Velikost králíkárny - 6, nebo 9 kotců?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.3.2017 19:50
petája

XXX.XXX.103.203

Budeme chovat kraliky pouze na maso, mame dve samice, na skok" budeme chodit k sousedum . Pritel stavi kralikarnu, chci se poradit, kdyz vice samic mit nechceme, kolik kotcu bude lepsi? Myslim tim pro mladata, aby se citila pohodlne atd...

6 kotcu o velikosti - vyska 70 cm
sirka 130 cm
hloubka 75 cm

nebo
9 kotcu o velikosti - vyska 70 cm
sirka 80 cm
hloubka 75 cm

Dekuji zkusenejsim za odpovedi.

25.3.2017 20:07
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

To nelze jednoznačně říct. Záleží na tom, jak intenzivní bude výkrm, potažmo v jakém věku budete králíky porážet...
Pokud je zvládnete vykrmit na požadovanou hmotnost do cca 4 měsíců, mělo by 6 kotců zmíněných rozměrů stačit.
Takže, čím plánujete krmit? A jaké budete chovat plemeno?

25.3.2017 20:41
petája

XXX.XXX.103.203

Bude se jednat o stredne velke plemeno - kalifornan s necim ( jsme na venkove, tady se plemena moc neresi). S chovem zatim nemame zkusenosti, az se naucime, poridime si ciste plemeno.
Krmit mame v planu - granule, seno, kukurice, zrnina, zelenina, tvrdy chleba...kraliky chceme nechat naockovat...

25.3.2017 20:44
burgund6

XXX.XXX.33.11

petája napsal(a):
Bude se jednat o stredne velke plemeno - kalifornan s necim ( jsme na venkove, tady se plemena moc neresi). S chovem zatim nemame zkusenosti, az se naucime, poridime si ciste plemeno.
Krmit mame v planu - granule, seno, kukurice, zrnina, zelenina, tvrdy chleba...kraliky chceme nechat naockovat...

Pokud budete mít střední plemeno, tak bych výšku udělal menší, cca 55 cm by stačilo.

Neregistrovaný uživatel

25.3.2017 20:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.134

petája napsal(a):

Prepáčte, ak do nich naložíte všetko spomínané krmivo, tak to budete mať kopec problémov! Nič v zlom, ale skúste si niečo o králikoch prečítať. Ono to nie je jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá.Prajem veľa šťastia vám a hlavne tým králikom.

25.3.2017 20:53
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

petája napsal(a):

Souhlasím s burgundem6, že výška 70 je skoro až zbytečně moc, což ale neznamená, že by to vadilo! Naopak - více je v tomto případě lépe než méně.

Budete-li krmit, jak popisujete, čeká Vás asi hodně problémů, než se, jak říkáte, naučíte... A viz dedko edko - upřímnou soustrast králíkům...

Pod pojmem "zrnina" se rozumí konkrétně co?

25.3.2017 21:10
petája

XXX.XXX.103.203

Krmivo samozrejme nemame v planu jim davat vsechno najednou...neminim je, zavalit zradlem", neco jen jako pamlsek - obcas a knih mame doma nekolik...
Dekuji za odpovedi.

Neregistrovaný uživatel

25.3.2017 21:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.134

Tak dnes som tiež konečne dorobil králikárnu pre mojich nových KALm, rozmer kotca 75x75 a výška 60, podľa mojich skúseností je to tak akurát.No žeby som ich krížil s niečim to ani náhodou! Na to mám iné plemeno na kombinovanie, napríklad BU samičku a k nej kríženca BOxVDiv. A lebo druhá kombinácia samička čierna Hyla a k nej CV samec, tiež sa občas pohrám, ale KAL nie to sú Miláčikova.

25.3.2017 21:15
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

petája napsal(a):
Krmivo samozrejme nemame v planu jim davat vsechno najednou...neminim je, zavalit zradlem", neco jen jako pamlsek - obcas a knih mame doma nekolik...
Dekuji za odpovedi.

Pro začátečníka není jednoduché zorientovat se v X knihách... Osobně bych to nezvládla a byla ráda za stručné a zjednodušené rady zkušenějších.

Neregistrovaný uživatel

25.3.2017 21:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.134

Tak dám aj radu, najprv by som skúsil čítať čo to ten králik vlastne je.Potom asi ako, kde a čím chovať! No a dobrá rada nad zlato je kapitola choroby, očkovanie, kríženie a tak...! A dobrý kamarát skúsenejší chovaťeľ je na nezaplatenie. Inak to bude pokus a omyl, a to je niekedy veľmi bolestivá terapia.

Neregistrovaný uživatel

25.3.2017 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Já v tom krmivu zase nevidím problém. Pokud zrninou bude oves a kukuřice bude např. jen 5 až 10% směsi, je to takřka klasika. Moc nedávám pečivo, ale jinak kukuřici také přidávám od čtvrtého měsíce, rovněž slunečnici a ječmen. Základ je oves, ten je cca.80%. Zeleninou je i řepa, mrkev, celer, nebo kapusta. To rovněž dávám. Seno je samozřejmost a granule míchám se směsí zrnin 50/50. Nikdy jsem neměl problémy se zažíváním králíků, možná je to také tím, že králíci mají pravidelně větvičky k okusu, tedy dost tříslovin a vlákniny. Ta kukuřice, ta by mohla být problém při vysokých dávkách, ale králíci ji vůbec neupřednostňují pokud si mají z čeho vybrat. Obecně zbude v miskách právě kukuřice, tak nehrozí, že by se králík nacpal jen kukuřicí a nechal např. oves. Jinak asi bych v tom chovu králíků nehledal takovou vědu, králíky kdysi choval kde kdo a zvládali to i lidé ne úplně bystří. Pokud nejde o čistokrevný chov a ambice na výstavách, stačí trochu zodpovědnosti, kvalitní seno, zařízení a skutečně nějaká obilnina (nejlépe oves), důsledná hygiena a hlavně očkování. To samé je to křížení. Opět, nemluvím o šlechtění, (novošlechtění, regenerační křížení, plemené chovy) ale o chovu na maso. Pokud do venkovské směsky pustím něco ušlechtilého ze středních, nebo obřích plemen, vždy se to pozitivně projeví. Choval jsem kde co a v porovnání například s plazy a hlavně obojživelníky jsou králíci poměrně snadní a nenároční (co do prostoru, ustájení a hlavně nároků na teplo).

26.3.2017 10:45
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já v tom krmivu zase nevidím problém. Pokud zrninou bude oves a kukuřice bude např. jen 5 až 10% směsi, je to takřka klasika. Moc nedávám pečivo, ale jinak kukuřici také přidávám od čtvrtého měsíce, rovněž slunečnici a ječmen. Základ je oves, ten je cca.80%. Zeleninou je i řepa, mrkev, celer, nebo kapusta. To rovněž dávám. Seno je samozřejmost a granule míchám se směsí zrnin 50/50. Nikdy jsem neměl problémy se zažíváním králíků, možná je to také tím, že králíci mají pravidelně větvičky k okusu, tedy dost tříslovin a vlákniny. Ta kukuřice, ta by mohla být problém při vysokých dávkách, ale králíci ji vůbec neupřednostňují pokud si mají z čeho vybrat. Obecně zbude v miskách právě kukuřice, tak nehrozí, že by se králík nacpal jen kukuřicí a nechal např. oves. Jinak asi bych v tom chovu králíků nehledal takovou vědu, králíky kdysi choval kde kdo a zvládali to i lidé ne úplně bystří. Pokud nejde o čistokrevný chov a ambice na výstavách, stačí trochu zodpovědnosti, kvalitní seno, zařízení a skutečně nějaká obilnina (nejlépe oves), důsledná hygiena a hlavně očkování. To samé je to křížení. Opět, nemluvím o šlechtění, (novošlechtění, regenerační křížení, plemené chovy) ale o chovu na maso. Pokud do venkovské směsky pustím něco ušlechtilého ze středních, nebo obřích plemen, vždy se to pozitivně projeví. Choval jsem kde co a v porovnání například s plazy a hlavně obojživelníky jsou králíci poměrně snadní a nenároční (co do prostoru, ustájení a hlavně nároků na teplo).

