6rhcjdjj

XXX.XXX.145.106
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli byste mi sem prosím mohli napsat třeba na 7 králíků na maso, kteří jsou podle vás ve všech ohledech nejlepší.
Děda chová kalifornany ale ti se mi nelíbí. Ani moc jiná bílá plemena.
Moc děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

VSS, činčila velká, burgundský

Kuní velký,siamský velký,meklenburský strakáč
6rhcjdjj

XXX.XXX.145.106
Děkuji moc.:)
georgi

XXX.XXX.168.114
vídeňský modrý nebo černý
Každý si samozřejmě bude chválit to své, jen nevím, proč zavrhujete bílá plemena... Já chovám české albíny, jsem pořád ještě začátečník, ale když má člověk začátečnické štěstí a narazí na kvalitní zvířata, tak i obyčejný bílý králík nadělá plno radosti - s odchovy i na výstavě. Mě se na ČA líbí plno věcí a mezi nimi i to, že kdykoli (brzy ráno i později večer) vidím už zdálky plnou králíkárnu zvířat, a to právě proto, že jsou bílá. Hnědého, černého nebo šedého často v kotci hledáte, mžouráte a často ho ani pořádně nevidíte, i když stojíte přímo u králíkárny, ale bílého vidíte už zdálky. Jsou to na první pohled obyčejní králíci, ale mě se prostě bílá líbí. U kvalitních ČA je plodnost a starostlivost matek zaručena. Každý ale samozřejmě má to své! Ať se vám daří!

Ze skušenosti které mám, tak VSS, Nb. Kal bych nechtěl ani omylem. Bral bych berany divoce zbarvené, burgundské a určitě by se našly i některá další plemena.
Pokud mluvíme o plemenech na maso, tak bych berany nechtěl - důvod je nízká jateční výtěžnost - velký odpad na kůži, hlavu.
Naproti tomu bílé plemena tady, myslím, nikdo nezavrhoval a ČA anebo Vb považuji rovněž za vhodné, naproti tomu Nb bych shodně s předešlým příspěvkem taky nedoporučoval (opět pro nízkou jateční výtěžnost).
Já vás mohu ujistit, že všechno co se povídá, píše o Nb jsou jenom fámy. Choval jsem je dost dlouho a také téměř všechny jmenované plemena abych mohl srovnávat. Dokonce ♀Nb a ♂Kal byl kdysi základ tzv hybridů Zika (dnes je tenhle hybrid úplně něco jiného). Je však daný nějaký standard u masňáků kdy porážka se provádí do 120 dní věku králíka. Každý další den je překrmování kdy králík začne nabírat sádlo a to ne jenom to vnitřní v dutině břišní, ale i v mase. Pokud to tak má někdo rád, tak prosím, ale nemůže si pak stěžovat na malou výtěžnost. Proto že jsem produkoval králíky na maso praktikoval jsem dvojí křížení. Tzn. že z kříženců dvou plemen jsem si nechal samičku a tu jsem pak připustil třetím plemenem. Vždy jsem nakupoval samce čísté s PP. Zkoušel jsem i velké plemena jako Nos, Bo nebo Fb, ale nebyl jsem s tím spokojen. Nejlepší je křížit přibližně stejné plemena jako Kal, Nb, Vss, Bu, Ča. Dalo by se jmenovat i další, ale tyhle jsou nedostupnější u nás. Nemůžete pak posuzovat úspěšnost toho či onoho plemena podle dvou tří samic. Stává se že si někdo pořídí samičku a ta mu dává dva tři roky 3-4 králíčata ve vrhu. Pak řekne, že to plemeno nestojí za nic. Takhle se to ale nedá hodnotit. Třeba si někdo koupil sestru té samice a jemu dávala 10-12 králíčat. Nečekejte, že hned první samice ci si přivezete bude šampionka. Občas příjde i zklamání, než se člověk k něčemu dopracuje. Měl jsem kříženku ♀Vss x ♂Bu (z roku 2017v srpnu jsem ji vyřadil) a ta mi dala v deseti vrzích 111 králíčat. Nechal jsem si od ní dvě samičky a ty zrovna porodily. Jedna včera a druhá dnes. Hnízdo jsem nerozebíral zrovna je u nás -7°C, tak jsem jenom sáhnul shora na hnízdo a určitě je v každém víc než deset kusů. Jinak otec těch samiček je Ča a Ča byly také připuštěny. Takž nezatracujte žádné plemeno, všechny jsou dobré. Záleží na vkusu chovatele co se mu líbí. Pokud chcete hned od začátku přebornice, tak si pořiďte hylu (cca1200 Kč). Ale pozor. Inzerované hyly za 500 Kč mají možná nějakého pra pra předka hylu, ale není vyloučeno, že i s takovým králíkem můžete udělat terno.
Moje prababička měla samice kalifornské a k nim samce Novozélandského Bílého. Mladí přibírali na hmotnosti nejlépe z tohoto křížení. Zkoušeli i křížení jinými samci různých masných plemen ,ale nejlépe se jí při křížení s kalifornským osvědčil novozélandský. Potom mám jedny známé a ty mají samice kalifornské a samce Hylu. Já mám samce Hyla × kaliforňák a samice Čs a Bu a jednu samici Hyly ,která nechce zabřeznout. Převrátil
horal
napsal(a):
Já vás mohu ujistit, že všechno co se povídá, píše o Nb jsou jenom fámy. Choval jsem je dost dlouho a také téměř všechny jmenované plemena abych mohl srovnávat. Dokonce ♀Nb a ♂Kal byl kdysi základ tzv hybridů Zika (dnes je tenhle hybrid úplně něco jiného). Je však daný nějaký standard u masňáků kdy porážka se provádí do 120 dní věku králíka. Každý další den je překrmování kdy králík začne nabírat sádlo a to ne jenom to vnitřní v dutině břišní, ale i v mase. Pokud to tak má někdo rád, tak prosím, ale nemůže si pak stěžovat na malou výtěžnost. Proto že jsem produkoval králíky na maso praktikoval jsem dvojí křížení. Tzn. že z kříženců dvou plemen jsem si nechal samičku a tu jsem pak připustil třetím plemenem. Vždy jsem nakupoval samce čísté s PP. Zkoušel jsem i velké plemena jako Nos, Bo nebo Fb, ale nebyl jsem s tím spokojen. Nejlepší je křížit přibližně stejné plemena jako Kal, Nb, Vss, Bu, Ča. Dalo by se jmenovat i další, ale tyhle jsou nedostupnější u nás. Nemůžete pak posuzovat úspěšnost toho či onoho plemena podle dvou tří samic. Stává se že si někdo pořídí samičku a ta mu dává dva tři roky 3-4 králíčata ve vrhu. Pak řekne, že to plemeno nestojí za nic. Takhle se to ale nedá hodnotit. Třeba si někdo koupil sestru té samice a jemu dávala 10-12 králíčat. Nečekejte, že hned první samice ci si přivezete bude šampionka. Občas příjde i zklamání, než se člověk k něčemu dopracuje. Měl jsem kříženku ♀Vss x ♂Bu (z roku 2017v srpnu jsem ji vyřadil) a ta mi dala v deseti vrzích 111 králíčat. Nechal jsem si od ní dvě samičky a ty zrovna porodily. Jedna včera a druhá dnes. Hnízdo jsem nerozebíral zrovna je u nás -7°C, tak jsem jenom sáhnul shora na hnízdo a určitě je v každém víc než deset kusů. Jinak otec těch samiček je Ča a Ča byly také připuštěny. Takž nezatracujte žádné plemeno, všechny jsou dobré. Záleží na vkusu chovatele co se mu líbí. Pokud chcete hned od začátku přebornice, tak si pořiďte hylu (cca1200 Kč). Ale pozor. Inzerované hyly za 500 Kč mají možná nějakého pra pra předka hylu, ale není vyloučeno, že i s takovým králíkem můžete udělat terno.
Respektuji Vaše zkušenosti, já takové patrně zdaleka nemám. Problém možná trochu je, že jsme v úvodu mluvili o čistokrevných plemenech a Vy popisujete vícenásobné užitkové křížení a to je trošku o něčem jiném. A nakonec, i když obhajujete Nb, Vy ho aktuálně, patrně, ve svých křížencích nemáte.
Já mám s Nb starou osobní zkušenost - v mládí po letech chovu "čistokrevných" kříženců jsem vylepšil chov novozélandskými bílými. Viděl jsem je na výstavě - nádherné tlusté válce s velkýma hlavama. Pořídil jsem dvě samice a samce. Prvním sklamáním bylo, že jsem se nikdy nedostal přes 6 mláďat ve vrhu (když u těch kříženců to bylo obvykle 10-11). Druhé sklamání následovalo po porážce - tu jsme dělali ve 3-4 měsících (mrazák nebyl, v sobotu se zabilo, v neděli byly k obědu), takže o nějakém překrmování nemohla být řeč - když jsem stáhnul kůži, uříznul hlavu a vyvrhnul, půl králíka bylo pryč. Pak jsem je zkusil křížit - limitem byl ovšem ten počet mladých a taky pořád ta kůže byla znatelně silnější, než u těch mých původních kříženců. Tak jsem s tím skončil. Ano, dvě samice, nelze zobecňovat, ano, vím že se podíleli na vzniku masných hybridů, ale na výstavách pořád vidím ty válce s velkýma hlavama, takže si nenechám namluvit, že čistokrevný Nb je králíkem na maso (ač je řazen do masných plemen).
O hodně později jsem měl Burgundské a s těmi jsem byl maximálně spokojený. Kůže vyloženě jemné, hlavy přiměřené, no nedá se srovnat s Nb.
Jsem daleko od toho, abych zatracoval jakékoliv plemeno, v rozmanitosti je krása a každý si může vybrat "to své", ale zadavel chtěl vytipovat "7 králíků na maso". Navrhovali jsme mu čistokrevná plemena, a to možná byla ta "chyba". Užitkové křížení v tomto případě je asi vhodnější a Vy jste mu dal inspiraci na několik variant.
Já jsem ale měl i čisté plemena, bez toho by to nešlo, jinak bych neměl na křížení. Dokupoval jsem vždy jenom samce. Vrátím se k těm novozélandským, u mladých králíků je snad jemnější kůže než třeba u Českých albínů. Při stahování jsem ji občas i přetrhl, což se mi u jiných nikdy nestalo. A ano mají o něco vetší hlavu, ale u dospělých to zkresluje delší srst a tak působí mohutným dojmem. To ale i tak není na závadu. Hlava krk a hruď ze dvou králíků do pětilitrového hrnce a máte vývar jako hrom. Pro mne je to nejlepší vývar. Musí být pomalu vařený alespoň tři hodiny a k tomu halušky z jater a také krupicové, anebo domácí tence nakrájené nudličky. Jinak poslední roky jsem měl jenom České albíny krom jedné kříženky. Ale i to už jenom omezené množství.
Dobrý den všem,
dovolím si vmísit se do diskuze s otázkou. Budu muset vyměnit samici (doposud jsem měla tzv. vesnickou směsku). Samce mám čistokrevného Vss. Jaké plemeno byste mi mohli doporučit jako vhodné ke křížení.
Králíky chováme na maso a pro radost samozřejmě ;-)
Děkuji.
Radana J.
Hodí se jakékoliv plemeno, ale řeknu, tady napíši vám to tak. Pokud budete shánět nějaké konkrétní plemeno, tak většinou jako naschvál ne a ne na něj natrefit. Poradil bych vám tak: nahoře je rubrika inzerce, zadejte si střední nebo masné plemeno (už nevím jak je to tam uvedeno). Pak si zvolte kraj ve kterém bydlíte a můžete vybírat z nabídky. Bohužel v tuto dobu tam asi moc nabídek nebude a tak vemte co se naskytne jinak si budete muset počkat možná do léta.

