Dotaz na krmení králíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2020 14:07
jirka11

XXX.XXX.44.10

Dobrý den,
Chci se zeptat zkušených chovatelů na názor ohledně krmení. Mám svoji představu že budu krmit králíky určené na domácí zpracování směsi -
1dil ječmene
1dil oves nahý
1dil granule pro chov
1dil vojtěškové granule
K tomu seno ,a vodu. Jednou týdně bych přidal suché pečivo střídané s řepou.
Myslíte že je to dostatečné?
Můj otec totiž krmí králíky měkkou směsi (řepa,brambory,šrot) a seno a voda. On je ale v důchodu a má plno volného času.
Proto se ptám zda by fungovalo i toto moje složení krmiva.
Děkuji za Vaše názory.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.11.2020 14:41

Fungovat vám to může i nemusí.Každá věková kategorie má trochu jiné požadavky na výživu.Také bude záležet na množství jaké králíci dostanou.Třeba pro mláďata tam může být hodně škrobu,rovněž jednorázové podání pečiva může králíků,kteří na to nejsou zvyklí,vadit,to samé řepa.Králíkům nejvíc vyhovuje více méně stejné krmení,měnit spíš množství,eventuelně mladým přidat ovesné vločky,či dát víc ovsa a méně ječmene,nebo ječmen vynechat.Stejně si to ale každý musí vyzkoušet a napasovat na svůj chov.Co vyhovuje jednomu,může u jiného být katastrofa.

22.11.2020 15:52
jirka11

XXX.XXX.44.10

Děkuji za Vaši odpověď,
Určitě bych pro mladé odstavené králíky použil jinou dávku,jak píšete dám více ovsa a vypustíme ječmen. To co jsem popsal výše jsem myslel pro chovné kusy.
Jinak ani chleba ani řepu nedávám stále,ale opravdu tak jednou za týden a jen kousek. Jak se říká na přilepšenou i když to zrovna není ten správný pojem.
Nikde ale nikdo nepíše o těch vojteskovych granulích, které se prodávají asi hlavně pro koně,ovce atd.
Máte s nimi někdo zkušenost při krmení králíků?
Moc děkuji za názory.

22.11.2020 17:16

jirka11 napsal(a):
Děkuji za Vaši odpověď,
Určitě bych pro mladé odstavené králíky použil jinou dávku,jak píšete dám více ovsa a vypustíme ječmen. To co jsem popsal výše jsem myslel pro chovné kusy.
Jinak ani chleba ani řepu nedávám stále,ale opravdu tak jednou za týden a jen kousek. Jak se říká na přilepšenou i když to zrovna není ten správný pojem.
Nikde ale nikdo nepíše o těch vojteskovych granulích, které se prodávají asi hlavně pro koně,ovce atd.
Máte s nimi někdo zkušenost při krmení králíků?
Moc děkuji za názory.

Vojtěškové úsušky dávám celou řádku let,zrovna tak jako máčené řepné řízky s otrubami nebo sladový květ,ale my máme kozy a tak se to kupuje pro kozy a králíci už se na to také naučily.Chovám výstaváky,tak přidávám i slunečnici.Tak pro chovné králíky klidně.Také si dělám směs,ale dávám 4 díly ovsa,2 granulí,1 ječmen,1 úsušky a 0,5 slunečnice,ale to je takový základ.Třeba chovným jedincům mimo chovnou sezónu dávám jen oves trochu slunečnice a úsušků.Kojícím samicím přidávám ovesné vločky a granule pro kojící samice a mláďata.Králíci na výkrm dostávají i kukuřici a zase výstaváci jsou spíš jen na ovsu a slunešnici.

23.11.2020 18:46
jirka11

XXX.XXX.44.10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vojtěškové úsušky dávám celou řádku let,zrovna tak jako máčené řepné řízky s otrubami nebo sladový květ,ale my máme kozy a tak se to kupuje pro kozy a králíci už se na to také naučily.Chovám výstaváky,tak přidávám i slunečnici.Tak pro chovné králíky klidně.Také si dělám směs,ale dávám 4 díly ovsa,2 granulí,1 ječmen,1 úsušky a 0,5 slunečnice,ale to je takový základ.Třeba chovným jedincům mimo chovnou sezónu dávám jen oves trochu slunečnice a úsušků.Kojícím samicím přidávám ovesné vločky a granule pro kojící samice a mláďata.Králíci na výkrm dostávají i kukuřici a zase výstaváci jsou spíš jen na ovsu a slunešnici.