Jistě, všemi těmito krmivy krmit bez problémů lze, také jimi krmím. Je ale zapotřebí dodržovat při tom spoustu pravidel, aby nevznikly problémy, pro králíky často fatální. A tato pravidla logicky nebudou většině začátečníků zřejmá. Hodně je to o zkušenostech, velkém množství získaných informací, určité inteligenci a opět musím zmínit ten chovatelský cit, který není dán každému.
Velkou roli hraje správné DÁVKOVÁNÍ. Budu –li krmit rozumně, mohu králíky vykrmit klidně na ječmenu, mnohými chovateli zbytečně zatracovaném, a to od nejranějšího věku.
Chov králíků v minulosti a dnes bych až tak úplně nesrovnávala. Dříve se chovali převážně králíci tipu „vesnická směska“, kteří byli mnohem odolnější, než čistokrevná plemena, která ve větší či menší míře dnes má již skoro každý.
Rovněž většina nemocí, které dnes často decimují chovy, se dříve vůbec nevyskytovala.
A v neposlední řadě byli králíci dříve krmeni jinak, než je tomu dnes (bez granulí, mnohem méně obilnin, kvalitní domácí seno, atd.)
Dříve zvládali chov králíků i „ne úplně bystří“. V dnešní době s ním často bojují i ti, kteří celkem bystří jsou. Znám dost lidí, kteří s chovem skončili, protože prostě nebyli schopní odchovat skoro nic.
Ono je to také o tom, co rozumím pod pojmem „zvládat chov“. Pokud ho „zvládám“ tak, že mi v každém vrhu pochcípá několik králíků, ale na maso mi toho ještě zbude dost, tak takovým způsobem chov asi „zvládá“ relativně dost lidí, i když o tom moc nemluví.
Vy uvádíte, že jste „nikdy neměl problémy se zažíváním“ králíků. Tak to nezbývá, než před Vámi hluboce smeknout. Věřte však, že drtivá většina lidí tak schopná není, a proto se domnívám, že je lepší začátečníkům spíše zdůrazňovat, že do značné míry úspěšný chov králíků vědou je, a nechť se podle toho zařídí.

26.3.2017 12:13
kkki

XXX.XXX.54.213

Neregistrovaný uživatel napsal(a):

Nevím, jaké jste choval plazy, ale hadi, jsou jedni, z méně náročných druhů, které se dají chovat a nemusí se k nim každý.K.

26.3.2017 12:15
kkki

XXX.XXX.54.213

kkki napsal(a):
Nevím, jaké jste choval plazy, ale hadi, jsou jedni, z méně náročných druhů, které se dají chovat a nemusí se k nim každý.K.

Omlouvám se, vypadlo mi slovo:každý den"K.

26.3.2017 12:19
bonaventur

XXX.XXX.84.92

Keď sa to tak vezme kotercov nie je nikdy dosť. Ja by som zvolil radšej deväť. Rozmer 80 x 75 je pre stredné plemeno dostačujúci.

26.3.2017 12:20
awake

XXX.XXX.115.235

Z vlastní zkušenosti když už stavíte, doporučuji 9ti kotcovou. I ta bude časem málo . Králíků není nikdy dost

26.3.2017 14:22
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

bonaventur napsal(a):
Keď sa to tak vezme kotercov nie je nikdy dosť. Ja by som zvolil radšej deväť. Rozmer 80 x 75 je pre stredné plemeno dostačujúci.

Pro jednotlivce ano. Pro samici s mláďaty to dostačující rozhodně není. Od věci by nebylo udělat devět kotců o výše uvedených rozměrech a mezi nimi vyjímatelné přepážky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.3.2017 14:22

Pokud chcete jen dvě samice, udělala bych dva velké kotce pro samice s mladými, těch 130 x 75 a co nejvíce menších kotců pro 1-2 králíky.Jak píší někteří, kotců není nikdy dost.Nechávám mladé pohromadě do 4 měsíců, případně, pokud je to potřeba, oddělím jedince který ostatní honí.Ve 4 měsících je většinou pozabíjím.Odstavuji samici od mladých do menšího kotce.Výšku máme minimálně 70cm, většinou 80.Menší bych nechtěla.V létě tam mají králíci více vzduchu a v zimě jim zase mohu dát více podestýlky.Co se týká krmení, není to až taková věda, pokud je nebudete překrmovat zrním a granulema, ale budou dostávat dostatek sena, případně i trávu.Dávám ráno směs oves, ječmen, granule, slunečnice, vojěškové úsušky, v zimě i kukuřici.Chleba nedávám, mrkev občas, větvičky smrku, borovice.Večer dostávají pouze seno, ale to mají celý den.Pokud nemají večer vyžráno, tak jim směs vysypu a druhý den dostanou méně.
Znám dost lidí co krmí jen ječmen, nebo ječmen a pšenici a přesto problémy nemají, ale je to o množství.Králíci by měli být trochu hladoví a neměli by se jim dělat velké změny v krmení.Lepší je streotyp.

26.3.2017 18:57
hokrví

XXX.XXX.105.226

Xchipsy tu popisovala zajímavou králíkárnu,8 kotců zajímavě řešená.

Neregistrovaný uživatel

26.3.2017 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Reaguji na paní Jiva. Vesměs s Vámi souhlasím.Jen k tomu stereotypu v krmení. Jedna věc je, pokud je králík celoživotně na granulích, tak pak ano. Pak je každá změna nebezpečná. Pak jsou tu zase chovatelé a já se mezi ně počítám, co králíkům dopřejí velice pestrý jídelníček. O tom jsem již psal. V takovém případě s králíkem drobná změna ani nehne. Jsou uzpůsobeni změnám a příjmu dužnaté potravy, která se v mém případě dost podřizuje sezónní nabídce a králíci ať dostanou řepu, jablka, vařené brambory, mrkev, nebo trávu druhý den jsou v králikárně stejně tvrdé a suché bobky. Samozřejmě to nechce králíkovy jednorázově dát celou řepu, nebo kylo jablek, nedej bože plnou misku kukuřice, ale vždy trochu a k tomu mnoho vlákniny a vody a prostě bez problémů. Netvrdím že jedna z variant je dobře, dobrý králíky lze udělat jak pouze na granulích(v tomto případě bych se vůbec nebál granulí s kokcidostatiky) tak na zelené trávě, obilninách a dužnatém krmivu. Jediná výhoda druhého způsobu je ta, že pokud si někdo koupí takového králíka a dá mu granule, nebude problém. V opačném případě to chce velice pozvolný přechod. Ještě v rychlosti k porovnání náročnosti plazů. Je to opět asi o podmínkách. Ano, choval jsem také hady. Krajty tmavé, královské, kobercové, zelené, pak hroznýše královské, hroznýšovce duhové a psohlace orinocké, také nějaké užovky. Plno želv a leguány. Jelikož jsem plazy choval v bytových podmínkách musel jsem jim 12 hodin denně svítit, chovat hlodavce a křepelky, želvám a leguánům i v zimě shánět čínské zelí a pro gekony, agamy a sklípkany chovat cvrčky. Vajíčka ještěrů a želv do inkubátoru. Králíka lze bez problémů udržet ve zdraví opravdu jen na seně, vodě a ovsu, nebo granulích. Mladé si odchová sám a teplotu snáší venkovní. Jediné v čem jsou asi náročnější je bezpodmínečná pravidelnost. Had, nebo želva pár dní bez péče přežijí, u králíka je to problém. Ale asi se tu srovnávají jabka a hrušky. Asi to sem ani nepatří. Samozřejmě že pokud někdo chová tropické želvy ve vytápěném skleníku je chov snazší než v bytě a zase pokud někdo nemá zahradu a má belgické obry v bytě, je to asi velice náročné.

26.3.2017 20:18

Bcvejrikpetr ano samozřejmě je možno krmit různě, ale musíte na změnu zvyknout králíky postupně a ne nárazově a to bývá často pro začínající chovatele problém.Odhadnout množství.
Také třeba běžně nekrmím trávou, ale sem tam jim také trochu dám.Mrkev také nedávám pravidelně, ale občas.Je to ale o množství.Ano s tím krmením jen granulemi občas zápasím při koupi nového kusu.Někdy je problém ho vůbec převést na jiné krmení.

Neregistrovaný uživatel

26.3.2017 20:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.84

mustela.erminea napsal(a):
Jistě, všemi těmito krmivy krmit bez problémů lze, také jimi krmím. Je ale zapotřebí dodržovat při tom spoustu pravidel, aby nevznikly problémy, pro králíky často fatální. A tato pravidla logicky nebudou většině začátečníků zřejmá. Hodně je to o zkušenostech, velkém množství získaných informací, určité inteligenci a opět musím zmínit ten chovatelský cit, který není dán každému.
Velkou roli hraje správné DÁVKOVÁNÍ. Budu –li krmit rozumně, mohu králíky vykrmit klidně na ječmenu, mnohými chovateli zbytečně zatracovaném, a to od nejranějšího věku.
Chov králíků v minulosti a dnes bych až tak úplně nesrovnávala. Dříve se chovali převážně králíci tipu „vesnická směska“, kteří byli mnohem odolnější, než čistokrevná plemena, která ve větší či menší míře dnes má již skoro každý.
Rovněž většina nemocí, které dnes často decimují chovy, se dříve vůbec nevyskytovala.
A v neposlední řadě byli králíci dříve krmeni jinak, než je tomu dnes (bez granulí, mnohem méně obilnin, kvalitní domácí seno, atd.)
Dříve zvládali chov králíků i „ne úplně bystří“. V dnešní době s ním často bojují i ti, kteří celkem bystří jsou. Znám dost lidí, kteří s chovem skončili, protože prostě nebyli schopní odchovat skoro nic.
Ono je to také o tom, co rozumím pod pojmem „zvládat chov“. Pokud ho „zvládám“ tak, že mi v každém vrhu pochcípá několik králíků, ale na maso mi toho ještě zbude dost, tak takovým způsobem chov asi „zvládá“ relativně dost lidí, i když o tom moc nemluví.
Vy uvádíte, že jste „nikdy neměl problémy se zažíváním“ králíků. Tak to nezbývá, než před Vámi hluboce smeknout. Věřte však, že drtivá většina lidí tak schopná není, a proto se domnívám, že je lepší začátečníkům spíše zdůrazňovat, že do značné míry úspěšný chov králíků vědou je, a nechť se podle toho zařídí.

Madam, neskutočne dobrý príspevok, je tam všetko čo mi chlapi nevieme povedať alebo ani nechceme povedať! Musím uznať že sa mi to veľmi dobre čítalo, vidím že je zatým kopa praxe, skúseností ale aj citu pre vec. Tak to má byť, správny prístup, tak nech sa vám darí,

Neregistrovaný uživatel

26.3.2017 20:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

Neregistrovaný uživatel

26.3.2017 22:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.103

To se mi tedy povedl příspěvek, měl tam být smajlík .

27.3.2017 08:09
xchipsy

XXX.XXX.142.1

hokrví napsal(a):
Xchipsy tu popisovala zajímavou králíkárnu,8 kotců zajímavě řešená.

Je jich 10

Jinak počet kotců "jde ruku v ruce" s intenzitou chovu. Pokud máte v plánu jeden dva vrhy ročně, v podstatě si bohatě vystačíte se 4, lépe 6ti kotci - ve dvou budou bydlet samice no a ty zbylé 2(4) máte pro odchov (4 v případě, že budete mladé rozdělovat na samce a samice, je to lepší, ale ne nezbytné). Pokud ale chcete víc vrhů a zejm. krátce po sobě, tedy samice znovu připustit hned po odstavu předchozího vrhu, bude kotců potřeba podstatně víc, protože než mladí z prvního vrhu dorostou do porážkové váhy, už tu budete mít vrh další...
Já to mám vyřešené tak, že mimo období připouštění jsou samice "ve svém", což je kotec 75x80 cm. Po připuštění až do cca poloviny březosti zůstávají tam. Pak jdou "o patro níž" do kotce 100x80cm, kde porodí, odchovají mladé a až nastane čas odstavu, jen samici vrátím "o patro výš". Mladé pak následně rozdělím tak, že samci zůstanou v prostředním patře a samice jdou zase o patro níž (mám 10ti kotcovou králíkárnu, spodní a prostřední patro 3 kotce a horní patro 4 - tři samice + samec).

27.3.2017 10:12
hokrví

XXX.XXX.105.226

Nehledal jsem plánek a špatně si to představil, měl jsem za to že jsou 3 dole,3 prostřední a 2 vrchní. Tímto se omlouvám.

27.3.2017 10:17
xchipsy

XXX.XXX.142.1

V pohodě, netřeba se omlouvat

28.3.2017 08:50
Debustr

XXX.XXX.11.158

Přidám svou trochu do mlýna.
Mám chov podobný tomu vašemu (mám letos 3 samice a vlastmího samce)
Mám na to 2 králíkárny.
V jedné jsou 4 menší kotce (80x80x80), tam žijí kmenoví a i tam rodí. Menší kotec pro jednotlivce je myslím lepší s ohledem na teplotu.
Ve druhé Mám dva větší kotce (160x80x80) Tam stěhuji samice s mladými když jsou již samostatnější a v malém kotci by se tísnili. Odstavuji přesunutím matky z5 do menšího kotce.

Pro případ, že by mladí na výkrm překročili věk sexuální dospělosti, můžu ještě ty velké kotce přepážkou přehradit na dva menší a genderově to separovat.

Z logiky vyplývá, že letos (přibyla mi jedna samice) musím postavit ještě minimálně jeden větší kotec... Takže zase postavím dva.

PS: nezapomeňte, že potřebujete nějakou rezervu, třeba jako karanténu a pod. (stačí klec).

28.3.2017 09:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Taky mám v plánu postavit ještě jednu králíkárnu, menší než tuto, resp. ne zas o moc menší, ale míň kotců (jen 3 + 2 + 2 a budu mít tak místo pro nové dvě samice a druhého samce). Možná když už se do toho pustím, sfouknu rovnou dvě
Tak jak vy jsem to měla u staré králíkárny, v menším kotci samice porodila a až se mi zdálo, že už je jim tam všem těsno, přestěhovala jsem všechny do "dvojkotce" (původně to byly dva, ale pak mi tam načnuli tu dělící stěnu, nejdřív vypadlo jedno nejhornější prkno, ožírali to dál...tak jsem to vytrhla celé a po čase jen vrátila samici do jejího.

28.3.2017 19:34
petája

XXX.XXX.103.203

Tak jsme se nakonec rozhodli pro 8 kotcu...nahore 3, uprostred 2 a dole 3...Ty 2 vetsi budou pro samice s mladaty. Az to bude hotove, dam sem fotku. Dekuji vam vsem za cenne rady ohledne kralikarny, pomohly nam pri rozhodovani...

29.3.2017 08:22
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Budeme se těšit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík