Zaráží mě nesrovnalosti v mortalitě - v článku se uvádí "I po napadení chovu starým morem mnohá zvířata přežila. Nový virus však vyhubí často celé chovy."
Zatímco já našla k RHDV2 info "Mortalita klasického moru králíků je velmi vysoká, často 100 %. Úmrtnost nové varianty moru je různá, obecně ale nižší než u klasického moru. Může činit až 70 %, průměrně je dvacetiprocentní."
A co se vakcinace týče ("proti novému u nás není účinná očkovací látka"), tak snad není nutné čekat na ČESKOU, když je na trhu aspoň něco...
(Do Německa je to asi nejblíž)
http://www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c7804951c8.pdf.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zatím poslední informace:
Aktuálně – horké králičí léto
Teplé období roku je z pohledu nebezpečí rozšíření nemocí králíků vždy kritické. Letos to bude léto zřejmě opravdu horké – nejen průběhem tropického počasí.
Už v těchto dnech a týdnech zaznamenáváme následující problematické až kritické situace:
1. Hromadné úhyny neočkovaných králíků – výskyt králičího moru (virové hemoragické onemocnění – RHD) není neobvyklé a je předvídatelné. V chovu, kde nebyli králíci vakcinováni, musíme se ztrátami až sto procentními počítat vždy. Aktuálně se hromadné úhyny vyskytly na řadě míst středních Čech, konkrétní zprávy máme např. z mladoboleslavska a nebo z kaplicka
2. Nově byly zaznamenány i problémy v chovech naočkovaných proti RHD, kde hromadně uhynula kojená králíčata ve věku 25 – 30 dní (ztráty až 100%) přičemž naočkovaní králíci nebyli postiženi a vše překonali. Předběžně je podezření na výskyt RHD 2 (viz články v časopise Chovatel), na možnost vzniku této situace jsme upozorňovali – nejvíce jsou postiženy západní a severní Čechy v příhraničí - jak bylo možno předvídat. Šíření viru RHD je možné všemi myslitelnými cestami např. všudy přítomným prachem i vzdušným prouděním. Na místě je tedy „uzavření chovu“ před jakýmikoli vlivy zvenčí.
3. V posledních dnech se již objevila i ohniska myxomatózy (MXT) např. v okolí Brna, přesto, že výskyt hlavních přenašečů – komárů – je dosud minimální. K nrozšíření komárů k infekční vlně však stačí jeden nakažený králík a malá nádrž k namnožení komárů zapomenutá za kůlnou. Vhodnou prevencí je zamezení přístupu hmyzu do chovatelského zařízení ke králíkům např. sítěmi.
S výskytem obou virových nákaz králíků moru a myxomatózy musí zkušený chovatel vždy počítat. Jedinou spolehlivou ochranou chovů králíků je včasné preventivní očkování, dosud zřejmě i z velké míře i proti RHD 2.
Zkušenosti s účinností českých domácích vakcín jsou dosud výborné a to i v případě našich dosud omezených zkušeností s RHD 2. K RHD 2 podnikáme kroky k objektivní diagnostice i získání specifických vakcín ze zahraničí.
V plném rozsahu platí doporučovaná opatření z publikovaných článků (v příloze).
Přeji klidné léto a zdravé králíčky.
MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D.
Dobrý deň. Som začiatocník amater, ktorému sa doteraz darilo s chovom v malom, do 40 ks na maso. V chove som mala 4 samice(hylaz, BO 2x, strakac), samec podla plemena z iných chovov, mladé rôzneho veku (samice ockované, mladé nie), a baranceka pre deti. Nanaštastie chytili mor a dochne mi celý chov. Mám otázky a dakujem všetkym, ktorí mi s nimi pomožu.
1. Ako dlho mi budu dochnuť? Cca umieraju po malinko, ale už 3týdne.Nemali by všetky naraz a byt pokoj...Ci sa opakovane mor vracia z inych chovov v okolí? Ako im pomoct?(MVDr. povedal, ze mozem ockovat najskor mesiac po poslednom zdochnutom)
2. Prečo podochli aj ockované samice? Mali mat male a všetky postupne zdochli, ked si začali robit hniedza
3. Ako vydenzifikovat kralikarne?
4. Ako rýchlo mozem obnovit chov?
Ďakujem.

skodovak
napsal(a):
Dobrý večer, a ta vakcína na nový tip tedy je v republice k dostání nebo jen mimo? Děkuji.
Co mám neofiko info, tak u nás není ještě schválená.Máme, laicky řečeno, přísnější podmínky na schválení.Takže je to otázka času, ale králíci několikrát naočkovaní naší vakcínou, údajně drží.
Otázkou teď bude, co je a co není mor a jaký.

Ještě dodám, zmińovaná doporučená opatření v článku výše, jsem sem už dávala do vlákna:
RHDV2 - neinformovanosť, nevedomosť, ale ľahostajnosť.
napsal(a):
Co mám neofiko info, tak u nás není ještě schválená.Máme, laicky řečeno, přísnější podmínky na schválení.Takže je to otázka času, ale králíci několikrát naočkovaní naší vakcínou, údajně drží.
Otázkou teď bude, co je a co není mor a jaký.
A i když v přilehlém okolí výskyt není, je vhodné ještě očkovat? Děkuji
Ono v nás je to všechno tak trochu jinak..

chlopt
napsal(a):
Letos to je zajímavý rok začalo to ptačí chřipkou pokračovalo africkým morem a nakonec mor kralíků čím to je ?
Náhoda.
ptačí chřipku spustila hlavně studená zima, ono za normálních okolností jsou vodní divoce žijící ptáci bezpříznakovými nosiči. jenže když je zima, led na vodě, práci jsou oslabení, spíš to u nich propukne a výsledný vyšší infekční tlak pak způsobí vzplanutí nákazy, kdy onemocní a uhyne více ptáků. přestup do nezabezpečených chovů domácí drůbeže je pak věcí času.
africký mor prasat je něco, co je aktuální už několik let, od doby, co se objevil na ukrajině, v polsku a pobaltí se připravují scénáře co udělat, až bude i u nás. na té věci je zajímavé jen to, že nakonec nedošlo k propuknutí nákazy průběhem nějakého "čela", linie zamořených a nezamořených oblastí, ale přeskočilo to - někdo to prostě musel i když třeba omylem z nedbalosti přivést. stačí odhozená sváča s vepřovou šunkou z ukrajiny, virus přežívá i v masných výrobcích.
no a mor králíků druhého typu, to je taky stará zpráva. spíš bylo opět jen otázkou času, kdy dojede linie nákazy i k nám, protože francie a vb už je promořená dávno, pak to jelo přes německo, prostě mor se přirozeně šíří z nemocných králíků na vnímavé zdravé.

chlopt
napsal(a):
Jestli náhodou to nesouvisí s migrační krizí.
S migrační krizí bude souviset tubera a aids. bohužel tyhle nákazy nelze likvidovat zničením ohniska utracením nemocných a z nákazy podezřelých kusů.
skodovak
napsal(a):
Dobrý večer, a ta vakcína na nový tip tedy je v republice k dostání nebo jen mimo? Děkuji.
Dle informací ze stránek Ústavu pro státní kontrolu veterinárních bipreparátů a léčiv je vakcína ERAVAC registrovaná v České republice, je uvedena na "prvním" seznamu (veterinární léčivý přípravek registrovaný vnitrostátním postupem, postupem vzájemného uznávání (MRP) nebo decentralizovaným postupem (DCP).
http://www.uskvbl.cz/cs/registrace-a-schvalovani/registrace-vlp/seznam-vlp/aktualne-registrovane-vlp/detail-pipravku-vlp?Id=0910f7c7804951c9
Takže předpokládám, že ochotný veterinář by vakcíny dokázal objednat... Ovšem je nutné počítat s vyšší cenou, např.40 dávek vychází na cirka 75 ojro (+ určitě nějaká ta doprava, marže atd atd...).
xchipsy
napsal(a):
Dle informací ze stránek Ústavu pro státní kontrolu veterinárních bipreparátů a léčiv je vakcína ERAVAC registrovaná v České republice, je uvedena na "prvním" seznamu (veterinární léčivý přípravek registrovaný vnitrostátním postupem, postupem vzájemného uznávání (MRP) nebo decentralizovaným postupem (DCP).
http://www.uskvbl.cz/cs/registrace-a-schvalovani/registrace-vlp/seznam-vlp/aktualne-registrovane-vlp/detail-pipravku-vlp?Id=0910f7c7804951c9
Takže předpokládám, že ochotný veterinář by vakcíny dokázal objednat... Ovšem je nutné počítat s vyšší cenou, např.40 dávek vychází na cirka 75 ojro (+ určitě nějaká ta doprava, marže atd atd...).
Tak to je raketa necháme osudu
Udělal jsem normální mor a mixu a uvidíme.
Všem dobrý večer, máte někdo ověřené zprávy kde přesně se v západních Čechách nový kmen moru vyskytl?Jsem z Chebska a ptala jsem se u našeho veterináře a ten zatím nemá zprávu, že by se pitvou a rozbory nový mor dokázal.Tak nemá přehled a nebo je to zatím jen co se povídá a nic zatím neprokázáno?Mám jen menší chov cca 40 ks kdy počítám i mladé a bohužel ve venkovních králíkárnách bez možnosti chov uzavřít a tak obavy i přes klasická očkování rostou po každé reportáži nebo článku, belgičáci jsou pro mne srdeční záležitostí a tak děkuji všem kdo dají vědět ověřené údaje.

kubrousek
napsal(a):
Všem dobrý večer, máte někdo ověřené zprávy kde přesně se v západních Čechách nový kmen moru vyskytl?Jsem z Chebska a ptala jsem se u našeho veterináře a ten zatím nemá zprávu, že by se pitvou a rozbory nový mor dokázal.Tak nemá přehled a nebo je to zatím jen co se povídá a nic zatím neprokázáno?Mám jen menší chov cca 40 ks kdy počítám i mladé a bohužel ve venkovních králíkárnách bez možnosti chov uzavřít a tak obavy i přes klasická očkování rostou po každé reportáži nebo článku, belgičáci jsou pro mne srdeční záležitostí a tak děkuji všem kdo dají vědět ověřené údaje.
Pozor, oficiálně, tzn. pitvou v berlíně, nemá potvrzeno nikdo nic. nikde.

xchipsy
napsal(a):
Distributoři veterinárních léčiv jí ale nemají.
a dovoz ze zahraničí není taková sranda, jak to může vypadat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.28
napsal(a):
Distributoři veterinárních léčiv jí ale nemají.
a dovoz ze zahraničí není taková sranda, jak to může vypadat.
Tak tak ani u nás sa k nej nedá dostať, no osobne si myslím že to nebude až taká tragédia s RHD2, Chce to viac času a uvidíme ako sa to bude všetko vyvíjať.
kubrousek
napsal(a):
Ne, něco se povída, dnes už to bylo i v televizi ve zpravach na barandově a myslím že i nova nebo prima. Je to potvrzene. V Německu řadil už před cca 3 roky.
Tady je nějaké info, ale v podstatě stále totéž.
http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/kralici-mor-uderil-na-mladoboleslavsku-vakcina-zatim-neexistuje-20170722.html.
betyna5
napsal(a):
Můžete prosím poradit postup, jak si přivézt domů nového králíka a vyhnout se zavlečení případného nového moru RHDV2 do vlastního chovu? Jak byste postupovali vy?
No, asi bych si teď nevozila buď žádného, nebo min. ne z míst, kde se mor (údajně?) vyskytl. A pak rozhodně králíka očkovaného (byť se uvádí, že vakcinace proti "klasickému" moru na nový neúčinkuje, nemusí to být 100%, jistou ochranu představovat může). Nového králíka rozhodně do karantény a sledovat (a pokud by očkovaný nebyl, tak nechat naočkovat). Víc se toho asi udělat nedá...

Zdraví našich králíků – nová hrozba?!
Více než dvacet let je trvalou hrozbou v našich chovech králíků tzv. mor králíků - odborně virové hemoragické onemocnění, rabbit hemoragic diseases - RHD. Vzhledem k účinné vakcinaci nepředstavuje toto onemocnění v dobře vedených chovech králíků výraznější problém. Přesto je nutné počítat, že u nevakcinovaných králíků je jistota výrazných ztrát za dnes již všeobecně známých příznaků:
• téměř 100% úhyny nevakcinovaných králíků ve věku nad 2 měsíce,
• náhlý úhyn bez viditelných předcházejících příznaků, někdy u uhynulých králíků stopa krvavé pěny v nose,
• krvavý zánět plic, odumření (nekróza) jaterních buněk, krváceniny v dalších vnitřních orgánech,
• rezistence králíčat zpravidla nejméně do 6 týdnů věku.
Nově je však v západní Evropě (nejprve ve Francii 2010) zjišťována nová forma tohoto onemocnění i u vakcinovaných králíků. Zde byl identifikován původce jako pozměněný, mutovaný virus (calicivirus, lagovirus) RHDV2.
Zaznamenán byl postupně i v dalších zemích za těchto hlavních příznaků:
• hromadné náhlé úhyny mláďat i pod 30 dní věku,
• u dospělých králíků nižší ztráty – průměrně asi 20%, i u očkovaných králíků, u nichž se zřejmě nevyvinula dostatečná imunita,
• delší průběh onemocnění se zřetelnějšími klinickými příznaky postižení plic, jater, ledvin, tzn. nechutenství, ztížené dýchání,
• po urgentní vakcinaci běžnou vakcínou byli králici chráněni, pouze nástup imunity byl pozvolnější asi o týden (cca za 15 dnů byli králíci chráněni).
V sousedních zemích, kde již bylo toto onemocnění oficiálně zaznamenáno, se již pracuje na vývoji nových vakcín (ve Francii je již registrována).
Situace v ČR
Výskyt u nás dosud nebyl popsán a ani od chovatelů nejsou podstatné, ověřené informace nebo zkušenosti s touto novou formou onemocnění moru králíků.
K získání přehledu o výskytu potřebujeme aktuální informace z postižených chovů. Pak může být odebrán vzorek biologického materiálu z nemocných nebo uhynulých králíků - zejména z mláďat (kolem měsíce věku), potvrzena diagnóza, identifikován typ viru a zahájena práce na vývoji nové vakcíny (optimálně bivalentní proti oběma typům viru RHDV a RHDV2).
V případě rozsáhlejších problémů v populaci králíků by mohla být vyrobena i autovakcína k urgentní ochraně chovů, která by mohla být k dispozici během několika týdnů.
Nejpodstatnější budou aktuální informace – proto prosím o sdělení podezření a prvotní konzultaci na e-mail (mimartinec@seznam.cz) nebo mobilní telefon 603 538481.
DOPORUČENÍ - CO PRÁVĚ TEĎ?
• u všech chovných králíků zajistit solidní, co nejlepší imunitu (nevytvoří se u králíků postižených jiným chronickým onemocněním např. rýmou, pasterelózou, kokcidiózou),
• revakcinovat mláďata - v 1. roce života 2x očkovat, v případě bezprostředního ohrožení očkovat králíčata co nejdříve v souladu s doporučením výrobce vakcíny (nejčastěji od 6 týdnů věku),
• samice před chovnou sezonou raději opakovaně revakcinovat – králíčata pak mají mateřské protilátky a jsou odolnější i proti novému typu viru,
• výstavní a chovní králíci na podzimních výstavách by měli mít očkování úplně všichni raději dvakrát během předcházejících šesti měsíců,
• omezit kontakty králíků mimo chov v období reprodukce a odchovu králíčat, přenos viru moru je nejčastěji prostřednictvím prachu a tedy vším co může prach nést.
I přes aktuální hrozbu můžeme doufat, že tento nový virus, při dodržení zmíněných doporučení, naše chovy podstatně nepostihne. Jistě to přinese zvýšené náklady na vakcinaci, pro chovy výstavních i produkčních králíků to je však nezbytností, která se musí vyplatit.
MVDr. Miloslav MARTINEC, Ph.D.

Informace ohledně vakcíny Eravac:
Není zatím v distribuci, v lonském roce byla na náš podnět registrována,
nyní jednáme s importní firmou a bude záležet i na poptávce od chov i vetů
zatím ale není cena
Eravac - Lab.Hipra, Spain, očkování od 30 dnů věku, neuvádí použití chovných králíků
zdraví dr.Martinec.