Zdravím Vás,
Ještě bych se zeptal kolik takové Vaší směsi dáváte na kus a den? Nebo prostě dát více a ubírat?
Vím že někdo má třeba kelímek od jogurtu jako dávkovač.
Mám zkušenost třeba u chovu ptáků (chovám žaky,senegalce atd.) že vršek od laku na vlasy je přesně to množství co má daná para na den. Proto se ptám zda nemáte vychytane něco podobného.
Moc děkuji za názory s odpovědí.

23.11.2020 19:17

jirka11 napsal(a):
Zdravím Vás,
Ještě bych se zeptal kolik takové Vaší směsi dáváte na kus a den? Nebo prostě dát více a ubírat?
Vím že někdo má třeba kelímek od jogurtu jako dávkovač.
Mám zkušenost třeba u chovu ptáků (chovám žaky,senegalce atd.) že vršek od laku na vlasy je přesně to množství co má daná para na den. Proto se ptám zda nemáte vychytane něco podobného.
Moc děkuji za názory s odpovědí.

Dávám to na hrsti.hrst je asi 6dkg.Množství se mění podle kategorie králíků a také ročního období.V zimě dostávají více,v létě,když je vedro stačí méně.Dospělým (váha okolo4kg)dávám asi dvě hrsti.Samici s mladými přidávám postupně hrst na 3 mladý,pak na dva,po odstavu dostávají mladý nejdříve hrst na dva,postupně přidávám.Člověk si to musí vychytat,někteří králíci žerou více,někteří méně.Většinou koukám,jestli to tak do hodiny sežerou a podle toho buď uberu nebo přidám,každopádně do dalšího krmení musí být hladoví.Seno mají stále.
Ono také záleží na temperanemtu konkrétníno jedince.Mám třeba samce,který se nažere a lehne si a druhý neustále hopká po kotci,hrabe.Tak zatímco první dostane jednu hrst druhý 2,5.

24.11.2020 07:45
horal

XXX.XXX.13.26

Ideálně by bylo krmit k senu a vodě pouze granule, je v nich obsaženo vše. Je to však dražší záležitost a tak se v rámci šetření přidává obilovina, což je minimálně poloviční cena. Nebo někdo krmí obilovinou a granule přidává pouze kvůli minerálům. V tomto případě by ale měli být granule bez kokcidiostatik. Složení krmné dávky si většinou sestaví každý sám, pozorováním co zůstává v krmítku a také množství krmné dávky. Já momentálně, kdy už jsou chladné noci a dokonce i mrzne krmím směsí: granule energys 4 díly, ječmen mačkaný 3díly, vojtěškové granule 2 díly a po 1 díle oves mačkaný, kukuřice, slunečnice (ve slupce) a sušené jablečné výlisky. Ty výlisky dávám poprvé na zkoušku. Krmná dávka na staršího králíka je cca 120 g a mladší poměrnou část. Směs dostávají ráno, kvůli lepší kontrole a seno na noc. Pokud seno do rána sežerou všechno tak jim trochu přidám aby nezůstali jesle prázdné. Vytahané seno pod jeslemi vyhodím. U směsi nehlídám nutriční hodnoty i když vím přibližně co, čeho, kolik obsahuje. Důležité je, že to králíkům chutná a prospívá. Vy však neřešte nějaké zaručené receptůry. Sledujte králíčky jak žerou a podle toho si sestavíte dávku, i když je třeba si dát trochu pozor, aby jste je nepřekrmil bílkovinou.

24.11.2020 17:49
jirka11

XXX.XXX.44.10

horal napsal(a):
Ideálně by bylo krmit k senu a vodě pouze granule, je v nich obsaženo vše. Je to však dražší záležitost a tak se v rámci šetření přidává obilovina, což je minimálně poloviční cena. Nebo někdo krmí obilovinou a granule přidává pouze kvůli minerálům. V tomto případě by ale měli být granule bez kokcidiostatik. Složení krmné dávky si většinou sestaví každý sám, pozorováním co zůstává v krmítku a také množství krmné dávky. Já momentálně, kdy už jsou chladné noci a dokonce i mrzne krmím směsí: granule energys 4 díly, ječmen mačkaný 3díly, vojtěškové granule 2 díly a po 1 díle oves mačkaný, kukuřice, slunečnice (ve slupce) a sušené jablečné výlisky. Ty výlisky dávám poprvé na zkoušku. Krmná dávka na staršího králíka je cca 120 g a mladší poměrnou část. Směs dostávají ráno, kvůli lepší kontrole a seno na noc. Pokud seno do rána sežerou všechno tak jim trochu přidám aby nezůstali jesle prázdné. Vytahané seno pod jeslemi vyhodím. U směsi nehlídám nutriční hodnoty i když vím přibližně co, čeho, kolik obsahuje. Důležité je, že to králíkům chutná a prospívá. Vy však neřešte nějaké zaručené receptůry. Sledujte králíčky jak žerou a podle toho si sestavíte dávku, i když je třeba si dát trochu pozor, aby jste je nepřekrmil bílkovinou.

Zdravím vás,
Moc děkuji za příspěvek.
Dneska jsem koupil granule do té mojí směsi,ale vzal jsem gold forte od Energys. Potom jsem doma zjistil že jsou s léčivem,tak nevím zda to těm chovným kusům nějak nebude vadit?
Bohužel to lepší krmení jsem bez léčiv nesehnal. Bez léčiv je jen klasik na výkrm a já to nemám pro mlade odstavené králíky.

24.11.2020 19:44
omnia

XXX.XXX.51.41

horal napsal(a):

velmi pěkné a výstižné!!!

25.11.2020 20:11
horal

XXX.XXX.13.26

jirka11, energys dělá směsi champion pro chovné králíky. Jakmile máte v názvu forte, jsou tam kokcidiostatika. To, že zkrmíte granule s léčivem se v podstatě nic nestane. Jde o to, že když soustavně budete krmit tyto granule ve směsi s obilím ředíte obsah léčiva a tím ztrácí účinek.

25.11.2020 20:36

horal napsal(a):
jirka11, energys dělá směsi champion pro chovné králíky. Jakmile máte v názvu forte, jsou tam kokcidiostatika. To, že zkrmíte granule s léčivem se v podstatě nic nestane. Jde o to, že když soustavně budete krmit tyto granule ve směsi s obilím ředíte obsah léčiva a tím ztrácí účinek.

A zase vyrábíte rezistenci.

27.11.2020 19:11
Jiří.a

XXX.XXX.48.188

Já krmim králíčky granule mléko tak měsíc pak dávám obilí,brambory,gramule za 100 dní mají 3,20 kg

27.11.2020 20:54
Jiří.a

XXX.XXX.11.10

Energys Nedávám je to drahé dávám agro granule s lékem a míchám s vločky kukuřice,vločky ovesné a nahý oves a to všechno míchám toje dobrota a na kokciodu dávám sulfakxo pak jim dávám do vody takovou lektvar ocet z česnek,cibuli,oregano 1 frtan na 10 litrů vody.dělam to 3 roky a žádném úhyn a to mám 100 králíků.

28.11.2020 12:20
horal

XXX.XXX.13.26

Nebudu se vyjadřovat k té váze králíků, jelikož jsem břídil a mám co dělat dostat se s váhou králíků ve 120 dnech na tři kila. Trochu mne udivuje ten názor na krmení. Cituji ,,Energys nedávám je to drahé" pokud vím je to rozdíl 9Kč, ale ty ovesné a kukuřičné vločky, dvojnásobek ceny granulí (2400Kč/q). Sulfakox je lék na kokcidiózu nikoliv prevence a pak by mne doopravdy zajímalo jaký účinek a vliv má cibule, česnek a oregano na králičí organizmus. Chodí sem pro rady začínající chovatelé a určitě by uvítali bližší vysvětlení o tomhle specifickém krmení. Já se králíky zabývám mnoho desítek let a také by mne to zajímalo.