Štefan1
napsal(a):
Pokud mluvíme o plemenech na maso, tak bych berany nechtěl - důvod je nízká jateční výtěžnost - velký odpad na kůži, hlavu.
Naproti tomu bílé plemena tady, myslím, nikdo nezavrhoval a ČA anebo Vb považuji rovněž za vhodné, naproti tomu Nb bych shodně s předešlým příspěvkem taky nedoporučoval (opět pro nízkou jateční výtěžnost).
Kal i MaBdiv jsem choval.Výtěžnost u Kal byla +-53%, pouze po jednom 1,0 58%. U MaBdiv byla 62%, navíc berani jsou nenároční na chov.
K dalšímu příspěvku "... moje prababička..." , to bylo před xxx lety, tehdy to bylo kvalitní plemeno, ale ne dnes.
napsal(a):
Kal i MaBdiv jsem choval.Výtěžnost u Kal byla +-53%, pouze po jednom 1,0 58%. U MaBdiv byla 62%, navíc berani jsou nenároční na chov.
K dalšímu příspěvku "... moje prababička..." , to bylo před xxx lety, tehdy to bylo kvalitní plemeno, ale ne dnes.
Tady trochu vznikl informační šum - já reagoval na Váš příspěvek, ve kterých jste mluvil o divoce zbarvených beranech a já jsem automaticky předpokládal, že myslíte velké - Francouzské berany. S malými berany nemám zkušenosti žádné, ale je to zajímavá informace a možná inspirace k vyzkoušení.
O Kal jsem nepsal nic - taky mi chybí osobní zkušenosti, i když si myslím, že na tom nebudou tak (zle), jako ty Nb. Alespoň na výstavách nevypadají tak extrémně vyšlechtěni jako Nb. (Horale promiňte).
Měl jsem 3 samičky po krytí samcem ve zbarvení Kal, ale zdráhal bych se ho tak nazvat. Matka byla pravá vesnická křižovatka, samičky byly v madagaskarovém zbarvení a všechny 3 byly skvělé matky, které dávaly početné vrhy dobře rostoucích králičat. Měl jsem je v chovu 3 roky, jednu 4 roky a opravdu neměly chybu. A taky jsem se na ně rád koukal, protože je to pro mne líbivá barvička. Ale to jsem malinko odbočil.
Dobrý večer, jestli se mohu připojit - mám vlastní odchov samce VSSxKal, samce NOS a DSRex. K těm dvěma čistokrevným máme i samice, ty jsou do chovu. Na maso jsme pořídili 75% durynskou, BOxNOS, CSxDSRex (náš odchov) a teď ještě co ves dala alá zbarvení tygr. Prosím, co kterou samici se kterým samcem, aby to bylo dobré na pekáč? Stále jsme začínající chovatelé. Děkuji
Na maso je tady akorát Stříbrňák x Kalifornský. Belgičan s Němcem jsou k ničemu. Než od nich odchováte mladé na porážku u středního plemene máte už třetí vrh. Měl jsem je, ale jenom rok. Špatně zabřezávali a měli malé vrhy, dlouhé suché maso. Český a Dalmatinský strakáči bych bral jako experiment se zbarvením, jinak na maso nevhodné. Malé vrhy, malá hmotnost. Takže na maso by mohly být dobré ta Durinská a vesnická směs (pravděpodobně kříženec Japonce) a připustit prvně zmiňovaným křížencem Vss x Kal. Nedokážu však odhadnout početnost vrhů a růst králíčat. Ale kdo nic nezkusí nic nepodělá. Je to pouze můj názor.
horal
napsal(a):
Na maso je tady akorát Stříbrňák x Kalifornský. Belgičan s Němcem jsou k ničemu. Než od nich odchováte mladé na porážku u středního plemene máte už třetí vrh. Měl jsem je, ale jenom rok. Špatně zabřezávali a měli malé vrhy, dlouhé suché maso. Český a Dalmatinský strakáči bych bral jako experiment se zbarvením, jinak na maso nevhodné. Malé vrhy, malá hmotnost. Takže na maso by mohly být dobré ta Durinská a vesnická směs (pravděpodobně kříženec Japonce) a připustit prvně zmiňovaným křížencem Vss x Kal. Nedokážu však odhadnout početnost vrhů a růst králíčat. Ale kdo nic nezkusí nic nepodělá. Je to pouze můj názor.
Děkuji. Zkoušeli jsme VSSxKal samce na tu durynskou, převčírem jich měla 9, bohužel všechny vytahaný venku a to už bylo podruhé. Zkusím to s ní ještě jednou a kdyžtak půjde na pekáč ona 😂
Ono to nemusí být samicí. Než ji zatratíte tak zkuste napřed pátrat jestli není v blízkosti rušivý element. Třeba jako samec ve vedlejším kotci, větev která šoupe nebo klepe o králikárnu, štěkající pes, myši, prostě cokoliv co ji může vyrušit. Já jsem chtěl už také jednou zabít samičku která mi třikrát po sobě roztahala mladé. Pak jsem zjistil, že na králikárnu přes dvířka leze kočka. Prostor nad králikárnou jsem zadělal pletivem a byl pokoj. Další vrhy byly v pohodě. Není dobré ani vykydat těsně před porodem, já minimálně 14 dní předem porodu ji do kotce nešahám. Pokud chodí bobkovat na jedno místo tak ji maximálně vyhodím ty bobky. Také je dobré, aby rodila pořád ve stejném kotci. Před odstavem ji přendám i s králíčaty do většího kotce po týdnu ji však vrátím do vydezinfikovaného jejího kotce. Také je důležité jestli si dělá hnízdo, jestli rodí do hnízda, jestli roztahá malé při porodu nebo nějaký den po atd. Ona opravdu mnohdy za to samice nemůže. No a 9 mladých je paráda, kdyby se to povedlo. Ještě by mne zajímalo jaké zbarvení má ten samec. U mne se z tohoto křížení rodily většina zajícově hnědý a něco po obou rodičích. Ti zajícově hnědý se rodily i po spojení ♀Vss ♂Bu. Přeji ať se vám to už zdaří. Březňáčci jsou nejlepší králíci.
horal
napsal(a):
Ono to nemusí být samicí. Než ji zatratíte tak zkuste napřed pátrat jestli není v blízkosti rušivý element. Třeba jako samec ve vedlejším kotci, větev která šoupe nebo klepe o králikárnu, štěkající pes, myši, prostě cokoliv co ji může vyrušit. Já jsem chtěl už také jednou zabít samičku která mi třikrát po sobě roztahala mladé. Pak jsem zjistil, že na králikárnu přes dvířka leze kočka. Prostor nad králikárnou jsem zadělal pletivem a byl pokoj. Další vrhy byly v pohodě. Není dobré ani vykydat těsně před porodem, já minimálně 14 dní předem porodu ji do kotce nešahám. Pokud chodí bobkovat na jedno místo tak ji maximálně vyhodím ty bobky. Také je dobré, aby rodila pořád ve stejném kotci. Před odstavem ji přendám i s králíčaty do většího kotce po týdnu ji však vrátím do vydezinfikovaného jejího kotce. Také je důležité jestli si dělá hnízdo, jestli rodí do hnízda, jestli roztahá malé při porodu nebo nějaký den po atd. Ona opravdu mnohdy za to samice nemůže. No a 9 mladých je paráda, kdyby se to povedlo. Ještě by mne zajímalo jaké zbarvení má ten samec. U mne se z tohoto křížení rodily většina zajícově hnědý a něco po obou rodičích. Ti zajícově hnědý se rodily i po spojení ♀Vss ♂Bu. Přeji ať se vám to už zdaří. Březňáčci jsou nejlepší králíci.
Právě že vykydáno neměla a udělala mi to podruhé. Psy máme doma a rušivé elementy před porodem nebyly žádné, kočky nemáme a samci jsou v jiné králíkárně. Samice mají větší kotce,ve kterých jsou normálně, tam i vrhnou a jsou s mladými do odstavu, tak snad to máme takhle dobře. Hnízdo měla krásné, veliké. Večer nic a dopoledne už byly venku. No uvidíme. Ještě jsme nechali tu BOxNOS skočit tím naším samcem. Ten byl z 10 mladých, 4 byli černí, zbytek od světlé hnědé po takovou zvláštní tmavou šedivohnědou.
Smíšulka
napsal(a):
Právě že vykydáno neměla a udělala mi to podruhé. Psy máme doma a rušivé elementy před porodem nebyly žádné, kočky nemáme a samci jsou v jiné králíkárně. Samice mají větší kotce,ve kterých jsou normálně, tam i vrhnou a jsou s mladými do odstavu, tak snad to máme takhle dobře. Hnízdo měla krásné, veliké. Večer nic a dopoledne už byly venku. No uvidíme. Ještě jsme nechali tu BOxNOS skočit tím naším samcem. Ten byl z 10 mladých, 4 byli černí, zbytek od světlé hnědé po takovou zvláštní tmavou šedivohnědou.
V tomto krásném a útulném prostředí se vám může pohybovat kde co, kuna, lasička, liška, kočkky a asi sto dalších.

A kde tu samici máte umístěnou?Dole,nahoře,uprostřed?

Smíšulka
napsal(a):
Přímo uprostřed. Teď ma vykydáno, všechno čisté a jedeme od znovu. Jinak její sousedka DSRex má podvečerní 4 mladé. Snad vydrží.
Zkusila bych ji dát až nahoru a před porodem dát na dvířka pytel nebo použít kotiště.
Sama používám většinou oboje.
georgi

XXX.XXX.168.114
Kydám týden před okocením. Králíky chovám ve starém chlívku .Venku na dvoře štěká pes. Už dobrých deset let se mi nestalo , že by samice nechala mladé .Chovám křížence německého strakáče s masnými plemeny .(vídeňak VSS ,kaliforňák,Ča) v několika generacích . Vrhy mají početné (9 a víc ) Se zabřeznutím po celý rok nemám problém a kříženci pěkně rostou .U belgičáků jsem slyšel že připouštění a okocení bývá problém .
.Kříženci mívají početnější vrhy . Zkoušel jsem i samotné kaliforňáky a hylu .Králíci rostli pomaleji než kříženci . Zabíjím ve čtyřech měsících .Č strakáč a rex je opravdu experiment .U vesnické směsi je to sázka do loterie , výsledek překvapí .