Dobry den chci se zeptat jestli mužu nechat samici ktera se bude kotit za pár dní a mislite že ji mužu nechat v králíkarně venku a dam do kotce kotište králíkarna je v kůlně a nefouká ale nevím jestli je tam mužu nechta má být pres noc kdy se bude kotit -5 přes noc. Nebo jí mam dát do maštale ale tam je zase rámus od kompretoru a docela velky tak abych jí moc nestresoval.
152chov152
napsal(a):
Dobry den chci se zeptat jestli mužu nechat samici ktera se bude kotit za pár dní a mislite že ji mužu nechat v králíkarně venku a dam do kotce kotište králíkarna je v kůlně a nefouká ale nevím jestli je tam mužu nechta má být pres noc kdy se bude kotit -5 přes noc. Nebo jí mam dát do maštale ale tam je zase rámus od kompretoru a docela velky tak abych jí moc nestresoval.
Dobrý večer, samici nechte kde je tim ze ji zvednete za hrbet nenadale muze zpusobit potrat je zvykla kde je svuj pud a pach, kdyz pisete, že je v kulne tudiz předpokládám uzavreny prostor jako mám já nebal bych se ale pokud, jde o venkovní kralikarnu zadelejte boky a zadek polystyrenem a na dvere staci kus kartonu, popripade fólie ale kralik musi dychat cerstvy vzduch prijmat hodne sena a tyden cca před kocenim vykydejte dostatek vody a sena velky a zdarny vrh.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě bych ji nechala v kotci a -5 není tak nízská teplota, to by bohatě mělo stačit kotiště a pěkně nastlat slámou, já mám některé samice stavitelky, kotiště jim tam ani dávat nemůžu, protože natahají tolik materiálu, že se pak mláďata při oteplení mohou zadusit. Možná je to i větší velikostí kotců, mají kde brát.
Nechte ji kde je. Pokud je to dobrá samice, udělá pořádné hnízdo a bude to v pohodě. Pokud je to blbka, tak nepomůže ani když ji vezmete do obýváku. Pokud ještě navíc používáte kotiště, tak to bude v klidu. Mě se okotily dvě samice 5. ledna, -5 je u nás běžně (bylo i -10) a všechno je v pohodě. Jediné co dělám je, že přes dvířka dávám "roletu", ale ani tak ne kvůli zimě jako spíš proto, aby samice měly klid a přítmí jako v noře. Dnes je králíčkům 13 dní, jsou zachumlaní v chlupech a když dám ruku nad hnízdo, je cítit, jak od nich sálá teplo.
Danko
napsal(a):
Ja mam zasa skusenost ze prisli mrazy - 15 akurat sa okotila a mala aj hniezdo nastlane pekne a vsetky zamrzli.
Může se stát, pokud odhrabe podestýlku. Některé samice to tak dělají (taky jednu takovou mám doma), že místo aby "nosily na hnízdo", tak nejdřív vše odhrabou a tím, co nosí, spíš "obkládají". Mláďata pak leží na studeném (mnohdy linu, protože to je pro mnoho chovatelů to nej na podlahy a nepomůže ani hora z chlupů na nich...)
horal
napsal(a):
Pod -10° je to už moc, králíčata promrznou zespoda, ale i zde se dá alespoň něco udělat. Třeba králikárnu přikrýt dekou.
Ja toto zimni propouštění vidim jako necitlive pokusy o to,kdo vic vydrzi,kolik mladých nezmrzne! V tom opravdu zadny uspech nevidim a kdo přežije,je odolnejsi???nehlede k samici,když rodi v -10,to musi byt radost....ale je to jen kralik,že..kdyz se nezdari,pripusti se znovu,i kdyz nechce..nejak postrádám u "chovatelu" trochu citu..
ančovička1
napsal(a):
Ja toto zimni propouštění vidim jako necitlive pokusy o to,kdo vic vydrzi,kolik mladých nezmrzne! V tom opravdu zadny uspech nevidim a kdo přežije,je odolnejsi???nehlede k samici,když rodi v -10,to musi byt radost....ale je to jen kralik,že..kdyz se nezdari,pripusti se znovu,i kdyz nechce..nejak postrádám u "chovatelu" trochu citu..
Za celou dobu, co králíky chovám, mi NIKDY mláďata nezmrzla, tak mi prosím nepodsouvejte hodnocení typu "je to jen králík..pokusy kdo víc vydrží.." atd. Pokud nemáte pro zimní odchov podmínky, nikdo vás nenutí samice v tomto období připouštět. Zkusila jste si někdy dát do hnízda s mláďaty teploměr? Fakt si myslíte, že tam mají -10?
A tím "když se nezdaří, připustí se znovu, i když nechce" jste jako myslela co? Že králice znásilňujeme? Představte si, že i v prosinci nebo lednu jsou v říji, takže nějaké "ikdyž nechce" je fakt zcela mimo.

ančovička1
napsal(a):
Ono to taky záleží odkud jste. Na horách bych taky nepřiouštěla v zimě, ale jsem v nížině, nejnižšší teplota letos byla -4C, ale jen brzo ráno a přez den už nemrzlo. Králice normálně mají říji, samozřejmě na jaře jde připouštět líp. Králíkárny mají dvojité dno, jsou za větrem a před okocením nastelu čerstvou slámu , kotce mají velké a hnízda postaví vždycky obří.. Jaro loni snad ani nebylo, už začátkem června tu začala horka a nepřipoušteli jsme až na zimu. V létě jsem zkusmo zkusila připustit jednu samici a mláďata chcípla , asi neměla králice mléko nebo se zadusila vedrem, i dospělí králíci sotva dýchali. Podotýkám, že králíkárny máme ve stínu. Navíc já jsem prakticky přez zimu doma, zato na jaře mě doma pomalu neuvidí, takže teď mám čas jít ke králíkárná třeba 3x měnit vodu a vše co je v mrazu potřeba. Takže chci říct že taky mám v zimním období nejvíc králíčat, alespoň u nás to normálně jde a rozhodně líp než v létě. Samozřejmě dají zimní odchovy víc práce, ale neřekla bych že králice jakkoli trpí.
Já třeba nikdy nepřipouštím v lednu, protože únor je - co se mrazů týče - u nás vždy nejhorší. Zato leden je zcela v pohodě, samozřejmě někdy ta teplota taky skočí na těch -8, -10, třeba zrovna včera ráno, ale to už je polovina až konec ledna, já připouštím začátkem prosince, takže dnes jsou králíčatům dva týdny a vše naprosto v pohodě. Navíc mám štěstí na samice, které fakt nejsou blbky, třeba zrzka, jakmile se mladí jen trošku "odkopou" je okamžitě přihrnuje. Když kojí, tak než odskočí z hnízda, vždy mladé "setřepe" a "okoukne si břicho", aby žádné nevytáhla. Teď má čtvrtý vrh a nemám u ní jedinou ztrátu (24 mláďat) - pokud nepočítám první vrh, kdy jako prvnička udělala pěkné hnízdo, natrhala chlupy, mladé očistila a uložila, ale bohužel pozdě "zakryla" (jo a bylo to v polovině března, takže žádné mrazy). Totéž i u kříženky, na čtvrtém vrhu (30 mláďat) bez jediné ztráty.
Na fotkách vrh burgundy a kříženky, obojí narození 5. ledna, takže dnes 15 dní - nezdá se, že by jim něco chybělo. Jsou zapikaní v chlupech a mají tam jak v sauně.

jardatatra
napsal(a):
DOBRY DEN CCHCI SE ZEPTAT PRIPUSTIL JSEM 19.PROSINCE SAMICI JE TO PRVNICKA A DNES JE 21.LEDNA A NIC.SAMEC JI OBSKOCIL JEDNOU ALE STALE HRABE MA V KOTCI DIRY V PODESTYLCE.JE MOZNE ZE SE JESTE OKOTI?DEKUJI SEBEK.
klidně ještě může mít mladé + - tři dny je v limitu.
napsal(a):
Ono to taky záleží odkud jste. Na horách bych taky nepřiouštěla v zimě, ale jsem v nížině, nejnižšší teplota letos byla -4C, ale jen brzo ráno a přez den už nemrzlo. Králice normálně mají říji, samozřejmě na jaře jde připouštět líp. Králíkárny mají dvojité dno, jsou za větrem a před okocením nastelu čerstvou slámu , kotce mají velké a hnízda postaví vždycky obří.. Jaro loni snad ani nebylo, už začátkem června tu začala horka a nepřipoušteli jsme až na zimu. V létě jsem zkusmo zkusila připustit jednu samici a mláďata chcípla , asi neměla králice mléko nebo se zadusila vedrem, i dospělí králíci sotva dýchali. Podotýkám, že králíkárny máme ve stínu. Navíc já jsem prakticky přez zimu doma, zato na jaře mě doma pomalu neuvidí, takže teď mám čas jít ke králíkárná třeba 3x měnit vodu a vše co je v mrazu potřeba. Takže chci říct že taky mám v zimním období nejvíc králíčat, alespoň u nás to normálně jde a rozhodně líp než v létě. Samozřejmě dají zimní odchovy víc práce, ale neřekla bych že králice jakkoli trpí.
Dobrý den, přesně tak jak pise zde kolega chovatel, pokud nemate dobré podmínky pro Zimni odchov kralicku nedelejte v zimě plemenitbu.

Pokud bude mít zvětšené bradavky, je pravděpodobně březí. Ale jako začátečník to nemusíte poznat a když hodíte vysoko březí samici k samci, budete ji zbytečně stresovat a může taky samce pokousat. Prostě ještě 5-6dní počkejte a když mladé mít nebude, tak ji připustíte už bez rizika. O těch pár dní nic nezmeškáte. Taky pečlivě kotec prohledejte, než ji k samci dáte. Pokud je v kotci větší vrstva slámy, nemusíte si hnízda na první letmou kontrolu všimnout, zvlášť když je mláďat míň. Samice by pak měla mladé moc rychle po sobě.
Ty mléčné žlázy nemusí být směrodatné, mnohdy se začne mléko tvořit až po porodu. Hlavně by se měl dát nahmatat plod, ať už je tam jeden nebo deset. Je ale pravda že při deseti by bylo vidět velké břicho a hlavně porod by byl včas. Poslední dobou mi to také dost často dělají samice, že přehrabují podestýlku a to jak březí tak říjné samice.
Naše samice hrabou pouze okolo pátého dne po připuštění - to je u nich známka, že zabřezly. Jinak v době říje běžně přerývají kotec, před porodem nikdy, to sbírají a nosí podestýlku a staví.
horal - ano, mléko se sice může začít tvořit až po porodu, ale mléčná žláza se "chystá" už před. Normálně mají samice huňaté břicho a není nic vidět ani cítit, ale teď naposledy když jsem týden před porodem přendávala samice do "porodního" koce, tak struky byly zřetelně cítit a i vidět.
Moje samice čeká mladé 28.1., podestýlku přehrabávala asi týden po připuštění, dorážela při krmení, předevčírem přestala přehrabávat i dorážet a včera si na hromadu ze sena a slámy naškubala trs chlupů. Druhá co má mít mladé 31.1., ta je úplně v klidu, jako by ani nebyla připuštěná, ale na břiše cítím pohmatem několik kuliček, tak asi je.
xchipsy, já to nepopírám, jenom jsem vyjádřil, že né vždy, všude a za všech okolností musí být všechno stejné. Jenom ze zkušenosti vím, že zvíře které se projevuje normálně najednou začne být jiné a pak se dá třeba opět do normálu. Hlavně pokud se jedná o přehrabávání podestýlky u králičích samic. Stalo se mi, že samice přehrabávala podestýlku denně od připuštění a přestala až pár dní před porodem, kdy téměř nežrala. Přitom samice na porod dávám vždy do stejného kotce a dělají si hnízdo na stejném místě. Příště už byla zase normální. Takže shrnutí, já jsem nechtěl nějak vyvracet váš názor, ale spíš doplnit.
horal, já také nepopírám, že se každá samice může chovat jinak, věřím tomu, že některé hrabou třeba celou březost Je jasné, že co kus, to originál. Naše samice třeba hnízdo pokaždé na stejném místě nestaví, ano, vybírají si zadní rohy, ale jednou levý, podruhé pravý... Takže ani já jsem nevyvracela váš názor, můj koment, kde jsem vás jmenovala byl spíš směřován k té tvorbě mléka, že jste psal, že "mléčné žlázy nemusí být směrodatné" - za celou dobu chovu se mi nestalo, že by samice pár dní před porodem neměla znatelné struky (jestli už má nebo nemá mléko jsem nezkoušela
Ještě k původnímu dotazu, mám také králikárnu v dřevěné boudě a mám troje letošní 10.1, 15.1 a 23.1 a jedny loňské králíčata 29.12 a všechny jsou v pohodě.