28.11.2020 12:42

horal napsal(a):
Nebudu se vyjadřovat k té váze králíků, jelikož jsem břídil a mám co dělat dostat se s váhou králíků ve 120 dnech na tři kila. Trochu mne udivuje ten názor na krmení. Cituji ,,Energys nedávám je to drahé" pokud vím je to rozdíl 9Kč, ale ty ovesné a kukuřičné vločky, dvojnásobek ceny granulí (2400Kč/q). Sulfakox je lék na kokcidiózu nikoliv prevence a pak by mne doopravdy zajímalo jaký účinek a vliv má cibule, česnek a oregano na králičí organizmus. Chodí sem pro rady začínající chovatelé a určitě by uvítali bližší vysvětlení o tomhle specifickém krmení. Já se králíky zabývám mnoho desítek let a také by mne to zajímalo.

Tyhle bylinky - oregano, tymián, majoránka, šalvěj... používali naši předkové jako koření - jídlo lépe chutná (takže ho víc sníme) + je tam dezinfekční účinek. Třeba je to u králíků taky tak.

28.11.2020 15:55
horal

XXX.XXX.13.26

Jenomže člověk má jinou potravinovou skladbu a zažívací ústroji je také trochu jiné i když tak podobně. Já osobně mám rád všechnu zeleninu i bylinky a koření. Dokonce velice rád s ním experimentuji, ale mne zajímá jak to králíkům prospívá.

28.11.2020 20:52

horal napsal(a):
Jenomže člověk má jinou potravinovou skladbu a zažívací ústroji je také trochu jiné i když tak podobně. Já osobně mám rád všechnu zeleninu i bylinky a koření. Dokonce velice rád s ním experimentuji, ale mne zajímá jak to králíkům prospívá.

Ono se právě uvádí, že bylinky jsou vhodné i pro hospodářská zvířata. Tak proč ne pro králíky. Nevím, nakolik je vyzkoumané, co žerou ve volné přírodě.

29.11.2020 07:22
horal

XXX.XXX.13.26

Kometo, my se přeci nemusíme utvrzovat v tom co je nebo není vhodné pro králíky a zastávat se někoho kdo je neschopný napsat důvod svého tvrzení. My o králicích víme své. Mimochodem ty bylinky jsou vhodné třeba pro kozy kde zlepšují vůni mléka a v neposlední řadě i chuť masa. Já bych rád znal názor proč dělá to co dělá Jiří.a, a jaký to má význam a vliv na králíky. Já to neodsuzuji, každý má nějaký styl a způsoby krmení a pokud mu to funguje je jenom dobře. Já osobně, i když jsem už kmet, než něco dám zvířeti tak si najdu (ať už v knihách nebo na netu) co konkrétní věc obsahuje , jak bude či nebude prospěšná zvířeti. To ne jenom abych jim přilepšil, ale také pokud to zveřejním, dokázal obhájit své tvrzení. I když nutriční hodnoty nějak extra nehlídám přece jenom nebudu kombinovat krmení abych překrmoval bílkovinou nebo oleji. Mne v tomhle případě zaujali oba články pisatele a to ne jenom složením krmné dávky, ale i váhové přírůstky. Také porovnání cen granulí agro a energys. Má sice pravdu. že jsou dražší, ale ta cena je u agro 276 Kč a u enrgys 285 Kč za 25 kg pytel, ale není mu drahý vločkovaný oves 450 Kč a vločkovaná kukuřice 575 Kč za stejné množství. A cena granulovaného mléka za 25 kg je 1400 Kč. Zajímá mne proč mu vadí dávat o 9Kč víc za kvalitnější granule, když mu nevadí dávat takové sumy za za vločka a mléčné granule. Když si to jenom tak letmo spočítán, tak výkrm jednoho králíka ho stojí kolem 500 Kč jenom za krmení. A jak píše v jiném vlákně , prodává za 160 Kč/kg průměrného králíka 2,2kg tak prodělává 150 Kč na králíkovi. Takže, je takový lidumil? Anebo o chovu králíků ví jenom že je má děda v králíkárně. Pak si něco někde přečte, jako třeba, že průměrný denní přírůstek je 32g a tak za sto dní musí mít 3,2 kg. Kloudné odpovědi se asi nedočkáme. Pokud nějaká reakce bude, tak určitě ne k věci.

