Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.9.2019 20:33
rudy13

XXX.XXX.168.199

pro králíky at je jakékoli plemeno je lepší pšenice nebo ječmen?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2019 20:42

ječmen.

kvůli obsahu vlákniny.

15.9.2019 09:14
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Ani jedno. Oves.

15.9.2019 11:04

Po rokoch hľadania optimalnej KD je to u mňa zmes ovsa, ovsených vločiek a kvalitných granulí v pomere :20,20,60...

15.9.2019 16:17
ančovička1

XXX.XXX.33.251

Ječmen..pro mláďata ovesne vločky..oves je pro koně

15.9.2019 16:58
xchipsy

XXX.XXX.142.3

ančovička1 napsal(a):
Ječmen..pro mláďata ovesne vločky..oves je pro koně

To je zase nesmysl... Oves je pro JAKÉKOLI zvíře (kůň, skot, ovce, koza, prase, králík, slepice.........), a v porovnání ječmen : oves je oves ve všech ohledech lepší.

15.9.2019 17:58
ančovička1

XXX.XXX.33.251

Když vy krmite ovsem,neznamená to,že je pro vsechna zvířata nejlepší... obsahuje příliš vlákniny, pro kraliky vhodny neni.

15.9.2019 18:08

Pro králíky je právě oves nevhodnější pro větší obsah vlákniny, ale oves neloupaný, ale ten králíci často loupou.

15.9.2019 18:31
xchipsy

XXX.XXX.142.3

ančovička - A od kdy je vláknina jedovatá? Spousta chovatelů má problém s tím, že jim králíci nechcou žrát tolik sena, kolik by "bylo potřeba" a drtivá většina trávicích problémů je způsobená přemírou škrobu a právě nedostatkem vlákniny v KD. Zatím jsem u ječmenu nenašla žádné tak výrazné pozitivum (myšleno v krmení KRÁLÍKŮ), abych ho já osobně podávala, zato negativ je až až.. Mj. u samic brzdí říji, obsažený hordenin může způsobovat vývojové anomálie plodu atd...
Určitě ovsem nekrmím jen já A nepsala jsem, že je pro všechna zvířata nejlepší, ale že je pro jakékoli zvíře (= lze ho podávat jakémukoli zvířeti). Kozám ho nedáváte?

15.9.2019 21:02
horal

XXX.XXX.13.30

Ječmen je vhodný při odchovu a výkrmu mladých králíků, výhodou je i vysoký obsah vlákniny. Pro chovné jedince je méně vhodný, protože po něm tuční. Je možné jej použít pro kojící samice. Králíky je potřeba na ječmen zvyknout, přidává se postupně.
Pšenice se používá pro všechny druhy i kategorie hospodářských i domácích zvířat většinou jako podíl krmné dávky, někdy i jako jediná zrniny. U králíků a ovcí může vysoká dávka pšenice způsobovat nadýmání.
Oves Je užívám v domácích, komerčních i experimentálních chovech - a to samotné či v kombinaci s ječmenem V komerční stravě bývá míra inkluze kolem 15 %, u chovných a rostoucích králíků až 30 % Je chutný. Často bývá upřednostňován před ječmenem a téměř vždy před kukuřicí a pšenicí Při krmení ovšem a čerstvým krmivem dosahují dobrého růstu (pravděpodobně díky sirným aminokyselinám) Zkrmování ovsa společně se zelím pozitivně působí na kvalitu moči, která je bez sedimentu (komerční diety často vytváří vápenaté sedimenty kvůli vzniku alkalické moči)
Vysoký obsah vlákniny ve srovnání s ostatními zrninami je pravděpodobně příčinou nižší mortality pozorované u rostoucích králíků
Informace iFauna články a wikipedie.
Já momentálně zkrmuji z granulemi tritikale v poměru 3:2 a nemám žádné problémy u králíků. Jinak dávám oves, ječmen, kukuřici, slunečnici a tritikale a to tak,že tři pětiny tvoří granule a dvě pětiny obiloviny. Nekdy ten poměr upravuji, hlavně kvůli mrazům nebo připouštění. Pšenice samotná moc vhodná neni, ale znám chovatele kteří ji králíkům zkrmují a nemají zdravotní problémy. Vláknina je velice důležitá pro králíka a tak je potřeba aby měli pořád dostatek sena, ale né jenom že ho budou mít plné jesle, ale aby ho taká brali. I když ve velkochovech ho nemají vůbec. Většinou v drobnochovech je to tak, že se krmí to co je dostupnější a málokdo řeší co a jak ovlivňuje chov a růst. A dělá to i mnoho těch co tady dávají příspěvky jak vyváženou krmnou dávku zvířatům dávají. Pokud se to nepřehání s obilovinami a na prvním místě je píce, ať už zelená nebo suchá, mělo by být vše v pohodě.

15.9.2019 21:12

Dámy, pohoda nie ? Ovos je super, krmivo jedine je finančne náročnejší ako jačmeň. Ano suhlasim že niektorý ho lupu a mam dokonca jedneho parchanta čo ho ignoruje takmer dva roky čo som ho importoval ... No zase je to individualita vo všetkých smeroch ...ako jediného som ho nepreučil ani na napajačku. No je neskutočne plodný a kludný... A čo na záver, nemal som nikdy králika čo nezožral ovsené vločky, tak ktorý nechce ovos dostane viac vločiek... pekný večer všetkým.

15.9.2019 23:00

Pro porovnání:

Výživová hodnota obsah v 1kg
ječmen sušina g 878 oves 880
dusíkaté látky g 106 oves 113
škrob g 522 oves 407
vláknina g 46 oves 112
strav. energie MJ 12,6 oves 11,2

16.9.2019 04:52
kastef

XXX.XXX.69.65

oves je nejvhodnější pro mladé králíky nezpůsobuje trávicí potíže,osvědčeno mnoha lety na radu jiného chovatele -osvědčilo se.

Georgi

1.1.2020 20:52
Georgi

XXX.XXX.168.10

Já mám nejlepší zkušenosti s ovsem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík