcině ocet do vody a nebyla ani nepamatuju, ale očkování beru jako nutnost.
xchipsy
napsal(a):
Pardon, s tou chřipkou to byl borax, nikoli vy.
Osobně si myslím, že největší podíl na "nepřímém" šíření (vzduch, hmyz atd..) je způsoben lidským faktorem - tedy např. vyhozením uhynulých kusů na hnojiště, do pole apod.. Co se týče krmiva, steliva, chov. pomůcek apod., tam bych byla hodně skeptická - předpokládám, že k vám (nebo komukoli do králíkárny nechodí žrát i sousedovic králíci apod.
Stále si ale stojím za tím, že nejčastější způsob nákazy je přímý kontakt (králíci mezi sebou, přes chovatele)
Ať tak či tak, opakuji, nikdy jsem netvrdila, že není dobré očkovat apod. Každý by se měl rozhodnout dle svého uvážení. Tak jako u spousty jiných nemocí (a nejen králíků, ale i jiných zvířat či i lidí) každý má jiné zkušenosti. Je to na každém. Zákon to nenařizuje, takže s tím nic víc nezmůžeme.
Chápu. U toho šíření je určitě vzájemný kontakt důležitý. V konci 80-tých let z tohoto důvodu byly zakázány i výstavy. Přesto mi na tom, pokud by to měl být základní druh šíření, vadí ta rychlost morových epidemií, která zasáhne celou oblast i když se chovatelé nenavštěvují. A to spíše nahrává těm větrům atd. Když vychcípe celý chov, myslím, že 50 králíků nikdo jen tak na pole či hnojník nevyhodí - spíše zakope, nebo spálí. Ale, kdo ví. Možná si chovatele moc idealizuji. Loni, jak byl mor u nás ve Vidči, vychcípal dolní konec vesnice, ale i některé neočkované chovy na samotách. Nejspíše to bude kombinace všech faktorů dohromady.
To neočkování není jen problém ČR (nechtěl jsem napsat Czechie - spíše Great Moravia, nebo Wallachian Kingdom). Občas vozím chovné kusy ze SRN od chovatele, který občas vyhrává i na zemských výstavách a ten, potvora, neočkuje taky - prý tam 20 let nic nebylo. Tak nevím.
Zdravím,
já očkuju vždy, i v zimě mor (myxu ne). Těch 10,50kč mě opravdu nezabije. Sousedi neočkujou a již třetím rokem nemají žádného králíka. Vždy na jaře dojedou pro chovný a pak jim to akorát pochcípe. A nikdy se neponaučej. V životě neočkovali a ted už se to nenaučej... Znám spoustu lidí, kteří neočkujou. Jednim se to vyplácí a druhým ne. Nechala jsem samce známému a když jsem se po čase ptala co a jak. Tak mi řekl, že mu to vybral mor, že jedinej do přežil byl ten můj králík. Paradox je, že stejně zase neočkuje. Jednou mi vet povídal, že známému vychcípali králíci na mor, tak snima zkončil a odvezl zbylé seno dceři, která bydlela cca 20km od něj a do rána jí lehli všici králíci...
bronda
napsal(a):
Chápu. U toho šíření je určitě vzájemný kontakt důležitý. V konci 80-tých let z tohoto důvodu byly zakázány i výstavy. Přesto mi na tom, pokud by to měl být základní druh šíření, vadí ta rychlost morových epidemií, která zasáhne celou oblast i když se chovatelé nenavštěvují. A to spíše nahrává těm větrům atd. Když vychcípe celý chov, myslím, že 50 králíků nikdo jen tak na pole či hnojník nevyhodí - spíše zakope, nebo spálí. Ale, kdo ví. Možná si chovatele moc idealizuji. Loni, jak byl mor u nás ve Vidči, vychcípal dolní konec vesnice, ale i některé neočkované chovy na samotách. Nejspíše to bude kombinace všech faktorů dohromady.
To neočkování není jen problém ČR (nechtěl jsem napsat Czechie - spíše Great Moravia, nebo Wallachian Kingdom). Občas vozím chovné kusy ze SRN od chovatele, který občas vyhrává i na zemských výstavách a ten, potvora, neočkuje taky - prý tam 20 let nic nebylo. Tak nevím.
Myslím si, že ta "lavina" v 80 letech byla hodně způsobena i neinformovaností, přeci jen byl mor u nás tak trochu "novinka", takže spousta chovatelů nevěděla, co s tím, zkoušeli léčit, mnoho králíků nepošlo a stalo se přenašeči atd... Selhání lidského faktoru je vždycky příčinou největších katastrof
Podobně to bylo tenkrát se SLAK tuším že na Slovensku. Jelo to jak domino, lidská nekázeň v celé své "kráse" a nedařilo se to zastavit. U toho moru to bude obdobné. Navíc tehdy bylo - myslím si, nevím to - i více drobných chovatelů, ve vsi měl králíky snad každý nebo aspoň každý druhý.
U nás někdo očkuje, někdo ne. Loni nebo předloni tu šly zvěsti, že dvěma chovatelům pošli králíci na mor... U nás nic. Tak nevím. Ono je to těžké hodnotit. Prevence je jistě lepší, byť ani ta není všemocná.

xchipsy
napsal(a):
Myslím si, že ta "lavina" v 80 letech byla hodně způsobena i neinformovaností, přeci jen byl mor u nás tak trochu "novinka", takže spousta chovatelů nevěděla, co s tím, zkoušeli léčit, mnoho králíků nepošlo a stalo se přenašeči atd... Selhání lidského faktoru je vždycky příčinou největších katastrof
Podobně to bylo tenkrát se SLAK tuším že na Slovensku. Jelo to jak domino, lidská nekázeň v celé své "kráse" a nedařilo se to zastavit. U toho moru to bude obdobné. Navíc tehdy bylo - myslím si, nevím to - i více drobných chovatelů, ve vsi měl králíky snad každý nebo aspoň každý druhý.
U nás někdo očkuje, někdo ne. Loni nebo předloni tu šly zvěsti, že dvěma chovatelům pošli králíci na mor... U nás nic. Tak nevím. Ono je to těžké hodnotit. Prevence je jistě lepší, byť ani ta není všemocná.
Mor se poprvé objevil v roce 1983 v Číně, v roce 1988 nákaza zasáhla Evropu.Vakcína se teprve vyvíjela a léčba není možná.To nebylo selhání lidského faktoru.
Mor je velice infekční a projde beze změny i trávicím traktem zvířat.Takže nakažlivé je i vše co znečistí trus třeba much nebo nasožravců co pozřou nakaženého králíka atd.Jedinou prevencí je očkování a zodpovědnost chovatelů.Čím více se objeví ohnisek moru tím pravděpodobnější je nákaza.
Jivo, čtěte nejdřív pořádně vše, než začnete vytrhávat věci z kontextu...
Kdyby nešlo mimo jiné o selhání lidského faktoru, tak kde by třeba ti masožravci vzali nakaženého králíka? Že by si ho liška vytáhla z králíkárny? Chcípliny se nejen kdysi, ale i dnes, házeli do hnoje, na pole, do příkopu... Kam koho napadlo. A tak dále a tak dále...
Že léčba není možná snad ví každý

xchipsy
napsal(a):
Jivo, čtěte nejdřív pořádně vše, než začnete vytrhávat věci z kontextu...
Kdyby nešlo mimo jiné o selhání lidského faktoru, tak kde by třeba ti masožravci vzali nakaženého králíka? Že by si ho liška vytáhla z králíkárny? Chcípliny se nejen kdysi, ale i dnes, házeli do hnoje, na pole, do příkopu... Kam koho napadlo. A tak dále a tak dále...
Že léčba není možná snad ví každý
Jenže infekční jsou i všechny výměšky nakaženého králíka.Takže i hnůj na ten létá hmyz atd.Virus se přenáší i prachem, tady nejde jen vyloženě o chcíplotiny.Takže čtěte také pořádně.
xchipsy
napsal(a):
Oukej a ten hnůj vyváží kdo? Utíká z kotců sám? Nebo ho kydá chovatel? Takže opět lidská činnost...
Lidská činnost ano, ale v tomto případě ne selhání lidského faktoru. Nedá se čekat, že by hnůj někdo po vykydání dezinfikoval, pálil či zakopával. Takže zase přijde ke slovu celý ten řetězec možného šíření od much, větru atd.
Pozdravujem.
U nás zase neočkuje ani sused - 15 mt vzdušnou čiarou od maštale, a ani predseda miestnej organizácie zväzu drobnochovateľov.
A ja zase mám dosť drahé králiky, síce v maštali s otvorenými dverami, sú preočkované, teda rodičia, avšak potomstvo - jatočné králiky sa nechystám očkovať, nakoľko sú určené na konzum - teda v 86 - ty deň idú preč.
Nie som si istý, či ten predseda drobnochovateľov tým, že neočkuje, neporušuje aj zákon.

xchipsy
napsal(a):
Oukej a ten hnůj vyváží kdo? Utíká z kotců sám? Nebo ho kydá chovatel? Takže opět lidská činnost...
Hnůj z kotců neutíká, ale prachové částice se šíří i bez vás.Jedině až vám to na mor pokape, zapálit.Pokud by to bylo tak jednoduché jak píšete, jak je možné, že se mor vyskutuje i u králíčků chovaných v bytech ve městech.Vloni známým zašel na mor 5 letý zakrslík v Praze, který byt nikdy neopustil, ale taky nebyl nikdy očkován.
napsal(a):
Hnůj z kotců neutíká, ale prachové částice se šíří i bez vás.Jedině až vám to na mor pokape, zapálit.Pokud by to bylo tak jednoduché jak píšete, jak je možné, že se mor vyskutuje i u králíčků chovaných v bytech ve městech.Vloni známým zašel na mor 5 letý zakrslík v Praze, který byt nikdy neopustil, ale taky nebyl nikdy očkován.
Nechápu, proč si pořád berete do úst mě. KDE jsem napsala, že je něco jednoduché? Ano, u bytových králíků je mor jistě velmi velmi velmi častý... Až nám to mor pokape, tak za á vám je do toho houby, za bé nevím proč by mělo něco kapat, když jsou králíci očkovaní. Ale to je fuk. Jdu dělat něco užitečnějšího, než řešit kraviny Ciao.

Pro ty co zajímá nová mutace moru a možnost ochrany.Hynou na něj králíci už od měsíce stáří.Doporučení MvDr Martince z konference v Praze.
Výňatek ze zápisu:
– vakcinace na novou formu mutačního viru … reakce př. Martinec – obecně od 45. dne věku vakcinace, posléze za měsíc, za dva opět … očkování v 10 týdnech, tak vydrží rok …. Tento vir u nás zatím nebyl zjištěn, v Německu asi ano.
Králíky neočkuji. Krmím trávou od časného jara. Plus vždy seno, samozřejmě. Granule bez léčiv jen březím a kojným samicím s mladými. Sítě proti hmyzu nepoužívám, ale mám ve vzdálenosti několik metrů zářiče-lapače hmyzu, které zapínám, když jsou komáři. Ti u nás zatím nejsou. Kydám minimálně jednou týdně, v horkách víckrát, ráno a večer myju misky, čerstvá voda několikrát denně. Toť vše - je to jen můj názor, co chovatel, to jiný systém.

On každý, kdo neočkuje,neočkuje tak dlouho než mu to vychcípe.a pak je rozdíl jestli vám jich vychcípe 20 nebo 200.Třeba proti moru vám sítě nejsou nic platné,ten se přenáší vzduchem,prachem.
Čím více neočkovaných králíků,tím více příležitostí pro rozšíření nemocí.
georgi

XXX.XXX.118.61
Když je tady dotaz ohledně očkování , přiznám se že patřím mezi ty kteří neočkují . \králíky mám v chlívku a proti mouchám dávám jenom mucholapky . Krmím v zimě seno ,v létě trávu . K tomu granule bez léčiv ,oves a kukuřici . S myxomatozou jsem se u nás za 47 let nesetkal . S morem před 35 lety .Samozřejmě jsou místa kde to bez očkování nejde . Určitě je základ hygiena .Proti moru . Pokud bych jich choval víc jak stovku určitě bych musel očkovat , bez toho by to nešlo . Za ty ztráty by to nestálo .
Dobrý den, také neočkuji. Celou dobu co chovám.
Jsem ze Severní Moravy - Havířov.
V okolí 3-5 km nikdo králíky nechová a než očkování, uplatňuji prevenci proti létajícímu hmyzu (sítě ve dvířkách, vystříkání králíkáren rostlinným odvarem, udržování barelů na vodu bez komářích larev, častá výměna podestýlky, lepy na mouchy a hmyz na králíkárnách....)
Mívám ročně cca 100 mladých (8 chovných kusů).
Kdybych měla více kusů, nebo byl někdo v okolí kdo chová, asi bych možná taky očkovala, třeba na mor. Teď bych musela očkovat sama, protože za veterináře bych se nedoplatila.
Krmím trávou (od jara do podzimu), v zimě mrkev - denně. Jinak kradená kukuřice (čerstvá, v zimě sušená - celé lusky). Granule bez kokc. míchané s ovsem, karobem, pro výkrmové s kukuřicí, pro malé s vločkama + mléčné granulky. Seno (sláma) po celý rok.
Pod sebou mají hobliny.
Upřímně.... krmit králíky jen granulemi s kokc., pak do nich napíchat očkovací vakcíny, tak si ho můžu koupit v obchodě!

Vali80
napsal(a):
Dobrý den, také neočkuji. Celou dobu co chovám.
Jsem ze Severní Moravy - Havířov.
V okolí 3-5 km nikdo králíky nechová a než očkování, uplatňuji prevenci proti létajícímu hmyzu (sítě ve dvířkách, vystříkání králíkáren rostlinným odvarem, udržování barelů na vodu bez komářích larev, častá výměna podestýlky, lepy na mouchy a hmyz na králíkárnách....)
Mívám ročně cca 100 mladých (8 chovných kusů).
Kdybych měla více kusů, nebo byl někdo v okolí kdo chová, asi bych možná taky očkovala, třeba na mor. Teď bych musela očkovat sama, protože za veterináře bych se nedoplatila.
Krmím trávou (od jara do podzimu), v zimě mrkev - denně. Jinak kradená kukuřice (čerstvá, v zimě sušená - celé lusky). Granule bez kokc. míchané s ovsem, karobem, pro výkrmové s kukuřicí, pro malé s vločkama + mléčné granulky. Seno (sláma) po celý rok.
Pod sebou mají hobliny.
Upřímně.... krmit králíky jen granulemi s kokc., pak do nich napíchat očkovací vakcíny, tak si ho můžu koupit v obchodě!
Rodák z Karviné pozdravuje Havířov!