Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.12.2018 17:31
karo2702

XXX.XXX.172.116

Dnes a před 14 dny nám zemřela čerstvě narozená králíčata. Samice je vůbec nepřijaly.
V době připouštění měly 8 měsíců (kříženka) a 7 měsíců (Nč), ani jedna samce ale moc nechtěla, museli jsme je tam nechat dost dlouho, ale v říji byly obě. Samce máme čs, taky skákal poprvé.
Králíkárnu máme v budově, je tam přes zimu nejméně 4°C, takže si nemyslím, že by to bylo kvůli zimě. Ale takto pozdě jsme mladé nikdy neměli, tak nevím. Věk by na to taky měli mít.
Zajímá mě Váš názor na věc. Myslíte, že by mohlo být něco se samcem? Nějaká nemoc imunity? Nebo opravdu ta roční doba?

6.12.2018 17:54
Hluchavka

XXX.XXX.245.108

První vrhy mohou být problémové, z toho ještě nemusíte dělat závěry. Samice máte hodně mladé, osobně je připouštím až tak od 7-8měsíce, máme s tím lepší zkušenosti. Ročním obdobím to určitě není, v posledních letech s extrémními letními teplotami mám mnohem lepší zkušenost se zimnímí vrhy, samice sice hůř zabřezávají, ale mladé se lépe odchovávají, když je na to králíkárna nachystaná.
Pokud máte jistotu, že samice nic nerušilo, tak je zkrátka znova připusťte, dejte jim ke konci březosti víc podestýlky nebo kotiště a bude to určitě dobrý.
Zkuste dát ke králikárně kameru, třeba tu co se používá v automobilech, je relativně levná, jestli tam nemáte potkany, ti by mohli králice rušit a dlouho si jich nemusíte všimnout.

14.1.2019 23:24
jan22

XXX.XXX.74.164

karo2702 napsal(a):
Dnes a před 14 dny nám zemřela čerstvě narozená králíčata. Samice je vůbec nepřijaly.
V době připouštění měly 8 měsíců (kříženka) a 7 měsíců (Nč), ani jedna samce ale moc nechtěla, museli jsme je tam nechat dost dlouho, ale v říji byly obě. Samce máme čs, taky skákal poprvé.
Králíkárnu máme v budově, je tam přes zimu nejméně 4°C, takže si nemyslím, že by to bylo kvůli zimě. Ale takto pozdě jsme mladé nikdy neměli, tak nevím. Věk by na to taky měli mít.
Zajímá mě Váš názor na věc. Myslíte, že by mohlo být něco se samcem? Nějaká nemoc imunity? Nebo opravdu ta roční doba?

Dobrý den, cili z toho co tu ctu jsem pochopil, ze se jednalo o prvnicky to je norma ze roztahaji hnizdo stava se bohužel, ale pokud je rusi potkani jestli mate kocku nechte ji tam spavat a zradla dost, pokud tam vyskyt hlodavcu atd. Kocka bude mit jine zajmy v noci a vy klid, jestlize nevlastnite kocku a paklize, zde sem neni pristup jinych domacich zvirat dejte otravu jen malo na vrsky od zavarovaci sklenice, které nikdy nevyuzijete zpět ty sacky často berou uvidite posleze behem dvou dnů co je pricina a jestli zde mate ty hlodavce. Děkuji.

15.1.2019 08:51
horal

XXX.XXX.13.30

Občas se stane že některé zvíře je z porodu, dá se říci, překvapeno a neví co s tím. Hlavně pak prvničky. Stává se i u lidí, že matka co se těšila na miminko, po porodu dítě odmítá a nechce ho ani vidět. Mně se to u králíků loni stalo také. Mladá samička, prvnička se vůbec na porod nepřipravila a králíčata roztahala po kotci, bez jediného chlupu. Hned v ten den jsem ji opět připustil a před vánoci už tři dny před druhým porodem si začala stavět hnízdo a docela bohatě vystlané srstí. Jenomže porod dopadl úplně stejně. Ani jedno králíčátko nebylo v hnízdě, ale roztahané po kotci. Takže opět k samci a za pár dní se ukáže. Buď a nebo. Jestli to udělá potřetí tak další šanci už nedostane.
Někdo už po druhém neúspěchu samičku vyřazuje, já dávám třetí šanci. Sice za tu spoustu let co se králíky zabývám, se mi to ještě nestalo. Pokaždé na druhý pokus to bylo v pořádku. Je dobré, ale neprodleně po neúspěšném porodu samičku opět připustit. Tím se u samičky dostaví vyprovokovaná říje a zastaví se laktace. Je tak větší šance vyhnout se mastitidě. Všechno je však jiné a nejsou pokaždé stejné příčiny. Tak i ve vašem případě může být těch příčin víc a je potřeba je postupně vyloučit. Může to být nízký věk a slabý instinkt starat se o mladé, nebo se nedostaví laktace, co může také s tím věkem souviset. Ale může to zapříčinit i špatná skladba krmení. Může to být rušení, ať už jsou to hlodavci, kuna nebo štěkající pes v blízkosti, ale také větev bouchající o králikárnu nebo uvolněný plech na střeše. Můžou to být také následky Silvestrovských petard. Zimou to nebývá, pokud nejsou extrémní mrazy. To tak maximálně uhyne nějaký králíček co se nevrátí do hnízda. Zkuste to znova a třeba to bude už v pořádku. Ať se vám to zdaří. Chovu zdar.

15.1.2019 09:48
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Vsechny tyto zkusenosti a rady jsou výborné,můžete zvážit,z jakeho důvodu se to stalo,samice na mlade vek měly,podstatna věc ale je,jak byly a jsou krmeny..uz se tu několikrát řešil tento problem,kdy potom zadavatel popsal krmnou davku v takové kvalitě a množství,ze by z toho i sam kralik chcip,natož,aby samice odkojila mladé..netvrdim,že to je váš pripad,ale o tom,cim a jak krmite,se nezmiňujete..samice,která nema mléko,nemuze kojit mladé a ti uhynou..že by to bylo zimni dobou,nevim..ja samice na zimu nepřipouštím,nechce se jim do toho,což je přirozené..

15.1.2019 11:12
horal

XXX.XXX.13.30

Ještě jsem opomněl jednu věc a to sahání do hnízda. Některá samice opustí mladé pokud jsou cítit jiným pachem a v zimě zvlášť, neboť odpařování čpavku není tak intenzivní jako v létě tudíž snáze zachytí cizí pachy. Může se to stát i u zkušené samice, které jste předtím mohl do hnízda klidně sáhnout a nevadilo to. Může to být taky přistlaná sláma nebo seno na kterém se válí kočky anebo je cítit myšinou.

15.1.2019 13:32
borax

XXX.XXX.34.11

horal napsal(a):
Ještě jsem opomněl jednu věc a to sahání do hnízda. Některá samice opustí mladé pokud jsou cítit jiným pachem a v zimě zvlášť, neboť odpařování čpavku není tak intenzivní jako v létě tudíž snáze zachytí cizí pachy. Může se to stát i u zkušené samice, které jste předtím mohl do hnízda klidně sáhnout a nevadilo to. Může to být taky přistlaná sláma nebo seno na kterém se válí kočky anebo je cítit myšinou.

Tak to si Horale myslím, že by to byl extrém.
Pokud už by byla samice natolik citlivá....

Pravda jsou samice, které si po porodu do hnízda nenechají sáhnout.
Kousnutí bývá bolestivé! Ale, že by se na mláďata úplně "vykašlala"?!

Já bych viděl problém v hlodavcích.

15.1.2019 16:46
hokrví

XXX.XXX.105.226

Co se mě přihodilo, krmil jsem s manželkou králíky, paní mě zavolala ke kotci že tam cosi potichu piští, slabonký hlásek. Odpověděl jsem, že ta samice má dnes rodit, nechtěl jsem samici rušit a jen jsem nahlédl, v chlupech se již pohybovali malí králíčci a slyšel jsem slabonké pištění. Vyndal jsem samici z kotce a pomalu vyndával mladé z hnízda, měla osm mladých a slabé pištění pořád bylo slyšet, tak jsem pečlivě prohrabal hnízdo a něco malinkého se tam hýbalo, vyhrabal jsem to z chlupů a ejhle čerstvě narozená myška, bylo jich tam pět. Když jsem vytahoval asi čtvrtou myšku, tak mi po natažené ruce přeběhla stará myš a přez rameno skočila ven z kotce. Dodnes jsem nenašel díru kudy tam vlezla.

15.1.2019 17:58
Hluchavka

XXX.XXX.245.108

hokrví napsal(a):
Co se mě přihodilo, krmil jsem s manželkou králíky, paní mě zavolala ke kotci že tam cosi potichu piští, slabonký hlásek. Odpověděl jsem, že ta samice má dnes rodit, nechtěl jsem samici rušit a jen jsem nahlédl, v chlupech se již pohybovali malí králíčci a slyšel jsem slabonké pištění. Vyndal jsem samici z kotce a pomalu vyndával mladé z hnízda, měla osm mladých a slabé pištění pořád bylo slyšet, tak jsem pečlivě prohrabal hnízdo a něco malinkého se tam hýbalo, vyhrabal jsem to z chlupů a ejhle čerstvě narozená myška, bylo jich tam pět. Když jsem vytahoval asi čtvrtou myšku, tak mi po natažené ruce přeběhla stará myš a přez rameno skočila ven z kotce. Dodnes jsem nenašel díru kudy tam vlezla.

tak to se nám stalo taky. Myslím že dlouhodobě se rozhodně vyplácí odchovávat si vlastní samice a vybírat si samozřejmě nejkrásnější, ale i nejhodnější zvířata. Například zrovna teď nám vrhla samice, kterou jsem dostala od kamarádů. Je v kotci, kde má největší klid, protože od začátku byla absolutní plašan, kouše, škrábe, při přiblížení ke kotci se může zbláznit. Krmit ji jde pouze v kožených rukavicích. Udělala sice krásné hnízdo, ale část mláďat byla mimo mrtvých a musela jsem je odstranit, což samozřejmě znamenalo sahnout do prostoru kotce. Vyváděla tak, že samozřejmě dupla do hnízda, odkud se ozývalo jen bolestivé pištění. Kontrola hnízda je absolutně nemožná. Pokud se podaří něco odchovat, okamžitě půjde na pekáč.Kdyby měla v kotci myši, věřím že z mláďat nepřežije ani jedno. Naproti tomu mám umístěnou samici v chlívku, společně s několika morčaty, byli společně i když se okotila. Udělala v rohu chlívku asi 50cm vysokou hromadu a v jejím středu měla hnízdo, morčata jí absolutně nevadila a klidně je nechává se na ní vyhřívat. K nám je přátelská, kolikrát vyskočí z chlívku a krmí s námi. Všechny mláďata se chovají podobně a samice si asi necháme do chovu.

18.1.2019 17:29
karo2702

XXX.XXX.172.116

Naše samičky jsou mazlinky, budem na konci ledna zkoušet znovu připouštět. Ukázalo se, že to byly myši. Nebylo tam po nich ani stopy, žrádlo jsme vždycky na noc sesypali. Ale během tří dnů prokousali díru mezi kotci a našli jsme jedno mrtvé mládě pod roštem ve vedlejším kotci. Teď už jsme to vyřešili, tak snad se zadaří

Přidejte reakci

Přidat smajlík