29.11.2020 12:01
jirka11

XXX.XXX.44.10

omnia napsal(a):
velmi pěkné a výstižné!!!

Zdravím vás moc děkuji za vaše příspěvky.
Jsem zadavatel příspěvku.
Sestavil jsem si směs kdy teda podávám 3 díly oves nahý, 2dily granule pro samice Energys,1 díl ječmene,1 díl vojtěškové granule. Králíci zatím vše bez problémů berou. Seno mají stále a vodu také. Jednou až dvakrát týdně podám kousek suchého chleba nebo kousek mrkve.
Tak snad budou prospívat uvidím.
Ještě se chci zeptat na to jak píšete o předávkování bílkovinou? Na co si dát teda hlavně pozor?
Moc děkuji za reakci.

29.11.2020 14:00
horal

XXX.XXX.13.26

Optimální dávka bílkovin pro králíka je 15-18 % krmné dávky podle kategorie. Větší podíl bílkovin v krmení vám sice zvýší váhově přírůstky jenomže nikoliv v mase, ale v tuku. U dospělých to může (zdůrazňuji může nikoliv musí) způsobit neplodnost nebo nezájem o páření. U jatečních je to odpad a pokud jsou určeny na prodej nevypadá to hezky trup plný sádla. Navíc může způsobovat zažívací potíže. Nejvýznamnější zdroj bílkovin je vojtěška, ale i ječmen nebo slunečnice. Obsahují ale i velké množství vlákniny což je nejdůležitější pro zažívání králíka. Ono neni jednoduché propočítávat krmné dávky, proto jak jsem už psal je jednodušší krmit kompletní směsí kde je obsaženo vše potřebné ve správných dávkách. Mnoho chovatelů se domnívá, že si namíchá lepší směs než je ta komerční, ale to je omyl. Dělali to tak moji předkové, tak proč by to nefungovalo i mne. To jsou mnohdy argumenty. Jenomže předkové neměli takové možnosti jako dnes a navíc sháněli velice levně obiloviny, anebo si je pěstovali sami. Já jsem si prošel vším a protože ještě pořád mám možnost levně sehnat ječmen, oves, slunečnici dokonce téměř zadarmo, tak míchám směs. Jenomže zdroje vysychají a některé komponenty už musím dokupovat tak přejdu na čisté granule a rapidně omezím chov, pokud úplně neskočím.

29.11.2020 16:56
Jiří.a

XXX.XXX.20.124

Agro granule stojí u nás 245 kč a energys granule stojí 285 kč já nevidím řádném rozdíl to se platí jenom značka

29.11.2020 17:01
Jiří.a

XXX.XXX.20.124

Mám králíky 100 dní váha 3,10 kg

29.11.2020 17:06
Jiří.a

XXX.XXX.20.124

Ocet 0,5 l se nechá vilohovat česnek,cibule,oregano necháte týden

30.11.2020 08:58

horal napsal(a):

Váha králika je špecifická vec, kus od kusu a samozrejme aj od plemena. V podstate pán nepovedal aké má plemeno, no ja mu to verím... Už som to písal v inom vlákne je to reálne dostať sa aj pri niektorých plemenách na 12-tich týždňoch na 2,5 kg živej váhy. K vašim výsledkom : postreh ono ČA nie je nejak robustný králik, takže aj pri väčšej plodnosti je výsledok chovu slabší... Je to normálne a nemáte sa v podstate prečo zle hodnoťiť. Pridám aj poznámku k tým ingredienciam v octe? Ocet, ocot je pre králika nepotrebný, viacmenej sa okysľovadlo používa na dezinfekciu napájačiek. Okysľovať, zažívanie zdravého králika nie je nijak prospešné. Zdravý organizmus, funguje uplne automaticky... A kto chce nech si klikne na prípravok Kokcidin a tam zistí načo slúžia bilinné výťažky... Pekný deň ..

30.11.2020 17:50
Jiří.a

XXX.XXX.11.7

Jde o králíky hyla

30.11.2020 18:08
horal

XXX.XXX.13.26

Ono je to trochu jinak, já přeci nepotřebuju vysvětlovat to či ono. Chci jenom stanovisko dotyčného chovatele jaký to má účinek a význam a také proč šetří na granulích a drahé vločky nebo mlékové granule mu nevadí. A ten břídil je jenom taková metafora v porovnání sním když dokáže za sto dní udělat 3,2 kg. Ale myslím, že je zbytečné v téhle debatě pokračovat. Dotyčný je totiž velice znalý a zapojuje se do každého vlákna kde rozdává rady a zkušenosti. Tak mu přeji hodně úspěchů.

30.11.2020 18:38
burgund6

XXX.XXX.33.11

Váha králika je špecifická vec, kus od kusu a samozrejme aj od plemena. V podstate pán nepovedal aké má plemeno, no ja mu to verím... Už som to písal v inom vlákne je to reálne dostať sa aj pri niektorých plemenách na 12-tich týždňoch na 2,5 kg živej váhy. K vašim výsledkom : postreh ono ČA nie je nejak robustný králik, takže aj pri väčšej plodnosti je výsledok chovu slabší... Je to normálne a nemáte sa v podstate prečo zle hodnoťiť. Pridám aj poznámku k tým ingredienciam v octe? Ocet, ocot je pre králika nepotrebný, viacmenej sa okysľovadlo používa na dezinfekciu napájačiek. Okysľovať, zažívanie zdravého králika nie je nijak prospešné. Zdravý organizmus, funguje uplne automaticky... A kto chce nech si klikne na prípravok Kokcidin a tam zistí načo slúžia bilinné výťažky... Pekný deň ..

Dovolím si s Vámi nesouhlasit s tím českým albínem.Králíci jsou to dost robustní,mám samice a mají kolem pěti kilo.Používám na ně burgundského samce a mladí rostou dost dobře,lépe než čistokrevní albíni,což je nejspíše dáno heterozním efektem.Plodnost,jak píšete i Vy,je výborná.Jako matky se mi osvědčily z ostatních masných plemen asi nejlépe,králíky chovám přes třicet roků a vyzkoušel jsem v podstatě všechna masná plemena,za tu dobu jsem odchoval cca 4000 králíků,takže jakýsi přehled si troufnu říct,že mám.

30.11.2020 19:17

Takto, čistý albín ak sa nemýlim je o dosť jemnejšie osvaleny ako napr kal alebo novozélandský,to určite viete. A horal má čisté albiny ak sa nemýlim. Až sa pousmievam keď si predstavím moje chovné samice čo majú aj cez 6 kilo bežne. A priateľku , králikom sa venujem tiež cca 30 rokov, len čistokrvným tak som v obraze.😉

30.11.2020 20:17
burgund6

XXX.XXX.33.11

Takto, čistý albín ak sa nemýlim je o dosť jemnejšie osvaleny ako napr kal alebo novozélandský,to určite viete. A horal má čisté albiny ak sa nemýlim. Až sa pousmievam keď si predstavím moje chovné samice čo majú aj cez 6 kilo bežne. A priateľku , králikom sa venujem tiež cca 30 rokov, len čistokrvným tak som v obraze.😉

Nemáte pravdu,ale nemíním se tady dohadovat.Právě díky takovým všeználkům,kteří mají za všech okolností pravdu, jako jste Vy, sem chodím už jenom sporadicky.Pokud se nepletu,tak chováte nitranské králíky.U nás je jejich hmotnost nad 5,25 kg jako nepřípustná vada,tudíž výluka.Takže Vaše šestikilové samice by u nás neměly šanci.Ale nevím,jak je to na Slovensku,třeba to tam máte jinak.

30.11.2020 20:47

burgund6 napsal(a):
Nemáte pravdu,ale nemíním se tady dohadovat.Právě díky takovým všeználkům,kteří mají za všech okolností pravdu, jako jste Vy, sem chodím už jenom sporadicky.Pokud se nepletu,tak chováte nitranské králíky.U nás je jejich hmotnost nad 5,25 kg jako nepřípustná vada,tudíž výluka.Takže Vaše šestikilové samice by u nás neměly šanci.Ale nevím,jak je to na Slovensku,třeba to tam máte jinak.

A ja zase poviem že 5 a 6 je dosť veľký rozdiel... Vidno že nie ste v obraze! Chovné , plemenne matky nikto nevystavuje. Ak predsa, tak len veľmi málo, ich úlohou je plodiť a držať líniu. Viete , ale nemam potrebu vás omojich tajomstvách informovať...😉

30.11.2020 21:15
horal

XXX.XXX.13.26

Ano momentálně chovám jenom čisté albíny, ale dříve jsem dělal i křížence samice Ča a různí samci, Bu, Kal, Vss nebo Fb. Chovné samce Ča mám také 5,5 - 6 kg. Samice většinou kolem 5kg. A těch plemen co mi prošlo rukama. A mohu říci, že se těm ušákům věnuji jednou tolik co mišiko. Jako desetiletý jsem poskytl rozhovor do Čs rozhlasu když se školními králíky Nb (tehdy ještě ČSSR téměř neznámé) získal první cenu a celkové vítězství v okresní soutěži. To jenom mimochodem né kvůli chlubení, ale proto, že se králíkům věnuju spoustu let a vyzkoušel kde co i to co dnes jiným rozmlouvám. Kdysi člověk nesehnal tolik informací co dnes. Museli se shánět knížky a ty také nešly objednat z internetu. Knihovny toho moc neměly a tak se člověk chytal všech rad a zkušeností starých chovatelů. Proto i dnes sháním kdejaké informace a pořád se učím hlavně ze zkušenosti jiných chovatelů. Proč o tom píši. Za těch pomalu šest let co se účastním diskuzí na if jsem přečetl mnoho příspěvků a dovedu si udělat obraz o lidech co sem vstupují. Sám jsem třeba změnil na některé věci názor a s mnoha diskutujícími se třeba neshodnu, ale to je ono nemohou mít všichni lidi stejné názory. Pokud mne někdo o tom svém přesvědčí tak ho příjmu a nebudu to za každou cenu vyvracet. Chce to ale věcnou diskuzi a ne vlítnout do vlákna s příspěvkem protichůdných vět ze kterých, alespoň pro mne vyplývá, že dotyčný o chovu králíků nemá ani tušení. Dnes je už opravdu málo opravdových chovatelů co sem přispívají a občas se mi zdá (a ne jenom mně), že některé vlákna se otvírají třeba i po více letech jenom aby if nechcípla.

30.11.2020 21:24
horal

XXX.XXX.13.26

Ještě dodatek k těm váhám, aby jste si zbytečně nevlítli do vlasů. Vyšší váha na výstavě je opravdu výluková, jenomže... Na výstavy se většinou dávají králíci do jednoho roku, spíš 7 - 8 měsíců staré. Samozřejmě i starší šampioni co sbírají ceny, ale tam si chovatel váhu ohlídá. Je něco jiného chovní jedinci kteří mohou mít vyšší váhu třeba i o jeden kilogram nad standard. Hlavně samci kteří nejsou moc vytěžováni.

30.11.2020 21:31

horal napsal(a):
Ještě dodatek k těm váhám, aby jste si zbytečně nevlítli do vlasů. Vyšší váha na výstavě je opravdu výluková, jenomže... Na výstavy se většinou dávají králíci do jednoho roku, spíš 7 - 8 měsíců staré. Samozřejmě i starší šampioni co sbírají ceny, ale tam si chovatel váhu ohlídá. Je něco jiného chovní jedinci kteří mohou mít vyšší váhu třeba i o jeden kilogram nad standard. Hlavně samci kteří nejsou moc vytěžováni.

Dobre ja to viem, no pán sa drží len vzorniku... Osobne by som chovné zviera nikdy nevystavil.Inak s vami súhlasím.

2.2.2021 13:06
Markéta Kostková

XXX.XXX.212.159

Tak jestli jsou na maso, ujde to, pro mazlíky nevhodné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík